ماهان شبکه ایرانیان

گزارش/

جوانی، حسرتی که یادش گرامی داشته می شود

جوانی به دورانی از زندگی انسان اطلاق می‌شود که فرد تمایلات کودکی را کنار گذاشته و پا به مرحله ای می گذارد که می تواند عامل اوج و پر کشیدن انسان به سوی خداوند باشد.

جوانی، حسرتی که یادش گرامی داشته می شودبه گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ دوران جوانی به عنوان ارزنده ترین دوران زندگی هر انسانی به شمار می‌رود، به طوری که این دوران را می توان درخشنده ترین و بالنده ترین مرحله زندگی هر شخصی دانست، چرا که دوران جوانی جزء طلایی ترین دوران زندگی هر شخصی به شمار می‌آید.

 جوانی مرحله ای از زندگی انسان است که شخص از قوه فراوان برخوردار است. فرد سرشار از غرور و در مسیر انتخاب های گوناگون در زندگی خود قرار می گیرد. جوان ضمن درخشندگی و بالندگی همواره به اصل مهم تعالی و پیشرفت می اندیشد، چرا که حساس ترین مرحله عمر خود را سپری می کند. در این مرحله از زندگی شخص تمایلات کودکی را کنار گذاشته و به فکر اوج گرفتن و متعالی شدن است. باید سن جوانی را جزء حساس ترین و پر شورترین زمان زندگی هر انسانی به حساب آورد که لزوم توجه جدی به جوانان را می طلبد تا جامعه در مسیر تعالی پیش برود.

جوانی به چه دورانی اطلاق می شود؟

واژه جوان در لغت به معنای میوه نو رس یا در حال رسیده اطلاق می شود که به اوج شادابی رسیده باشد و در تعریف به فاصله بین ضعف کودکی و ناتوانی میانسالی و پیری اطلاق می‌شود. در واقع جوانی را باید کم تجربه ترین و به اصطلاح قدما سرد و گرم نچشیده ترین سن روزگار نامید، چرا که فرد در اوج طراوت و شادابی به سر می برد و تازه پا در مرحله ای می گذارد که سردی و گرمی زندگی را مزه می کند، باید گفت جوانی با نشاط و شادابی عجین شده است، چرا که این دوره فعال ترین دوره زندگی هر فردی به شمار می آید و لازم است به این مقطع مهم توجه جدی شود. 

جوان در دیگر فرهنگ ها 

باید گفت که جوانی و رسیدن فرد به این سن از اهمیت زیادی برخوردار است. رشد و تعالی هر جامعه ای به حضور جوانان آن جامعه بستگی دارد و می توان قدرت نظامی یک کشور و توسعه یافتگی کشوری را منوط به نیروی جوان آن کشور تلقی کرد. با توجه به اهمیت این سن حساس باید گفت در همه جوامع و کشورها به جوانان در راستای تقویت و پیشرفت بنیه علمی و نظامی تسهیلات ویژه ای قائل می شوند. در کشورهای مختلف روز خاصی به جوان اختصاص داده می شود و مشکلات قشر جوان را آسیب شناسی می کنند. در مراکش و تایلند روز تولد پادشاهان را روز جوان می نامند و در ونزوئلا و چین سال روز انقلاب این کشورها روز جوان نامیده می شود. باید گفت جوان در دیگر مجامع از اهمیت فراوانی برخوردار است. 

اقتدای جوانان به حضرت علی اکبر(ع)  جوان دشت کربلا  

حضرت علی اکبر (ع ) فرزند امام حسین (ع ) امام سوم شیعیان جهان از جوانان دشت کربلا به حساب می‌آید که با سن کم خود در صحرای کربلا حاضر شد و از ارزش های دین مبین اسلام دفاع کرد. در این زمان وی 18 سال سن داشت و با وجود تکه تکه کردن بدن و جدا کردن سر مبارک ایشان، وی از جوانان دشت کربلا نامیده شد. باید گفت حضرت علی اکبر (ع ) به عنوان جوان دشت کربلا محسوب می شود و باید جوانان کشور ما از فداکاری این بزرگوار الگوبرداری کنند. در واقع جوانی از طلایی ترین دوران زندگی هر انسانی به شمار می‌آید که باید گفت بیشترین تحول و جنبش در این دوره شکل می گیرد.  چه بسا دولت ها در اثر وجود جوانان بالنده تر بوده و از این مهم به عنوان یک فرصت ملی استفاده کرده اند. 

