استرس و حمله قلبی
استرس میتواند موجب هیجان، افزایش فشارخون، خستگی، افسردگی، سردرد میگرنی، اختلالات تنفسی و عضلانی، مسائل جنسی، اشکال در خواب و ضایعات جلدی شود ضمناً افراد دچار استرس فاقد زندگی توام با شادی و نشاط هستند.
آرامش خود را حفظ کنید
افرادی که میتوانند به سرعت با شرایط استرسزای زندگی سازگاری پیدا کنند، احتمال خطر سکته مغزی را در خود کاهش میدهند. براین اساس میتوان نتیجه گرفت ارتقای توانایی پاسخدهی به استرس بر سلامت عروق تاثیر گذارد.افرادی که در مواجهه با شرایط استرس بهتر رفتار میکنند به احتمال زیاد از شیوه زندگی مطلوب و سالمتری هم برخوردارند که این امر در جلوگیری از سکته مغزی نقش اساسی دارد.کنترل استرس خطر وقوع سکته مغزی را تا 25 درصد کاهش میدهد.
تاثیر استرس در بروز سکته قلبی
استرس علاوه بر اینکه یکی از عوامل ایجاد بیماری رگهای خونرسان قلب است، بهبود مبتلایان به این بیماری را نیز به تاخیری میاندازد و باعث تشدید بیماری و عوارض ناشی از آن میشود. اضطراب عامل مرگ بیماران قلبی است. اضطراب طولانی مدت برای مبتلایان به بیماران قلبی کشنده است.
اضطراب شدید و طولانی مدت احتمال بروز حمله قلبی ناشی از آن را افزایش میدهد. مدت زمانی که پزشک و خانواده بیمار با وی هستند، تاثیر بسیاری در جلوگیری از اضطراب او دارد و به عبارتی دیگر هر چه بیمار با خانواده و پزشک تعامل بیشتری داشته باشند، سلامتی او ارتقا مییابد و اضطراب کمتری خواهد داشت. بنابراین باید متذکر شد که رابطه مستقیمی بین زمان اضطراب و بروز سکته در افراد وجود دارد.
یک نکته مهم
رژیم غذایی و ورزش تنها راز سلامتی قلب و عروق نیستند. شواهد روزافزون نشان میدهد که وضعیت روانی فرد نیز در این امر دخیل است. با بررسی پیوندهای عمیق بین هیجانات و عواقب روحی و روانی و دستگاه قلب و عروق متخصصان تنها شوکهای ناگهانی نیستند که میتواند باعث مرگ شوند، بلکه وضعیتهای هیجانی مزمن (مانند فشارهای روحی، نگرانیها، خصومتها و افسردگی) خساراتی به مراتب بیشتر از شوکهای ناگهانی به بار میآورند.
در واقع 50درصد کسانی که دچار مشکلات قلبی میشوند کلسترول بالا دارند خطر ناشی از عوامل روانی اجتماعی کمتر از نشانههای سنتی بیماریهای قلبی عروقی مانند چاقی مصرف سیگار و فشارخون بالاست.
افسردگی و بیماری قلبی
کسانی که حالات خصمانه و افسردگی دارند، بیشتر از دیگران موقعیتها را تنشزا تلقی میکنند و از این رو میزان ترشح هورمونهای استرس در این افراد بیشتر است. سیستم ایمنی با تشدید التهاب که در هر مرحله از بیماری قلبی بر شدت عوارض آن میافزاید، این وضعیت مانع میگردد کسانی که دچار افسردگی و یا عصبانیت هستند، کمتر تمرینات ورزشی و رژیمهای غذایی مناسب را رعایت میکنند و بیشتر سیگار میکشند.
در این افراد هورمونهای استرس کورتیزول و اپینفرین بیشتر ترشح میشود و فشارخون و سطح قندخون افزایش مییابد. در عین حال تغییرات شیمیایی خون باعث تشدید واکنشهای انعقادی میشود و اینها در کوتاه مدت نقش مکانیسمهای دفاع را ایفا میکنند و در دراز مدت باعث بالا رفتن فشارخون و قندخون میشوند و در نهایت به عروق آسیب میرسانند.
برای خواندن بخش اول- اختلالات روانی و بیماریهای قلبی- اینجا کلیک کنید.