یکی از بیماریهایی که همیشه، حتی شنیدن اسم آنهم خوشایند نیست، سرطان است. انواع و اقسام سرطانها را داریم که از فرق سر تا نوک پای هرکسی را میتوانند مبتلا کنند. هرکدام در سن خاصی شایعتر هستند و راههای تشخیص و درمان مخصوص به خود را دارند. یکی از انواع آنها سرطان بیضه است که اگرچه مخصوص مردان است ولی خانمها هم درباره آنها بدانند بد نیست چون ممکن است پسر یا شوهر و یا یکی از نزدیکان مذکر آنها به این بیماری مبتلا باشند. با بنیتا همراه باشید چون در این مطلب سعی داریم تا حدی با سرطان بیضه، راههای تشخیص، علائم و درمان آن آشنا شویم.
blog.takhfifan.com
سرطان بیضه بیشتر در بین مردان جوان و میانسال شایع است. این بیماری هرسال حدود 2200 نفر در بریتانیا را درگیر میکند. یاختههای جنسی با فرآیند تقسیم سلولی تکثیر میشوند. در شرایط طبیعی، تقسیم یاختهها منظم است اما بنا به دلایل ناشناخته، گاهی یاختههای تناسلی بهگونهای غیرقابلکنترل تکثیر میشوند و بجای تولید اسپرم عملگر، رونوشتی از خود را تولید میکنند. هنگامیکه این حالت رخ میدهد، یاختهها تبدیل به یاختههایی سرطانی میشوند. این نوع تقسیم بیرون از کنترل ممکن است برای هر نوع از یاختههای بیضه پیش بیاید؛ اما 95 درصد از همه سرطانهای بیضه در یاختههای جنسی پدید میآید. بهتر است بدانید که تکثیر این سلولها توسط بدن با دقت انجامشده است. این سرطان میتواند در یکی از این غدد جنسی مردانه و یا در هردوی آنها تشکیل شود، غدههایی که اسپرم و تستوسترون تولید میکنند.
بر طبق گزارشها موسسه خیریه سرطان مردان بریتانیا یعنی ارکید حدود 47 درصد مبتلایتان به سرطان بیضه زیر 35 سال سن دارند.
اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، احتمال درمان آن حدود 98 درصد خواهد بود تا فرد امیدوار باشد که بعد از یک سال سلامت خود را به دست خواهد آورد. اگر در مراحلی غیر مرحله اولیه تشخیص داده شود، افراد تحت درمان میتوانند تا 10 سال پس از انجام مراحل مقابله با این بیماری زنده بمانند.
زمان تشخیص این بیماری میتواند در نحوه و میزان درمان آن موثر باشد، این نکته خیلی مهم است که افراد برای داشتن این بیماری آزمایشهای لازمه را انجام بدهند.
خانم ربکا پورتا مدیر اجرایی ارکید دراینباره میگوید:«اغلب مردها نمیدانند که یک مشکلی در سیستم بدنی آنها رخداده و باید آزمایشهایی را بدهند، این در حالی هست که خانمها برای سرطان سینه احساس مسئولیت بیشتری را از خود نشان میدهند و از انجام آزمونهای تشخیص این بیماری دریغ نمیکنند. سرطان بیضه خطرناکترین نوع سرطان برای مردان در سنین 15 تا 35 سال است. به همین دلیل ابتلا به این بیماری باید خیلی جدی گرفته شود.»
pontosdevista
یک سؤال کلیدی اینجا مطرح میشود و آن این است که چه افرادی بیشتر در معرض خطر این بیماری قرار دارند و چه اعمال یا صفاتی باعث بروز این بیماری میشود؟ خب مانند دیگر سرطانها خیلی از حقایق هنوز هم پنهان است و کشف نشده است، اما از نتایجی که بهدستآمده است میتوان استنباط کرد که ژنتیک نقش اصلی را در اینجا ایفا میکند. اگر برادر یا پدر شما مبتلابه این بیماری بوده است بهاحتمالزیاد شما نیز از آن بیبهره نخواهید بود. حدود 3 تا 4 درصد از مردانی که دچار سرطان دریکی از بیضههای خود هستند، بعدا در بیضه دیگر خودشان هم سرطان خواهند گرفت.
خانم پورتا همچنین درجایی دیگر میگوید که: «از دیگر چیزهایی که در ایجاد این بیمار نقش دارند نژاد است که مردان قفقازی بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند و همچنین سابقه بیماری اریون و یا ضربه شدید به بیضهها هم میتواند از دیگر دلایل ایجاد این بیماری باشد. ولی هیچچیز هنوز قطعی نیست.»
موسسه خدمــات ملی تأمین ســلامت اعلام کرده است که بیضه نزول نکرده (بیضه پنهان) یکی از دلایل اصلی تعیین احتمال ابتلا به این بیماری در آینده برای فرد است. بعضی کودکان بیضه آنها نزول نمییابد، این اتفاق را کریپتورکیدیسم به معنای نهان بیضهای یا نزول نیافتگی مینامند، باید در سریعترین زمان ممکن این آنها را نزد یک پزشک متخصص برای انجام آزمایشات برد.
یک مطالعه نشان داده است که در این مواقع یکی از راهحلها استفاده از جراحی است تا بیضهها به حالت معمولی درآورند. البته این درمان قطعی نیست و به سن فرد بستگی دارد. اگر پسر قبل از 13 سالگی دست به این عمل جراحی بزند احتمال ابتلای وی به این بیماری در مقایسه با افراد معمولی 2 برابر است و اگر بعد از سن 13 سالگی این عمل انجام شود، احتمال ابتلا به بیماری 5 برابر بیشتر از افراد عادی خواهد بود.
