
«طرح گردشگری در جزیره آشوراده اجرا میشود» این را میتوان از موضعگیریهای اخیر مسئولان دریافت.
به گزارش به نقل از همشهری آنلاین،بعد از آنکه در 24خردادماه گذشته اسماعیل مهاجر، مدیرکل وقت محیطزیست استان گلستان از تأیید طرح گردشگری در کمیته ارزیابی تبصره2 استان گلستان خبر داد و گفت که این طرح بهزودی وارد فاز اجرایی میشود، روز گذشته اسحاق جهانگیری معاوناول رئیسجمهور در نشست با استاندار و مجمع نمایندگان مجلس استان گلستان هم بر اجرای این طرح تأکید کرد و گفت : این جزیره باید با رعایت مسائل زیستمحیطی به یکی از مناطق گردشگری کشور تبدیل شود.
سرنوشت پرفراز و نشیب یک جزیره
طرح گردشگری در آشوراده پیشینه قابل تاملی دارد. این طرح نخست در اواخر دولت هشتم و زمانی که معصومه ابتکار سکان هدایت سازمان حفاظت محیطزیست را برعهده داشت، مطرح شد و مهر تأیید ابتکار ذیل آن نقش بست اما با اتمام دولت هشتم، این طرح از اجرا بازماند. با شکلگیری دولت نهم، فاطمه واعظ جوادی بیهیچ پیشینه محیطزیستی بر مسند ریاست سازمان حفاظت محیطزیست تکیه زد، با وجود این، وقتی کارشناسان مشفق نسبت به پیامدهای اجرای طرح گردشگری در آشوراده هشدار دادند با این طرح مخالفت کرد و با پیگیری از طریق مراجع قضایی و سازمان بازرسی کل کشور این طرح غیرقانونی اعلام شد. آشوراده ولی برای سرمایهگذاران جذابتر از آن بود که بتوانند به سادگی از آن دل بکنند از همین رو با رفتن جوادی از سازمان محیطزیست، محمدجواد محمدیزاده که به جای وی منصوب شده بود در سال 90و در دولت دهم برخلاف جوادی با اجرای طرح گردشگری در آشوراده موافقت کرد.
این بار هم اجرای این طرح با مخالفت شدید کارشناسان منتقد محیطزیست و فشار رسانهها، ناکام ماند. در آن زمان معصومه ابتکار که در شورای شهر تهران ریاست کمیته محیطزیست را برعهده داشت از منتقدان و مخالفان جدی این طرح بود. روزگار اما بازی دیگری در آستین داشت. سرانجام عمر دولت دهم به پایان رسید. با آغاز دولت یازدهم، معصومه ابتکار با حمایت فعالان محیطزیست بار دیگر بر کرسیای نشست که 8سال از آن دور مانده بود. فعالان محیطزیست و کارشناسان حالا از او انتظارات بیشتری داشتند.آنها که در روز معارفه ابتکار بارها دست زده و فریاد شادی سر داده بودند هرگز تصور نمیکردند که او با طرحی موافقت کند که هیچ کارشناس محیطزیستی آن را تأیید نمیکند. اما ابتکار برخلاف انتظار نهتنها با اجرای طرح گردشگری در آشوراده موافقت کرد که در جمع خبرنگاران با دفاع تمام قد از این طرح به صراحت اعلام کرد که از ظرفیت تمام مناطق حفاظتشده برای اجرای طرحهای گردشگری استفاده خواهد کرد.
این موضعگیری دور از انتظار ابتکار واکنشهای زیادی را برانگیخت تا آنجا که دکتر مجید مخدوم که از او با عنوان پدر دانش ارزیابی محیطزیستی ایران نام برده میشود، در یک برنامه تلویزیونی طرح گردشگری آشوراده را مردود اعلام کرد و با تأکید بر اینکه اجرای این طرح هیچ توجیهی ندارد، خواستار لغو آن شد. همزمان دکتر اسماعیل کهرم، استاد حیات وحش و پرنده شناس هم گفت که اجرای این طرح به نابودی پناهگاه حیات وحش میانکاله منجر میشود. بسیاری از چهرههای دانشگاهی دیگر ازجمله دکتر حسین آخانی، گیاه شناس و استاد دانشگاه تهران هم سال گذشته و هنگام دریافت جایزه ملی محیطزیست از دست رئیسجمهور، با مغتنم شمردن فرصت، هنگام دریافت جایزه از رئیسجمهور خواست تا مانع از اجرای این طرح شود . اما در طول همه ماهها و روزهایی که مشفقان محیطزیست با کوبیدن خود به در و دیوار، تلاش کرده و میکنند تا مانع از اجرای این طرح شوند، این طرح همچنان مدافعی قدرتمند دارد؛ ابتکار؛ بانویی که عنوان قهرمان زمین را یدک میکشد.