کینه تا شعاعهای دوردست رفته و سایر افراد را هم که حتی در جریان ماجرا نبودند درگیر میکند. فراموش نکنید اتفاقات بسیار تلخ و غیرقابل جبرانی در تاریخ رخ داده که فقط براساس کینه به وجود آمده است. حالا تصور میکنید چگونه میتوان کینهای نبود؟!
به جنبههای مثبت افراد فکر کنید
حتی اگر آن فرد شما را عصبانی کرده باز هم همین رویه را داشته باشید. مسلما وقتی فردی اقدامی کرده که شما را عصبانی میکند، دیدن جوانب مثبت وجودی این فرد کار بسیار دشواری است و شاید همان لحظه ممکن نباشد. انتظار هم نمیرود همان لحظه این دیدگاه را داشته باشید بلکه در اوج ناراحتی و عصبانیت، اول باید صبر کنید و هیچ اقدامی نکنید تا عصبانیت و ناراحتیتان فروکش کند و بعد از گذشت مدت زمانی دوباره فکرتان را جمع و جور کرده و جنبههای مثبت او و ماجرا را هم در نظر بگیرید.
به عاقبت کینه فکر کنید
وقتی تلاش میکنید که کینه به دل نگیرید، در مورد تمام تاثیرات جسمی منفی کینه و عصبانیت و همچنین سایر اثرات منفی کینه روی احساسات خود فکر کنید. کینه و عصبانیت باعث بروز استرس میشود که زخمهای گوارشی، سردرد، افزایش فشارخون و در طولانیمدت حتی مشکلات قلبی را به دنبال دارد. موضوع اینجاست که آدمهایی که شما را عصبانی کرده و نسبت به آنها کینه دارید، ممکن است حتی به شما، احساسات و افکارتان فکر هم نکنند پس چرا بیشتر انرژی عاطفی و روحی خود را به آنها اختصاص میدهید؟ مثلا فردی که حین رانندگی به شما توهین میکند و میرود دیگر حتی یک بار دیگر به شما فکر هم نمیکند پس چرا شما این همه به او وقت و انرژی اختصاص میدهید؟!
از خیرش بگذرید
تصمیم بگیرید که از خیر موضوع بگذرید و آن را در حاشیه قرار دهید. معمولا کینهورزی انرژی بسیار بیشتری نسبت به گذشت میگیرد. سعی کنید فضای روانی و ذهنی خود را از این موضوع پاک کنید. وقتی موضوع را از ذهنتان پاک کنید، کینه هم ناپدید میشود. به احساساتتان احترام بگذارید. تنفر و ناراحتی وقتی ایجاد میشود که عواطف ناشناخته بمانند. وقت بگذارید و احساساتتان را بررسی کرده و ببینید چرا جریحهدار شده است. رفتارتان را بعد از این اقدام، تعیین کنید. اگر قرار است سخنی بگویید یا رفتاری نشان دهید، این کار را بکنید اما اگر رفتارتان همراه با شناخت عواطفتان باشد و برای خودتان احترام قایل باشید، عملکردتان منطقی میشود.
ببخشید
بخشش دیگران رفتار آنها را توجیه نکرده و یا اقدام آنها را خوب نمیکند. بخشش، حقایق را تغییر نمیدهد. اگر واقعا به شما ظلم شده است، بخشش باعث فراموشی موضوع نمیشود بلکه بخشش باعث میشود درک کنید همه افراد، ممکن است اشتباه کنند و با بخشش اشتباهات آنها در اصل به خودتان آرامش میدهید چون استحقاق آن را دارید.
نقطه تمرکزتان را تغییر دهید
سعی کنید در مورد آن ماجرای ناراحتکننده به شرایط مثبت و خوشایند فکر کنید. شاید در این فرآیند درسی بگیرید و چیز جدیدی در مورد خودتان کشف کنید. تغییر نقطهنظر و زاویه دید به شما کمک میکند نفرت را از خود دور کنید. دایم در مورد موضوع نفرتانگیز و کینهبرانگیز فکر و صحبت نکنید. هر وقت حس کردید به موضوع فکر میکنید، فورا موضوع فکری خود را تغییر دهید.
و اگر خانوادهای کینهای دارید...
