ماهان شبکه ایرانیان

اقدامات وزارت نیرو برای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان اعلام شد؛

اجرای ۵ طرح کلان مصوب شورای "عتف" در وزارت نیرو/استقرار ۴۰ واحد فناوری در مرکز رشد صنعت برق

معاون مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو از تصویب و اجرای ۵۴ طرح خبر داد که از این تعداد ۴۲ طرح در حوزه برق و ۱۲ طرح در حوزه آب است و گفت: علاوه بر آن ۵ طرح کلان ملی مصوب شورای عتف در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد.

اجرای 5 طرح کلان مصوب شورای "عتف" در وزارت نیرو/استقرار 40 واحد فناوری در مرکز رشد صنعت برق

به گزارش ایسنا، دکتر اسماعیل درویش در ششمین جلسه اجرای راهبرد کلان 3 نقشه جامع علمی کشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی، ترویج فرهنگ کسب و کار دانش‌بنیان و فرهنگ کارآفرینی و ارتقای توانایی علمی، فناوری و مهارتی افراد با تاکید بر نیازهای جامعه و ایجاد آمادگی برای پذیرش مسوولیت را از تاکیدات راهبرد کلان 3 نقشه جامع علمی کشور عنوان کرد.

وی با اشاره به ماموریت‌های وزارت نیرو در تحقق اقتصاد دانش‌بنیان، اظهار کرد: وزارت نیرو از 20 سال قبل اولویت‌های تحقیقاتی خود را برای هر سال تعیین می‌کرد و این اولویت‌ها در سایت این وزارتخانه درج و قراردادهای همکاری بر اساس آن منعقد می‌شد.

درویش با تاکید بر اینکه این اولویت‌ها در راستای اولویت مصوب شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) و مطابق با نقشه جامع علمی کشور است، خاطر نشان کرد: این اولویت‌ها در راستای رفع مشکلات کلیدی کشور و با تاکید بر بومی‌سازی فناوری‌ها و ساخت نمونه و محصولات است.

معاون مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو از اجرای 5 طرح کلان ملی در این وزارتخانه خبر داد که این طرح‌ها مصوب شورای عتف است.

اجرای طرح‌های کاربردی در بخش‌های آب و انرژی

درویش با اشاره به اجرای طرح‌های کاربردی در بخش‌های آب و انرژی، یادآور شد: در دولت یازدهم شورای پژوهش و فناوری در وزارت نیرو تشکیل شد که با پیشنهاد و تصویب تعدادی از طرح‌های پژوهشی در حوزه‌های آب و انرژی، اجرای آن در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت.

وی در راستای اسناد بالادستی بودن، تدوین نقشه راه را از ویژگی‌های این طرح‌ها نام برد و اظهار کرد: تاکید ما برای اجرای این طرح‌ها این بود که همگی این پروژه‌ها دارای چشم انداز فناوری،‌ راهبردهای توسعه فناوری، سیاست‌ها و اقدامات توسعه فناوری و دارای ره نگاشت توسعه فناوری در بازه زمانی 10 ساله باشند.

معاون مدیر کل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو از تصویب و اجرای 54 طرح در حوزه‌های مرتبط با فعالیت‌های این وزارتخانه خبر داد که از این تعداد 42 طرح در حوزه برق و 12 طرح در حوزه آب است.

به گفته این مقام مسوول برخی از طرح‌های تحقیقات کاربردی و  توسعه فناوری صنعت آب و برق که در این وزارتخانه در حال اجرا است، به این شرح است:

