به گزارش گروه علمی ایرنا، مخابرات به طور معمول در دنیا در هر دو دهه یک بار با تغییرات فناوری همراه است، شبکه مخابراتی کشورمان نیز هم اکنون فصل تغییرات فناوری را سپری می کند و در حال نوسازی است؛ به طوری که قرار است سیستم ها و فناوری روز دنیا به نام سیستم های 'ان جی ان' و 'آی ام اس' جایگزین سیستم ها و فناوری های قدیمی شود.
گستره بخشی از این تغییرات، شامل شبکه خصوصی برخی دستگاه ها و سازمان های بزرگ کشور است که همچون وزارت راه، مسکن و شهرسازی در داخل خود از سیستم مخابراتی بهره مند هستند؛ بخش دیگر این تغییرات، در شبکه عمومی مخابرات کشور همچون شرکت مخابرات ایران و اپراتورهای دیگر به عنوان سازمان های خدمات رسان به مردم، اتفاق خواهد افتاد.
شرکت فناور صنایع ارتباطی آوا، طراح و سازنده سوییچ های مخابراتی نسل جدید از جمله شرکت های فناور توانسته است با دستیابی به فناوری طراحی و ساخت تجهیزات لایه هسته IMS که تنها در اختیار تعداد معدودی از کشورهای جهان است، نام ایران را به عنوان یکی از مدعیان این تکنولوژی در دنیا مطرح کند.
انوشیروان مرآت مدیر عامل این شرکت در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در خصوص این طرح کلان ملی و نیز چالش های حوزه فعالیت شرکت های فناور با اشاره به محدود بودن تعداد کشورهایی که این فناوری به خصوص آی ام اس را در اختیار دارند، افزود: تمامی فرایندهای تولید در این شرکت با دید دانش بنیان انجام می شود.
وی با بیان این که شرکت صنایع ارتباطی آوا از اسفندماه سال گذشته (1394) با انعقاد تفاهم نامه سه جانبه بین این شرکت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات به عنوان مجری طرح کلان ملی طراحی و ساخت تجهیزات لایه هسته آی ام اس انتخاب شد، اظهارکرد: شرکت ما برای نخستین بار موفق به ساخت محصولات مرتبط با این پروژه در کشور شد.
مرآت با اشاره به این که مقوله همگرایی تلفن ثابت و سیار در فناوری آی ام اس اتفاق می افتد و طرح کلان موجود، طراحی و ساخت تجهیزات لایه هسته این شبکه است، افزود: اجرای این شبکه توسط اپراتورها مانند شرکت مخابرات ایران انجام می شود اما شرکت مخابرات ایران برای راه اندازی چنین شبکه مدرن مبتنی بر فناوری آی ام اس و اف ام سی، نیازمند تجهیزات است.
وی با تاکید بر این که ساخت این تجهیزات مخابراتی در داخل کشور فوایدی به همراه خواهد داشت، جلوگیری از خروج ارز و کاهش هزینه های اپراتورها و همچنین افزایش ضریب امنیتی و ایمنی مخابراتی کشور را از جمله آن عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت فن آور صنایع ارتباطی آوا در ادامه در تشریح کاربرد تجهیزات ساخت این شرکت دانش بنیان با بیان این که هم اکنون به فناوری مخابراتی به عنوان یک فناوری روز دنیا اصطلاحا فناوری 'آی پی بیست' گفته می شود، افزود: مبنای این فناوری مورد استفاده در شبکه، اینترنت است.
وی ادامه داد: بر اساس این فناوری، سیستم های مخابراتی از شبکه مجزای قدیمی که تی بی ام گفته می شد و تنها مختص انتقال صوت بود، جدا شده است و انتقال داده، صوت و تصویر در یک بستر واحد مخابراتی که آی پی بیست نام دارد، ادغام می شود.
مرآت در پاسخ به این پرسش که ورود این تجهیزات و فناوری های جدید مخابراتی به صنعت مخابرات کشور چگونه برای مصرف کنندگان قابل لمس خواهد بود، اظهار کرد: البته این اتفاق در حوزه تلفن همراه تا حدود زیادی برای مصرف کنندگان ملموس بوده است.