یک مثل قدیمی میگوید: شما میتوانید دوستانتان را انتخاب کنید اما نمیتوانید خانواده خود را انتخاب کنید. آدمها هیچ تصمیمگیری در مورد انتخاب شجره و خانواده خود ندارند. حالا اگر اعضای خانوادهای کینهای و عصبی باشند، این موضوع را بیشتر باید مدنظر قرار داد که نمیتوان خانواده را عوض کرد بلکه باید با این شرایط تطابق پیدا کرد. خوشبختانه شما مجبور نیستید از رفتارهای منفی خانوادهتان پیروی کنید بلکه باید یاد بگیرید بدون آنکه خودتان کینهای شوید با چنین خانوادهای تطابق پیدا کنید اما چگونه؟
1- این واقعیت را بپذیرید که اعضای خانواده شما کینهای هستند و حتی گاهی تفکرات مخرب دارند. در واقعیت این شرایط مشکلساز است اما باید آن را قبول کنید. آنها را درک کنید و بپذیرید که آنها به دلیل مشکلات فکری و روانی چنین رفتارهایی دارند و شاید نتوانید همه آنها را عوض کنید.
2- شما همچنان طرز فکر مثبت خود را داشته باشید. اکثر اوقات آدمهای کینهای سعی میکنند دیگران را هم تشویق کنند تا با آنها همراه شوند. اینجا زمانی است که باید در بین توفان کینههای آنها شما همچنان آرام بمانید و نگذارید تفکرات مخرب آنها شما را هم نابود کند.
3- از نظر فکری، فاصله خود را با آنها حفظ کنید. قرار نیست در تمام جنبهها با خانواده خود به طور همسان و نزدیک رفتار کنید. افراد کینهای در بین سایرین شهرت خوبی ندارند بنابراین سعی کنید از آنها فاصله بگیرید تا افکار و رفتارهای مخرب آنها به شما منتقل نشود و یا وجهه شما را هم خراب نکند.
4- ارتباطاتتان را با آنها بیشتر نکنید، به خصوص اگر رفتارهای کینهجویانه آنها در حدی است که باعث آزار و اذیت دیگران میشوند. اگر رفتارهای انتقامجویانه آنها در این حد نیست ولی دایم باعث آشوب و ناراحتی داخل خانواده و فامیل میشوند، بهترین رویه همگام نشدن با آنهاست و در مرحله بعد اصلاح طرز فکر آنهاست که بسته به خصوصیات و شرایط آنها باید برای این کار اقدام کرد. مشاورین و افرادی که مورد قبول آنها هستند، میتوانند کمک بزرگی به حساب بیایند. ضمنا باید مهارت ختم دعوا و مرافعه و داشتن بخشش را بلد باشید و به دیگران هم یاد بدهید.
رفتارشناسی کینهایها
افراد کینهای اتفاقی را که رخ داده بارها و بارها در ذهنشان تکرار میکنند. اگر یک کلام یا رفتاری ناراحتکننده باشد، وقتی دایم آن را در ذهن مرور کنیم، درنهایت کینه بر ذهن ما قالب میشود. برعکس اگر از آن ناراحتی و کدورت بگذریم و ماجرا را کنار بگذاریم، دیگر خبری از کینه نیست. افراد کینهای با این رویه فقط یک کار میکنند، زندگی را برای خود و دیگران سخت میکنند.
اگر ماجرایی وجود داشته و گذشته، آدمهای کینهای فقط به تلخیها و موارد منفی و ناراحتکننده میچسبند. این موضوع در ایجاد کینه، نکتهای کلیدی است. به عبارتی آدمهای کینهای معمولا منفینگر بوده و از خدا میخواهند ماجرایی اتفاق بیفتد تا دو دستی به قسمتهای ناراحتکننده آن چسبیده و موارد جانبی دیگر را نبینند.
انتقام، دوست جدانشدنی کینه است. وقتی کینه به وجود آمد، دیگر این درد و ناراحتی سراسر وجود را گرفته و فکر انتقام بروز میکند و اتفاقا این مرحله میتواند خطرناکترین مرحله باشد.
موضوع را برای افرادی شبیه به خود تعریف میکنند. با مرور ماجرا و طرح آن به افراد کینهای که راهحلی جز انتقام نمیدهند، فرد کینهای بیشتر تشویق میشود که طرز فکرش درست است و در پی انتقام میرود.
آدمهای کینهای در اصل از راحتترین راه استفاده میکنند چون از نظر ذهنی قدرت گذر از راهکارهای سخت را ندارند. بخشش کار آسانی نیست اما اینکه آدم فقط کینه را در دل نگهداشته و انتقام بگیرد راحتترین کاری است که یک آدم بیفکر با تفکر بیمارگونه میتواند داشته باشد حتی میتوان آن را بچهگانهترین مسیر دانست چون کودکان که هنوز قدرت حل و فصل موضوعات را ندارند بلافاصله تلافی کرده و انتقام میگیرند!
منبع:www.salamat.com
/ع