ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان ، حضرت حسین بن علی (ع ) در مناطق مختلف جهان ، امسال نیز همچون سال های گذشته با حزن و ماتم عاشقان و دلباختگان آن امام همام برگزار شد. ماهنامه اخبار شیعیان به انعکاس گوشه ای از عزاداری شیفتگان و ارادتمندان آن حضرت پرداخته است که در ذیل می آید:
همزمان با ایام عاشورای حسینی، مراسم عزاداری از هفتم تا یازدهم محرم پس از اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء به امامت حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلا ب اسلا می در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد.
این مراسم سوگواری که با حضور گسترده اقشار مختلف مردم و مسئولا ن نظام بر پا شد، ضمن تبیین ابعاد و اهداف نهضت مقدس اباعبدالله الحسین(ع) و قیام عاشورا، مداحان و مرثیه سرایان اهل بیت عصمت و طهارت در رثای سالا ر شهیدان به نوحه سرایی پرداختند.
گزارشی از سوگواری بیش از دو میلیون زائر در کربلا در میان تدابیر ویژه امنیتی
همزمان با دهم محرم الحرام بیش از دو میلیون زائر، عاشورای حسینی در کربلای معلا به سوگ نشستند. علی رغم اینکه مراسم عاشورا در بغداد طبق تقویم رسمی دولت عراق برگزار شد، ولی شیعیان در کربلا، نجف ، کاظمین ، شهرک صدر بغداد و بسیاری از شهرهای شیعه نشین ، مراسم عاشورا را یک روز پس از بغداد برگزار کردند. جمعیت عزادار با برگزاری تجمعات مختلف دعا، زیارت عاشورا و نوحه خوانی و سینه زنی ، با حضور در حرم امام حسین (ع )، شاید بزرگ ترین همایش مذهبی را پس از مراسم حج ، به نمایش گذاشتند.
سنت خواندن مقاتل ، روز عاشورا در کربلا با حضور صدها هزار زائر و عزادار حسینی برگزار شد سنتی که بر اساس آن علما و روحانیان ، حادثه کربلا را از صبح هنگام و آغاز نبرد امام حسین (ع ) با لشکر کفر تا هنگامه شهادت آن امام آزاده ، مرور کرده و عزاداران می گریند و بر سر و سینه می زنند.
بر اساس یک سنت قدیمی به نام طویریج ، عزاداران عراقی از منطقه ای به همین نام در حومه کربلا هروله کنان (حرکتی بین دویدن و راه رفتن ) به سمت حرمین امام حسین (ع ) و حضرت عباس (ع ) حرکت می کنند. می گویند این سنت ، الهام گرفته از روز عاشورا است که گروهی از کوفیان پس از شنیدن خبر شهادت اهل بیت (ع ) هروله کنان به بالین امام حسین (ع ) و حضرت عباس (ع ) شتافتند.
در کربلا عزاداران حسینی از ظهر عاشورا، تا اربعین به سوگ می نشینند و تا آن روز پرچم های سیاه حتی از فراز گنبدهای طلایی امام حسین (ع ) و حضرت عباس (ع ) پایین کشیده نمی شوند.
مراسم امسال عاشورا در کربلا، با تدابیر ویژه امنیتی که نخست وزیر عراق تدارک دید، برگزار شد. مقام های امنیتی استان کربلا و نجف در عراق از استقرار بیش از 40 هزار نفر از نیروهای پلیس و ارتش عراق به منظور حفظ امنیت زائران حسینی در این دو شهر و حضور بیش از دو میلیون زائر در مراسم عاشورای حسینی خبر دادند.
سرهنگ رائد شاکر جودت ، رئیس پلیس کربلا، در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد: دولت عراق بیش از 20 هزار نفر از نیروهای پلیس و ارتش را با پشتیبانی هواپیماهای آمریکایی برای حمایت از زائران امام حسین (ع ) و حضرت ابوالفضل العباس (ع ) در شهر کربلا در جنوب بغداد مستقر کرده است .
به گفته این مقام امنیتی ، دستگاه امنیتی عراق بر اساس این طرح امنیتی ، شهر کربلا را به 11 بخش تقسیم کرده است که در این مناطق 12 هزار نفر از نیروهای پلیس و نیروهای دیگر دستگاه های امنیتی به اضافه مجموعه هایی از تک تیراندازها و تانک ها مستقر شدند.
بر اساس این طرح ، همچنین نیروهایی از ارتش و نیروهای ضد شورش عراق در اطراف شهر کربلا و همچنین نیروهایی دیگر در نزدیکی نهرالهندیه و دریاچه الرزاره مسقر شدند و در عین حال 3 هزار نیروی فوق العاده هم در آماده باش به سر می برند.
در عین حال ، خبرگزاری فرانسه به نقل از عبدالکریم مصطفی ، رئیس پلیس استان نجف ، از انجام طرح امنیتی با مشارکت 24 هزار نفر از نیروهای پلیس و ارتش عراق در مراسم روز عاشورا خبر داد. این مقام امنیتی نجف تأکید کرد: بیش از 4 هزار نیروی پلیس عملیات حمایت از زائران را در مسیر اصلی بین نجف و کربلا را به عهده داشتند، به گونه ای که در مسیرهای اصلی نقاط ایست و بازرسی قرار دادند.
پاریس
مراسم سوگواری و عزاداری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع ) به همت رایزنی فرهنگی و با همکاری سفارت ایران در پاریس برگزار شد. در این مراسم بعد از قرائت زیارت عاشورا، حجت الاسلام فرشتیان و رجایی نیا در زمینه فلسفه عاشورا و ضرورت برپایی عدالت به طور سلسله وار به سخنرانی پرداختند که سخنرانی ها برای فرانسویان و غیر فارسی زبانان توسط مترجم رایزنی به زبان فرانسه ترجمه گردید. در عاشورای حسینی نیز شیعیان و ایرانیان مقیم پاریس با تجمع در تکیه متعلق به سفارت جمهوری اسلامی ایران در پایتخت فرانسه عزاداری کردند. حجت الاسلام هادی در این مراسم در باب ویژگی های شخصیتی امام حسین (ع ) و جنبه های عبرتآموز حماسه عاشورا سخنرانی کرد و پس از آن مراسم نوحه خوانی و عزاداری برگزار شد. شمار دیگری از شیعیان فرانسه نیز در حسینیه های مختلف (لبنانی ها، پاکستانی ها، خوجه ها و...) با گرامیداشت حادثه کربلا در رثای سرور شهیدان به عزاداری پرداختند. قابل ذکر است رایزنی فرهنگی نیز نمایشگاهی از عکس های عاشورایی یلدا معیری در گالری خانه فرهنگ بر پا نمود.
باکو
مراسم عاشورای حسینی در مناطق مختلف جمهوری آذربایجان با حضور گسترده مردم مسلمان این کشور برگزار شد. همچنین ده ها تن از دانشآموزان مدرسه ایرانیان باکو در مقاطع مختلف تحصیلی با برگزاری مراسم با شکوهی ، شب هفت شهادت امام حسین (ع ) و یاران باوفایش را گرامی داشتند. در این مراسم ، دانشآموزان ضمن برپایی نماز جماعت ، زیارت نامه امام حسین (ع ) را قرائت و پس از خواندن مقالاتی درباره ابعاد قیام عاشورا، عزاداری و سینه زنی کردند. دانشآموزان این مدرسه ، احیای ارزش های الهی دین مبین اسلام ، انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر و نیز ایستادگی در برابر ظالمان را از جمله اهداف امام حسین (ع ) دانستند و بر لزوم حمایت کودکان و نوجوانان کشورهای اسلامی از کودکان و نوجوانان مظلوم فلسطینی در نوار غزه تأکید کردند. در این مراسم ، با احسان و نذری از عزاداران پذیرایی شد.
ترکیه
برگزاری مراسم عاشورای حسینی در ترکیه
مراسم عزاداری عاشورا همچون سال های گذشته در منطقه هالکالی شهر استانبول ، با حضور انبوه مردم ، مقامات دولتی و سیاسی برگزار شد. این مراسم با سخنرانی علمای شیعی ترکیه آغاز و با سینه زنی و برگزاری تئاتر ویژه محرم ادامه پیدا کرد.
