خبرگزاری فارس:خبرگزاری فارس، یک روزنامه انگلیسی گزارش داده وزرای خارجه کشورهای اروپایی موافقت کردهاند برای احیای توافق هستهای برجام، پیششرطهای جدیدی از ایران مطالبه نکنند.
روزنامه گاردین با گزارش این خبر نوشت باور وزرای اروپایی این است که تهران و واشنگتن باید در مرحله فعلی بتوانند بدون آنکه نیازی به تمدید این توافق یا قویتر کردن آن باشد کاملاً به آن پایبند شوند.
این روزنامه نوشته این گام اروپاییها یکی از موانع بالقوه بازگشت ایران به پایبندی به برجام، در صورت رفع تحریمها از سوی آمریکا و متعهد شدن آن کشور به قطعنامههای سازمان ملل را از میان برمیدارد.
گاردین درباره موضع انگلیس نوشته است: «گمان میرود باور دولت انگلیس این است که تا هنگام دستیابی به "پیشرفتهای محسوس" از جانب آمریکا و بازگشت ایران به پایبندی به توافق، نیازی به طرح مسئله تمدید توافق نیست.»
گاردین این مسئله را «تحولی مهم» در راستای احیای برجام خوانده و نوشته کشورهای اروپایی موافقند که مذاکرات بر سر تمدید توافق و قویتر کردن آن به زمانی دیگر موکول شود.
موافقت وزیران خارجه سه کشور اروپایی با عدم طرح مطالبات جدید برجامی از ایران در جریان نخستین نشست وزرای خارجه طرفهای برجام در سال جاری میلادی صورت گرفته است.
روزنامه گاردین نوشته است: « در اتفاقی که ممکن است یکی از مهمترین تحولات باشد سه قدرت اروپایی رضایت دارند برای رایزنی در خصوص تمدید توافق و قویتر کردن آن صبر کنند.»
گاردین نوشته عدم طرح الزامات جدید از سوی طرفهای اروپایی در خصوص توافق جدید با ایران احیای زودهنگام برجام را آسانتر میکند.
یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «همه حاضران بر سر میز موافق بودند که لازم است توافق حفظ شود و بایستی آمریکا را مجاب کرد که بازگشت به برجام، به همان شکلی که در حال حاضر هست و بدون گذاشتن پیششرط برای آن یا تلاش برای افزودن چیزی به آن، اقدام بهتری خواهد بود.»
وی اضافه کرد: «اگر میخواهیم ایران به پایبندی کامل برگردد باید مشوقهای اقتصادی که وعده داده بودیم را محقق کنیم. امروز تجارت بین کشورهای اروپایی و ایران کمتر از آن چیزی است که قبل از توافق بود.»
فرانسه در کنار انگلیس و آلمان سه عضو اروپایی گروهی هستند که از سال 2015 به توافقی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور دست پیدا کردهاند. این توافق قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از برنامه هستهای، تحریمهای اعمالشده به بهانه هستهای علیه ایران را رفع کند.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال 1397 از این توافق خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در 5 گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ساعتی پیش در توئیتر از کشورهای اروپایی به دلیل آنکه تعهداتشان را نقض کردهاند انتقاد کرد.
او نوشت: «در نشست وزرای خارجه کشورهای باقیمانده در برجام من تأکید کردم: 1- این آخرین فرصت برای سه کشور اروپایی/اتحادیه اروپا است که برجام را نجات دهند. 2- دادههای مربوط به حجم مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اروپا بین 2014 تا 2019 ثابت میکند که تروئیکای اروپا/اتحادیه اروپا تعهدات برجامیشان را نقض کردند. 3- تروئیکای اروپا همانند آمریکا برای وارد آوردن خسارات جبرانناپذیر به ایرانیها مقصر است.»
ظریف همچنین نوشت: «همه طرفها باید به پایبندی عملی به برجام برگردندند. بعد از آنکه آمریکا/تروئیکای اروپا به وظایفشان عمل کنند، ایران به سرعت تدابیر اصلاحی اتخاذشده در واکنش به خروج غیرقانونی آمریکا را به عقب برخواهد برگرداند. مردم ایران باید اثرات رفع تحریمها را احساس کنند.»