هفته فیلم ناصر تقوایی 3 تا 8 مرداد ماه در سینماتک خانه هنرمندان ایران با حضور ناصر تقوایی برگزار شد. در این هفته گزیده فیلمهای پیش از انقلاب، «ناخدا خورشید»، گزیده آثار مستند، «ای ایران»، «کاغذ بیخط»، فیلمهای کوتاه «کشتی یونانی» و «رهایی» به کارگردانی ناصر تقوایی طی 6 روز در سینماتک خانه هنرمندان ایران به نمایش در آمدند. در ادامه گزارش تکمیلی بنیتا از روند برگزاری این جشنواره را به همراه حواشی آن دنبال کنید.
خانه هنرمندان طبق روال همه پنجشنبه ها، هفتم مرداد ماه هم شلوغ و پر از سر و صدا بود. عده ای برای دیدن تئاترهای روی صحنه به آن مکان آمده بودند، بعضیها برای استفاده از فضای پارک و برخی هم برای تماشای فیلمهای ناصر تقوایی، هرچند که تعداد این عده زیاد نبود.
هفته فیلم ناصر تقوایی از سوم مرداد ماه شروع شده است که پنجشنبه ششمین روز آن بود و نوبت نمایش فیلم «کاغذ بی خط». فیلمی که در دهه هشتاد همزمان با اکرانش غوغایی به راه انداخته بود و امروز بعد از پانزده سال دوباره قرار بود همراه با جمعی از علاقه مندان سینما به تماشای آن بنشینیم.
ناصر تقوایی کارگردان 75 ساله و اهل آبادان است که عموما او را با فیلمهایی نظیر ناخدا خورشید و یا سریال دایی جان ناپلئون میشناسند. کارگردانی که آثار پرشمار و درخشانی از خود به جای گذاشته است. از بین تعداد زیاد آثارش شاید بتوان «کاغذ بی خط» را برجسته ترین و عامه پسندتر طلقی کرد. فیلمی با هنرنمایی زنده یاد خسرو شکیبایی و هدیه تهرانی.
پیش از شروع نمایش فیلم دیدن تماشاگران منتظر امیدبخش بود، پس از گذشت این مدت طولانی از ساخت آخرین فیلم تقوایی دیدن این جمعیت مشتاق از هنردوستانی که هنوز ناصر تقوایی را به یاد دارند و مشتاقانه منتظر دیدن آثار او هستند واقعا خوشحال کننده بود.
قبل از شروع نمایش از بین این افرادی که برای تماشای فیلم به آنجا آمده بودند با خانم جوانی به نام شقایق خانی هم صحبت شدم که از علاقه مندی اش به تقوایی میگفت و اینکه همه ی آثار او را پیش از این هم دیده است، گلایه مند بود که این برنامه و امثال آن اطلاع رسانی و تبلیغات بسیار ضعیفی دارد و اگر او پیگیر نبود شاید متوجه نمیشد و این فرصت خوب را از دست میداد، در خلال صحبتهایمان آقایی به نام محمد غلام ابوالفضل هم وارد شد روزنامه نگار بود و نگاهش به فیلم دقیق تر و کارشناسانه تر، او هم میگفت که تبلیغات درخور و شایسته این برنامه نیست اما در همین حد هم اتفاق خوب و امیدوار کننده ای است، و چه خوب است که از امثال تقوایی تا زمانی که در میان ما هستند تقدیر کنیم نه همچون کیارستمی پس از از دست دادنش به دنبال بزرگداشت برپا کردن باشیم.
با نگاهی به شرکت کنندگان به راحتی میشد تشخیص داد که این جمعیت مخاطبان جدی و پیگیر سینما هستند و مردم عادی در این برنامه کمتر حضور دارند.
بالاخره درب سالن باز شد و به داخل سالن رفتیم هرچند سالن استانداردهای سینما را ندارد اما من را یاد سالن های قدیمی سینما در دهه پنجاه میلادی می اندازد که در فیلمهای کلاسیک دیده ام به همین دلیل محیطش شیرین و دلچسب است.