همچنین حجت الاسلام والمسلمین اختری ، دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع )، در سخنانی در مسجد زینبیه واقع در منطقه کوچک چکمجه شهر استانبول ، ضمن تقدیر از مسلمانان ترکیه به خاطر برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع )، گفت : نهضت امام حسین (ع ) همان نهضت و راه حضرت امیر المؤمنین (ع ) و پیامبر اسلام (ص ) است و امام حسین (ع ) برای احیای دین خدا قیام کرد و با نهضت خود، دین خدا را زنده کرد. وی در ادامه گفت : دو کشور دوست و برادر ترکیه و ایران ، امروز بیش از گذشته به هم نزدیک شده اند و این دوستی باعث الگو قرارگرفتن این دو کشور مسلمان در میان کشورهای اسلامی است .
همچنین مراسم بزرگداشت قیام حسینی در ساختمان انجمن اهل بیت (ع ) منطقه قبزه شهر ازمیر ، با شرکت انبوه مردم این منطقه برگزار شد. در این مراسم ، شیخ میکائیل گورل ، مدیر انجمن قرآن ، به علل قیام امام حسین (ع ) اشاره و شهادت آن حضرت را نقطه عطفی در تاریخ اسلام عنوان کرد.
گزارش روزنامه استار ترکیه از مراسم عاشورا در استانبول
روزنامه استار چاپ ترکیه نوشت : مراسم سالروز عاشورا، هزاران نفر از پیروان مذاهب مختلف و افراد دارای دیدگاه های متفاوت را گرد هم آورد. در استانبول حدود پانزده هزار تن در مراسم عاشورا در محله حالکالی در سوگ شهادت امام حسین (ع ) شرکت کردند. بسیاری از شرکت کنندگان در این مراسم به جمعیت هلال احمر ترکیه خون اهدا کردند. محمد موذن اوغلو و فیض الله کیک لیک (از نمایندگان مجلس ترکیه )، انصاری اوغوت و اسفندر کورکماز (نمایندگان احزاب عدالت و توسعه و جمهوریخواه خلق )، نامیک کمال زیبک (از وزیران سابق )، صلاح الدین اوزگوندوز (رهبر شیعیان ترکیه )، پروفسور عزالدین دوغان (رئیس بنیاد علوی های ترکیه موسوم به بنیاد جم ) از جمله شرکت کنندگان این مراسم بودند. در جریان مراسم شبیه خوانی ، بسیاری از شرکت کنندگان از شدت تأثر بی هوش شده و برای مداوا به چادرهای جمعیت هلال احمر انتقال یافتند. در بازار منطقه امین اونوی استانبول و نیز شهرداری های مناطق فاتح و قاضی عثمان پاشای استانبول با پخش نذورات سالروز عاشورا گرامی داشته شد. روزنامه استار می افزاید: در آنکارا، آنتالیا، شانلی اورفا، وان ، کارس ، الازیغ ، بینگول ، کیلیس ، ارضروم ، سامسون ، نوشهیر، قاضی آنتپ ، آدانا، ملاتیه ، قهرمان ماراش و قونیه نیز بسیاری از بنیادها، انجمن ها و شهرداری ها با پخش نذورات سالروز عاشورا را گرامی داشتند.
ونزوئلا و آمریکای لاتین
شیعیان کشورهای مختلف آمریکای لاتین همزمان با سایر شیعیان جهان با حضور در مساجد، حسینیه ها و مراکز اسلامی مراسم ایام دهه اول محرم را برپا نمودند. صدها تن از عاشقان اباعبدالله در شهر کاراکاس ، پایتخت ونزوئلا، با حضور در مرکز اسلامی امام هادی (ع ) و همچنین حسینیه سفارت جمهوری اسلامی ایران ارادت خود را به آرمان های امام حسین (ع ) و راه ایشان اعلام کردند و یاد و خاطره شهدای کربلا را گرامی داشتند. در این مراسم که عبدالله ذیفن ، سفیر جمهوری اسلامی ایران و نیز اعضای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در کاراکاس حضور داشتند حجت الاسلام حمیدانی ، از روحانیان لبنانی و حجت الاسلام فدوی زاده از روحانیان ایرانی در سخنانی جداگانه به زبان های عربی و فارسی به بررسی فلسفه قیام امام حسین (ع ) پرداختند.
در کلمبیا، هر چند شیعیان نسبت به جامعه اهل سنت در اقلیت هستند، اما فعالیت های مذهبی غالباً به ابتکار آنها و با شرکت مؤثر آنان در مراسم های مذهبی صورت می گیرد. مراسم عزاداری ماه محرم به صورت سنتی اجرا می شود. شیعیان در این کشور فاقد حسینیه و یا فاطمیه هستند، ولی با امکانات محدود، عزاداری باشکوهی برگزار می کنند. البته تنها مکان تجمع مسلمانان ، مسجد شهر مایکائو است .
کویت
با حلول ماه محرم الحرام ، 750 حسینیه و 35 مسجد شیعیان کویت سیاهپوش شدند و پرچم های عزاداری اباعبدالله الحسین (ع ) بر سر درخانه ها و دیوانیه های محبّان اهل بیت (ع ) و مجالس و محافل حسینی برافراشته شد. مراسم عزاداری هر شب با حضور عاشقان و دوستداران اهل بیت (ع ) برای ایرانیان مقیم در حسینیه امام حسین (ع ) در منطقه سالمیه ، مسجد شعبان شرق در منطقه شرق ، مسجد شعبان شارع عمان در منطقه سالمیه ، حسینیه اشکنانی در منطقه حولی ، حسینیه عاشور در منطقه بنیدالقار و همچنین زیارت عاشورا در سفارت جمهوری اسلامی ایران با شرکت نمایندگان فرهنگی ایران برگزار شد. سامی الخلیفه ، نویسنده سنی کویت ، با درج مقاله ای تحت عنوان لباس تنگ به تن امام حسین نکنید نوشت : امام حسین (ع ) آزاده ای است که عشاق و دوستداران آن در سراسر جهان گسترده اند و رهبری است که متعلق به قوم و طایفه و مذهب خاصی نمی باشد و در مکتب او درس هایی برای تمام آزادمردان جهان وجود دارد. امام حسین (ع ) تنها رهبر شیعیان نبود و قیام او یک قیام تاریخی است که دربردارنده درس هایی از اخلاق و خداشناسی برای همه جهانیان می باشد. احمد غلوم بن علی ، نویسنده شیعه کویت نیز در مقاله ای ، ایام عاشورا را زمان برداشتن غبار غفلت از چهره ها ذکر کرد و نوشت : شیعیان هرساله با آغاز محرم با پناه بردن به مساجد و حسینیه ها و یادآوری گذشت و فداکاری حسین بن علی و یاران باوفایش ، تعلقات دنیوی و معاصی و گناهان خود را به یاد می آورند و از درگاه خداوند متعال طلب آمرزش می کنند و این همان هدف اصلی قیام اباعبدالله الحسین (ع ) و زنده نگه داشتن ایام سوگواری اوست که بار دیگر انسان به خود آید و فرصت اندیشیدن بیابد.
لندن
همزمان با ایام محرم الحرام مراسم عزاداری اباعبدالله (ع ) همچون سال های گذشته با حضور جمعیت کثیری از عزاداران امام حسین (ع ) در مراکزی مانند مرکز اسلامی انگلیس ، مجمع جهانی اسلام ، بنیاد خویی و ده ها هیأت و اماکن مذهبی در لندن و سایر شهرهای انگلیس همچون منچستر، گلاسکو، کاردیف ، برادفورد، شفیلد، لوتون و بیرمنگام برگزار شد.
