شیوع آسیب «لیگامان قدامی» در بانوان ورزشکار
دکتر صالحی از شیوع پارگی «لیگامان قدامی» در میان بانوان ورزشکار خبر داد و گفت: پارگی ACL به عوامل مختلفی بستگی دارد، که تمام این عوامل موجب بروز هر چه بیشتر آسیب در زنان می شود.
دکتر شاهین صالحی، متخصص پزشکی ورزشی اظهار داشت: نوع فعالیت ورزشی بانوان، رشته ورزشی و همچنین هورمون های جنسی مانند استروژن، از جمله عوامل مستعد کننده پارکی ACL (لیگامان قدامی) در بین ورزشکاران زن است، که باعث شیوع هرچه بیشتر این نوع آسیب دیدگی در بین بانوان ورزشکار شده است. وی افزود: نشانه های اولیه ای برای شناسایی آسیب دیدگی پارگی لیگامان قدامی وجود دارد، به طوری که ممکن است ورزشکار صدای پاره شدن لیگامان را از داخل زانو بشنود و از داخل دچار خونریزی شود و تورم و احساس درد داشته باشد. همچنین در برخی موارد ورزشکار احساس خالی شدن زانو می کند و اهمیت نمی دهد که به مرور زمان عضله چهار سر رانی تحلیل رفته و وی درصدی از قدرت عضلات اطراف زانو را از دست می دهد. صالحی، در پایان خاطرنشان کرد: آسیب دیدگی لیگامان قدامی در بیشتر رشته های ورزشی دیده می شود، اما در بسکتبالیست ها، والیبالیست ها، فوتبالیست ها و در رشته اسکی بیشتر شاهد این نوع آسیب دیدگی خواهیم بود، که البته کشتی گیران، دوندگان و تنیس بازان نیز دچار این نوع پارگی می شوند.
نقش معجزه آسای کلم پیچ از سرطان زنان
مریم مرادف متخصص تغذیه گفت: مصرف کلم پیچ موجب تقویت سیستم ایمنی می شود و از سرطان های تخمدان و رحم پیشگیری می کند. وی افزود: هر 100 گرم کلم پیچ 27 گرم انرژی دارد، دارای آب فراوان و فیبر بالایی است. سبزی برای افراد دیابتی مفید است به دلیل اینکه قند را به تدریج آزاد می کند. وی گفت: ویتامین های گروه B در کلم پیچ به وفور یافت می شود مخصوصاً ویتامین B1 و B3 که در متابولیسم انرژی نقش مهمی بر عهده دارند و در سیستم عصبی انسان مفید است. این متخصص تغذیه افزود: لیگمن موجود در کلم پیچ به عنوان یک استروژن گیاهی عمل می کنند و به خصوص برای زنانی که در سنین یائسگی قرار دارند بسیار مفید است و موجب سلامت قلب می شود. مرادف گفت: مصرف کلم پیچ موجب تقویت سیستم ایمنی می شود و از سرطان های تخمدان و رحم پیشگیری می کند. میزان اسید فولیک کلم پیچ بسیار زیاد است. اسید فولیک از تولید ماده ای به نام هموسیستئین جلوگیری می کند و مانع بیماری های قلبی و عروقی می شود.
عفونت های دست افراد با یک فشار ساده وارد بدن نوزاد می شود
ناصر کلانتر متخصص اطفال گفت: در دوران شیر خوارگی خصوصاً در نوزادان نارس با یک فشار ساده به پوست بدن نوزاد، عفونت های دست افراد وارد بدن طفل می شود از این رو باید در قسمت سر بچه مالش شدید ایجاد نشود. وی مراقبت از سر نوزادان را امری بسیار مهم تلقی کرد و اظهار داشت: اطرافیان و خود والدین باید در بلند کردن و در آغوش گرفتن نوزاد احتیاط بیشتری کنند. وی پوست را مهم ترین دستگاه های ایمنی هر انسان دانست و افزود: نوزادان دارای پوست لطیف و حساسی هستند؛ پوست سر نوزاد نیز نازک است و با یک فشار تحریک پذیر است. این متخصص در خصوص مراقبت هایی که باید از سر نوزاد انجام شود، تصریح کرد: در دوران شیرخوارگی خصوصاً در نوزادان نارس با یک فشار ساده به پوست بدن نوزاد، عفونت های دست وارد بدن طفل می شود. از این رو باید در قسمت سر بچه مالش شدید ایجاد نشود؛ مادران هنگام شستن سر نوزاد دقت زیادی داشته باشند و به آرامی سر آنها را شامپو بزنند تا خطر عفونت کمتر شود. وی با بیان اینکه در سر دو منطقه ملاج فوق قدامی و خلفی وجود دارد، افزود: این دو منطقه محل اتصال استخوان های پیشانی و آهیانه دو طرف در قدام سر است؛ ملاج خلفی از اتصال استخوان های آهیانه در پشت سر و استخوان پس سری تشکیل شده است؛ در این میان نقطه ای خالی باقیمانده که به هم نمی چسبد و پوستی نرم دارد که این محل برای این در نوزاد ایجاد شده تا فرصت رشد حجمی و فیزیکی مغز را در 2 سال اول زندگی برای طفل فراهم کند. این متخصص اطفال گفت: اگر ملاج فوق قدامی و خلفی به هم می چسبیدند، به مغز اکسیژن نمی رسید و همین امر مانع از رشد دور سر می شد؛ در قسمت ملاج خلفی چهار تا شش ماهگی و قدامی تا 18 ماه باز بوده و اندازه وسیعی دارد که در 19 ماهگی بسته می شود. وی اضافه کرد: در قسمت نرم و فرو رفتگی سر نوزاد، پوسته هایی وجود دارد که بسیاری از مادران سعی دارند این پوسته ها را از بین ببرند؛ این پوسته ها تا زمان سفت شدن جمجمه نوزاد باقی می ماند؛ مادران با استفاده از لوسیون ها و روغن های بچه می توانند این قسمت را چرب کنند.