وی توضیح داد: امروزه گوشی هوشمند، فقط یک ابزار برای مکالمه تلفنی نیست بلکه می توان از آن به صورت چند رسانه ای استفاده کرد و با ابزارها و امکانات مختلفی که دارد، پیام های متنی، صوتی و تصویری و انواع امور روزمره را انجام داد.
مرآت افزود: به این فناوری همگرایی بستر ارتباطی در فناوری ارتباطات گفته می شود؛ این امر در حوزه ارتباطات ثابت نیز پیشرو است و در آینده ای نزدیک لایه های هسته ارتباطات ثابت و همراه با یکدیگر ادغام و از فناوری اف ام سی که همگرایی ثابت و سیار نامیده می شود، استفاده خواهد شد.
وی با اشاره به این که تغییر فناوری در تمام دنیا اتفاق افتاده است و خواه ناخواه این تغییر فناوری در کشور ما نیز پیشرو خواهد بود، گفت: با به کارگیری این فناوری، مصرف کنندگان خدمات متنوع تر و غنی تری از اپراتورهای مخابراتی دریافت می کنند و در مجموع نیز نسبت به گذشته هزنیه های پایین تری را پرداخت خواهند کرد.
وی در ادامه، خدماتی همچون فکس مجازی، تلفن پیام گیر( صندوق صوتی)، پست پی ویکس برای سازمان های کوچک تر یا مرکز تلفن میزبانی شده توسط اپراتور، سرعت های بالاتر دیتا و امکان مکالمه تصویری در مواقع مجاز را از جمله امکاناتی برشمرد که با به کارگیری شبکه آی ام اس به امکانات و خدمات مخابراتی فعلی کشور اضافه می شود.
مرآت با اشاره به این که این افزایش خدمات ویژه در قسمت تلفن ثابت نیز اتفاق خواهد افتاد، در عین حال ادامه داد: البته هنوز در کشور از تلفن ثابت و فناوری قدیمی آن که فقط صوت است، استفاده می شود، اما این فناوری در دنیا در حال تغییر است و متحول خواهد شد.
** طراحی و فناوری ساخت محصول توسط متخصصان داخلی/جلوگیری از خروج ارز از کشور
مدیرعامل شرکت فناور صنایع ارتباطی آوا همچنین با اشاره به این که در حوزه محصولات مخابرات در کشور از گذشته تولید کننده های بسیاری فعال بوده اند، گفت: در این حوزه تنها تولید به صورت فیزیکی انجام شده ، اما طرح و فناوری محصول نهایی برای کشوری اروپایی بوده و محصولات تحت لیسانس تولید می شدند.
به گفته مرآت، در واقع شرکت های تولید کننده تنها امور کارگر محور محصول را بر عهده دار بوده اند و قسمت دانش بنیان تولید که تحلیل و طراحی و فناوری محصول است، در جای دیگر در حال انجام بوده است .
وی گفت: در حال حاضر کاری که در این شرکت فناور انجام شده، این است که تمام طرح و فناوری محصول در اختیار شرکت است و با استفاده از مهندسین و متخصصین ایرانی انجام و بومی شده است.
مرات با اشاره به این که این شرکت فعالیت خود را از 16 سال پیش با یک تیم دانشجویی شروع کرد و در طول چندسال گذشته چندین جایزه علمی و فناوری را در سطح داخلی و بین المللی تصاحب کرده است، گفت: در حال حاضر به محصول این شرکت دانش بنیان و دستگاه های خدمات رسان مخابراتی اعتماد شده است.
وی برنامه های آتی شرکت صنایع ارتباطی آوا را تداوم توسعه و تکمیل سبد محصول و به روز نگه داشتن، همگام با همراه نگه داشتن شرکت با فناوری جهانی و نیز صادرات محصول ذکر کرد.
مرآت در خصوص صادرات محصول این شرکت با تاکید بر این که اولویت فعلی ما تامین نیازهای گسترده داخلی است، گفت: طبق برآورد انجام شده نیاز داخل به این محصول تا 4 سال آینده بالغ بر میلیاردها دلار است، این محصول تاکنون دهها میلیارد دلار صرفه جویی ارزی برای کشور به ارمغان آورده است.