در مرکز اسلامی انگلیس آیین باشکوه عزاداری از ساعت 10 صبح روز عاشورا با قرائت زیارت عاشورا وتلاوت آیاتی از قرآن کریم آغاز شد و سپس با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین سیدقاسم شجاعی و نوحه خوانی و سینه زنی و اقامه نماز جماعت ظهر وعصر به امامت حجت الاسلام والمسلمین معزی ادامه یافت . پس از اقامه نماز ظهر روز عاشورا، عاشقان سبط گرامی پیامبر اکرم (ص ) در قالب دسته های سینه زنی از هاید پارک در مرکز شهر لندن به مقصد مجمع جهانی اسلام راهپیمایی کردند. مرکز اسلامی انگلیس نیز به منظور تبیین این حرکت زیبای عزاداری در خیابان های لندن ، جزوه ای به زبان انگلیسی در خصوص هدف این راهپیمایی و عزاداری میان رهگذران توزیع کرد تا پاسخی به نگاه های کنجکاوانه آنها برای این حرکت شیعیان باشد.
شایان ذکر است مرکز اسلامی انگلیس در دهه اول محرم مراسم عزاداری را به طور جداگانه و به چهار زبان فارسی ، انگلیسی ، عربی و اردو برگزار کرد. در برنامه فارسی ، همه شب پس از تلاوت قرآن کریم حاضران از سخنان حجت الاسلام والمسلمین سیدقاسم سیدشجاعی که پیرامون فلسفه قیام اباعبدالله الحسین (ع ) سخنرانی می کرد بهره مند می شدند و پس از آن مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع )، آقایان حسن باقری ، میرطالب ، مصلایی ، رفیعا و مولایی ضمن قرائت نوحه و مرثیه خوانی به ذکرمصیبت می پرداختند. خطیب مجلس عزای حسینی به زبان عربی حجت الاسلام والمسلمین سید عامر حلو بود که در خصوص تأثیرات نهضت امام حسین (ع ) در وحدت اسلامی به سخنرانی پرداخت . آقای ملا باسم ، مداح اهل بیت نیز همه شب پس از مراسم سخنرانی به مرثیه سرایی وبیان مصیبت های وارده در صحرای کربلا بر خاندان امام حسین (ع ) می پرداخت . سخنران ده شب برنامه اردو زبانان نیز حجت الاسلام والمسلمین سید ضیغم رضوی بود که به تبیین حرکت و قیام امام حسین (ع ) پرداخت و در پایان نیز آقای سید کمال زیدی از مداحان بنام پاکستانی با مراسم سینه زنی به ذکر مصیبت وارده به امام حسین (ع ) و خاندان و یاران او می پرداخت . سخنران برنامهء انگلیسی آقای محمد لقمان عبداللطیف بود که از کشور ترینیداد (واقع در آمریکای جنوبی ) دعوت شده بود. وی با سخنان خود میان مسلمانان انگلیسی زبان با عنوان حرکت عاشورا و اصلاحات در جامعه مسلمین ، به فلسفه قیام امام حسین (ع ) و حرکت تاریخ ساز ایشان پرداخت .
هندوستان
مراسم عزاداری و سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع ) با حضور جمعی از ایرانیان مقیم ، مسئولان و کارکنان نهادهای مختلف ، دانشجویان و خانواده های ایرانی ، در محل خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو برگزار شد. در این مراسم که دانش جعفری ، وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان و هیأت همراه و نیز سیدمهدی نبی زاده ، سفیر جمهوری اسلامی ایران ، حضور داشتند، محمد شجاعی ، استاد حوزه و دانشگاه ، پیرامون زیارت عاشورا سخنانی را بیان کرد. پس از آن ، حجت الاسلام پویا به سخنرانی پرداخت و در پایان ، شرکت کنندگان با مداحی عالیا به عزاداری و سینه زنی پرداختند. همچنین مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی و شام غریبان در محل سرکنسولگری و مسجد ایرانیان با حضور نمایندگان ارگان های جمهوری اسلامی ایران و دانشجویان مقیم بمبئی برگزار شد. در این مراسم ، حجج اسلام جعفری و نجفی در مناقب حضرت اباعبدالله الحسین (ع ) سخنرانی کردند و در پایان مرثیه خوانی و و نوحه سرایی برگزار شد.
شایان ذکر است که بزرگ ترین جمعیت تشیع در جهان در شبه قاره هند و پاکستان است . شیعیان هند در ماه محرم ، با برپایی مراسم مختلف به سخنرانی و بیان وقایع کربلا و سینه زنی می پردازند. آنان علم هایی که معروف به بیرق حضرت ابوالفضل (ع ) است در اماکن متبرکه خود به نام امام باره نگه داری می کنند و در روز عاشورا، طی مراسمی دسته جمعی بیرون می آورند. شور مصیبت امام حسین (ع ) تأثیر فراوانی بر زنان آن دیار باقی می گذارد، به طوری که النگوهای خود را می شکنند، سر خود را شانه نمی کنند، جواهرات بر خویشتن نمی آویزند و از پوشیدنی هایی به رنگ روشن خودداری می کنند. در برخی از شهرهای هندوستان مثل شهر لکنهو بناهای مختلفی وجود دارد که مربوط به پیشوایان شیعه ، بخصوص شهدای کربلاست و به شکل ها و اندازه های مختلف ساخته اند. آنان در مراسم عزاداری با کوبیدن بر سینه هایشان و زدن زنجیرهای تیغ دار بر پشت و سینه های برهنه خود و عبور از روی زغال گداخته ، مجالس عزا را برگزار می کنند. همچنین در خانه های شیعیان به تعداد افراد خانواده ، ماکت هایی شبیه حرم مطهر ائمه اطهار(ع ) وجود دارد و آنان با روشن کردن شمع یا عود در کنار آنها حماسه کربلا را در قلب هایشان زنده نگه می دارند. علاوه بر این ، در هر خانه ای فرش عزا گسترده می شود و میز و صندلی و تخت و مبلمان کنار می رود.
کنیا
مجلس عزاداری سیدالشهداء(ع ) از اول محرم ، بعد از ظهر تا اذان مغرب با سخنرانی باقری ، رایزن فرهنگی کشورمان ، در نمازخانه سفارت جمهوری اسلامی ایران در کنیا برگزار شد. آیین های دیگری نیز به همت رایزنی فرهنگی ایران به شرح زیر برگزار شد:
شهر ناکورو، مو›سسه شیعی مجلس القائم : هر روز قبل از نماز ظهر و عصر مراسم عزاداری و سخنرانی توسط شیخ سلیمان . با توجه به آسیب دیدن عده زیادی در این شهر در اثر شورش های انتخاباتی ، سعی شد کمک هایی نیز در اختیار آسیب دیدگان قرار گیرد.
مسجد شیعیان مالیندی ، شهر مالیندی : عزاداری و سخنرانی هر روز بعد از نماز مغرب و عشاء توسط آقای شیخ دومیل
مراسم عزاداری در جزیره لامور توسط شباب اهل البیت در مسجد امیرالمو›منین هر روز بعد از نماز مغرب و عشاء با سخنرانی سید عیدروس
مجلس عزاداری و سینه زنی هر شب در مسجد پارک رود شیعیان نایروبی و مسجد شیعیان خوجه شهر ناکورو بعد از نماز مغرب و عشاء با سخنرانی حجت الاسلام سید ایشان عابدی
مجلس عزاداری سینه زنی و سخنرانی مسجد جعفری نایروبی شیعیان خوجه هر شب تا آخر ماه با سخنرانی حیدر حاجی
مسجد شیعیان خوجه ماسک مومباسا: سخنرانی ، سینه زنی و عزاداری هر شب پس از نماز مغرب و عشاء.
زیمبابوه
مراسم عزاداری دهه اول محرم در حراره برای ایرانیان و شیعیان سایر کشورها در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران ، با سخنرانی حجت الاسلام ادیبی مهر با موضوع درس هایی از اسلام شناسی و تحلیلی از نهضت امام حسین (ع ) همراه با مراسم سینه زنی و مداحی برگزار شد.
تونس
مجلس عزاداری سالار شهیدان در سفارت جمهوری اسلامی ایران با خواندن زیارت عاشورا و سخنرانی سید حسن عصمتی با موضوع نگاهی تاریخی معنوی به حادثه کربل و مداحی و سینه زنی توسط آقایان براتیان و عصمتی برگزار شد.