ردیف عناوین طرح‌ها
1 مدل‌سازی و برنامه‌ریزی جامع انرژی
2 سیستم‌های انتقال برق با ظرفیت بالا
3 سیستم‌های سرمایشی پیشرفته و کارا
4 زیرساخت خودروهای برقی
5 طراحی، پیاده‌سازی و استقرار سیستم‌های نوین خدمات مشترکین
6 طراحی شبکه توزیع کلانشهرها
7 تجهیزات فشار قوی عایقی در مناطق با اقلیم خاص
8 به‌کارگیری فناوری‌های پربازده انرژی‌بر در بخش ساختمان
9 شبکه‌های هوشمند، توسعه پایایی در شبکه برق ایران
10 توسعه فناوری ربات‌های صنعت برق
11 طراحی و ساخت توربین گازی 200 کیلوواتی با سیستم تولید همزمان برق و حرارت (CHP) برای تولید پراکنده و ذخیره‌سازی انرژی آن
12 آزمایشگاه مرجع
13 موتورهای الکتریکی پیشرفته
14 امنیت حوزه اطلاعات و ارتباطات صنعت برق
15 انرژی باد در کشور
16 پیل سوختی
17 استحصال آب باران
18 دیپلماسی آب
19 توربین‌های کوچک آبی
20 بررسی اثرات اقلیم و مدیریت خشکسالی

تدوین نظام‌نامه تامین کالا و حمایت از ساخت داخل

درویش با بیان اینکه وزارت نیرو خلایی در تامین کالاهای اساسی خود داشت، گفت: برای رفع این خلا از 2 سال قبل "مرکز پشتیبانی آب و برق" ایجاد و همزمان با آن اقدام به تدوین نظام‌نامه تامین کالا و حمایت از ساخت داخل در وزارت نیرو شد.

وی هدف اصلی این نظام‌نامه را تامین کالای آب و برق و توسعه فناوری‌های این حوزه نام برد و یادآور شد: این نظام‌نامه تدوین شده است و در دستور کار قرار دارد.

اجرای پروژه‌هایی در راستای اقتصاد مقاومتی 

معاون مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو به بیان اقدامات اجرا شده در این وزارتخانه برای تحقق اقتصاد مقاومتی و دانش‌بنیان پرداخت و گفت: طرح‌های تعریف شده در این راستا در بخش‌های برق و انرژی و آب به این شرح است:

ردیف عناوین طرح‌های اقتصاد دانش‌بنیان
1 تولید لامپ‌های LED، SMD و سایر لامپ‌های روشنایی با راندمان بالا
2 تولید موتورهای گازسوز با راندمان بالا با کاربردهای نیروگاه‌های تولید پراکنده و تولید همزمان برق و حرارت
3 سیستم قرائت و کنترل هوشمند آب و برق
4 هادی‌های پر ظرفیت
5 سامانه‌های کنترل روشنایی شهری
6 ترانسفورماتورهای با راندمان بالا و هسته آمورف
7 طراحی و تولید سیستم‌های حفاظتی شبکه فوق توزیع و انتقال
8 ساخت و بهینه‌سازی کلیدهای فشار قوی SF6 و پست‌های GIS
9 طراحی و ساخت سامانه تولید پراکنده پیل سوختی با قابلیت برق و حرارت
10 طراحی و ساخت باتری‌های جریانی وانادیومی
11 پره‌های توربین‌های گازی در کلاس‌های مختلف 
12 لوله‌های سوپرآلیاژ نیروگاه‌های بخاری
13 روغن ترانسفورماتور
14 لوله‌های حفاظتی
15 پی‌ال‌سی‌ با سرعت پردازش بالا برای سیستم‌های کنترل نیروگاهی
16 سیستم‌های کنترل هوشمند انرژی
17 طراحی و ساخت نسل جدید پنل‌های خورشیدی
18 نرم‌افزار طراحی و توسعه بهینه شبکه‌های برق
19 سیستم کاهش شوری پساب خروجی تاسیسات آب شیرین کن
20 تجهیزات ابزار دقیق تاسیسات آبی
21 سیستم راه‌انداز نرم‌ برای موتورهای القایی ولتاژ متوسط سامانه‌های پمپاژ آب
22 واحد برقابی پلتون (ژنراتور، تورین، پلتون و گاورنر)
23 نیروگاه‌های شناور خورشیدی بر روی آب
24 دریچه هیدرومکانیکال نسل جدید
25 طراحی و استقرار بانک‌ داده‌های هوشمند پاسپورت و کارنامه HSE

توسعه فناوری‌ها در تحقق اقتصاد دانش‌بنیان

درویش همچنین از برنامه‌های وزارت نیرو در زمینه توسعه و ساخت تجهیزات دانش‌بنیان در حوزه‌های مرتبط خبر داد و افزود: این طرح‌ها در حوزه‌های انتقال برق، انرژی‌های تجدیدپذیر، آب و آب و فاضلاب بوده است.

