با پیروی از رژیم گیاهخواری از شکلگیری پلاک در رگهای خونی جلوگیری نمائید و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهید.
به گزارش مجله سلامتی، با پیروی از رژیم گیاهخواری، مصرف کلسترول را به طور کامل از برنامهی غذایی خود حذف خواهید نمود.
رژیم غذایی گیاهخواری میزان فیبر محلول که روزانه دریافت میکنید را به طرز قابل توجهی افزایش میدهد.
حبوبات، میوهها و سبزیجات در زمره منابع بسیار خوب برای تامین پتاسیم مفید، برای قلب جای دارند.
دکتر کیم ویلیام، متخصص قلب و رئیس دانشگاه قلب امریکا در سال 2003 پس از آنکه دریافت کلسترول خونش بسیار بالا رفته و قطعا این کلسترول بالا زندگیاش را دگرگون خواهد نمود به رژیم گیاهخواری روی آورد. هنگامی که اسکن قلبی یکی از بیماران گیاهخواراش را مشاهده نمود و دریافت چقدر شرایط قلبی وی بهبود یافته، تحت تاثیر قرار گرفت و گیاهخوار شد. خطر ابتلا به بیماری قلبی آن بیمار تا حد فزایندهی بهبود یافته بود.
ویلیام معتقد است با پیروی از رژیم غذایی گیاهخواری، تجمع پلاک در رگهای خونی کاهش مییابد و خطر ابتلا به دیابت و سکته کم میشود. وی همچنین معتقد است اگر حق انتخاب داشته باشیم، رژیم گیاهخواری از دیگر رژیمها بهتر به نظر میرسد.
خبر خوب برای عاشقان گوشت این است که برای بهرهمندی از فواید گیاهخواری، مجبور نیستید کاملا مصرف گوشت را کنار بگذارید. ویلیام میگوید، چنانچه مصرف محصولات حیوانی را در رژیم خود کاهش دهید، خطر ابتلا به فشار خون نیز کاهش مییابد. سپس تدریجا ماهی را جایگزین گوشت نمائید یا از انواع دیگر رژیمهای گیاهخواری پیروی کنید و یا حتی میتوانید کاملا گیاهخوار شوید، بدین ترتیب تدریجا خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در شما کاهش مییابد.
او بر این باور است که، عوام معتقدند همه چیز بخورید اما در حد متعادل، و من به آنها میگویم که مصرف متعادل هر چیزی منجر به بروز بیماریها در حد متعادل میشود و نه شدید و کاملا از بین نمیرود.
در زیر به 8 نمونه از مواردی که رژیم گیاهخواری به سلامت قلب کمک میکند اشاره میکنیم:
1.گیاهان حاوی چربیهای اشباع شدهی کمتری هستند.
چربیهای اشباع شده، چربیهایی هستند که مملو از هیدروژنند. این چربیها یا روغنها عموما در دمای اتاق جامدند. آنها را میتوان در گوشت و محصولات حیوانی از قبیل گوشت گوساله، خوک، کره، پنیر و لبنیات پرچرب و حتی در روغن نارگیل یافت.
طبق تحقیقات علمی انجمن قلب امریکا، مصرف چربیهای اشباع شده میزان کلسترول خون را افزایش میدهد. این افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را بالا میبرد. این سازمان توصیه میکند که از 2000 کالری دریافتی در روز فقط 13 گرم را به چربیهای اشباع شده اختصاص دهید، زیرا همین میزان کفایت میکند.
توصیههای انجمن قلب امریکا در باب رژیم گیاهخواری خوردن 4 تا 5 وعده میوه و سبزی، 6 تا 8 وعده غلات کامل، 2 تا 3 وعده لبنیات و کمتر از 180 گرم گوشت، طیور یا غذاهای دریایی در روز است. اساس این رژیم کاملا بر پایهی غذاهای گیاهی بنا نهاده شده است.
2.با مصرف گیاهان میتوان کلسترول را از رژیم خود حذف نمود.
بدن برای تنظیم عملکردهای خود به کلسترول ناچیزی نیاز دارد اما اکثر ما به این حد اکتفا نمیکنیم. حجم زیاد کلسترول اغلب از غذاهایی که میخوریم به بدن ما تزریق میشود و خوب است بدانیم که اغلب کلسترول مازاد از مصرف محصولات حیوانی وارد بدن ما میشود و نه گیاهان.
چرا کلسترول مازاد در بدن مشکلساز میشود؟ طبق اعلان انجمن قلب امریکا، تجمع کلسترول در خون عامل اصلی بیماریهای قلبی، سکته و حملات قلبی میباشد.