جوان از دیدگاه قرآن و احادیث ائمه اطهار ( ع)

باید گفت بزرگان دین مبین اسلام به عنوان کامل ترین دین به سن جوانی اهمیت ویژه‌ای قائل شده اند. جوان در لغت عربی به عنوان شباب یعنی با نشاط معنا می شود، به طوری که در آیات و احادیث این مهم تکرار شده و اهمیت این گوهر گرانقدر به زیبایی شناخته شده است. به طوری که بیشتر جنبش های دینی در قرآن از این دوره از زندگی انسان به عنوان مهمترین دوره نام برده شده است. در قرآن از جوان به عنوان فتی نام برده شده و گفته شده جوانانی از دهکده ( رقیم ) در برابر پادشاه زمان خودشان دقیانوس قیام کرده و حق طلبی را برگزیده و در غار 309 سال خوابیدند و به خدا رسیدند، همان جوانانی بودند که خدا را بر طاغوت برگزیدند. حضرت موسی ( ع ) جوانی بود که به نزد شعیب رفت که در قرآن توصیف شده است. حضرت ابراهیم ( ع) هم به فرزند جوان خویش حضرت اسماعیل(ع) نکات دینی را متذکر شده و وی را به قربانگاه برده است . حضرت یوسف(ع) نیز جوانی حکیم و خداترس بود که از دامن زلیخا به زندان پناه برد. خلاصه این که جوان و ورود به این سن از اهمیت ویژه ای در کتاب آسمانی قرآن برخوردار است. در زمان پیامبر ( ص) نیز در سن 20 سالگی با دیگر جوانان مکه با حضورش در پیمان حلف الفضول ( جوانمردان ) تا مدت ها به خود می بالید و زمانی دستورات وحی نازل می شد، بیشتر از همه برای جوانان بیان کرده است. چرا که روح جوانان به مثابه زمینی زراعی که چیزی در آن رویده نشده باشد میزبان خوبی برای پذیرش حق و حقیقت بوده است که رسول گرامی سلام ( ص ) از این روش بهترین استفاده را کرده است. در زمان امام حسین (ع) پرداختن به مسأله جوانان از اهمیت مهمی برخوردار بوده است، به طوری که در جمع یاران خود جوانان کم سن و سالی چون حضرت علی اکبر (ع) وجود داشت که با وجود سن کم ( 18 سال ) در دشت کربلا حضور یافتند احادیث زیادی در اهمیت جوان وجود دارد که حضرت محمد (ص) می فرماید در آن دنیا سوال می شود که جوانیت را در چه راهی مصرف کردی ؟ و این که حضرت علی ( ع ) می فرماید دو چیز قدرشان دانسته نمی شود یکی جوانی و دیگری صحت و تندرستی که اگر از دست بروند دیگر بازگشتی ندارند. البته دیگر بزرگان دین نیز به اهمیت جوان از منظر دین پرداخته اند که می توان به عنوان طلایی ترین و زودگذرترین دوران نام برد. 

جوانی از چه سنی است و تا کی ادامه می یابد

باید گفت که سن جوانی فاصله بین بلوغ تا 31 سالگی اطلاق می شود. در این سن فرد از نشاط بالایی برخوردار بوده و مهمترین تحول زندگی اش در این مقطع به وقوع می پیوندد. البته بسیاری از محققان از دوره بلوغ تا سن 51 سالگی را جوانی تلقی می کنند. باید گفت جوانی گوهر گران‌بهایی بوده که منشا بسیاری از تحولات به شمار رفته و بسیار زود گذر است، چرا که در آنی و لحظه چشم برهم زدنی سپری می شود. 
 
