همه ما دل مان می خواهد بچه های باهوشی داشته باشیم. این آرزوی هر پدر و مادری است که فرزندش از لحاظ هوشی سرآمد و برتر باشد.
با اینکه تأثیر وراثت و عوامل ژنتیکی در تعیین سطح هوشی هر فرد غیرقابل انکار است، ولی تحقیقات نشان می دهد که محیط و بکارگیری روش های علمی، ضریب هوشی کودکان را افزایش می دهد و سرعت یادگیری آنها را بالا می برد. پس کودک تان را به حال خود رها نکنید و برای او محیط مناسب، وقت کافی و برنامه یی مناسب فراهم کنید. برای دستیابی به این هدف توصیه می شود نکات زیر را به طور جدی رعایت کنید.
هله هوله ممنوع
شکر، چربی های ترانس دار و غذاهای بی ارزش را از برنامه غذایی کودک تان حذف کنید و در مقابل به دنبال جایگزین های سالم و مقوی دیگر باشید. تغذیه ی سالم بخصوص در دو سال اول زندگی اثرات مفیدی بر رشد ذهنی و جسمی کودکان دارد.
کودک تان را کنجکاو بار بیاورید
والدین کنجکاو، فرزندان خود را تشویق می کنند تا چیزهای تازه یاد بگیرند و به دنبال ایده های جدید و بکر بگردند. همیشه از کودکان سؤال بپرسید، مهارت های جدید را به او آموزش دهید و او را به گردش های علمی ببرید تا حس کنجکاوی اش تشویق شود. وقتی می خواهید او را به محیط جدید ببرید، حواس او را تحریک کنید تا متوجه اطراف شود و بعد از خارج شدن از آن محل از او بخواهید برای تان بگوید چه چیزهایی دیده است.
اگر به محیطی می روید که کودک قبلاً آنجا را دیده است، از او بخواهید تغییرات یا وسایل جدیدی را که می بیند برای شما توضیح دهد. همیشه برای ذهن او یک محرک ایجاد کنید تا راجع به آن فعال باشد. بطور خلاصه با کنجکاو کردن کودک به او می آموزید، از حواس پنجگانه ی خود استفاده کند و فردی دقیق و نکته بین باشد.
برای فرزندتان کتاب بخوانید
کتاب خواندن بهترین و در عین حال ارزان ترین راه برای یادگیری و رشد ذهنی و ادراکی کودکان در سنین مختلف است. هنگام کتاب خواندن، با او درباره ی موضوع کتاب بحث و گفت و گو کنید. گاهی جملات را نیمه تمام بخوانید تا او جمله ها را کامل کند. هنگام کتاب خواندن، احساسات و عواطف شخصیت های داستانی را به حالات مختلف بیان کنید تا کودک از آن لذت ببرد. با بالارفتن سن فرزندتان حوزه ی موضوعات کتاب را وسیع و متنوع تر کنید. کمی که بزرگ تر شد او را عضو کتابخانه کنید. کتاب های او را از ابتدای کودکی جمع آوری کنید و وقتی بزرگ تر شد، آنها را در کتابخانه یا قفسه یی قرار دهید تا او ارزش بیشتری برای کتاب خود قایل شود.
تغذیه با شیر مادر
شیر مادر اولین و در عین حال اساسی ترین غذای مغزاست. تحقیقات نشان می دهد که شیر مادر در پرورش نوزادانی سالم تر و باهوش تر بسیار مؤثر است و نوزادانی که حداقل 9 ماه از شیر مادر تغذیه کرده اند، در مقایسه با نوزادانی که کمتر از شیرمادر تغذیه شده اند به میزان قابل توجهی باهوش ترند.
عقل سالم در بدن سالم است
تحقیقات نشان می دهد که بین میزان تناسب اندام و عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه ی مثبتی برقرار است. زیرا شرکت در فعالیت های ورزشی و کسب موفقیت، اعتماد به نفس، شرکت در کارهای گروهی و پرورش حس رهبری در کودکان را بالا می برد.
بعد از شام، به جای تماشای تلویزیون، پیاده روی یا توپ بازی با کودک را در برنامه خود قرار دهید. کودک را تشویق کنید تا فعالیت بدنی منظمی داشته باشد و در برنامه های ورزشی مدرسه شرکت کند.
صبحانه را به خاطر بسپارید
خوردن صبحانه در تقویت حافظه، افزایش قدرت تمرکز و یادگیری نقش مهمی دارد. کودکانی که صبحانه می خورند، دیر خسته می شوند و در برابر محرک ها زودتر واکنش نشان می دهند. از کودکی، فرزندتان را عادت دهید که سحرخیز باشد و صبحانه بخورد.
اغلب کودکانی که صبح دیر از خواب بیدار می شوند میل به صبحانه ندارند و این در درازمدت به صورت یک عادت رفتاری نهادینه می شود. پس آنها را عادت دهید که به موقع از خواب برخیزند و صبحانه بخورند. به خاطر داشته باشید که حتی یک لیوان شیر به همراه یک عدد بیسکویت می تواند تمرکز فرزندتان را در مدرسه برای ساعات طولانی حفظ کند.
بازی های فکری
شطرنج، جدول، معما، چیستان، کاردستی و بازی های هدفمند همگی تمریناتی هستند که مغز را برای تفکر سریع آماده می کنند.
بازی هایی مثل جدول اعداد، تصاویر گمشده، تفاوت تصاویر، علاوه بر تقویت حس بینایی در تقویت تفکر راهبردی و توانایی حل مساله و قدرت تصمیم گیری کودک نقش مهمی دارند. ذهن آنها را با این گونه مسایل و معماها به چالش بکشید و از آنها در حل مسائل پیچیده کمک بخواهید.
به کودک تان موسیقی بیاموزید
تحقیقات نشان می دهد که آموزش موسیقی علاوه برهماهنگی بین چشم و دست در سنین کودکی و تقویت انگشتان، در ارتقای سطح هوشی آنها نیز بسیار مؤثر است.
فرا گرفتن موسیقی بطور منظم در افزایش ضریب هوشی و بهبود عملکرد کودکان در مدرسه و درک و فهم درس ریاضی مؤثر است و هر چه سال های بیشتری صرف این کار شود، نتیجه ی بهتری حاصل خواهد شد.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 97.