سنگال
مراسم عزاداری و سینه زنی در محل اقامتگاه سفیر جمهوری اسلامی ایران در داکار برگزار شد. در این مراسم که حدود یکصد و پنجاه نفر از ایرانیان مقیم و شیعیان سنگالی و لبنانی حضور داشتند، ابتدا آیاتی از قرآن مجید توسط قاری سنگالی قرائت شد و سپس شیخ ابراهیم چیام ، از علمای سنگال ، در مورد فلسفه عاشورا سخنرانی کرد و پس از آن مداحان اهل بیت (ع ) به ذکر مصیبت و عزاداری پرداختند. مراسم فوق با برپایی نماز جماعت و پذیرایی به پایان رسید. در حاشیه این مراسم با هماهنگی قبلی که توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران با سازمان انتقال خون سنگال انجام گرفته بود، عزاداران شرکت کننده در مراسم خون خود را اهدا کردند.
همچنین مراسم دیگری در حسینیه حوزه رسول اکرم (ص ) داکار با شرکت پرشور شیعیان بومی و لبنانی های مقیم این کشور و ایرانیان مقیم برگزار شد. در این مراسم ، بصیری (وابسته فرهنگی ایران ) به زبان عربی و فرانسه درباره فلسفه قیام عاشورای امام حسین (ع ) سخنرانی کرد و در پایان ، مراسم سینه زنی با مداحی عبادی انجام شد. همچنین مراسم دیگری در حسینیه هلال مربوط به شیعیان لبنانی مقیم داکار برگزار شد. قابل ذکر است که وابستگی فرهنگی کشورمان دو مقاله در جهت روشنگری و ارتقای سطح آگاهی های مردم مسلمان سنگال ، در خصوص قیام امام حسین (ع ) در روزنامه های Le Messager و l39Observateur منتشر کرد.
بنگلادش ، تعطیلی عمومی در عاشورا
مسلمانان کشور بنگلادش به دلیل وقایع و سوابق تاریخی متفاوت از جمله حضور گسترده عارفان بزرگ مسلمان ، حضور حکمرانان ایرانی و شیعه در طی چندین قرن در این کشور و مسائل اعتقادی ، علاقه خاصی به خاندان عصمت و طهارت (ع ) دارند. آنان محب ّ اهل بیت رسول الله (ص ) هستند و به امام حسین (ع ) عشق می ورزند. با اینکه در این کشور شیعیان در اقلیت مطلق هستند، ولی روز عاشورا تعطیل عمومی است و مردم مسلمان ، اعم از سنی و شیعه ، به طرق مختلف به عزاداری می پردازند. دسته های سینه زنی و عزاداری در پایتخت ، فواصل زیادی را پیموده و در مکانی به نام کربل اجتماع کرده و عزاداری می کنند.در برخی مناطق بنگلادش جمعیت عزاداران به چند ده هزار نفر می رسد که از آن جمله می توان به ناحیه مانیک گنج در حدود 60 کیلومتری داکا، ناحیه پریتیم پاشا در منطقه سیلهت در شمال بنگلادش و نیز منطقه کولنا در جنوب این کشور اشاره کرد.
اسپانیا
مراسم سخنرانی و سوگواری از شب نخست ماه محرم به مدت 12 شب در محل سفارت جمهوری اسلامی در مادرید برگزار شد. همچنین به اهتمام مرکز فرهنگی اهل البیت (ع ) مادرید و رایزنی فرهنگی ، مراسم مشابهی از شب نخست ماه محرم تا شام غریبان با حضور علاقه مندان و شیعیان عراقی ، مراکشی ، آذری ، اسپانیایی و ایرانی در این مرکز برپا شد. صدها تن از مسلمانان و پیروان حضرت اباعبدالله الحسین (ع ) که بیشتر از شیعیان پاکستانی بودند در مرکز فرهنگی القائم شهر بارسلون به سوگ نشسته و مراسم ها و اجتماعات گوناگونی را برای یادبود این حادثه تاریخی برگزار کردند.
در سالروز قیام خونین عاشورا، به ابتکار رایزنی فرهنگی ایران و همکاری شهرداری بارسلون ، شمار فراوانی از شیعیان پاکستانی ، لبنانی ، ایرانی و عراقی مقیم بارسلون برای نخستین بار در قالب دسته های سینه زنی به سمت یکی از میادین مرکزی این شهر حرکت کردند و مراسم روز عاشورا را در حضور صدها تن از مردم بارسلون برپا نمودند. در این مراسم ، حجت الاسلام سیدمحمد نقوی (امام جماعت حسینیه القائم بارسلون ) به همراه صدها تن از شیعیان ، چند بار به ذکر آیه استرجاع پرداخت و در میان حزن و اندوه مراسم را آغاز نمود و در سخنانی به تشریح حادثه کربلا و هدف امام حسین (ع ) از قیام پرداخت . در ادامه ، نعیم اختر، از رهبران مذهبی شیعیان بارسلون ، در سخنانی به زبان اسپانیولی ، فلسفه و اهداف امام حسین (ع ) از قیام را در بیاناتی رسا و مهیج تبیین کرد. وی در بخشی از سخنان خود گفت : ما این روز را روز مبارزه با ترور و اقدامات تروریستی می نامیم چراکه شیعه خود از نخستین قربانیان ترور در تاریخ اسلام است و امام سوم شیعیان ، نواده پیامبر خدا(ص )، در چنین روزی به دست ستمگران زمان خود به فجیع ترین شکل کشته شد و زنان و کودکان وی مورد بدترین بی حرمتی ها قرار گرفتند.
تونس
مردم تونس در ایام محرم از هرگونه مراسم شادی مانند جشن عروسی و ختنه کنان خودداری می کنند. آنان در صبح روز عاشورا به قبرستان ها می روند و معتقدند که همه ارواح در روز عاشورا کنار قبر خود حضور پیدا می کنند و منتظر دیدار بستگان زنده خود هستند.مردم تونس در روز تاسوعا و عاشورا، تأکید بر خوردن گوشت مرغ و غذایی شبیه ماکارونی دارند. آنان شب عاشورا با آتش زدن علف های خشک و شعله ور کردن آنها که به اجیجه شهرت دارد، گلوله هایی شلیک می کنند و بر این اعتقادند که این عمل موجب شادمانی اطفال کربلا می شود.
چین
مراسم عزاداری در دهه اول محرم ، هر شب با حضور اعضای سفارت ایران در پکن ، کارکنان ارگان های ایرانی مقیم پکن ، دانشجویان ، دانشآموزان مدرسه امام خمینی (ره )، تجار و بازرگانان ایرانی مقیم پکن ، و خانواده هایشان در سفارت جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. در این مراسم ، حجت الاسلام زادهوش سخنرانی کرد و آقای خوش لهجه به مرثیه خوانی و نوحه سرایی پرداخت . از دیگر برنامه های دهه اول ماه محرم برگزاری مراسم زیارت عاشورا، هر روز صبح ، در سفارت و برگزاری جلسات سوگواری خاص بانوان ایرانی مقیم چین با سخنرانی حجت الاسلام زادهوش بود.
فیلیپین
عزاداری دهه اول محرم توسط رایزنی فرهنگی ایران با اجرای برنامه هایی همچون زیارت عاشورا، سخنرانی ، اجرای برنامه ویژه عزاداری و سینه زنی توسط مداحان اهل بیت (ع ) در تالار اجتماعات رایزنی و مسجد طلایی و بزرگ منطقه مسلمان نشین کیاپو در مانیل توسط انجمن اسلامی اهل البیت (ع ) برگزار شد. همچنین مراسم شب شعری با عنوان سوگواره عاشور در شب هشتم ماه محرم برگزار گردید.