جوان از دیدگاه امام(ره) و رهبری  

حضرت امام خمینی ( ره ) به عنوان معمار کبیر انقلاب اسلامی و  مقام معظم رهبری توجه زیادی به جوانان کشور داشتند، به طوری که در گفته ها و بیانات شان به این مهم به عنوان اصلی تاثیرگزار پرداخته شده است. امام خمینی(ره) در کلام گوهربار خود از جوانان به عنوان آینده سازان کشور نام برده و به این سرمایه ها امید بسته بودند. مقام معظم رهبری در گفته‌های گوهربار خود ضمن اهمیت قائل شدن نسبت به موضوع جوان تحصیل، تهذیب، ورزش را از ویژگی جوان موفق برشمردند. 

جوان شایسته چه کسی است ؟  

جوان موهبتی از جانب خداوند تبارک و تعالی است که به عنوان ثروتی ارزشمند قلمداد می‌شود و با توجه به زودگذر بودن این اصل مهم باید ضمن استفاده درست از این فرصت خداوندی خودسازی روحی مورد توجه قرار گیرد. اما جوان شایسته در ابتدا باید گفت ایمان و اعتقاد دارد، به طوری که اصحاب کهف شکفتن شان را با ایمان در خفا به خدا  در هم آمیختند و به قدیس تبدیل شدند. دومین تحصیل و این که جوان پی علم و دانش رفته تا کشور خود را همه لحاظ خود کفا ببیند. در واقع ضمیر جوان ضمیر پاکی ها است و جوان گوهر وجودی خود را در راه رضای خدا بکار می گیرد. این که جوان به تهذیب  و پاکی نفس بپردازد از ویژگی های جوان شایسته است چنان که یوسف ( ع) علی رغم وفور نعمت گوهر خداشناسی را حفظ کرده و اسیر شهوات نشده است. کنترل غریزه ها از دیگر خصوصیت جوان شایسته است جوانی که مسیر ازدواج برایش فراهم نیست، با عفت راه را بر شیطان بسته و از جرعه حقیقت می نوشد تا خدا را برگزیند.

در جوانی پاک بودن شیوه پیغمبری است 

پیامبر ( ص) در احادیث خود می فرماید: خداوند نیز برای جوانان اهمیت زیادی قائل است، به طوری که در کلام گوهر بار خود در قرآن کریم بیشترین جنبش ها را منوط به قشر جوان تلقی می کند و این که اگر جوانی راه پاکی و عطوفت را پیش گرفت با توجه به پرشور بودن دوران جوانی و این که این دوران دنیای غرور و رغبت ها است می توان این دوره را نزدیک به شیوه انبیاء دانست. جوان با روزه، اعتکاف و دیگر عبادات به خدای خویش نزدیک شده و پای در مسیر حق می گذارد. پیامبر (ص) می فرماید: در افلاک جبرئیل ندا می دهد، ای جوان برخیز و از لحظه لحظه های عمر بهترین استفاده را ببر. خلاصه این که جوان مومن شیوه رسولان را اجرا می کند و این که خداوند بر جوانان مباهات می ورزد گفته نادرستی نبوده و نیست.

قدرشناسی دوران جوانی / جوانی کجایی که یادش بخیر 
 
جوانی دوره‌ای است که با چشم بر هم  زدنی می‌گذرد. با توجه به این که جوانی به عنوان طلایی ترین مقطع به شمار می‌آید باید گفت که قدرشناسی این دوران از اهمیت مهمی برخوردار است اما مردم غالبا قدر این مهم را نمی دانند، به گو نه ای که زمانی به پیری رسیدند و موهای سر و صورت شان سفید شد به دنبال گوهر جوانی شان گشته و حرص می‌خورند، به طوری که یاد این دوران را گرامی می دارند. امام علی (ع) نیز ضمن توصیه به بهره گیری و قدرشناسی از جوانی در  حدیثی در نهج البلاغه فرموده اند: مسلمانان قدر 2 موهبت را نمی دانند که یکی از آن جوانی بوده است. 