خبر خوب درباره این بیماری آن است که سرطان بیضه یکی از انواع سرطانهایی است که احتمال درمان آنها بالاست و میتوان به بهبودی کامل امیدوار بود.
medicalnewstoday
علائمی که شما باید به آنها توجه کنید تا بدانید که به این نوع سرطان مبتلا هستید یا نه؛
• یک درد مبهم یا درد شدید در بیضهها یا کیسه بیضهها که ه یکباره میآید و بهیکباره رفع میشود.
• احساس سنگینی در کیسه بیضه
• درد مبهم در ناحیه پایین شکمی (در نزدیکیهای معده)
• آمدن ناگهانی مایعات در کیسه بیضه (هیدرو سل)
• خستگی
• احساسهای ناخوشی عمومی که در قسمت زیر آمده اند:
o احساس کشش در آن ناحیه
o تورم سینه یا حساسیت (به نام ژنیکوماستی). این نشانه خیلی در مبتلایان به سرطان بیضه نادر است ولی در بعضی از نوعهای این سرطان بعضی از غدهها ترشح میشود که باعث این تورم میشود.
o بزرگ شدن غدد لنفاوی در پشت که در اثر گسترش سرطان به این شکل درآمدهاند.
برخی از موارد سرطان بیضه ابتدا هیچگونه نشانهای ندارند. همچنین حالتهایی غیر سرطانی نیز وجود دارند که نشانههایی مشابه به وجود میآورند، از قبیل زخم و التهاب در بیضه و نیز عفونتهای ویروسی یا عفونتهای در اثر باکتری. بهترین کار این است که درباره هرگونه نشانه سرطان بیضه با پزشک خودتان صحبت کنید که میتواند در این مورد به شما کمک کند.
اگر شما اخیرا متوجه یک توده در بیضه خود شده ایید، خونسردی خود را حفظ کنید چون فقط 4 درصد از این تودهها مربوط به سرطان بیضه هستند.
چگونه شما بیضههای خود را بررسی مینمایید؟
سخنگوی ارکید توصیه میکند که: «سعی کنید که بیضههای خود را هرچند وقت یکبار چک کنید، هر بار که در زیر دوش و یا حمام به سر میبرید هر دو بیضه خود را چک نمایید با این کار کوچکترین تغییر را هم احساس خواهید کرد. هر بیضه را با انگشت شست و سبابه خود لمس کنید تو مطمئن شوید که هیچگونه برادگی یا توده در آن قرا ندارد- در این حین خیلی به بیضههای خود فشار نیاورید.»
techtimes
اگر سرطان بیضه شما تشخیص دادهشده است، درمان آن چگونه انجام میپذیرد؟
البته نوع درمان بستگی به نوع سرطانی است که شما دارید، بیماری شما میتواند سمینوم یا غیر سمینوم باشد و همچنین به مرحلهای که بیماری شما در آن تشخیص دادهشده نیز بستگی دارد. بهتر است این دو نوع سرطان را موشکافانهتر بررسی نماییم؛
سمینوم: دو نوع فرعی تومورهای سمینوم وجود دارد و نوع معمولی این سرطان بیشتر احتمال دارد که در مردان بین 30 تا 50 سال پیش بیاید. نوع مرتبط با اسپرم این نوع سرطان در مردان 55 ساله و مسنتر، کمتر شایع است؛ اما هردو نوع تومورهای سمینوم در همه گروههای سنی رخ میدهند.
غیر سمینوم: چهار نوع فرعی تومورهای غیر سمینوم وجود دارد، سرطان امبریونال، سرطان یولکساک، چوریوکاکینوماو تراتوما. این انواع تومورها معمولاً در سنین بین نوجوانی تا دهه چهارم زندگی پیش میآید. این تومورها سریعتر از سمینوم رشد میکنند و گسترش مییابند.
در اولین فاز درمان سرطان باید بیضه دارای سلولهای سرطانی برداشته شود که به آن ارچیکدومی یا بیضه برداری میگویند و همچنین مراحل درمان شامل شیمیدرمانی و رادیو درمانی هم میشود.
البته شنیدن اینکه شما یک بیضه دارید شاید خیلی برایتان خوشایند نباشد ولی بهتر است بدانید که با داشتن یک بیضه هم میتوان بچهدار شد و احتمال زنده ماندن بعد از عمل خیلی زیاد است.
ر مقایسه با روشهای درمانی در سال 1960 که احتمال زنده ماندن 6 درصد بود، امروزه با پیشرفتهای پزشکی و بهتر شدن داروها شما میتوانید امید به زندگی بیشتری را داشته باشید و همچنین شانس زنده ماندن بیشتری را برای نجات از سرطان داشته باشید.
موسسه تحقیقاتی سرطان بهتازگی اعلام کرده است که: کاربپلاتین یک روش درمانی استاندارد برای انواع زیر مجموعههای سمینوم محسوب میشود. یک دوز از این دارو تأثیری برابر با رادیو درمانی در طول دو یا سه هفته با نتایج بهتر و عوارض جانبی کمتر دارد و همچنین به جراحان اجازه میدهد تا قسمت آلودهشده را بهجای برداشتن کل بیضه بردارند.