روستای گیلوان از توابع بخش شاهرود شهرستان خلخال، در 65 کیلومتری جنوب شرقی خلخال و 45 کیلومتری رشت قرار دارد. ارتفاع این روستای کوهپایهای از سطح دریا 1080 متر است و آب و هوای آن در زمستان سرد و در تابستان معتدل است.
از چشماندازهای زیبای این روستا، رودخانه پرآب گیلوان، ارتفاعات پیرامون روستا، جنگلهای انبوه و سرسبز به همراه هوای مهآلود، مراتع سرسبز و مزارع طلایی گندم میباشند. گندم مهمترین محصولی است که در این روستا به عمل میآید. از دیگر محصولات زراعی این روستا میتوان به توتون، ذرت، سیبزمینی، یونجه و لوبیا اشاره نمود. زردآلو، سیب، به و گلابی نیز از محصولات باغی این روستا میباشند.
روستای گیلوان دارای قدمت چندین هزار ساله است. در سال 1385 در جریان خاکبرداری از جاده ماسال- گیلوان، بقایای مربوط به اسکلت کشف شد. در کاوشهایی که صورت گرفت، در منطقهای حدود 10×15 متر، 15 اسکلت کشف شد. در کاوشهای دیگری که در نزدیکی این روستا و جاده ارتباطی آن با روستای خانقاه (که در یک کیلومتری آن قرار دارد)، انجام شد 4 گور باستانی متعلق به عصر مفرغ آشکار شدند.
قلعه خشتی یکی از جاذبههای روستای گیلوان میباشد که به دوران هخامنشیان تعلق دارد و در مساحتی حدود 6 هکتار ساخته شده است اما متأسفانه به دلیل کاوشهای غیراصلوی و عدم مراقبتهای لازم، بخشهای اصلی آن از بین رفته است. در پایین روستای گیلوان گورستانی وجود دارد که میرزا کوچک خان به مدت 44 سال در آن مدفون بود. میرزا و یارانش پس از شکست نهضت به طرف کوههای گیلوان حرکت کردند ولی دچار بوران و طوفان گردیده و سرانجام زیر ضربات خردکننده سرما و برف در 11 آذر 1300، از پای درآمد. در سال 1344، به درخواست نوه میرزا نبش قبر صورت گرفت.