عینک آفتابی، رنگی، کوررنگی
برای بچههایی که باید دائما عینک بزنند، میتوان از نوع آفتابی گرفت. عینک آفتابی باید حداقل 90 درصد نور را که شامل ماوراء بنفش نیز است به خوبی جذب میکند. شیشههای آفتابی که روی عینک سوار میشوند، در اندازههای بچهگانه معمولا موجود نیست. برای وضعیتهای به خصوصی عینک رنگی توصیه میشود.
معمولا برای بچهها عینکهایی که به تدریج در مقابل نور پررنگتر میشوند (فتوکرومیک)، تجویز نمیشوند. چنانچه بچه به نور زیاد بسیار حساس باشد، باید در مورد فایدهها و مضرات عینکهای آفتابی و یا رنگی برای آنها از دکتر و عینکساز سوال کرد.
چه موقع باید بچه عینک ایمنی بزند
بچههایی که فقط یک چشمشان دید خوبی دارد، حتی اگر نیازی به عینک نداشته باشند باید برای محافظت آن چشم عینک بزنند. اشخاصی که در فعالیتها شرکت دارند که خطرات چشمی دارد، بایستی در موقع کار عینک محافظ بزنند. مثلا آنهایی که در ورزشهایی مثل کراکت و هاکی شرکت و یا آنهایی که در آزمایشگاه شیمی کار میکنند.
عینک محافظ باید از پلیکربنات باضخامت 3 میلیمتر تهیه شده باشد. فریم عینک محافظ نیز باید از نظر حفاظتی با کار یا ورزشی که با آن میکنند، متناسب باشد. مثلا عینکهای محافظ مخصوص شنا و اسکی و غواصی همه جا در دسترس است.
آیا بچه میتواند از عینک دو کانونه استفاده کند
عینک دو کانونه عینکی است که در هر شیشهاش از دو نوع عدسی استفاده شود. بالایی برای دید دور، پایینی برای دید نزدیک. برعکس بزرگسالان، کودکان به ندرت مسالهای پیدا میکنند که نیاز به عینک دو کانونه داشته باشد.اغلب این نوع عینکها را مخصوص بچههای بسیار کوچکی است که در موقع نگاه کردن به اجسام نزدکی چشمشان چپ (لوچ) میشود.
قسمتی از شیشه عینک برای دید نزدیک است. از آنچه که برای بزرگسالان درست میکنند، وسیعتر است. اگر مثل عینک دو کانونه بزرگسالان قسمت نزدیکبین آن در پایین قرار گرفته باشد، کودکان کوچکتر ممکن است همیشه از بالای آن قسمت به اشیاء نگاه کنند.
برای بعضی از بچهها میتوان از عینکی استفاده کرد که دو عدسی به وسلیه خط مشخصی از هم جدا نشده باشد و به تدریج از بالا تا پایین شیشه عینک از دید دور کمکم به دید نزدیک تبدیل میشود ولی این شیشهها گرانترند.
چگونه بچهها را وادار کنیم که عینکشان را به چشم بزنند
هیچگاه راجع به عینک بچه از خود ناشکیبایی نشان ندهید. اگر بچه به اندازه کافی بزرگ است که بتواند خودش عینکش را بردارد و بگذارد، اجازه دهید خودش این کار را بکند. وقتی بچه عینک به چشم دارد نسبت به عینکش و ظاهر بچه عکسالعمل خوب نشان دهید. توصیههای عینکساز را در مورد فریم از نظر اندازه راحتی بپذیرید.
معمولا در سنین کودکی این موضوع مهمتر از زیبایی ظاهری فریم است. اگر بچه شما شیرخوار است و تازه راه افتاده است، پس از زدن عینکش او را از راه رفتن منصرف کنید. اگر بچه عینک را برمیدارد دوباره به چشمش بزنید. اگر دوباره برداشت لحظاتی آن را دور از دسترس بگذارید سپس دوباره بزنید. با بچههای خیلی کوچک برای این موضوع وارد جنگ و جدل نشوید.
اگر سوال دارید یا اینکه عینک به چشم بچه راحت نیست، باز به عینکساز خود مراجعه کنید. اگر بچه هنوز هم آن را دایم بیرون میآورد به چشمپزشک مراجعه کنیدو ببینید چه دستوری میدهد. چشمپزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی از روز را باید عینک داشته باشید و چه وقتهایی میتواند عینکش را نزند. سعی کنید بفهمید که چرا بچهتان بایدعینک بزند و اگر نزند چه نتایجی خواهد داد.
از عینک بچه چگونه مواظبت کنیم
به بچهها باید آموخت در موقع درآوردن عینکشان از دو دست استفاده کنند تا از فرسوده شدن دستهها جلوگیری شود و باید به آنها گفت که عینک را حتما پس از در آوردن در کیسه مخصوص عینک قرار دهند. همچنین عینک را از طرف شیشه بر روی زمین یا هیچ سطح دیگری نگذارند.
برای شستن عینک از آب یا صابون مایع استفاده کنند و با پارچه نرمی آن را تمیز کنند؛ نه با پارچه یا حوله کاغذیهای خشن. اگر عینک بچه روی صورتش صاف نمیایستد یا اینکه روی صورتش راحت قرار نمیگیرد، جایی از آن فشار میآورد بایستی به عینکساز مراجعه کنند.
برای خواندن بخش اول- زمان تجویز عینک کودکان- اینجا کلیک کنید.