کلسترول بد از جمله مواردیست که علاوه بر تولید چربی، مواد زائد و کلسیم عامل تشکیل پلاک در خون میگردد. هنگامی که پلاک در سرخرگها شکل گیرد، مسدود و سفت شدن سرخرگها اجتنابناپذیر است و در نهایت منجر به حملات قلبی و سکته میگردد.
هنوز ارتباط بین کلسترول و بیماریهای قلبی از جمله موارد مناقشهبرانگیز است. توصیههای اخیر انجمن پزشکان تغذیه، حاکی از آن است که مصرف 300 گرم کلسترول در روز کفایت میکند، اما شواهد موجود ارتباط قابل ملاحظهایی بین مصرف روزانهی کلسترول و کلسترول موجود در خون را نشان نمیدهد. گزارشات حاکی از آن است که دیگر کلسترول در زمره مواد مغذی عمده تلقی نمیشود.
اکثر متخصصان تغذیه توافق دارند که، جایگزین نمودن گوشتهای پرچرب با مواد غذایی گیاهی تغییری سالم در سبک زندگی است.
طبق اعلان سازمان کشاورزی امریکا، برای دستیابی به کلسترول پایین، کافیست چربیها و روغنهای اشباعشده را با روغنهای اشباع نشده (آوکادو، روغن زیتون و آجیلها) جایگزین نمائید. کمتر از 10٪ کالری روزانه باید از طریق چربیهای اشباع شده تامین گردد.
3.گیاهان فیبر را به برنامهی غذایی شما میافزایند.
پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی متعادل موجب افزایش فیبر محلول در رودهها میگردد. دکتر جان سالگه بلیک، استادیار دانشگاه بوستون معتقد است افزایش فیبر یکی از روشهای کاهش گردش کلسترول بد در بدن شماست.
او میافزاید که فیبر با کلسترول بد در مجرای روده وارد فعل و افعالاتی شده و سریعا آن را از بدن خارج میکند. همین امر منجر به کاهش کلسترول بد ذخیره شده در بدن میگردد.
فیبر محلول در غذاهایی مانند بنشنها، عدسها، سبزیجات و آجیلها یافت میشود. دکتر سالگه توصیه میکند که غذاهایتان را با کاهش یا حذف گوشت و افزودن بنشنها سالم کنید.
4.مصرف گوشت کمتر خطر ابتلا به دیابت و مرض چاقی را کاهش میدهد.
خوردن گوشت یا مصرف مقادیر فراوان چربیهای اشباع شده با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 پیوند خورده است. در صورت ابتلا به دیابت و مصرف چربیهای اشباع شده، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته دوبرابر میگردد. طبق اعلان انجمن ملی دیابت و گوارش و بیماریهای کلیوی، مبتلایان به دیابت، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را زودتر از دیگران تجربه میکنند.
سالگه میگوید، چنانچه گوشتخوار هستید، اما در صدد تغییر برنامهی غذایی خود و یا حتی اگر از برنامهی غذایی من با پروتئین کمتر پیروی میکنید، گامی در جهت مصرف کالری کمتر و بالطبع کاهش وزن برداشتهاید.
بخشی از کاهش وزن با کاهش مصرف چربیهای اشباعشدهی موجود در رژیم گیاهخواری تحقق مییابد. در ادامه سالگه میافزاید که، منتظر کاهش وزن خود باشید زیرا میوهها و سبزیجات حاوی کالری کمتر و آب فراوان هستند. همین امر کمک میکند تا پیش از زیادهروی و اتمام غذا، احساس سیری نمائید.
5.میوهها و سبزیجات فشار خون را پایین میآورند.
یکی از مشهورترین و موکدترین رژیمها برای افراد مبتلا به فشار خون بالا، پیروی از رژیمهای گیاهخواری برای مقابله با فشار خون است. گرچه تمرکز این رژیم اغلب بر کاهش مصرف سدیم است اما از دیگر اهداف آن، کاهش مصرف گوشت است که در سرلوحهی توصیههای خود جای داده است.
در رژیمهای گیاهخواری مقابله با فشار خون، مصرف میوهها و سبزیجات افزایش مییابد و روزانه 150 گرم پروتئین جذب بدن میگردد.
