شناسه : ۳۷۷۵۰۹ - جمعه ۳۰ تیر ۱۳۹۶ ساعت ۲۲:۳۹
در گفتگو با حجةالاسلام والمسلمین مرعشی مطرح شد/بارگاه حضرت معصومه(س) محل نزول انوار الهی
ششم فروردین ۸۹، مصادف با دهم ربیعالثانی، سالروز وفات کریمهاهلبیت حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها بود. به همین بهانه،مرکز خبر حوزه، گفتوگویی با حجةالاسلام والمسلمین سید محمود مرعشی نجفی انجام داده است که در ذیل، تقدیم خوانندگان ارجمند میگردد.
ششم فروردین 89، مصادف با دهم ربیعالثانی، سالروز وفات کریمهاهلبیت حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها بود. به همین بهانه،مرکز خبر حوزه، گفتوگویی با حجةالاسلام والمسلمین سید محمود مرعشی نجفی انجام داده است که در ذیل، تقدیم خوانندگان ارجمند میگردد.
حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها در میان اهلبیت علیهمالسلام، چه جایگاهی دارند؟
درست است که حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها امام نبودند، ولی جایگاه این بانوی بزرگوار، به اندازهای است که احترام ایشان، مانند امامان معصوم علیهمالسلام بر ما واجب است. در اینجا، خاطرهای از پدرم به یادم آمد که برایتان بیان میکنم؛ مرحوم ایةالله مرعشی نجفی از پدرشان میشنوند که: روزی ایشان به امیرمؤمنان علیهالسلام متوسل شده و درخواست نمودند که در خواب و یا به گونهای، به ایشان تفهیم شود که مدفن حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها در کجاست. مدتها گذشت و شبی حضرت علی علیهالسلام را در خواب دیده و صدایی از ایشان میشنود که این مسئله را پیگیری نکن؛ این اموری است که در قیامت بر شیعیان مکشوف میشود، و بناست که قبر او پنهان باشد تا مظلومیت ایشان، بیشتر نشان داده شود؛ حال، چون شیعیان ما مشتاق زیارت مرقد مطهر ایشان هستند، خداوند عظمتی را که برای فاطمه زهرا سلاماللهعلیها قائل بود،آن را در وجود حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها قرار داد، تا شیعیان به این بانو مراجعه نمایند. هر که بخواهد حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها را زیارت نماید، مرقد حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها را زیارت کند؛ در این صورت هم حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها و هم حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها را زیارت کرده است. پدر بنده نیز پس از شنیدن این سخنان از پدرشان، ارادت خاصی به این بانوی گرامی اسلام پیدا نمودند و در زندگی خود، هر روز سه بار به زیارت حضرت نایل میشدند. حضرت ایةالله مرعشی نجفی، زمانی که تازه به قم آمده بودند،مدتی به دلیل مشکلات مالی، مجرد بودند؛ از همین رو به حرم کریمه اهلبیت علیهمالسلام رفتند و به ایشان متوسل شدند، تا ایشان را یاری رساند؛ چند روز بعد، کسی آمد و لباسو پولی را برای ایشان آورد تا ازدواج کند و تشکیل زندگی دهد.
حضرت معصومه سلاماللهعلیها در زمانی که امام رضا علیهالسلام در مرو بودند،برای دیدن آن حضرت از مدینه به ایران رهسپار شدند، ولی در میانه راه کمی کسالت پیدا نموده و به همین دلیل، به قم آمدند. پس از مدتی، بیماری ایشان شدت یافت و در همین شهر رحلت نمودند و فاطمه، مظلومه، معصومه و محدثه، از القاب این بانوی گرامی اسلام است.
