دکتر مینو محرز؛ متخصص بیماری عفونی
درمان سرپایی
درمان سرپایی فقط داروی ضد تب به جز آسپرین است. (تجویز آسپرین در کودکان باعث ایجاد سندروم ری، میشود. پس برای کاهش تب از ترکیبات سالیسیلیک اسید به هیچ عنوان نباید استفاده شود)، مصرف مایعات زیاد و استراحت کامل در منزل است. در فاصله 2- 5/1 متر جلوتر نزدیک بیمار باید از ماسک استفاده شود. وسایل بیمار باید به طور جداگانه شسته شود. البته در صورتی که در ماشین لباسشویی ریخته شود. اگر با لباسهای دیگران باشد، مانعی ندارد. وسایل بیمار کاملا ضدعفونی شود. به عنوان مثال: حتی از فشارسنجی که برای بیمار استفاده میشود قبل از ضدعفونی، برای دیگران استفاده نشود.
درمان در بیمارستان
درمان در بیمارستان شامل: اکسیژن تراپی، هیدروتراپی و مانیتور دقیق بیمار است. باید توجه شود بلافاصله پس از بستری شدن بیمار در بیمارستان باید درمان آغاز شود و منتظر جواب آزمایش نباشیم.
داروی اول در درمان
داروی اول Tamiflu است که باعث کنترل عفونت درمانی استامیویر شود. زمان ترخیص از بیمارستان: زمانی که بیمار به اکسیژن نیاز نداشته باشد، است.
مراقبت در منزل
باید بیمار در اتاقی جداگانه استراحت کند، وسایل بیمار قبل از ضدعفونی به جای دیگر منتقل نشود. هنگام عطسه و سرفه از دستمال یک بار مصرف استفاده شده و دستمال در سطلهای دربدار ریخته و سپس به طور کامل منهدم شود.
نکته
در بیمارستان نیز میبایست حتیالامکان بیمار جابجا نشود و حتی برای گرفتن عکس ریه، دستگاه باید به اتاق بیمار منتقل شود. به چه بیمارانی باید دارو تجویز شود؟ در بیمارانی که بیماری سریع پیشرفت میکند، در افرادی که دچار تنگی نفس هستند و سرفه شدید میکنند و تب به سرعت بالا میرود. در بیمارانی که به علت مشکلات تنفسی در ICU بستری هستند- بیمارانی که دچار پنومونی و یا دچار (COPD) هستند بیماران قلبی و مبتلایان به کاردیومیوپاتی- افراد دچار نارسایی کلیه یا افرادی که با فرد مبتلا در تماس است. سه ماهه دوم و سوم بارداری- افرادی که داروهای نقص سیستم ایمنی مصرف میکنند. افراد HIV AIDS، و بیماران دچار بیماریهای مزمن
درمان
شروع درمان در 48 ساعت اول، زمان طلایی محسوب میشود. درمان در ابتدا با تجویز 2 کپسول شروع شده و سپس ادامه یابد، حداکثر دوره درمان 7- 5 روز است.
در موارد ابتلا شدید، دوز دو برابر دارو توصیه میشود یعنی 750 میلیگرم، Tami flu، 2 بار در روز. پیشگیری و کنترل عفونت: با توجه به اینکه ویروس بیماری، از طریق ذرات تنفسی منتقل میشود، رعایت ایزوله تنفسی کاملا ضروری است. ولی در بیمارستان، استفاده از اتاقهای؛ با فشار منفی ضرورتی ندارد.
هنگام تماس؛ بیمار با استفاده از ماسک و گان و در صورت انجام آندوسکوپی استفاده از ماسک و عینک ضرورت دارد. شستن دستها با آب و صابون بسیار مهم است. در شست و شوی دستها استفاده از مایعات با پایه الکلی به مدت 6 سیسی از محلول باید انجام شود و توجه شود در استفاده از این مایع، نباید دستها خشک شود، بلکه دستها به هم مالیده شده تا مایع تبخیر شود. بیمار، حتیالامکان در یک اتاق جداگانه معاینه شود. ضدعفونی اتاق و وسایل بیمار با محلولهای روتین ضدعفونی کننده کفایت میکند. ویروس چه مدت روی اشیاء باقی میماند؟ ویروس روی سطوح سخت 48- 24 ساعت، باقی میماند.
بنابراین در صورتی که بخواهیم مریض بعدی در همان اتاق معاینه کنیم، باید وسایل ضدعفونی شود. مدت 12-8 ساعت نیز ویروس روی ملحفه باقی میماند. ویروس در آب 22 درجه سانتیگراد، به مدت 4 روز، در آب صفر درجه 30 روز باقی میماند و در حرارت 60 درجه در عرض 30 دقیقه از بین میرود. ویروس H1N1، به وسیله الکل 70 درصد و Chlorine از بین میرود.
تجویز دارو
داروی آمانتادین سری اول داروهایی بود که در این مورد استفاده میشد. ولی در حال حاضر داروی مؤثرTami flu است. داروی Zanamivir نیز به صورت استنشاقی کاربرد دارد که البته کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا برای پیشگیری از ابتلا به ویروس باید دارو تجویز شود؟
در ابتدای شیوع ویروس تصور میشد، که باید برای پیشگیری از ابتلا به ویروس از دارو استفاده شود، ولی در حال حاضر، استفاده از دارو، برای پیشگیری توصیه نمیشود.
توجه
دارو تامیفلو، توسط وزارت بهداشت به طور رایگان در دسترس مبتلایانی که با نظر پزشک متخصص نیاز به درمان با دارو دارند، قرار میگیرد.
واکسن
در حال حاضر عرضه واکسن در کشورمان به تازگی شروع شده است و فقط برای افراد خاص و پرسنل بهداشتی در صورت نیاز، توسط وزارت بهداشت توصیه میشود. عوارض واکسن: به طور کلی تزریق واکسن آنفلوانزاA بدون عارضه نیست ولی در چند میلیون دوز تزریق، 2 مورد مرگ و میر به علت ایجاد عوارض عصبی گزارش شده است.البته این عوارض شامل؛ واکسن آنفلوانزای فصلی هم میشود.
آیا واکسن H1N1 همیشه کاربرد دارد؟
خیر،زیرا در صورت جهش ویروس واکسن دیگر کاربردی ندارد. ولی با توجه به اینکه تاکنون به طور قطعی جهش ویروس گزارش نشده است، نگرانی در مورد نحوه اثربخشی واکسن فعلی وجود ندارد. هشدار! موج بعدی در راه است. بیشتر مراقب باشیم.