مشکلات دوره جوانی 

دوره جوانی زندگی به عنوان بانشاط ترین  دوران زندگی هر شخصی قلمداد می شود. سرکوب غرایز جنسی از مبحث ازدواج به عنوان اصلی ترین نیاز هر شخصی به شمار می رود که اکنون به عنوان معضل و آسیب بزرگ اجتماعی به شمار می آید. از دیگر نیازهای جوانان بحث اشتغال است شاید پرداختن به این دو موضوع باعث آرامش ذهنی و روحی بزرگی برای قشر جوان شود و زمینه بروز دیگر استعدادها را به وجود آورد. باید گفت که مسئولان باید در راستای تقویت روحیه جوانان تلاش کنند گره های این قشر از جامعه را حل کنند. البته بزرگان دین هم به این دو مهم توصیه کرده و جوان مجرد را به هیچ وجه قبول نمی کنند و لزوم ازدواج آسان را خواستار هستند. 

جوانان آسمانی 

در میان جوانان به موضوع جوانانی می پردازیم که از جان خود گذشتند و به جبهه های حق علیه باطل رفتند، شاید اگر سری به بهشت زهرا (س) بزنیم قبور پاک جوانانی  را مشاهده می‌کنیم که پر کشیدند و شهید شدند و به مقتدای خویش حضرت علی اکبر (ع) ملحق شدند. باید گفت واژه شهید و جوانان آسمانی را باید در این عزیزان معنا کرد، چرا که با عشق به خدا جهاد کردند و در نهایت پر کشیدند و تا آسمان ها عروج کردند و افلاکی شدند. در این میان نیز جوانانی که از لحاظ علمی، فرهنگی، هنری و غیره پرچم کشور را به اهتزاز در آودرند نمونه ای از این گونه جوانان بوده است. جوان یعنی سراسر درخشندگی، بالندگی و شور قدر بدانیم.


مسئولان به جوانان اعتماد کنند ، آینده بهتری پیش روی کشورمان خواهد بود 

ابوالفضل امینی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره لزوم اهمیت روز جوان اظهار داشت: جمعیت هلال احمر در راستای اهداف بشر دوستانه تلاش می‌کند به هم نوعانان خود کمک کند و ما به عنوان عضو کوچک در خدمت دوستان هستیم.

وی در ادامه افزوذ: اکنون جوان به عنوان قشری در راستای ترقی و پیشرفت کشور تلاش می‌کند و ما نیز در جمعیت سعی می کنیم ایران روز به روز ترقی و پیشرفت پیدا کند و به نظرم مسئولان در راستای حل نواقص جوانان باید اهتمام جدی به خرج دهند. 

امینی ادامه داد: حضرت علی اکبر(ع) با این که جوان بود اما در مسیر آسمانی گام برداشت و افلاکی شد و ما جوانان باید از وی که نمونه و اسوه صبر و جهاد است پیروی کنیم.

جوان موفق و برتر کشورمان گفت: نمی توانیم بگوییم که مشکل وجود دارد اما به نظر من مسئولان باید به جوانان اعتماد کنند و همین اعتماد سازی می تواند ضامن موفقیت کشور در آینده باشد.

وی در پایان یاد آور شد: امیدواریم که جوانان در مسیر حق و حقیقت گام بردارند و راه صلح و بزرگان دین را پیش بگیرند.

گفتنی است؛ روز جوان به یاد ولادت حضرت علی اکبر ( ع ) و پاسداشت این روز به نام جوان نامیده شده است، باشد که جوانان مسیر  راستی و درستی را پیش گیرند. 

گزارش از سید مهران حسینی 

/
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی