به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، ایجاد و تاسیس شوراهای حل اختلاف در کنار مجموعه قضایی کشور در واقع با استفاده از سابقه غنایی اخلاقی و اجتماعی دینی و ایرانی جامعه ما و تقویت فرهنگ صلح و سازش و گذشت و حل اختلاف بین مردم در حوزه دینی و اجتماعی بوده است ولی باتوجه به کثرت اختلافات مردمی به خصوص در حوزه مالی و محدودیتهای موجود در مجموعه قضایی و نیز بهره گیری از ظرفیتهای فرهنگی به تدریج شوراهای حل اختلاف به حوزه قضایی و صدور رای نیز راه یافت.
شورای حل اختلاف در حال حاضر بخشی از حل و فصل اختلافات مردم را به صورت انشاء رای عهده دار می باشد بنابراین می توان گفت هم اکنون شوراهای حل اختلاف علاوه بر رسالت اصلاحی و اقدامات سازشی، اقدامات قضایی را هم عهده دار گردیده که این امر موجب می گردد که نیروی انسانی شاغل در شوراهای حل اختلاف علاوه بر برخورداری از مقبولیت مردمی وجایگاه اجتماعی و تجربیات لازم از اطلاعات حقوقی و روان شناختی و جامعه شناسی هم برخوردار باشند و لازم آن هم این است که در جذب و بکارگیری و ساماندهی و نظارت بر امور و فعالیتهای آنها توجه مضاعفی صورت پذیرد.
در همین راستا در استان اردبیل در بحث شوراها اقدامات مهمی صورت گرفته که به شرح زیر است:
در این استان در جهت استفاده از ظرفیت شوراها تعداد شش شعبه ویژه زندان در زندانها تشکیل گردید که 8904 پرونده دارای احکام قطعی در سال 95 در آنها مورد بررسی قرار گرفته که از آنها تعداد 1188 فقره منجر به مصالحه و در نتیجه 539 زندانی مالی در سال 1395 با فعالیتهای این شعب از زندان آزاد شده اند.
شورای حل اختلاف این استان در خصوص قتل عمد نیز اقداماتی را انجام داده است. در مورد سه فقره پرودنه قتل عمد پس از اخذ اولیای دم از محکومیت قصاص عدول و منجر به آزاد شدن زندانی گردیده است و نیز سه پرونده سرقت کلان با اخذ رضایت شاکیان پرونده مختومه گردید و عمدتا منجر به آزادی زندانیان شده است.
شوراهای حل اختلاف استان اردبیل در سال 1395 مجموعا تعداد 22095 فقره از پرونده های وارده خود را از طریق صلح و سازش به سرانجام رسانده است.
از سوی دیگر با توجه با تاکید مقام معظم رهبری در خصوص شعب شوراهای حل اختلاف ویژه زندان و نقش آن در فرآیند قضازدایی، مرکز امور شوراهای حل اختلاف توجه خاصی به توسعه و بهینه سازی این شوراها دارد. در استان اردبیل تعداد شعب ویژه زندان 4 شعبه اعلام شده است.
میزان پرونده های وارده این شعب در پایان سال 95 تعداد 1880 فقره و میزان پرونده های مختومه این شعب نیز در پایان سال 95 تعداد 1876 فقره گزارش شده است. که از این میزان 1188 فقره معادل 63.3 درصد با صلح و سازش مختومه شده است. همینطور در مدت مشابه تعداد 539 زندانی آزاد شده اند.