اتریش
مراسم ایام تاسوعا و عاشورای حسینی با حضور رایزنی فرهنگی ایران ، در جامعه اسلامی شهر گراتس با حضور شیعیان و اهل تسنن ، اعم از ایرانی و افغانی ، برگزار شد. در این مراسم ، قاری میرزاهد، از مسلمانان اهل تسنن افغانی مقیم ، در خصوص اهمیت قیام امام حسین (ع ) از دیدگاه مذاهب شافعی و حنبلی سخنرانی نمود. وی تأکید کرد: حسین بن علی (ع ) تنها متعلق به شیعیان نیست ، بلکه افتخار بزرگی برای کل امت اسلامی است . قاری میرزاهد در ادامه به اهمیت واژه عزت پرداخت و اظهار داشت : در قرآن کریم آمده است عزت از آن خدا و رسول و مو›منان می باشد و هرکس عزت می خواهد باید در گروه مو›منان قرار گیرد. وی حماسه حسینی را والاترین حرکت و قیام عزت بخش برای امت اسلامی دانست و در نهایت نیز به اهمیت حدیث ثقلین و تفسیر آن پرداخت . در ادامه ، سرپرست رایزنی فرهنگی ضمن تحلیلی از نهضت امام حسین (ع ) به ریشه ها و عواملی که باعث به وجود آمدن واقعه کربلا شد اشاره کرد و با توجه دادن به اینکه همه ماه ها محرم و همه مکان ها کربلا و همه روزها عاشوراست بر این نکته تأکید کرد که فرهنگ و نوع زندگی امام حسین (ع ) می بایست در زندگی ما حضور عملی پیدا کند و تنها به چند روز عزاداری در سال بسنده نشود. سرپرست رایزنی فرهنگی کشورمان با بازگو کردن واقعیات جامعه زمان امام حسین (ع )، به خطرات ناشی از بی توجهی به تحولات اجتماعی و استحاله شدن تدریجی ، تأثیرپذیری از تبلیغات دشمنان اسلام ، تهاجم همه جانبه فرهنگی و مبارزه با ارزش های الهی ، و ترجیح دادن دنیا بر آخرت و بر اعتقادات دینی اشاره کرد و گفت : با حضور همه جانبه طاغوت و اعتقاد به توانمندی آن در زندگی ، امکان اینکه ایمان به خدا در فکر و وجود ما جایی داشته باشد، غیر ممکن است . در ادامه ، عزاداران حسینی با نوحه خوانی و سینه زنی به سوگواری پرداختند. قابل ذکر است از سوی رایزنی فرهنگی ، هدایای فرهنگی از جمله 5 جلد قرآن کریم به زبان های مختلف و لوح های فشرده از سخنرانی ، مداحی و عزاداری در ارتباط با ماه محرم ، به مسلمانان شهر گراتس اهدا شد.
ترکمنستان
از اول ماه محرم در مسجد امام رضا(ع ) و مسجد حضرت فاطمة الزهرا(س ) با حضور جمع کثیری از ایرانیان مقیم ، آذری ها و ترکمن ها و رایزنی فرهنگی ایران در عشق آباد مراسم عزاداری برگزار شد. در این مراسم ، بعد از قرائت زیارت عاشورا، ناصری (رایزن فرهنگی )، امیرشاهی (معاون سفیر) و بابالو (وابسته فرهنگی ) در زمینه قیام امام حسین (ع ) سخنرانی کردند و در پایان مراسم پناهی ، مداح اهل بیت (ع )، به مرثیه خوانی و نوحه سرایی پرداخت .
زامبیا
مراسم دهه اول محرم در مسجد امام رضا(ع ) در نمایندگی فرهنگی ایران ، مسجد جدیدالتأسیس شهر لوینگستون و مسجد النبی (ص ) منطقه کتوبا، به همت نمایندگی فرهنگی ایران در زامبیا برگزار شد. در مراسم مسجد امام رضا(ع )، بعد از قرائت زیارت عاشورا، اسدی موحد، سرپرست نمایندگی فرهنگی ایران ، درباره فلسفه عاشورا و نهضت امام حسین (ع )، بررسی وضعیت جامعه اسلامی در آن زمان ، تبیین و تفسیر وصیتنامه سالار شهیدان (ع ) و دست یابی به عدالت اجتماعی در پرتو نهضت حسینی (ع ) سخنرانی نمود.
یونان
مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی در رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران با حضور ایرانیان مقیم و کارکنان سفارت و دیگر نهادهای جمهوری اسلامی ایران مستقر در شهر آتن برگزار شد. طوبی کرمانی ، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ، با اشاره به ضرورت حفظ سنت ها و آموزه های شیعی گفت : رفتار شما در کشور غربی باید مصداق رفتار حسینی باشد و خدای ناکرده کاری نکنید که چهره تشیع مشوّه نشان داده شود زیرا در این صورت امامان معصوم ، شما را مورد نکوهش قرار خواهند داد و از شما خواهند پرسید که چرا ما را نزد دیگران با رفتارتان بد معرفی کرده اید.
در شمال کشور یونان ، 130 هزار مسلمان زندگی می کنند که اکثریت دارای نژاد ترک هستند. در این کشور پادشاهی ، اجازه ساخت مسجد و حسینیه جدید داده نمی شود از این رو، مراسم عاشورا به وسیله شیعیان پاکستانی در منازلشان و توسط سفارت ایران در محل سفارتخانه برگزار می شود.
پاکستان
مراسم عزاداری حضرت حسین بن علی (ع )، راد مرد عالم بشریت و اسوه ایثار و مقاومت ، با شرکت کارکنان کلیه نهادهای جمهوری اسلامی ایران در کراچی و تعدادی از ایرانیان مقیم کراچی و دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در دانشگاه های کراچی و باحضور حجت الاسلام بهاءالدینی ، نماینده مقام معظم رهبری در پاکستان و نیز تنی چند از علاقه مندان پاکستانی به شرکت در مجلس ایرانیان ، از اول محرم الحرام در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. این مراسم بعد از نماز جماعت با خواندن زیارت عاشورا، و با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین مجید احمدی ، روحانی اعزامی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ، و مداحی حاج آقا طالبی مداح اهل بیت (ع ) برگزار شد.
مراسم عزاداری و سوگواری ماه محرم ، ایام تاسوعا و عاشورای حسینی و شهادت امام سجاد در سالن امام رضا(ع ) خانه فرهنگ ایران در لاهور، با حضور جمع کثیری از دانشجویان ایرانی ، ایرانیان مقیم و خانواده های همکاران و پاکستانی های علاقه مند به اهل بیت (ع ) برگزار شد. در این مراسم ، بعد از قرائت زیارت عاشورا حجت الاسلام والمسلمین مطهری در مورد قیام حسینی و وظیفه عزاداران حسینی سخنرانی نمود.
کانادا
مراسم عزاداری امام حسین (ع ) در ماه محرم در شهرهای مختلف کانادا، به ویژه تورنتو، ونکوور، مونترآل ، ادمونتون ، کلگری و اتاوا، به همت رایزنی فرهنگی ایران و تشکیل هیأت عزاداران حسینی اتاوا با حضور ایرانیان مقیم ، شیعیان کانادایی ، اساتید برجسته دانشگاه ها، اصناف مختلف و حجت الاسلام والمسلمین مقدسیان برگزار شد.
شایان ذکر است در سال 93 میلادی برخی از شیعیان در شهر تورنتو برای مطرح کردن شیعه به عنوان یک جمعیت قابل توجه در آن کشور، اقدام به برگزاری راهپیمایی به صورت دسته های عزاداری کردند که این موضوع در مطبوعات کانادا نیز منعکس شد. این گروه از شیعیان به صورت کاملاً سنتی به عزاداری ماه محرم می پردازند و در پایان مراسم نیز پرچمی را به یاد امام حسین (ع ) در برابر شهرداری تورنتو به اهتزاز درمی آورند. از دیگر اقدامات شیعیان کانادا، تهیه و نصب پوسترهایی در معرفی امام حسین (ع ) و قیام عاشورا در وسایل نقلیه عمومی است . همچنین شیعیان پاکستانی در اتاوا در مسجد اهل تسنن این شهر مراسمی به نام سجئ دحجررحب برگزار می کنند و از استادان دانشگاه کانادا و آمریکا دعوت به عمل می آورند تا به بررسی قیام عاشورا بپردازند.
سیرالئون
مراسم سخنرانی و عزاداری سالار شهیدان در مسجد رسول اعظم (ص ) فریتاون با حضور ائمه جمعه و جماعات ، اساتید، دانشجویان ، رؤسای قبایل و اقشار مختلف مردم مسلمان فریتاون و با سخنرانی وابسته فرهنگی ایران برگزار شد. همچنین به همین مناسبت مراسم دیگری نیز در مسجد مرکزی با سخنرانی شیخ احمد تیجان سیلاه ، امام جمعه مسجد مرکزی فریتاون ، و استاد معاذ محجوباه در خصوص فلسفه قیام امام حسین (ع ) و عبرت های عاشورا برگزار شد. برگزاری مراسم عزاداری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مطبوعات نیوویژن ، روزنامه استاندارد تایمز، روزنامه دی نیوز، روزنامه اسپارک ، روزنامه سلون تایمز و روزنامه کنکورد تایمر سیرالئون منعکس شده است .
ارمنستان
مراسم سوگواری و عزاداری از اول محرم در مسجد جامع (کبود) ایروان و با حضور انبوه عاشقان و عزاداران حضرت امام حسین (ع )، اعم از تجار، کارمندان ، مسلمانان مقیم و به ویژه حضور چشمگیر صدها نفری دانشجویان ایرانی ، برگزار شد. این مراسم هر شب و در روز عاشورا، با برگزاری زیارت عاشورا، معرفی کتاب های مرتبط با موضوع عاشورایی توسط یکی از دانشجویان ، سخنرانی حجت الاسلام افتخاری و مداحی سید محسن حسینی برگزار شد.
تایلند
مراسم سوگواری دهه محرم در مساجد مختلف نظیر مسجد امام علی (ع )، مسجد امام باره ، مسجد پتوتام ، مسجد الفلاح ، مسجد المهدی و مسجد امام زمان بانکوک و محل رایزنی فرهنگی ایران برگزار شد. در مراسمی که در شب عاشورای حسینی در رایزنی فرهنگی ایران برگزار شد، حجت الاسلام شریعت در مورد فلسفه و قیام امام حسین (ع ) به سخنرانی پرداخت و اکبر جواد، نوحه خوانی و مرثیه سرایی کرد و عاشقان امام حسین (ع ) به سینه زنی پرداختند.
آفریقای جنوبی
مراسم بزرگ عاشورا در ژوهانسبورگ با حضور شیعیان اباعبدالله (ع ) از مناطق ژوهانسبورگ ، پرتوریا، خارانکوا، گواتما، سووتو، لیمپوپو و قتلهون در محل ساختمان جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. شیخ ایوب ، از روحانیان شیعه مقیم لندن ، در سخنانی ، حرکت عاشورا را یک حرکت هدفدار دانست که تبدیل به یک انقلابی شد که نتیجه و آثار آن هنوز در جهان پا برجاست و هر روز آزادیخواهان بیشتری به سوی آن در حرکتند. وی گفت : عاشورا یک حرکت صرف جنگی نبود، بلکه یک انقلاب همه جانبه بود که حضرت با مهاجرت خود از مدینه به سوی مکه و از مکه به سوی عراق دنیای زمان خود را علیه ظلم و جور زمان خود برانگیخت و وجدان های بشری را تکان داد. در این مراسم ، حجت الاسلام سید مجتبی میردامادی نیز در سخنانی گفت : امام حسین (ع ) در بیان اهداف قیام خود اجرای عدالت ، مبارزه با فساد و ظلم و اصلاح امور را از اهداف خود معرفی کرده است که در این راه بیش از 18 نفر از اعضای خانواده و نزدیکان خود را نیز از دست داد، ولی به بشریت درسی داد که هرگز فراموش نخواهد شد. همچنین قربانعلی پورمرجان (نماینده فرهنگی ایران ) و حجت الاسلام رضائی (از روحانیان مقیم آفریقای جنوبی ) از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.
آلبانی
به مناسبت ایام محرم و فرارسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی ، جمعی از عاشقان و دوستداران خاندان اهل بیت (ع ) با حضور در مسجد اهل بیت (ع ) تیرانا این واقعه بزرگ تاریخ اسلام را گرامی داشتند و در ماتم آن به سوگ نشستند. این مراسم توسط شیخ کمال رکا، رهبر طریقت رفاعیه آلبانی و متولی مسجد اهل بیت (ع ) و با حمایت نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلبانی و کمیته مطالعات و تحقیقات مجمع جهانی اهل بیت (ع ) و با حضور بویار مولایی ، از کمیته مسلمانان آلبانی ، سلیم اصطفا، رئیس اسبق کمیته مسلمانان آلبانی ، تعدادی از مفتی های شهرهای مختلف آلبانی و جمع مشتاقی از علاقه مندان اهل بیت (ع ) برگزار شد. شیخ کمال رکا ضمن بیان رخداد تاریخی واقعه کربلا و مصائب آن ، به نوحه سرایی به زبان آلبانیایی پرداخت . همچنین به همین مناسبت مراسم دیگری نیز با حمایت نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلبانی و کمیته مطالعات و تحقیقات مجمع جهانی اهل بیت (ع ) در تکیه قادریه آلبانی با سخنرانی بویار خراسانی ، رهبر طریقت قادریه و متولی تکیه قادریه تیرانا، برگزار شد. در این مراسم ، بویار خراسانی ضمن بیان ویژگی های امام حسین (ع ) و آنچه بر وی و اهل بیت او در دشت کربلا گذشت ، گوشه هایی از فعالیت تکیه قادریه طی روزهای دهه محرم را بیان کرد. اقبالی زارچ ، سفیر جمهوری اسلامی ایران ، درباره این روز و این واقعه و نیز نقش امام حسین (ع ) در حفظ اسلام و پیام عاشورا مطالبی بیان کرد.
پاکستان
همزمان با عاشورای حسینی ، سیل عظیم دوستداران حسین (ع ) در شهرهای مختلف پاکستان عزاداری کردند. عزاداران در سراسر پاکستان با راه اندازی دسته های سینه زن و زنجیرزن ، عشق و ارادت خود را به سید و سالار شهیدان اسلام ابراز داشتند. شیعیان شهرهای لاهور، حیدرآباد، پیشاور، راولپندی ، مولتان ، کویته ، مظفرآباد، سکر، نوابشاه و سایر مناطق پاکستان ، عزاداری روز عاشورا را با شکوه برگزار کردند. در کراچی و سراسر ایالت سند نیز یکی از بزرگ ترین اجتماعات عاشقان امام حسین (ع ) برگزار شد و عزاداران حسینی با حضور در این شهر دسته های سینه زن و زنجیرزن راه انداختند و برای امام حسین (ع ) و یاران باوفایش عزاداری کردند.
مالزی و شرق آسیا
عاشقان امام حسین (ع ) در مالزی ، اندونزی ، تایلند، ژاپن ، چین ، برونئی و فیلیپین همراه با کاروان دل شکسته عاشوراییان ، به یاد مظلومیت سرور و سالار شهیدان و یاران باوفایش به سوگ نشستند.
این مراسم در مالزی با حضور پرشور دانشجویان ایرانی در دانشگاه یونیتن برگزار شد. در این مراسم ، محمدحسن واحدی ، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کوالالامپور، درباره نهضت عاشورا سخنرانی کرد. وی با بیان حدیثی از رسول اکرم (ص ) گفت : عاشورا با نگاه ها و دیدگاه های مختلف می تواند مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. عاشورا به عنوان یک حماسه و شور مقدس ، عاشورا در امتداد نبرد تاریخی حق و باطل و عاشورا به عنوان یک مکتب رهایی بخش به عنوان سه پیام آموزنده و تحول ساز مطرحند. عاشورا به عنوان یک حماسه ، می تواند سرنوشت انسان ها و جوامع را متحول کند. هر جامعه ای که به شور و شعور عاشورایی تمسک جست ، تحول در درونش ایجاد می شود و هر فردی که عاشورایی حرکت کرد ماندگار می شود.
نخجوان
مراسم عزاداری و مداحی به همت وابستگی فرهنگی و همکاری سرکنسولگری ایران در نخجوان به مدت 4 شب و نیز در ظهر عاشورا با حضور کارکنان سرکنسولگری ، مأموران وزارت آموزش و پرورش ، کارمندان محلی و خانواده های آنان و جمعی از افراد بومی برگزار شد. در مراسم روز عاشورا، نماینده فرهنگی در زمینه فلسفه عاشور ، مسئله آب در کربل ، اهداف حضرت سیدالشهد و نیز تحریفات عاشور سخنرانی نمود.
ایتالیا
ایرانیان و شیعیان مقیم میلان ، رم و ناپل و دیگر شهرهای بزرگ ایتالیا، با حضور در مساجد این شهرها مراسم عزاداری برپا کردند.
بلغارستان
عزاداران حسینی روز عاشورا با اهدای خون به نیازمندان ، مراسم مخصوص این روز را در بلغارستان برگزار کردند. عزاداران در این روز پس از اهدای خون و برپایی نماز پر فیض ظهر عاشورا، یک بار دیگر با سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع ) بیعت و با شور و حال مراسم سینه زنی را در محل حسینیه صوفیه برگزار کردند. علاوه بر ایرانیان مقیم این کشور، شیعیان عراق ، افغانستان و چند کشور دیگر نیز در مراسم روز عاشورا در این حسینیه حضور داشتند.
لبنان
مناطق مختلف لبنان در ضاحیه بیروت ، شهرها و روستاهای جنوب و دره بقاع در شرق این کشور شاهد برپایی آیین های باشکوه عاشورای حسینی بود. صدها هزار زن ، مرد و کودک و نوجوان پس از روضه خوانی در حسینیه سیدالشهدای ضاحیه بیروت در خیابان های این منطقه راهپیمایی کردند و در حالی که شعارهای هیهات من الذله و لبیک یا حسین و لبیک یا مقاومت سر می دادند بار دیگر با امام حسین (ع ) و مقاومت اسلامی لبنان تجدید پیمان کردند. شهر بعلبک درشرق لبنان نیز پذیرای دسته های عزاداری از مناطق مختلف استان بقاع بود که پس از تجمع و روضه خوانی در حرم حضرت خوله (ع ) دخترامام حسین (ع ) سینه زنان به سوی مقام رأس الحسین دراین شهر راهپیمایی کردند. شهر هرمل در بقاع و شهرهای نبطیه ، بنت جبیل و صور در جنوب نیز یکپارچه سیاه پوش و پذیرای دسته های عزادار بود. همچنین در میدان تعزیه خوانی شهر نبطیه برای نودمین سال واقعه عاشورای حسینی در برابر ده ها هزار عزادار به نمایش درآمد.
آلمان
مراسم عزاداری ایام تاسوعا و عاشورا در بسیاری از مساجد و مراکز اسلامی آلمان همچون مرکز اسلامی هامبورگ و برلین برگزار شد. با توجه به اعمال محدودیت دولت آلمان ، عزاداران حسینی امکان حضور در خیابان ها و عزاداری در سطح شهر را نداشتند و فقط توانستند در مکان های بسته از جمله مساجد به عزاداری بپردازند.
گفتنی است در شهر هامبورگ حدود 15 هزار ایرانی زندگی می کنند و محل عبادت آنها مسجدی در کنار دریاچه استر است . ساخت این مسجد در سال 1332 شمسی بنا به تقاضای جمعی از شیعیان ایرانی مقیم هامبورگ به دستور آیت الله بروجردی آغاز شد و در سال 1338 به پایان رسید و بعدها این مسجد به مرکز اسلامی هامبورگ معروف شد.
مسکو
شیعیان ساکن مسکو با حضور در مساجد، حسینیه ها و تکایا مراسم دهه اول محرم را با معنویت برگزار کردند. اینان در روز عاشورا با وجود هوای بسیار سرد از راه های دور به مسجد خاتم الانبیای مسکو آمده و پس از برگزاری مراسم عزاداری و سینه زنی برای امام حسین (ع ) نماز ظهر و عصر را به یاد نماز ظهر عاشورا به پا داشتند. در دهه نخست محرم ، در مسجد خاتم الانبیا هر شب پس از مجلس روضه و مراسم نوحه خوانی و سینه زنی ، از عزاداران حسینی با شربت و غذای نذری پذیرایی شد.
اوکراین
همزمان با شب عاشورای حسینی عزاداران اباعبدالله الحسین (ع ) در کی یف نیز با شرکت پر شور در آیین سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت حسین بن علی (ع ) با آرمان های والای شهدای کربلا بیعتی دوباره کردند. در این مراسم که در حسینیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در کی یف بر گزار شد دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت (ع ) در غم شهادت اباعبدالله الحسین (ع ) بر سر و سینه زدند و اشک ماتم ریختند. زیارت عاشورا و سخنرانی درباره واقعه کربلا از دیگر برنامه های این مراسم بود. نظیر این مراسم در حسینیه اهل بیت کی یف نیز با حضور شیعیان مقیم اوکراین از ملیت های مختلف برگزار شد.
سوریه
همزمان با ایام محرم ، دلسوختگان شیفته اهل بیت (ع ) در جوار بارگاه حضرت زینب (س ) عقیله بنی هاشم و حضرت رقیه خاتون (س ) به سوگواری پرداختند. بیرق های سیاه و سبز به نماد عزا و ماندگاری این قیام ، و قرمز به سرخی خون شهدای دشت نینوا در همه مناطق شیعه نشین سوریه برافراشته شد. در تاسوعا و عاشورای حسینی آیین های عزا و سوگ اوج گرفته و دسته های عزاداری سینه زنی و زنجیرزنی به ویژه در منطقه زینبیه به راه افتاده و با حضور در مساجد، تکایا و حسینیه های مناطق شیعه نشین به سوگواری پرداختند. به همین مناسبت مراسم عزاداری در دفتر مقام معظم رهبری و سایر مراجع تقلید و سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه برگزار شد.
شیعیان سوریه ، در سه محله امام صادق (ع )، زین العابدین (ع ) و الامین شهر دمشق زندگی می کنند و بخش هایی از استان های حلب ، ادلب ، حمص و حماه و نیز برخی از روستاهای آن شیعه نشین هستند. شیعیان دویست هزار نفر از جمعیت نوزده میلیونی سوریه را تشکیل می دهند و علاوه بر شیعیان ، اهل تسنن ، علوی مسلک ، اسماعیلیان ، دروزی ها، مسیحیان و ایزدی ها گروه های مذهبی جامعه سوریه را تشکیل می دهند.
.
حامد کرزای : امام حسین (ع ) برای تأمین عدالت و احیای اسلام شهید شد
رئیس جمهور افغانستان در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت روز عاشورا در مدرسه علمیه خاتم النبیین (ص ) کابل و با حضور معاون رئیس جمهور، اعضای کابینه ، اعضای ولسی جرگه ، علما، روحانیان ، فرهنگیان و تعداد زیادی از مردم شهر کابل اعم از شیعه و سنی برگزار شد، گفت : امام حسین (ع ) برای تأمین عدالت ، رفاه جامعه و احیای دین اسلام شهید شد. حامد کرزای ، از مردم خواست تا از حادثه کربلا عبرت بگیرند. وی افزود: قیام عاشورا در فرهنگ اسلامی ، الگویی برای ایثار و شهادت و شجاعت ، ظلم ستیزی و مقاومت در برابر ظلم و پیروزی حق بر باطل عنوان شده است . رئیس جمهور افغانستان با بیان اینکه از 1400 سال قبل بدین سو، جهان اسلام سوگوار امام حسین (ع ) است ، تصریح کرد: راه حسین ، راه حق است و پیام نواده گرامی پیامبر(ص ) به جهانیان این است که تا روز قیامت در مقابل ظلم ایستاده باشید. کرزای ، مبارزه با کسانی که با به خاک و خون کشاندن مردم ، اسلام را بدنام می کنند، وظیفه دینی و ملی مسلمانان دانست .
