روغن کنجد یکی از روغن های شناخته شده می باشد که کاربردهای وسیعی دارد. این روغن کیفیت خود را در دمای بالا, از دست نمی دهد. به همین دلیل یکی از روغن های مناسب سرخ کردن به شمار می رود. خواص روغن کنجد بی شمار است.
روغن کنجد یکی از روغن های بسیار مغذی است که از دانه های کنجد به دست می آید. این روغن فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد. بسیاری از خواص روغن کنجد ناشی از مواد مغذی موجود در آن است که برای سلامتی بدن ضروری می باشند. در این مطلب با فواید بی نظیر این روغن آشنا می شویم.
موثرترین مزایا و خواص روغن کنجد
روغن کنجد یکی از قدیمی ترین روغن های مورد استفاده در طبخ غذاها می باشد. این روغن فواید درمانی و دارویی بسیاری دارد. برخی از خواص روغن کنجد عبارت است از:
- ضد التهاب : روغن کنجد به دلیل داشتن اسیدهای چرب سالم, به کاهش التهابات بدن کمک می کند.
- خاصیت آنتی اکسیدانی: یکی از مهمترین خواص روغن کنجد, دیر فاسد شدن آن است که این خاصیت آن, ناشی از وجود آنتی اکسیدان های قوی است.
- ضد باکتری: از دیگر خواص روغن کنجد می توان به خاصیت ضد باکتری بودن آن اشاره کرد. روغن کنجد بسیاری از آسیب های ناشی از وجود باکتری ها را از بین می برد.
- ضد افسردگی: روغن کنجد خاصیت ضد افسردگی دارد و علائم و نشانه های بیماری افسردگی را کاهش می دهد.
- محافظت از DNA: روغن کنجد از سلول های DNA بدن, در برابر آسیب های ناشی از عوامل خارجی مانند تشعشعات محافظت می کند.
- ضد سرطان: به دلیل مواد مغذی موجود در روغن کنجد, یکی از مهمترین خواص روغن کنجد, خاصیت ضد سرطانی بودن آن است.
- ضد کلسترول: یکی از خواص روغن کنجد, بهبود چربی های خون در بدن می باشد و خاصیت ضد کلسترولی دارد.
- سم زدایی: یکی از بهترین روغن های شناخته شده برای از بین بردن سموم از بدن, روغن کنجد می باشد. ماساژ بدن با این روغن موجب حذف سموم می شود.
درمان بیماری ها با روغن کنجد
1- یکی از بیماری های قابل درمان با روغن کنجد, دیابت می باشد. در واقع روغن کنجد به بهبود این بیماری کمک می کند.
2- فشار خون بالا: روغن کنجد, فشار خون را کاهش می دهد. از این رو برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا, بسیار مفید است.
3- یبوست: یکی از روغن های ملین و درمان کننده یبوست برای بدن, روغن کنجد می باشد.
4- پوکی استخوان: دانه های کنجد یکی از منابع روی به شمار می آیند. کمبود این ماده معدنی در بدن ارتباط نزدیکی با پوکی استخوان دارد. از این رو روغن کنجد یکی از روغن های پیشگیری کننده از پوکی استخوان محسوب می شود.
5- آرتروز: یکی دیگر از خواص روغن کنجد, تسکین درد و تورم ناشی از بیماری آرتروز می باشد. در واقع این روغن با خاصیت ضد التهابی که دارد, موجب تسکین و بهبود این بیماری می شود. به علاوه مواد معدنی موجود مانند مس, در درمان ارتروز موثر است.
خواص روغن کنجد برای پوست- مو و زیبایی
روغن کنجد یکی از بهترین و عالی ترین مرطوب کننده های پوست به شمار می رود و پوست خشک را بهبود می بخشد. همچنین این روغن خاصیت ضد پیری دارد و از پوست در برابر عوامل ایجاد کننده پیری زودرس محافظت می کند. به علاوه این روغن, پوست را بازسازی می کند و موجب رشد دوباره سلول های پوست می شود. همچنین روغن کنجد, به عنوان یک کرم ضد افتاب ملایم به شمار می رود.
یکی از کاربردهای روغن کنجد, استفاده از آن بر روی پوست صورت می باشد. این روغن, پوست صورت را نرم و صاف می کند و موجب بهبود بافت پوست صورت می شود. روغن کنجد, لکه های پوستی را از بین می برد و به پوست انعطاف پذیری بیشتری می بخشد. در درمان ترک خوردگی پا و خشکی دست بسیار موثر است.
از این روغن جهت ماساژ پوست سر استفاده می شود چرا که رشد مو را تسریع می کند. یکی از خواص روغن کنجد, درمان موهای آسیب دیده می باشد. در واقع این روغن با تغذیه مناسب مو, باعث حفظ سلامتی موها شده و از ریزش مو جلوگیری کرده و موجب درخشش موها می شود. بنابراین این روغن یکی از روغن های جوانی و زیبایی به شمار می آید. به طور خلاصه, خواص روغن کنجد برای مو به شرح زیر است.
- درمان سفیدی مو
- تسریع رشد مو
- محافظت از مو در برابر اشعه نور خورشید
- درمان شپش سر
- نرم کننده مو
- درمان کننده شوره سر
- درمان کننده خشکی پوست سر
- درخشان کننده مو
- ترمیم کننده موهای آسیب دیده
- درمان ریزش مو ناشی از استرس
مزایای روغن کنجد برای کودکان
از آن جایی که روغن کنجد, سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی متنوعی است, جای دادن آن در رژیم غذایی کودک, می تواند مزایای زیادی برای آن ها داشته باشد. مصرف مقدار مناسب از این روغن برای کودکان, موجب حفظ سلامتی قلب آن ها شده و خطر ابتلا به برخی از بیماری ها را در آن ها کاهش می دهد. با این حال مصرف بیش از حد این روغن برای کودکان توصیه نمی شود.
باتوجه به مطالب بیان شده, خواص روغن کنجد بی شمار است و این روغن جزء سالم ترین روغن ها محسوب می شود و توصیه می شود از این روغن هم به صورت خوراکی و هم به صورت موضعی استفاده شود.