انواع و اقسام قهوه را بشناسید
بسته به نوع رنگ، دانه ی قهوه بو داده شده که توسط چشم انسان قابل تشخیص است قهوه را به انواع روشن ( لایت ) ، ملایم ( مدیوم ) ، تیره ( مدیوم-دارک ) و خیلی تیره ( دارک ) تقسیم بندی می کنند.درجه ی بو دادن قهوه بر طعم قهوه تاثیر گذار است.هرچه قهوه تیره تر می شود تلخی آن بیشتر خواهد شد . البته اگر قهوه بیش از اندازه بو داده شود سوخته شده و خواص خود را از دست می دهد.
آیا می دانید که برزیل، ویتنام، اندونزی، کلمبیا و هند، با تولید سالانه حدود 9 میلیون تن قهوه، جزو بزرگ ترین تولیدکنندگان این دانه پرطرفدار در جهان هستند؟ خود برزیلی ها به عنوان اولین تولیدکننده بزرگ قهوه در دنیا، با مصرف روزانه حدود 32/1 فنجان قهوه (سالانه 8/4کیلوگرم)، رتبه دهم را در فهرست 10 کشور اول دنیا در نوشیدن قهوه به خود اختصاص داده اند. این در حالی است که فنلاندی ها با مصرف روزانه حدود 64/2 فنجان قهوه (سالانه 6/9 کیلوگرم)، رکورددار نوشیدن قهوه در سطح جهان محسوب می شوند.
آیا قهوه همان اسپرسو است؟
اگر دقت کرده باشید، قهوه اسپرسو به عنوان پایه در تهیه انواع قهوه ها یا نوشیدنی های بر پایه قهوه، وجود دارد. حالا شاید این سوال برایتان پیش بیاید که آیا منظور از قهوه، همان اسپرسو است؟ پاسخ منفی است. یعنی قهوه، همان اسپرسو نیست و اسپرسو، نوعی فرایند برای تهیه پرطرفدارترین نوع قهوه در جهان است. در واقع برای تهیه قهوه معمولی (فرانسه یا ترک؛ با دستگاه یا با ظروف مخصوص دم کردن قهوه) مقداری آب را به طور مستقیم روی پودر یا در مواردی روی خود دانه قهوه می ریزند و اجازه می دهند تا قهوه با حرارت ملایم دم بکشد.
این در حالی است که برای تهیه اسپرسو، دانه های آسیاب شده قهوه در محفظه خشکی تحت فشار قرار می گیرد و با عبور آب داغ از روی پودر قهوه، به حالتی شبیه به تقطیر، قهوه اسپرسو آماده می شود (آب در محفظه دیگری ریخته می شود و تحت فشار حرارت، به صورت قطره قطره روی پودر قهوه می چکد). از این رو، طعم و غلظت اسپرسو نسبت به قهوه های دیگر، متفاوت تر است و به همین دلیل هم این نوع خاص از قهوه، هم طرفداران بیشتری دارد و هم به عنوان پایه در تهیه سایر قهوه ها مورد استفاده قرار می گیرد. شاید بد نباشد این را هم بدانید که قهوه اسپرسو، نوشیدنی ابداعی توسط میلانی ها در اوایل قرن بیستم میلادی است.
چطور در خانه قهوه دم کنیم؟
برای دم کردن قهوه با ظرف های کوچک و معمولی قهوه جوش در خانه، کافی است که ابتدا فنجان مخصوص قهوه را تا پایین تر از یک سانتی متر از لبه آن، با آب سرد پر کنید. آب را داخل قهوه جوش بریزید. به ازای هر فنجان آب، 2 قاشق چای خوری سرصاف قهوه و یک قاشق چای خوری سرصاف شکر، به آب داخل قهوه جوش خود اضافه کنید. حالا قهوه جوش را روی کوچک ترین شعله گاز بگذارید و حرارت را تا جایی که امکان دارد، کم کنید.
انواع قهوه
خیلی مهم است که حرارت، در وسط ظرف باشد و از کناره ها، ظرف قهوه را گرم نکند. هرچه حرارت زیر قهوه بیشتر باشد و تمرکز حرارت از مرکز ظرف به کناره ها برود، شانس نوشیدن یک فنجان قهوه مطلوب را بیشتر از دست خواهید داد. وقتی حرارت و محل قرار گرفتن قهوه جوش را تنظیم کردید، اجازه دهید تا قهوه با گرم شدن آب، کم کم دم بکشید. به محض اینکه احساس کردید قهوه در حال جوش زدن ریز از کناره ها و جمع شدن به سمت داخل است، سریع شعله را خاموش و ظرف را از روی شعله بردارید. برای سرو قهوه هم می توانید ابتدا بخش غلیظ یا به اصطلاح، خامه آن را به آرامی جدا کنید و داخل فنجان بریزید و سپس، با هم زدن بقیه قهوه در ظرف، آن را در فنجان سرو کنید.
دلیل تفاوت رنگ دانه های قهوه چیست؟
دانه های قهوه از رنگ سبز در بازار وجود دارند تا قهوه ای بسیار تیره! رنگ دانه های قهوه به نوع استفاده از آنها بستگی دارد. قهوه در حالت طبیعی، سبزرنگ و فاقد کالری است اما طعم بسیار گس و تلخی دارد که هرکسی نمی تواند آن را تحمل کند. معمولا افرادی که رژیم لاغری دارند از قهوه سبز استفاده می کنند. میزان تفت دادن و رنگ سایر قهوه ها برحسب نوع استفاده، به این ترتیب است:
قهوه آمریکایی
میزان تفت دادن:بین 6 تا 8 دقیقه؛ رنگ:قهوه ای روشن
قهوه ترک
میزان تفت دادن:بین 8 تا 10 دقیقه؛ رنگ:قهوه ای متوسط
قهوه فرانسه
میزان تفت دادن:بین 11 تا 13 دقیقه؛ رنگ:قهوه ای نسبتا تیره
قهوه اسپرسو
میزان تفت دادن:حدود 14 دقیقه؛ رنگ:قهوه ای تیره
دقت کنید که...
منظور از درصدهای ذکرشده در مواد تشکیل دهنده هر قهوه، میزان پر شدن فنجان یا ظرف مخصوص سرو قهوه است. یعنی مثلا برای سرو یک فنجان اسپرسو، اگر از شات مخصوص اسپرسو استفاده نشود، تنها 30 درصد فنجانِ قهوه پر خواهد شد اما برای سرو آمریکانو یا کاپوچینو، تمام فنجان یا ظرف مخصوص سرو، تا بالا پر می شود.
آشنایی با انواع قهوه