چشمههای قیر ماماتین از جاذبههای گردشگری شهرستان رامهرمز میباشند که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیدهاند. این چشمه ها که به شکل تنورهای نانوایی میباشند و در دو طرف یک مسیل کمآب با مصالحی مانند قلوه سنگ و ملات ساروج قرار گرفته اند، در 25 کیلومتری شمال شرق شهرستان رامهرمز واقع شده اند.این چشمه که به باور اساطیری مردم رامهرمز خون اژدهایی است که در جنگ با اسفندیار رویینتن به هلاکت رسید، هنوز از چشمههای قیر ماماتین میجوشد. بررسی لوحهایی که درتختجمشید به دست آمده نشان میدهد هخامنشیان از این چشمههای قیر ظروف خود را می ساختند.
ده چشمه قیر با مصالحی مانند قلوه سنگ و ملات ساروج در دو طرف یک مسیل کم آب قرار دارند. آب که با نفت ترکیب شده از چشمههای سیاه رنگ میجوشد و با آب رودخانه ای به نام رود زرد رامهرمز ترکیب میشود و در نهایت وقتی از غلظت نفت و قیر آن کم شد به زمینهای کشاورزی میرسد. ایرانیان از خون اژدها یا همان قیر جوشیده از زمین برای ساختن بناهای تاریخی و ظروف استفاده میکردند. کشف این ظروف ساخته شده از قیر در تپه چغامیش دزفول مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد مسیح نشان می دهد که قیر در بعضی از بناهای تاریخی عیلامی نیز کاربرد داشته است.
روستای گردشگری ماماتین
این روستا به فاصله 36 کیلومتری شمال خاوری رامهرمز واقع شده است . وجود چشمه های قیر جوشان که از اعماق زمین جوشیده و در طرفین رودخانه ماماتین به وفور وجود دارد و همچنین پدیده تشکوه رامهرمز (کوه آتشین) نظر اولین کاشفان نفت را به این منطقه کشاند . مهندسین انگلیسی که به دنبال کشف نفت بودند در این روستا شروع به احداث کارگاه ، اتاق کنفرانس، میادین ورزشی ، حوض آتشنشانی ، برج دیده بانی و ساختمن نمایی جهت استراحت خود و دیگر کارشناسان احداث کردند. ساختار هندی ساختمان سازی آنان که از مصالح گچ کوره و سنگ بوده با ساختمان سازی بومیان منطقه تفاوت زیادی داشت بطوری که سقف بام خانه ها بطور قوسی و با لوله های قطور نفت می باشد که هنوز مردم منطقه از این ساختمان ها استفاده می کنند. چندین حلقه چاه نفت پلمپ شده و حوض جهت ذخیره آب در این روستا وجود دارد.
عکس های ارسالی از همکار خوبمان آقای امیر جنیدی