درد کف پا یکی از شایع ترین دردهای پا به شمار می رود که خوشبختانه با روش های زیادی می توان آن را رفع نمود. مهمترین علت درد کف پا, آسیب های وارد شده بر آن می باشد.
یکی از شایع ترین دلایل درد در ناحیه کف پا, آسیب دیدگی این ناحیه می باشد. علت های زیادی سبب درد کف پا می شوند و بیماری های مختلفی در ارتباط با این مسئله وجود دارند. با این حال خوشبختانه با توجه به علت ایجاد این بیماری, درمان آن به سادگی امکان پذیر است. در این مطلب به بررسی علت درد کف پا و چگونگی درمان آن می پردازیم.
علت درد کف پا چیست؟
زمانی که به کف پا به هر دلیلی صدمه وارد شود, التهاب در این ناحیه روی می دهد و التهابات سبب ایجاد درد می شوند. بنابراین مهمترین علت درد کف پا, همین التهابات می باشند. یکی از صدمه های وارد شده بر کف پا از طریق ضربه های فشاری بر آن رخ می دهد. برخی دیگر از علل درد کف پا, به شرح زیر می باشد.
- یکی از اعضای موجود در کف پا, لیگامان ها می باشند که در صورت رگ به رگ شدن این عضو, در کف پا احساس درد ایجاد می شود. لیگامان ها رشته های فیبری هستند که استخوان های کف پا را به یکدیگر متصل می کنند.
- علاوه بر لیگامان ها, ماهیچه های سفت و محکم موجود در کف پا, موجب محافظت از پا می شوند. کشیدگی این ماهیچه ها نیز علت درد کف پا می باشد.
- علاوه بر موارد بیان شده برخی بیماری ها از جمله صافی کف پا, آرتروز التهابی, خار پاشنه و … سبب درد در ناحیه ی کف پا می شوند.
از آن جایی که این قسمت از بدن, در هنگام راه رفتن فشار کل بدن را تحمل می کند, در صورت آسیب و یا صدمه باعث درد شدیدی می شود. هر یک از علت های بیان شده, به دلیل خاصی رخ می دهند که مهمترین آن ها آسیب به قسمت خاصی از کف پا می باشد. (در مطالب قبلی در مورد علت درد پاشنه پا صحبت کردیم)
رفع و درمان درد کف پا
از آن جایی که علل درد کف پا متعدد می باشد, درمان های صورت گرفته برای رفع آن نیز, متفاوت است. با توجه به شدت آسیب وارد شده بر کف پا و درد کف پا, درمان آن ممکن است با روش های خانگی, داروها, فیزیوتراپی و … صورت گیرد. در ادامه به هر یک از روش های درمان درد کف پا می پردازیم.
روش های خانگی در درمان درد کف پا موثر است؟
در صورتی که علت درد کف پا, موقت و ناشی از بیماری و آسیب خاصی نباشد, با روش های خانگی می توان آن را رفع نمود. برخی از روش های درمان خانگی درد کف پا عبارت است از: اعمال کمپرس سرد روی مفصل, بالا نگه داشتن کف پا و استراحت و … . به منظور رفع درد به افرادی که کف پای آن ها درد می کند, توصیه می شود به مدت چند روز تا زمانی که درد کمتر شود, استراحت کنند, چرا که با استراحت و وارد نکردن فشار بیشتر به کف پا, مفصل های این قسمت فرصت بیشتری برای بهبودی پیدا می کنند. همچنین اعمال 20 دقیقه کمپرس یخ بر روی مفصل پا می تواند علاوه بر تسکین درد, موجب بهبودی و درمان شود.
در برخی از موارد, که فرد آسیب دیده دچار افزایش وزن می باشد به او توصیه می شود با کاهش وزن و عدم فعالیت های سخت و سنگین که بر کف پا فشار زیادی وارد می کند, درد کف پا را رفع سازد.
دارو ها و درمان درد کف پا با آن ها
برخی از آسیب ها و فشار های وارد آمده بر کف پا که سبب درد در این ناحیه می شوند را می توان با برخی از داروها رفع نمود. برخی از داروهای تجویز شده توسط دکتر برای این منظور عبارت است از: استامینوفن , آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسین و … . این دارو علاوه بر اینکه مسکن هستند و در کاهش درد تاثیر زیادی دارند, ضدالتهاب بدون استروئید به شمار می روند و باعث کاهش التهاب کف پا نیز می شوند.
در مواردی که درد کف پا شدیدتر بوده و بیمار توانایی تحمل آن را ندارد, از تزریق برخی داروهای بی حس کننده و ضد التهاب استفاده می شود. به علاوه در صورتی که علت درد کف پا, بیماری های مرتبط با این ناحیه باشد, درمان بیماری, درد کف پا را رفع می کند.
درمان درد کف پا با فیزیوتراپی
یکی از مهمترین روش های درمانی درد کف پا, فیزیوتراپی می باشد. متخصص این طب با تجویز تمرینات مختلفی سبب تسکین درد کف پای فرد می شود. در واقع این تمرینات موجب افزایش جریان خون کف پا می شوند و این مسئله منجر به کاهش درد این ناحیه می شود. همچنین این متخصصان با توجه به علت درد کف پا, توصیه ها و مشاوره های مهمی در طول درمان انجام می دهند که این توصیه ها کمک زیادی در بهبود بیماری دارد.
انجام برخی تمرینات ورزشی توسط این متخصصان برای فرد ممکن است صورت گیرد. برخی از این تمرینات عبارت است از: کشش انگشتان پا, ساق پا, بالا نگه داشتن پاشنه پا و … . انجام صحیح این حرکات نیازمند متخصص این طب دارد زیرا این متخصصان با در نظر گرفتن علت درد کف پا, حرکاتی را برای فرد توصیه می کنند که آسیب بیشتری به آن ها وارد نسازد.