مطالعهایی بزرگ و موثق از سوی انجمن قلب، ریه و خون امریکا در زمینهی رژیم غذایی مبتنی بر گیاهخواری برای کاهش فشار خون، پس از آنکه که بر روی شرکتکنندگان مبتلا به این بیماری انجام شد و با رژیم غذایی معمول مردم امریکا مقایسه گردید، اثبات نمود که رژیم غذایی مبتنی بر گیاهخواری برای کاهش فشار خون، منجر به کاهش فشار خون میگردد.
6.گیاهان رژیم شما را مملو از امگا 3 مینمایند.
طبق نظر دانشگاه مرکز پزشکی ماریلند، مصرف اسیدهای چرب امگا 3 ، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت را کاهش میدهد و موجب کاهش کلسترول و فشار خون بالا میگردد. اسیدهای چرب امگا 3 در بدن ساخته نمیشوند، بنابراین تنها روش دستبابی به آنها از طریق برنامهی غذایی مناسب است.
برخی از انواع امگا 3 مانند اسید eicosapentaenoic و اسید docosahexaenoic در ماهیهای آبهای سرد مانند سالمون، ساردین و تن یافت میشوند. امگا 3 این دو اسید چرب موجود در ماهیها نسبت به امگا 3 موجود در گیاهان موسوم به اسیدalpha- linolenic بیشتر است، به همین دلیل اغلب توصیه میشود در صورت کاهش یا حذف گوشت قرمز و طیور، ماهی را در برنامهی غذایی خود بگنجانید.
امگا3 گیاهی در گیاهانی مانند تخم کدو، روغن کوینولا، سویا، گردو و بذر کتان یافت میشود.
7.رژیم غذایی گیاهخواری حاوی مواد مغذی سودمندیست.
سالگه معتقد است، عمده تاثیر رژیم غذایی گیاهخواری محافظت از قلب است. میوهها و سبزیجات سرشار از آنتیاکسیدان، استرول گیاهی، ترکیبات شیمیایی و پتاسیم هستند که همگی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهند.
ویلیام معتقد است که پتاسیم، به طور خاص، برای مقابله با فشار خون بالا بسیار موثر است. طبق اعلان انجمن قلب امریکا، پتاسیم(که منجر به افزایش فشار خون میگردد) از تاثیرات مخرب سدیم در بدن میکاهد.
افزایش پتاسیم حقیقتا موجب تغییرات محسوسی در سطح فشار خون میگردد. چنانچه این پتاسیم از مواد غذایی گیاهی تامین گردد، تاثیر مثبت آن بیشتر نیز میشود.
پتاسیم در بخش اعظمی از مواد غذایی گیاهی از جمله سیبزمینی شیرین، قارچ، سویا، بادام، موز، زردآلو، گوجهفرنگی و طالبی یافت میشود.
8. با مصرف گیاهان از ترکیبات ناسالم موجود در گوشت اجتناب میکنید.
ویلیام میگوید، در پژوهشهای انجام شده، پی بردن به اینکه آیا این از مزایای مصرف گیاهان است یا حذف گوشت که رژیم گیاهخواری یا کاملا گیاهخواری را بهتر از رژیم گوشتخواری مینماید، دشوار است.
اما کاملا مشخص است که رژیم غذایی گیاهخواری سالم است و برخی رژیمهای غذایی غیر گیاهی کاملا ناسالم.
هنگامی که محصولات گیاهی را جایگزین محصولات حیوانی میکنید، نه تنها مواد مغذی سودمند دریافت میکنید بلکه برخی مواد غذایی مضر را از بدن دور نگه میدارید. به عنوان مثال، گوشت علاوه بر چربیهای اشباع شده و کلسترول حاوی آهن خونرنگزاست که به هیچ عنوان در گیاهان وجود ندارد. آهن خونرنگزا از خون موجود در گوشت حیوانات نشأت میگیرد و اکسیژن واکنشپذیر تولید میکند که در بروز حملات قلبی دخیل است.
از دیگر ترکیبات موجود در گوشت میتوان به کارنیتین اشاره نمود که اغلب فقط در گوشت قرمز، تخممرغ و لبنیات پرچرب یافت میشود و برای بدن همچون سم است. چنانچه کارنیتین وارده روده گردد موجب ورم مخاط رودهی بزرگ میشود. به اعتقاده ویلیام این مواد برای سیستم گوارشی بدن سم است و ناقل کلسترول به سرخرگها میگردد.
در انتها ویلیام امیدوار است که تحقیقات بیشتری در این زمینهی رژیمهای گیاهخواری و کاملا گیاهخواری صورت پذیرد. تا آن زمان، او و بیمارانش طبق شواهد مطلوب عمل کرده و برای بهبود و کاهش فشار جریان خون از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند.