با افزایش آمار طلاق و در نتیجه ازدواج مجدد در جامعه، حالا نیازها به مشاورههای روانپزشکی در این زمینه افزایش یافته تا افراد و به ویژه فرزندان زوجین بتوانند راحتتر با این قضیه کنار بیایند. چرا که در بسیاری از این مواقع، پذیرش ازدواج مجدد مادر یا پدر بعد از جدایی، کار خیلی سختی است. این کاملا طبیعی است که فرزندان نتوانند به سادگی حضور همسر جدید مادر یا پدرشان را در خانه بپذیرند و از همین رو واکنشهای ناخوشایندی نشان میدهند که باعث ایجاد جوی سنگین در خانه میشود. ما در گزارشی سه قسمتی به بررسی مسائل مرتبط با این موضوع پرداخته ایم. این بخش سوم و پایانی گزارش ماست:
7 راهکار برای برقراری جوی خوب در خانواده بعد از ازدواج مجدد یکی از والدین
اگر بنا به هر دلیلی از همسر سابقتان که پدر/مادر فرزندتان است جدا شدهاید و با فرد دیگری ازدواج کرده اید، برای آنکه بتوانید جو خوب و دلنشینی را در خانه حکمفرما کرده و کار را برای فرزندتان در مسیر پذیرش این فرد جدید آسانتر کنید، این راهکارها به شما کمک زیادی خواهند کرد:
1- اتخاذ یک راهکار هماهنگ و راه تربیتی یکسان توسط شما و همسر جدیدتان:
اولین کاری که باید انجام دهید این است که شما و همسر جدیدتان یک راهکار مشخص و هماهنگ را اتخاذ کرده و طبق آن با کودکتان رفتار کنید. شما باید سعی کنید که سبک زندگی و تربیتی مشخصی را تعریف کرده و طبق آن فرزندتان را تربیت کنید.
2- ایجاد قواعد و قوانین زندگی همراه با هم:
شما و همسر جدیدتان باید قوانین و قواعدی برپایه احترام را در خانه تنظیم کنید و تمام اعضای خانواده از آن پیروی کنند. هم شما و هم فرزندانتان.
3- ارتباطگیری و صحبت کردن با فرزندتان:
شما باید احساسات درونیتان را با فرزندتان در میان بگذارید و شرایط موجود را برایش توضیح دهید. در عین حال از ترسها و نگرانی هایتان با او صحبت کنید ( به عنوان مثال به او بگوئید که نگران این هستید که با ورود همسر جدیدتان به خانه، جو خانه همچنان خوب و دلنشین بماند). فرزند شما ترجیح میدهد که همه این حرفها را از زبان شما بشنود و شما به او بگوئید که چه اتفاقی در حال جریان است؛ تا اینکه حس کند برخی اتفاقات به صورت مخفیانه و پنهان از چشم او در حال پیشروی است. با در نظر داشتن سن و سال فرزندتان، میتوانید نحوه و لحن این گفتگو را معین کنید.
4- خودتان را جای فرزندتان قرار دهید:
به فرزندتان بگوئید که او را درک میکنید و او همیشه میتواند روی این ارتباط دوستانه و محبت شما حساب ویژهای باز کند. این را هم در کلام به او بگوئید و هم در رفتارهایتان با ابراز عشق و محبت به او ثابت کنید. به فرزندتان بگوئید (و به او نشان دهید) که ازدواج مجدد شما، عشق و علاقهتان به او را کم نخواهد کرد. کاری کنید که او از این بابت مطمئن شود و اطمینان داشته باشد که شما، توجه و محبتتان را از دست نخواهد داد. فرزند شما دقیقا به همینها نیاز دارد.
5- عادات سابق را ادامه دهید:
سعی کنید تا همان کارها و عاداتی که قبل از ورود همسر جدیدتان به زندگیتان داشتید را ادامه دهید. در طول روز برای فرزندتان وقت بگذارید. بخشی از زمانتان را به او اختصاص دهید و درآن زمانها فقط خودتان باشید و کودکتان. این باعث میشود که فرزندتان حس کند که حتی با ورود همسر جدیدتان به این زندگی، او شما را از دست نداده است و زندگی مثل قبل ادامه دارد. بدین ترتیب او بهتر میتواند حضور همسر جدیدتان در خانه و زندگیتان را بپذیرد.
6- تدریجا نقش و اقتدار همسرتان در زندگی را پررنگتر کنید:
این کار سادهای نیست. باید تدریجا این کار را انجام دهید. بهتر این است که در روزهای ابتدایی، این خود شما باشید که اکثر مسئولیت نگهداری و مراقبت از فرزندتان را برعهده بگیرید. تدریجا و با گذر زمان میتوانید نقشها و مسئولیتها را تقسیم کنید.
نباید این طور باشد که بلافاصله بعد از ورود همسر جدیدتان به زندگی، او قوانین و قواعد خاص خودش را در خانه حکمفرما کرده و با ورود او بلافاصله سبک زندگی شما تغییر کند و او اقتدار وکنترل زندگی را در دست بگیرد. چرا که دراین صورت، ارتباط گیری میان او و فرزندتان قطعا با شکست مواجه خواهد شد. بهترین حالت این است که ارتباطی دوستانه و صمیمانه میان فرزند شما و همسر جدیدتان برقرار شود تا فرزندتان بتواند به همسرتان اعتماد کند.
7- به خواستههای فرزندتان احترام بگذارید:
اگر فرزندتان خواست تا زمانهایی تنها باشدو یا با شما باشد به خواسته اش احترام بگذارید. اگر احساس کرد که به کمی فاصله نیاز است، به حرفش گوش کنید. با اجبار برای برقراری اتحادو صمیمیت و یک رابطه خوب میان همسر جدیدتان و او تلاش نکنید. چرا که این تلاشها معمولا نتیجه معکوس خواهند داشت. اجازه دهید این پروسه، سیر طبیعی خودش را طی کند.