به گزارش ایسنا، بررسی آمار نفتکشها توسط بلومبرگ نشان داد عربستان سعودی، عراق، کویت و امارات متحده عربی که به اتفاق یکدیگر حدود 70 درصد از کل تولید اوپک را تشکیل میدهند، در نوامبر 14.79 میلیون بشکه در روز نفت خام و میعانات صادر کردند که 970 هزار بشکه در روز در مقایسه با اکتبر کاهش نشان داد و پایینترین میزان از ژوییه بود.
صادرات نفت عربستان سعودی در نوامبر به سطح پیش از حملات هوایی به تاسیسات نفتی این کشور در سپتامبر بازگشت و بر مبنای ماهانه 680 هزار بشکه در روز یا معادل 9 درصد کاهش داشت و به 6.63 میلیون بشکه در روز رسید. صادرات از بندر ینبع این کشور در دریای سرخ به میزان 23 درصد کاهش یافت و به 600 هزار بشکه در روز رسید که نشان میدهد ریاض دیگر تلاش نمیکند از عبور از تنگه هرمز اجتناب کند.
صادرات نفت کویت هم در نوامبر به میزان 220 هزار بشکه در روز یا معادل 11 درصد کاهش یافت و به پایینترین سطح از اکتبر سال 2016 رسید. امارات متحده عربی هم ماه میلادی گذشته نفت و میعانات کمتری صادر کرد و صادرات نفتش 145 هزار بشکه در روز یا پنج درصد کاهش داشت.
صادرات نفت عراق از پایانه نفتی بصره برخلاف صادرکنندگان دیگر خلیج فارس در نوامبر 74 هزار بشکه در روز افزایش ماهانه داشت و به 3.45 میلیون بشکه در روز رسید. با این حال صادرات این کشور بیش از 200 هزار بشکه در روز کمتر از سطح سپتامبر ماند زیرا عراق تلاش میکند تولیدش را به هدف تعیین شده تحت توافق اوپک پلاس نزدیک کند. وزیر نفت عراق در یک نشست اوپک اعلام کرده بود که کشورش در این ماه بالاخره به تعهداتش عمل خواهد کرد.
با این حال با توجه به بیش از 36 میلیون بشکه نفتی که در نفتکشهای بارگیری شده از صادرکنندگان خاورمیانهای اوپک در حال حمل است، برآورد جریان نفت به کشورهای واردکننده ممکن است در معرض بازبینی قرار گیرد.
صادرات نفت از منطقه خلیج فارس به هند که نزدیکترین بازار بزرگ است در نوامبر به پایینترین میزان در سه ماه گذشته کاهش یافت. صادرات از عراق به میزان 164 هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرد و به پایینترین سطح از آوریل رسید. این کاهش با افزایش صادرات از سوی امارات متحده عربی جبران شد که صادراتش بر مبنای ماهانه 168 هزار بشکه در روز رشد کرد. با توجه به کوتاه بودن سفر نفتکشها به ساحل غربی هند که در مقایسه با سفر سه تا چهار هفتهای به چین، ژاپن و کره جنوبی تنها چند روز طول میکشد، صادرات کمتر از سوی کشورهای منطقه خلیج فارس به سرعت در آمار واردات دهلی نو نمود پیدا میکند. واردات نفت هند در اکتبر بر مبنای سالانه 8.5 درصد افت کرد و بررسی آمار صادرات از منطقه خلیج فارس نشان میدهد که واردات نوامبر هم ممکن است اندک باشد.
جریان صادرات نفت اوپک به آمریکا در نوامبر پایین 500 هزار بشکه در روز بود با این حال آمار مذکور ممکن است با روشن شدن مقصد نفتکشهایی که هنوز محمولهشان را تحویل ندادهاند افزایش پیدا کند. زمان سفر حدود شش هفتهای به سواحل شرقی و غربی آمریکا به معنای آن است که جریان واقعی تا چندین هفته پس از بارگیری مشخص نخواهد شد.
صادرات نفت از کشورهای عضو اوپک منطقه خلیج فارس به جز ایران به چین به میزان 660 هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرد اما این آمار هم ممکن است هدف بازبینی قرار بگیرد. جریان نفت از عربستان سعودی به میزان بیش از 500 هزار بشکه در روز کاهش یافت و نتوانست با آمار اکتبر برابری کند.
صادرات به ژاپن پس از جهشی که در اکتبر به دلیل صادرات بالاتر از سوی عربستان سعودی و عراق داشت، در نوامبر کاهش پیدا کرد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، صادرات به کره جنوبی که خریدار آسیایی بزرگ دیگر نفت خلیج فارس است، در نوامبر به میزان 293 هزار بشکه در روز یا 18 درصد رشد کرد و به بالاترین سطح از ژانویه رسید. جریان نفت از عراق بیش از دو برابر رشد کرد و به 525 هزار بشکه در روز رسید در حالی که صادرات از عربستان سعودی 180 هزار بشکه در روز رشد کرد و به بالاترین سطح از ژوئن رسید.