روغن تن ماهی را نخورید
خدیجه رحمانی کارشناس ارشد تغذیه در رابطه با روغن تن ماهی و ضررهای آن اظهار داشت: در تهیه کنسرو تن ماهی از روغن و نمک استفاده می شود. ولی به هیچ وجه نباید از روغن کنسرو تن ماهی استفاده کرد، زیرا ممکن است حاوی اسیدهای چرب ترانس باشد که برای سلامتی بدن مضر هستند. نوع چربی و افزودنی ها در کنسروها مهم هستند، زیرا محتویات آنها تازه نیستند. بنابراین برای کودکان، سالمندان و بیماران نیازمند غذای تازه ممکن است چندان مناسب نباشند. ویتامین های C، اسید فولیک، B1,B2,B6,B12 و ویتامین A با منبع گیاهی که در برابر حرارت ناپایدار هستند، در کنسروها وجود ندارند. اما کنسروها حاوی پروتئین، کربوهیدرات ها، مواد معدنی و ویتامین های مقاوم در برابر حرارت هستند. همه کنسروها باید پیش از مصرف به مدت 20 دقیقه در آب جوش حرارت داده شوند، زیرا به علت نگهداری آنها در انبارها، امکان آلودگی بیرونی آنها خیلی زیاد است. «این کارشناس ارشد تغذیه درباره نحوه استفاده از کنسروها پس از باز کردن درب آنها بیان کرد: باقیمانده کنسرو پس از مصرف باید در ظرف شیشه ای درپوش دار ریخته شود و در یخچال نگهداری گردد، چون احتمال آلوده شدن محتویات کنسرو به سطوح داخلی ظرف کنسرو وجود دارد».
آسیب لپ تاپ به پوست صورت
بررسی های پزشکان در شهر سانفرانسیسکو آمریکا نشان داد نشستن طولانی در مقابل لپ تاپ، موجب سوختگی پوست چهره کاربران به ویژه در کودکان می شود. به نقل از شبکه تلویزیون الجزیره، پزشکان همچنین درباره احتمال مبتلا شدن به بیماری های ستون فقرات در صورت کار طولانی با لپ تاپ هشدار دادند. عمرالخطیب در گزارشی اعلام کرد: دانشمندان تاکنون بارها به کاربران تجهیزات مدرن درباره خطرات تشعشعات صفحه مونیتورها هشدار داده اند. این مانیتورها ممکن است تلویزیون یا صفحه رایانه یا حتی گوشی تلفن همراه باشند. پزشکان می گویند موارد زیادی از سوختگی پوست صورت در کسانی که مدت زیادی در مقابل رایانه های قابل حمل (لپ تاپ) می نشینند مشاهده شده است. به گفته کارشناسان، مانیتورها با گذشت زمان شروع به گرم شدن می کنند و امواج حرارتی که از آنان ساطع می شود به تدریج بر پوست کاربران تأثیر می گذارد. این نوع سوختگی در گذشته در صنف آهنگران و نانوایان و آشپزها که به طور مستقیم با شعله آتش سروکار داشتند مشاهده می شد. ولی اکنون موارد مشابهی را در بین کاربران لپ تاپ ها می توان مشاهده کرد. علاوه بر امواج حرارتی، امواج الکترومغناطیسی که از دستگاه های برقی منتشر می شود نیز برای سلامت کاربران تأثیر منفی دارد. پزشکان همچنین می گویند اعتیاد به نشستن در مقابل لپ تاپ علاوه بر اینکه بر پوست صورت تأثیر می گذارد، در دراز مدت موجب کمردرد و آسیب های ستون فقرات نیز خواهد شد.
ضرورت افزایش کالری در دوران بارداری
پریسا ترابی کارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: مادران شیرده حدود 500 کالری انرژی بیش از دوران قبل از بارداری نیاز دارند. وی افزود: مصرف مواد مغذی به مقدار لازم و کافی در دوران شیردهی مادر را در تداوم شیردهی موفقیت آمیز کمک می کند. وی ادامه داد: برای تأمین این مقدار کالری علاوه بر مواد غذایی مقوی از چربی های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می شود و دریافت ناکافی کالری موجب کاهش شیر مادر می شود. تغذیه مناسب مادر در این دوران برای حفظ بنیه، سلامت و اعتماد به نفس مادر و همچنین تأمین نیازهای تغذیه ای نوزاد ضروری است. وی گفت: از فواید شیردهی می توان به افزایش سطح ایمنی بدن شیرخوار در برابر ابتلا به انواع عفونت های حاد تنفسی و اسهال و تأمین املاح و ویتامین ها به مقدار لازم و کافی اشاره کرد. از دیگر فواید شیردهی مادر می توان به مصرف کالری در بدن مادر و بازگشت او به وزن قبل از بارداری اشاره کرد. تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب افزایش شیر مادر می شود. ترابی گفت: با شروع مصرف غذاهای کمکی و کاهش دفعات شیردهی حجم شیر تولید شده کاهش پیدا می کند و نیاز مادر به مواد مغذی نیز تعدیل پیدا می کند. کارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: خستگی یکی از شایع ترین علل کاهش تولید شیر مادر است. مادر شیرده را باید تشویق کرد تا در طول روز به اندازه کافی استراحت کند و حجم کارهای خود را کاهش دهد و حمایت های همسر نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
منبع: دنیای زنان، شماره 64