در این مراسم ، آیت الله محسنی ، رئیس شورای علمای شیعه افغانستان و رئیس مدرسه علمیه خاتم النبیین (ص ) نیز بر پیمودن ادامه راه امام حسین (ع ) تأکید کرد و ادامه راه او را در قدرتمند شدن مسلمانان از راه تعلیم دانست . وی فرهنگ غرب را منشأ تمام خشونت ها، نابرابری ها و تبعیض جهانی دانست و افزود: جنگ های جهانی اول و دوم ، نمونه هایی از این واقعیت است . وی تأکید کرد: غربی ها برای استثمار، استعمار و فروش اسلحه ، مستقیم یا غیرمستقیم ، بین مسلمانان تفرقه اندازی می کنند. وی با انتقاد از برخی شیوه های عزاداری گفت : باید در این دنیا با عزت زندگی کنیم و امام حسین (ع ) از ما نخواسته تا با قمه و شمشیر به بدن خود آسیب برسانیم . آیت الله محسنی ، درباره مشکل اصلی مسلمانان در جهان امروز گفت : مشکل اصلی مسلمانان در جهان امروز این است که به پیام اصلی قیام امام حسین (ع ) توجه نکرده اند و به همین دلیل ، از قافله تمدن عقب مانده اند.
عبدالرحیم وردک ، وزیر دفاع افغانستان هم ضمن بررسی واقعه عاشورا گفت : هیچ قلمی نیست که بتواند شرح این غمنامه را بنویسد و توضیح دهد. وی امام حسین (ع ) و فداکاری های او را به یک سرزمین عشق تشبیه و در عین حال ، بر اخوت ملی تأکید کرد. عبدالرحیم وردک گفت : امام حسین (ع ) علیه ظلم و استبداد قیام کرد و به خاطر حراست از آزادی و استقلال و صیانت از ارزش های والای محمدی از خود گذشت . این مقام بلند پایه ادامه داد: سرسپردگی به ایمان ، صداقت ، شجاعت ، ایثار و مقاومت امام حسین (ع ) علیه ظلم ، تجاوز و تحجر همیشه محک نهضت ها بوده است .
وردک گفت : تراژدی کربلا تا جهان است زخم سینه ها را باز کرده و جام دیده ها را از اشک لبریز می کند. او اظهار داشت : اهریمن ِ قدرت طلبی و فسق و فجور بر پیروان دین یکتا پرستی غلبه کرد و شهادت نواده پیامبر اسلام را سبب شد.
وی از فلسفه و پیام های امواج معرکه کربلا نیز سخن گفت و ضمن بررسی وضعیت کنونی کشور اذعان داشت : هر روز به کاروان شهدای ما افزوده می شود و دشمنان برای نابودی ما در کمین نشسته اند. وردک با ذکر این مطلب که همبستگی ملی و مشارکت ملی باید در کشور هر روز تقویت یابد و برادری و برابری مستحکم تر گردد، تأکید کرد: ما نباید منافع ملی را بازیچه ترجیحات سیاسی خودی و خارجی کنیم .
همچنین برهان الدین ربانی ، رئیس جبهه متحد ملی و سید محمد علی جاوید، یکی از نمایندگان مجلس نیز پیرامون روز عاشورا به سخنرانی پرداختند و از شخصیت والای امام حسین (ع ) سخن گفتند. ربانی گفت : حسین (ع ) تنها مربوط به شیعیان نیست حسین بن علی شهید راه آرمان های یک فرقه و یک قشر نگردید، بلکه او شهید راه اسلام و مسلمین و وحدت مسلمین شد. به گفته وی ، حسین از اهل بیت است ، و احترام اهل بیت بر همه واجب است و حسین متعلق به همه مسلمانان است . ربانی افزود: در آن برهه از زمان ، قیام امام حسین (ع ) ضروری بود چرا که در غیر آن صورت منکرات همه جا را فرا می گرفت . در واقع ، امام حسین با خون خود مرز منکرات را مشخص نمود. او عاشورا را یک حماسه جاودانه در تاریخ اسلام خواند و گفت : هرچند روز دهم محرم روز دردناک و سختی است . اما اصلاح کننده خط اصیل مبارزاتی است که هدف آن جنگ و خون ریزی نبوده و این مطلب را امام حسین (ع ) زمانی که تصمیم به حرکت گرفت اعلام کرد. آقای ربانی اظهار داشت : حسین بن علی (ع ) شهات با عزت را قبول کرد، اما حاضر به زندگی با ذلت نشد.
مولوی حبیب الله احسان ، عضو شورای اخوت نیز با بررسی فلسفه قیام امام حسین (ع )، حادثه عاشورا را در تاریخ بی نظیر خواند. وی امام حسن و امام حسین (ع ) را سرور جوانان بهشت خواند که باید جوانان کشور از آنان سرمشق بگیرند. آقای احسان گفت : بنا به فرموده پیامبر اسلام ، هر مسلمان باید این سه خصلت را داشته باشد: دوستی رسول خدا، خواندن قرآن و محبت اهل بیت .
گفتنی است امسال مراسم عاشورا در کابل ، با حضور هزاران تن از پیروان و شفتگان خاندان عصمت و طهارت (ع ) در مساجد، تکایا و زیارتگاه های شهر کابل (همچون حوزه علمیه خاتم النبیین ، تکیه خانه های چنداول ، مدینةالعلم ، محمدیه ، امام زمان (ع )، خاتم الانبیا و حسینیه قلعه فتح الله ) در فضایی آرام و با تدابیر ویژه امنیتی و حضور پلیس و سربازان ارتش ملی برگزار شد. نماز ظهر عاشورا نیز پس از پایان مراسم عزاداری در مناطق مختلف این شهر با حضور ده ها هزار نفر از مسلمانان شیعه و سنی برگزار گردید.
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحسن حجت ، از علمای سرشناس افغانستان ، در جمع عزاداران حسینی در تکیه خانه عمومی چنداول ضمن عرض تسلیت این روز بزرگ ، رسالت همه پیامبران الهی را عدالت و برپایی حق دانست . وی از قرآن به عنوان سرچشمه راه زندگی انسان ها یاد کرد و با اشاره به این کتاب عظیم الشأن گفت : حکومت های شاهی و سلطنتی در قرآن نفی شده است زیرا حق و عدالت را رعایت نمی کردند و نسبت به مردم ضعیف ظلم روا می داشتند. وی تنها راه سعادت ملت افغانستان را عمل به قرآن و فرامین الهی و انسانی آن دانست .
در غرب کابل نیز مردم با حضور در دسته های سینه زنی تکایا و مساجد به عزاداری پرداختند. دسته های عزاداری و سینه زنی در میان تدابیر ویژه امنیتی به عزاداری پرداخته و با برافراشتن پرچم های مزین به نام امام حسین (ع ) و حضرت عباس (ع ) این روز را گرامی داشتند.
یونس قانونی ، رئیس ولسی جرگه ، در مسجد خاتم الانبیای دشت برچی ضمن مظلومانه خواندن شهادت آن حضرت گفت : امام حسین در این مبارزه شکست نخورد، بلکه موفقیت بزرگی را با فداکاری اش برای دین جدش به ارمغان آورد.
کریم خلیلی ، معاون اول رئیس جمهور نیز طی سخنانی در مدرسه مدینةالعلم در غرب کابل ، قیام امام حسین (ع ) را مظهری از ایثار و فداکاری وی در مقابل ظلم و ستم دانست و از تمام مردم افغانستان خواست تا در جهت صلح و تحکیم وحدت ملی ، عاشورای حسینی را مظهر و الگوی خویش قرار دهند. وی گفت : امام حسین قیام نکرد تا فقط جامعه آن وقت را از جهل و فساد، ظلم و حکومت های فاسدی همچون یزید نجات دهد، بلکه او قیام کرد تا جوامع بعد از خود را نیز از این معضلات رهایی بخشد.
محمدنادر نورزی ، خطیب مسجد تمیم انصار ایثار، و فداکاری امام حسین را پیروزی حق بر باطل دانست و گفت : دین اسلام مخالف هر گونه تعصبات مذهبی بین مسلمانان است . وی از جامعه تشیع و تسنن افغانستان خواست تا به عقاید یکدیگر احترام گذاشته و وحدت ملی و اخوت اسلامی را حفظ کنند.
در دیگر نقاط افغانستان از جمله بلخ ، هرات ، غزنی ، سرپل ، بامیان دایکندی ، قندهار، و پکتیا نیز هزاران تن از مسلمانان شیعه و سنی ، به برگزاری مراسم بزرگداشت روز عاشورا پرداختند.