*** جلوگیری از خروج نخبگان با اشتغال در این صنعت
مدیرعامل شرکت صنایع ارتباطی آوا در ادامه یکی دیگر از ثمرات تولید تجهیزات مخابراتی در کشور را اشتغالزایی برای نیروهای متخصص و نخبه ذکر کرد و گفت: البته امکان دارد که به کارگیری 100 یا هزار نیروی متخصص در یک مجموعه، در ارقام کلی اشتغال کشور چندان جلب توجه نکند، اما بایستی در نظر داشت که از مهاجرت متخصصان اندک و نخبه طراحی سیستم های نسل جدید مخابرات از کشور نیز جلوگیری شده است.
مرآت ادامه داد: تک تک نفراتی که در چنین پروژه های پیشرفته جذب و استفاده می شوند، به عنوان سرمایه های بزرگ ملی هستند که بایستی آنها را حفظ کرد.
مدیرعامل شرکت فناور صنایع ارتباطی آوا در ادامه، یکی از بزرگترین چالش های شرکت های دانش بنیان در صنعت مخابرات را شناسایی و جذب نیروهای متخصص برشمرد و گفت: با توجه به تقاضای زیادی که برای این تخصص در کشورهای پیشرفته وجود دارد، یکی از موضوعات مهم حفظ این نیروها در داخل کشور است.
وی بیان کرد: رشته مهندسی سخت افزار و الکترونیک، نرم افزار و شبکه از رشته هایی هستند که مورد نیاز این صنعت است، ولی در جزئیات و زیرتخصص ها این دایره محدود می شود.
به اعتقاد مرات، یکی از کمک هایی که نهادهای متولی در حوزه دانش بنیان می توانند انجام دهند، برنامه ریزی و طراحی سازوکارهایی برای کمک به شرکت ها در زمینه شناسایی و جذب نیروهای نخبه و فراهم سازی این امر است.
*** حمایت های مثبت صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی ریاست جمهوری از شرکت های فناور
مدیرعامل این شرکت فناور حمایت های صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری از شرکت های فناور را مفید دانست و تاکید کرد: نباید این حمایت ها نادیده گرفته شود.
مرات با اشاره به این که در حمایت از شرکت های فناور ایرادها و کم و کاستی هایی نیز وجود دارد، یکی از این ایرادها را سیر طولانی فرآیندهایی دانست که در حمایت از این شرکت ها تعریف شده است.
وی یادآورشد: در فرآیند ارزیابی برای دریافت حمایت ها، امکان دارد که شرکتی مدت زمان پروژه در دست خود را به عنوان کارفرما، شش ماه تعیین کرده باشد اما با طولانی بودن فرآیند ارزیابی طرح و به نتیجه رسیدن آن ، حمایت از طرح به پایان اجرای پروژه برسد که این مشکل بسیار بزرگی است .
وی ادامه داد: این امر در پروژه هایی که کارفرمای بیرونی دارد، یک مشکل خیلی بزرگ است و نمی توان کارفرما را درگیر حمایت های سرمایه در گردش شرکت کرد.
مرآت یکی دیگر از چالش ها را نبود حمایت عملی از خرید محصولات شرکت ها به جای خرید محصولات خارجی از سوی دستگاه های اجرایی کشور عنوان کرد.
وی با اشاره به این که بخش بزرگی از بازار مصرف محصولات فناوری کشور را دستگاه های اجرایی، سازمان ها و نهادهای دولتی به خود اختصاص داده اند، در عین حال گفت: متاسفانه با وجود شفافیتی که در قانون وجود دارد، این امر در بسیاری از موارد رعایت نمی شود و تاثیر بسزایی روی وضعیت شرکت های دانش بنیان می گذارد.
مرآت همچنین بهره برداری از محصولات پیشرفته را مستلزم به کارگیری یک تیم متخصص اجرایی جهت نصب، راه اندازی و آموزش و پشتیبانی فنی محصول دانست و افزود: یکی از اقداماتی که صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می توانند در این خصوص انجام دهند، آموزش و توانمند سازی مدیران شرکت ها و ایجاد شعبه در خارج از کشور است.
وی ادامه داد: در صورت صدور محصول فناورانه پیشرفته، نیاز است که در خارج از کشور تیم فنی در محل بوده و پشتیبانی فنی درازمدت انجام دهد. همچنین با توجه به قوانین بین المللی، می توانند به شرکت های دانش بنیان خدمات حقوقی ارایه دهند.
علمی ** 1836 **9340**1440
خبرنگار: منیر ابراهیمی زاده* انتشار: معصومه گلشن