چرا حضرت فاطمه معصومه سلاماللهعلیها در راه هجرت به خراسان، شهر قم را برای اقامت انتخاب نمودند؟
بر اساس روایات ائمه اطهار علیهمالسلام، در روز قیامت، یکی از دربهای بهشت از قم باز میشود و اگر زمانی در جهان آشوب شد، توصیه شده که مردم به قم و اطراف این شهر مقدس، پناه بیاورند، چون نقطه امنی به شمار میاید. از روز نخست ظهور اسلام، این شهر در دست شیعیان بوده و آموزههای شیعی در آن ترویج میشد. پیش از اسلام،ادیان دیگری نیز در این شهر حضور داشتند، اما زمانی کهاشعریون از مدینه به قم میایند، در این شهر، شیعیان بسیار نیرومند شده و این شهر را به پایگاه اصلی شیعه مبدل ساختند. بنابراین، نخستین دلیلی که باعث شد حضرت معصومه سلاماللهعلیها، قم را برای اقامت انتخاب نمایند، علاقهمندی مردم این شهر به تشیع بود و نیازی نبود که به دلیل حکام ظلم و جور، خانهنشین شود.
وظیفه حوزه در ادای دین خود نسبت به حضرت معصومه سلاماللهعلیها چیست؟
حوزهای که چهل- پنجاه هزار طلبه دارد، باید برای این بانوی گرامی، اهمیت بیشتری قائل باشد و حضور پررنگتری داشته باشد، اما متأسفانه در این زمینه کمتوجهی شده است و طلاب، کمتر از رسالتی که برعهده دارند، به زیارت این بانو میروند. طلاب باید مرتب به زیارت این حرم شریف مشرف شوند و از انوار الهی و معنوی این بانوی بزرگ اسلام، بهرهمند گردند. ما نعمت بزرگی در اختیار داریم، ولی به دلیل نزدیک بودن به حضرت،قدر آن را نمیدانیم؛ حضور علما و طلاب علوم اسلامی در حرم این بزگواران،ارادت و اهمیت داشتن این بزرگان در میان طلاب را به همراه دارد. نکته دیگر، دانستن این موضوع است که هرچه ما داریم، از عنایات اهلبیت علیهمالسلام است و هر مشکلی که در زندگی خود با آن روبهرو هستیم، به دلیل دوری از این بزرگواران است. امروز زمانی است که هجمههای فرهنگی و سیاسی، ایران اسلامی و مذهب تشیع را تهدید مینماید؛ لذا باید دست نیاز به سوی آنان دراز نماییم که خداوند، عقاید ما را حفظ نماید.
ایا علاوه بر پیکر مطهر حضرت معصومه سلاماللهعلیها، امامزادههای دیگری در این حرم شریف، مدفون هستند؟
دختران امام جواد علیهالسلام نیز در کنار این بانوی گرامی مدفون هستند و در تمامی قم، چهارصد امام زاده مدفون هستند. زمانی این شهر، دهها محدث داشته است و اگر در تاریخ بنگریم، بیشتر محدثین مطرح، قمی بودند.
همانگونه که میدانیم، مرحوم ایةاللهالعظمی مرعشی نجفی قدسسره ارادت خاصی به حضرت معصومه سلاماللهعلیها داشتند. در این باره کمی توضیح دهید!
ایشان در فصل زمستان، در هوایی که بسیار سرد بود، یک ساعت به اذان صبح مانده،پشت درب حرم میایستادند و با پارویی که داشتند،برفها را برای زائران کریمه اهلبیت علیهمالسلام کنار میزدند. ایشان هفتاد سال، نخستین زائر حرم حضرت معصومه سلاماللهعلیها بودند و حتی زمانی که از ایشان خواسته شد که پشت در حرم منتظر نماند و به داخل بیاید، ایشان نپذیرفت و انتظار در پشت درب را انتخاب نمود.تولیت سابق، به ایشان حکم کبوتر حرم حضرت معصومه سلاماللهعلیها و امام جماعت این حرم شریف را داده بودند. ایشان بیان میداشتند که: در طول روز، زمان بسیاری را در حرم به سر میبردم و نیم الی یک ساعت، پیش از نماز در محراب مینشستم و مطالعه مینمودم و هر گاه لباس تازهای میخریدم، آن را نمیپوشیدم، مگر اینکه آن را به ضریح این بانوی گرامی متبرک سازم. ایشان اعتقاد خاصی به زیارت کریمه اهلبیت علیهمالسلام داشتند و خدا را شکر میکردند که در محضر این بانو قرار دارند.