
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی، امروز 19 اسفند ماه در درس تفسیر در مسجد اعظم در سخنانی با بیان اینکه تا عقل مخاطب بالا نرود فهم او زیاد نمیشود گفت: در سوره انبیاء مشخص شد که برهان تمانع با همه پیچیدگی که دارد و گاهی برخی بزرگان در فهم آن دچار مشکل شدهاند قرآن در مثالهای گوناگون آنقدر برهان را پائین آورد تا دست اکثری مردم به آن برسد چنین کتابی بعد از بیان محکمات و ارجاع متشابهات به محکمات مطلب را در حد توده مردم قرار میدهد.
وی افزود: مطلب دیگر این است که گاهی انسان در محاورات چیزی میگوید مثلا فلان انسان معصوم و وقتشناس بر سر قرارش سر وقت میآید و نه دیرتر و نه زودتر لذا همان طور که زودتر آمدن محال است دیرتر آمدن هم محال است تعبیر قرآن این است که هر کسی عمر خاصی دارد نه زودتر و نه دیرتر میشود؛ یعنی وقتی مرگش رسید همان طور که جلوتر محال است دیرتر هم محال است بنابراین همان طور که تقدیم مستحیل است تاخیر نیز مستحیل است.
وی ادامه داد: اجل دو نوع داریم، یکی مسمی و غیر آن. همه کارها براساس اجل مسماست ولی مقدرات مثل بهداشت و صله رحم و صدقه و دعا دست خود آدم است و در روایت فرمودند کسی که این کار را انجام دهد چنین فردی عمر پربرکت و طولانی دارد.
اختیار؛ عامل انتخاب سرنوشت
وی عنوان کرد: اینکه انسان با اختیارش کدام راه را میپذیرد و یا نمیپذیرد در لوح محفوظ مشخص است که هر کدام را برود به نتیجهای که در مقدمه انتخاب کرده میرسد.
این مفسر قرآن با اشاره به خطاب قرآن به مشرکان بیان کرد: به تعبیر قرآن، مشرکان و کفار اگر بخواهند هم اسلامی حرف بزنند با تفکر جاهلی حرف میزنند و با تفکر جاهلی از پیامبر معجزه میخواهند در این تفکر بتها را مستقل میدانند. به پیامبر میگفتند از خودت معجزه بیاور و او میفرمود من به استقلال نمیتوانم معجزه بیاورم. غرض اینها در فضای اسلامی هم اگر بخواهند حرف بزنند با تفکر جاهلی سخن می گویند ولی مسلمانان بدون استقلال از پیامبر معجزه میخواهند.
وی با اشاره به ضرورت وجود نبی برای بشریت تصریح کرد: خدا فرمود بشر بدون پیامبر نمیشود زیرا عمر جاودانه دارد و مرگ را میمیراند و وقتی هجرت کرد در دنیای دیگر نه با رابطه و نه با ضابطه میتوان مشکل دیگری را حل کرد لذا ارسال رسل، عقلی است و هیچ امتی بدون نبی نبوده است تا برخی در قیامت حجتی علیه خدا نداشته باشند.
ارسال حجت برای همه عالم
جوادی آملی بیان کرد: درست است که غالب انبیاء در خاورمیانه بودهاند ولی این به معنای آن نیست که خاور دور و ... نبی نداشتهاند فرمود همه دارای حجت هستند لذا فرمود ما قصه اینها را برای همه میخوانیم تا عبرت بگیرند و اگر پیامبری برای خاورمیانه فرستاد داستان او را برای همه بیان کرد تا حجتی برای همه باشد.
وی افزود: هر پیامبری برای اثبات خودش باید معجزه بیاورد ولی همان طور که رسالتش براساس عنایت خداست معجزه نیز بر همین اساس است و پیامبر هم براین اساس معجزات زیادی داشت. یک وقت پیامبر معجزهای را همراه خود می آورد و گاهی معجزه اقتراهی بود و اگر خدا صلاح دید این نوع معجزه را بیاورد و مخاطبان نپذیرند دیگر خدا مهلت به آنان نمیدهد.
این مفسر قرآن عنوان کرد: بخشی از مردم مستضعف هستند و مستکبران نگذاشتهاند حرف انبیاء به اینها برسد اما آنهایی که مقصرانه تحقیق نکرده اند دچار عذاب هستند. مستضعفی که در اثر تبلیغ سوء به وحی دسترسی ندارد وظیفه همه مسلمانان این است که حرف انبیاء را به آنان برسانند.
وی ادامه داد: پس منافاتی ندارد وحیی در یک کشور بیاید و عدهای مانع آن بشوند ولی خدا بر دیگران واجب کرده جلوی این موانع را بگیرند و این سخن را به مستضعفین برسانند.
تفاوت میان نبی، رسول و محدث
این مرجع تقلید با اشاره به تفاوت میان نبی، رسول و محدث اظهار کرد: برخی مفسران اهل سنت براثر همین اشتباه مریم را جزء انبیاء میدانند و تصور کردهاند که هرکس که فرشته بر او آمد و قرآن گفت کتاب آن را ذکر کن، نبی است در حالی که ایشان محدٌَث است و نه نبی و در کتب شیعه میان نبی و رسول و محدث تفاوت قایل شدهاند زیرا فرشته آمد تا فرزندی به مریم بدهد نه اینکه پیامی وحیانی برای او و یا دیگران داشته باشد.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه در نزد خدا همه چیز به مقدار است گفت: خداوند مفت و رایگان کسی را تامین نمیکند باران هم میخواهیم باید نماز باران و استغاثه و صحیفه و دعا و ... داشته باشیم.
وی با اشاره به برخی شبهات درباره رزق و روزی گفت: مشکل از مخزن الهی که نازل شده نیست مشکل از کسانی است که نمیگذارند این نعمتها به بقیه برسد و برای خود ذخیره کرده و به علت خودخواهی جلوی رسیدن رزقی که برای هر فردی به مقدار معین وجود دارد، میگیرند.