به گزارش ایسنا، بر اساس آمار 49 سال گذشته، در هر 10 سال میزان بارندگیها با کاهش روبهرو بوده بهگونهای که متوسط بارشها در 50 سال گذشته 250 میلیمتر ثبت شده اما در 10 سال اخیر این میزان تنها 217 میلیمتر بوده علاوه بر این در حالی که متوسط بارندگیها در کشور حدود 40 درصد کمتر از سالهای قبل بوده در برخی استانها این میزان تا 80 درصد کاهش را نیز نشان میدهد. تا جایی که در استان هرمزگان 80 درصد، سیستان و بلوچستان 70 درصد، فارس 70 درصد، کرمان 71 درصد و بوشهر 61 درصد نسبت به سال قبل کاهش بارندگی داریم. البته در برخی از استانها وضعیت بارندگیها قابل قبول است که می توان به استانهای آذربایجان شرقی، کردستان و آذربایجان غربی اشاره کرد.
همچنین بر اساس برآوردهای صورت گرفته در تابستان سال 1397 تعداد 334 شهر در معرض تنش آبی قرار خواهند داشت که از این تعداد 107 شهر در وضعیت قرمز قرار دارند و پیشبینی می شود که استان های اصفهان، کرمان، فارس، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان با بحران شدیدتری مواجه باشند که بر اساس آمار وزارت نیرو 50 درصد از جمعیت شهری در وضعیت قرمز، 19 درصد در وضعیت نارنجی و 30 درصد در وضعیت زرد تنش آبی در تابستان سال 1397 قرار دارند که تمرکز جمعیت افرادی که بیشترین تنش آبی را تجربه میکنند در فلات مرکزی با جمعیتی معادل 16.6 میلیون نفر است.
از سوی دیگر میزان بارندگیها در فلات مرکزی نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش داشته است؛ به گونه ای که در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان نیز با جمعیت هفت میلیون نفر 118 شهر در معرض تنش آبی قرار دارند. همچنین آمارها نشان میدهد که بدترین وضعیت در حوضه فلات مرکزی است و بعد از آن حوضه خلیج فارس و دریای عمان با چالشهای جدی دست و پنجه نرم میکند.
علاوه بر این تعداد شهرهایی که در تابستان امسال نسبت به سالهای گذشته دارای تنش آبی هستند تغییر چندانی نداشته است؛ به گونهای که امسال نیز 300 شهر همانند سال گذشته دارای تنش آبی خواهند بود و علی رغم اینکه پروژههای متعددی در طول یک سال اخیر به بهرهبرداری رسید و باعث شد وضعیت این شهرها بدتر نشود، اما در برخی از شهرها شرایط همچنان مانند سابق است.
بر اساس گفته های شاهین پاکروح معاون هماهنگی و پشتیانی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور امسال شرایط منابع آبی کشور به واسطه کاهش جدی بارندگی چه در قالب باران و چه در قالب پوشش برفی شرایط سختی پیش بینی می شود و در تمام حوزههای آبی به ویژه در حوزه آبریز فلات مرکزی شرایطی را تجربه میکنیم که طی 50 سال گذشته سابقه نداشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سرانه مصرف آب شرب در بخش خانگی 150 لیتر در شبانه روز است، تصریح کرد: با توجه به سرانه مصرف مشترکان در شهرها و روستاها معتقدیم که اگر تنها 20 درصد سرانه مصرف در بخش خانگی کاهش یابد میتوانیم تابستان را به راحتی پشت سر بگذاریم.
بحران آب امسال در ایران نه تنها مشکلاتی را در حوزه تامین آب به وجود آورده بلکه پیش بینی می شود در حوزه تامین برق نیز با مشکلاتی مواجه شویم چرا که سال قبل 9300 مگاوات از سدها تولید برق صورت گرفت اما پیشبینی میشود امسال در بهترین حالت این عدد به پنج هزار مگاوات هم نرسد چراکه از یک سو نصب حدود 3000 مگاوات نیروگاه در کشور مطرح است و از طرفی 3000 مگاوات تولید برق آبی به دلیل نبود آب در سدها کم میشود و رشد حدود 7 تا 12 درصد برق آبی امسال صفر است که این کاهش احتمال خاموشی پراکنده در برخی نقاط را ایجاد خواهد کرد.
وضعیت فعلی بیانگر تابستانی سخت در حوزه منابع آبی است تا جایی که اگر از هم اکنون تدابیر مدیریتی در این حوزه اتخاذ نشود به گفته بسیاری از کارشناسان و مسوولان با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد لذا انتظار میرود دولت نگاه ویژهتری نسبت به این مساله داشته باشد همچنین مشترکان نیز با رعایت مصرف از تنش آبی امسال بکاهند.