وی ساخت دیسک‌های توربین و کمپرسور نیروگاه‌های گازی، پره‌های ثابت و متحرک توربین و کمپرسور نیروگاه‌های گازی، محورهای نیروگاه‌های گازی و آجرهای نسوز را از جمله تجهیزات دانش‌بنیانی دانست که طراحی و ساخت آن در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد و خاطر نشان کرد: ساخت آجرهای نسوز با همکاری یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان بوده است که با اجرای این طرح 100 درصد نیازهای نیروگاه‌های گازی به آجرهای نسوز تامین شد.

درویش طراحی و ساخت پنل‌های خورشیدی، سیستم‌های کنترل هوشمند توربین بادی، نیروگاه‌های شناور خورشیدی بر روی آب، تجهیزات ابزار دقیق تاسیسات آبی (شتابنگاشت)، فیلترها و تجهیزات زدایش فلزات سنگین از آب و تجهیزات کاهنده مصرف آب را از دیگر فناوری‌هایی دانست که توسعه آن در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد.

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان

معاون مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو ادامه داد: نظام پیوست فناوری و توسعه توانمندی‌های داخلی از شهریورماه سال 1395 ابلاغ شد و متعاقب آن اقداماتی را در وزارت نیرو اجرایی کردیم که تفاهم‌نامه‌ای را با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای تولید محصولات دانش‌بنیان و صیانت از بازار ملی به امضا رساندیم.

به گفته وی در این راستا در هفته گذشته با معرفی معاونت علمی، وزارت نیرو با یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان قرارداد همکاری برای تولید محصولات مورد نیاز صنعت آب و برق کشور منعقد کرد.

درویش اضافه کرد: علاوه بر آن به منظور حمایت ایده تا بازار "مرکز توسعه فناوری" (رشد) صنعت برق و انرژی و بهره‌گیری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان راه‌اندازی شد که در حال حاضر 40 واحد فناور در این مرکز مستقر شدند که از این تعداد واحد فناور، دانش‌بنیان شدن  10 واحد احراز شده است.

وی تصریح کرد: تاکنون، 250 طرح از سوی این واحدهای فناور به ثبت رسیده است.

درویش، راه‌اندازی صندوق حمایت از پژوهش وفناوری را از دیگر اقدامات این وزارتخانه عنوان کرد و یادآور شد: در ماده 100 قانون برنامه سوم توسعه بر راه‌اندازی صندوق‌های حمایت از پژوهش و فناوری تاکید شده است و بر این اساس اقدام به تشکیل صندوق حمایت از پژوهش و فناوری شد؛ با انعقاد قراردادهای همکاری با صندوق حمایت از پژوهشگران و صندوق حمایت از صنایع الکترونیکی از طرح‌های پژوهشی با توجیه اقتصادی حمایت می‌شود.

این مقام مسوول، سرمایه فعلی این صندوق را 25 میلیارد تومان ذکر کرد و از افزایش اعتبارات این صندوق تا سقف 100 میلیارد تومان خبر داد.

معاون مدیرکل دفتر آموزش، تحقیقات و فناوری وزارت نیرو، برگزاری فن بازار و ایده بازار تخصصی آب و فاضلاب و مسابقات رباتیک "کارون کاپ" را از دیگر اقدامات این وزارتخانه برای حمایت از طرح‌های تحقیقاتی ذکر کرد و ادامه داد: علاوه بر آن رصد دارایی‌های فکری و نامشهود صنعت برق از سوی پژوهشکده نیرو در حال پیگیری است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان