تحریریه ماهنامه دنیای زنان
پیک های نوروزی یکی از آن اختصاصیهای دهه شصتیهاست. درسته که در دهههای قبل، پنجاه و چهل و در دهههای بعد یعنی هفتاد و هشتاد هم پیک نوروزی وجود داشت، اما به اندازه سالهای دهه شصت، تعطیلات نوروز را به کام دانشآموزان تلخ نمیکرد. پیکی که قرار بود یادآور روزهای شیرین مدرسه و تعطیلات عیدش باشد، اما به دلیل سختی مباحث و زیاد بودن حجم مطالب، به عزای عمومی دانشآموزان و خانوادهها بدل میشد.
بگذریم که برخی از دانشآموزان شاگرد اول و کوشا، هنوز تعطیلات از راه نرسیده، سوالات پیکهایشان را حل و رنگآمیزیها را نیز تمام میکردند، اما قریب به اتفاق دانشآموزان، در آخرین شب و دقایق باقیمانده از تعطیلات نوروز، همچنان در حال رنگآمیزی و حل تمرینات پیکهایشان بودند و در این استرس و نگرانی، بعضی از اعضای خانوادهها نیز شریک میشدند. از همان زمان بود که اعتراض والدین و شاگردان و حتی معلمها به سختی پیکهای نوروزی شروع شد و در دهههای بعد، پیک نوروزی حقیقتا به پیامآور شادی و سرور تعطیلات نوروزی بدل شد.
تعطیلات عید را به دانشآموزان سخت نگیریم
شکوفه ابراهیمخانی- مدیر یک مدرسه ابتدایی
درست است که دوری حدود بیست روزه دانشآموزان از کتاب و کلاسهای درس، برای شماری از خانوادهها نگرانکننده است، اما نباید فراموش کنیم در تمام نظامهای آموزشی دنیا، چند روزی به تعطیلات دانشآموزان اختصاص مییابد. دانشآموزانی که چندین ماه پشت سر هم درس خواندهاند و حدود دو هفته فرصت استراحت دارند. همزمان با تعطیلات عید 95، قرار است پیکهای نوروزی به صورت استانی تعریف شوند و معلمها مسئول اصلی تکالیف تعطیلات دانشآموزان شوند. از همینرو وظیفه معلمها در سال جدید، سنگینتر میشود. از یک سو باید مراقبت ادامه روند آموزش دانشآموزان باشند، از سویی دیگر نباید فضا را به صورتی تعریف کنند که روزهای تعطیل به کام دانشآموزان و والدینشان تلخ شود. پس وظیفه اولیای مدرسه به ویژه مدیران در طراحی پیکهای نوروزی بسیار بیشتر از سالهای گذشته است.
نکته حائز اهمیتی که هم معلمها و هم خانوادهها باید مد نظر قرار دهند این است که، تعطیلات یک فرصت استراحت برای دانشآموزان است. والدین باید با رعایت اینکه فرزندشان فرصت استراحت داشته باشد، چند ساعت کوتاه را به درس خواندن وی اختصاص دهند و فراموش نکنند، سختگیری در روزهای تعطیل نوروز، ماحصلی ندارد جز بروز خستگی در روزهای بازگشت فرزندشان به مدرسه و پایین آمدن راندمان تحصیلی. پس باید از هرگونه سختگیری پرهیز کنند. معلمها نیز باید بکوشند مباحث درسی را مطابق با تعطیلات در نظر بگیرند و سبب بروز خستگی در روحیه دانشآموزان نشوند.
یادش بخیر، 100 صفحه مشق مینوشتیم
محمد نظرزاده، معلم مقطع راهنمایی
سالها پیش، دانشآموزان خدا خدا میکردند عید نوروز از راه نرسد. از بس که معلمها تکالیف تعیین میکردند و از دانشآموزان میخواستند که به قول معروف مشق بنویسند. اما در سالهای اخیر و با تغییر نظام آموزشی، دیگر تعطیلات نوروز همچون گذشته، مایه دردسر دانشآموزان و خانوادهها نیست. از یک سو نظام آموزشی معتقد است که باید تحصیل دانشآموزان باید به دور از هرگونه سختگیری منجر به مهارت آموزی شود، از سویی دیگر، خانوادهها نیز معتقدند با فشار تحصیلی، فرزندشان موفق نخواهد شد. به همین دلیل نیز پیکهای نوروزی دیگر رنگ و بوی سختگیریهای گذشته را ندارند و با نگاه نوین آموزشی تهیه و تنظیم میشوند.
با توجه به اینکه پیک نوروزی سال جدید نیز باید با نظر معلمها تهیه و تنظیم شود، پیشنهاد میکنم، به دور از هرگونه نگاه سختگیرانه، معلمها خلاقیت را چاشنی تکالیفشان کنند و دانشآموزان را به نوشتن و خواندن درسها با موضوعاتی فرادرسی و بیشتر با جنبه اجتماعی تشویق کنند. چراکه عید فرصتی مناسب برای شناخت دنیای پیرامون دانشآموزان است و والدین میتوانند با فراغ بال به فرزندشان در شناخت این دنیا کمک کنند.