تسنیم نوشت: در گرماگرم خرداد 92 زمانی که کمتر از 72 ساعت تا آغاز انتخابات یازدهم ریاست جمهوری باقیمانده بود حجتالاسلام حسن روحانی در ورزشگاه سه هزار نفری شهیدان آهن دوست ارومیه در میان اعضای ستاد انتخاباتی خود با هیجان هوادارانش یک وعده بزرگ به مردم داد:"در صورتی که به من رای بدهید نخستین دستور کار دولتم احیا دریاچه ارومیه خواهد بود".
چند روز گذشت و موسم انتخابات فرا رسید، حسن روحانی با جذب رای حداکثری مردم به عنوان یازدهمین رئیس جمهور ایران انتخاب شد و زمان عمل به وعده نیز فرا رسیده بود.
براساس وعده حسن روحانی نخستین دستور کار دولت یازدهم در حالی که وزرای دولت قبل و استانداران و مدیران دولت دهم هنوز بر سر کار بودند موضوع احیا دریاچه ارومیه واقع شد و به سرعت ستاد احیا آن به ریاست عیسی کلانتری و تحت نظر شخص رئیس جمهور تشکیل شد که بعدها فعالیت این ستاد به ذیل مسئولیتهای معاون اول رئیس جمهور تقلیل یافت.
پس از نخستین جلسه هیئت دولت و اصرار بر اهمیت احیا دریاچه ارومیه، کارگروههای متعددی در تهران و استانهای همجوار دریاچه ارومیه تشکیل شد تا راهکارهای نجات دریاچه مطالعه و احصا شوند. این پروسه قریب به یک و نیم سال به طول انجامید تا اینکه 28 راهکار اصلی نجات دریاچه ارومیه به جلسه هیئت دولت رسید که با تصویب آن عملاً فاز عملیاتی احیا دریاچه نیز آغاز شد.
تثبیت دریاچه ارومیه نخستین هدف ستاد احیا در سال ابتدایی فعالیتش اعلام شد که این کار با تشدید بارشهای آسمانی در مسیر تحقق قرار داشت و اتفاقاً نخستین سفر حسن روحانی در قامت رئیس جمهور به آذربایجان غربی پس از سفر انتخاباتیاش در ایامی اتفاق افتاد که آسمان در بالای دریاچه ارومیه پیوسته میغرید و هر آنچه برکت داشت را بر سر نگین فیروزهای آذربایجان نازل میکرد، اما چندی نگذشت که با شروع تابستان سوزان حجم تبخیر دریاچه ارومیه که از 13 میلیارد متر مکعب در تراز اکولوژیک به حدود 3 میلیارد متر مکعب رسیده بود نفس دریاچه را تنگ کرد و هر روز که میگذشت دریاچه ارومیه وضعیتش وخیمتر میشد.
تخصیص ناکافی اعتبارات دولتی برای احیا دریاچه ارومیه
اما دولت یازدهم مصمم بود که وعده رئیس جمهور در احیا دریاچه ارومیه را جامه عمل بپوشاند بنابراین پیوسته با تصویب اعتبارات قابل توجه و خبرسازی از جلسات آن تلاش کرد تا افکار عمومی را به این یقین برساند که اهتمام دولت برای حل بزرگترین بحران زیستمحیطی تاریخ ایران جدی است اما با گذشت زمان و خوردن کفگیر به ته دیگ اعتبارات دولتی، میزان تخصیص بودجهها برای پروژههای مختلفی که در قالب راهکارهای 28 گانه میبایست طبق برنامه زمانبندی شده، آغاز و به پایان میرسیدند دچار اختلال شد.
اعتراضات مستمر نمایندگان مردم استان در مجلس به موضوعاتی همچون تعیین رئیس ناکارآمد برای ستاد احیا، هزینه کرد بودجه ستاد احیا در خارج از راهکارهای اعلامی، اجرای طرح نکاشت برای کشاورزان، استقرار ستاد احیا در دانشگاه شریف تهران به جای استقرار در خود ارومیه و موضوعات دیگری از این دست مدام مطرح میشد تا طی آن حساسیت افکار عمومی منطقه به اهمیت عمل به وعده از سوی رئیس جمهور پیوسته گوشزد شود.
این روزها که حدود چهار سال از آغاز فعالیت رسمی ستاد احیا دریاچه ارومیه میگذرد فقط یک پروژه بزرگ و شاخص (تونل انتقال آب از کانی سیب) که در قالب راهکارهای 28 گانه آغاز شده بود طبق برنامه و بر اساس زمانبندی و با تخصیص اعتبارات مناسب از صندوق توسعه ملی در حال انجام است و بسیاری از طرحها و پروژههای بزرگ و تاثیرگذار دیگر از جمله کاهش 40 درصدی آب در بخش کشاورزی به دلیل تخصیص نیافتن کامل اعتبارات دچار مشکلات اساسی شده است.
برنامههای سفر رئیسجمهور در آذربایجان غربی
بر اساس اعلام محمد مهدی شهریاری استاندار آذربایجان غربی قرار است رئیس جمهور در دهه نخست آبان به ارومیه سفر کند و رئیسجمهور در این سفر ایستگاه قطار ارومیه و فرودگاه ماکو را افتتاح خواهد کرد.
به گفته شهریاری در سفر رئیسجمهور به آذربایجان غربی طرحهای گازرسانی به بیش از 600 روستای در اقصی نقاط استان نیز افتتاح شده و در این سفر چند طرح بیمارستانی در شهرستانهای ارومیه و خوی نیز با حضور رییس جمهوری به بهرهبرداری میرسند.
استاندار آذربایجان غربی اظهار امیدواری کرده است در سفر آقای روحانی به استان بتوانیم بودجه بسیاری از نیازهای استان را در قالب مصوبات سفر به تصویب دولت برسانیم.
نکته قابل توجه ماجرا اینجاست که نه در صحبتهای استاندار دولت دوازدهم و نه در برنامههای رئیس جمهور در سفر به آذربایجان غربی هیچ اشارهای به دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین مطالبه زیستمحیطی مردم منطقه نشده است و سوال اینجاست که چرا بازدید از دریاچه ارومیه جایی در برنامههای روحانی ندارد؟