فیلم شروع نشده بود که آقای ناصر تقوایی، خانم مرضیه وفا مهر همسر آقای تقوایی ، خانم کتایون ریاحی به سالن وارد شدند که با تشویق جمعیت روبرو شدند اما اتفاق جالب و همچنین شایان توجهی که رخ داد این بود که آقای تقوایی پس از اطلاع از اینکه به دلیل کمبود جا در این سالن تعدادی از تماشاگران در سالن دیگری به تماشای فیلم نشسته اند همراه با همسرشان و خانم ریاحی برای سلام و خوش آمد گویی به سالن مجاور رفتند و دقایقی را با تماشاگران آن سالن گذراندند که به نظر من این رفتار این روزها کمیاب و بسیار ارزشمند است.
فیلم شروع شد و لذتی فوق العاده از دیدن دوباره آن به من منتقل شد. از چهره ها مشخص بود که سایر حاضرین هم در این لذت با من شریک بودند.
پس از اتمام فیلم جلسه ی نقد و بررسی با حضور شهرام مکری، محسن آذر و با مجریگری آقای کثیریان آغاز شد. گفتن از نکات فنی و نقدهای حرفه ای در حوصله این گزارش نیست اما نکات جالب آن تشویق شهرام مکری کارگردان فیلم ماهی و گربه، توسط حاضرین بود که جال توجه بود و همینطور ادب آقایان مکری و آذر در برابر ناصر تقوایی!
آقای تقوایی از نیمه فیلم به سالن مجاور رفتند تا تماشای آن را با تماشگران آن سالن شریک شوند، اتفاق جالب این بود که تا پیش از حضور ایشان اقای مکری مسلط به نقد و بررسی می پرداخت اما هنگام بازگشت آقای تقوایی ابراز داشت که در حضور استاد زبانم بند می آید!
جلسه نقد و بررسی با حضور ناصر تقوایی روی سن شکل دیگری به خود گرفت و تبدیل به جلسه پرسش و پاسخ شد.
پرسش حضار و پاسخ از سوی تقوایی، صمیمیتی در رفتار و کلام استاد تقوایی مشاهده میشد که میتوان گفت کم نظیر است. نکات مهمی که استاد به آنها اشاره کردند ومن فکر میکنم بد نیست شما هم بدانید.
تقوایی گفت سینما از نظر من خود زندگی است آن را مصنوع و ساختگی نمیدانم و فکر میکنم سینما میتواند به ارتقا هنر کمک کند هرچند سینمای تجاری هم برای بقای سینما لازم است.
به جوانان علاقه مند به سینما توصیه کردند که اگر علاقه مند به سینما یا هر هنر و حرفه ای هستید برای آن تلاش کنید اما خود را برای ورود به آن به آب و آتش نزنید بلکه هوشمندانه به دنبال دروازه های ورود به آن باشید هر حرفه ای دروازه ای برای ورود شما دارد که راه ورود خودتان را باید پیدا کنید!
او فیلمهای ابتدایی سینمای ایران مخصوصا فیلم "حاجی آقا آکتورسینما" را بسیار ستود نه بخاطر تکنیک برتر آن بلکه به دلیل موضوع فوق العاده ی آن، موضوعی که بسیار جذاب است و حتی امروز هم مبتلا به جامعه ماست، او همین را دلیل رشد سریع سینمای ایران در عمر کوتاهش دانست.
تقوایی از ارامنه به دلیل تاثیر مهم و غیرقابل انکارشان در رشد سینما یاد کرد و اظهار داشت که آنها به دلیل همین حضور و تاثیر بی نظیر، نقش پررنگی در پیشرفت سینمایی کشورمان داشته اند.
در پایان این گزارش به نظرم خوب است بدانید خانه هنرمندان واقع در پارک هنرمندان در خیابان ایرانشهر مکانی است که برنامه های هنری جذابی ارائه می دهد شاید بد نباشد با عضویت در سینماتک خانه هنرمندان و یا دنبال کردن کانال تیوال از این برنامه ها با خبر باشید و در آن شرکت کنید، فرصتی برای شرکت در اتفاقات هنری متفاوت و دیدن هنرمندان مورد علاقه تان از نزدیک!