عذر خواهی نه تنها سبب استحکام و ترمیم روابط میشود، بلکه باعث آسودگی و رهایی از استرس نیز خواهد بود. روان شناسان و مشاوران، تاکید به خصوصی بر اهمیت عذرخواهی و انجام صحیح آن در تمام زمینه ها کردهاند. دلایل آن را چنین بیان میکنند:
در صورت انجام هرگونه قانون شکنی، چه عمدی و چه غیر عمدی، عذرخواهی شما به دیگران احساس امنیت خواهد بخشید تا بدانند شما از نتایج زیان بار عمل خود آگاه شده اید.
عذرخواهی، عزت نفس را به کسانی که آزرده شدهاند باز میگرداند، باعث میشود بدانند که مقصر اصلی احساس بد آنها، متوجه تاثیر آن بوده است.
در روابط، قابلیت صحبت کردن و احساس راحتی بیشتری داشتن با یکدیگر را به طرفین میدهد.
اعتبار شما نزد کسانیکه آزردهاید، دوباره به دست میاید و میفهمند شما از کاری که کردهاید خشنود نیستید.
چرا عذرخواهی کردن برای عدهای از افراد بسیار سخت است؟
اختلافات و مشکلات، در هر رابطهای، هرچقدر هم عاشقانه، سبب ایجاد استرس زیاد در طرفین میشود، که نه تنها مختل شدن زندگی روزمره بلکه فاصله افتادن را نیز رقم میزند. برخی افراد، اقرار به مقصر بودن را توهینی به غرور خود میدانند و فکر میکنند اگر آنها اولین اقدام را برای حل اختلافات بگذارند، مسئول اشتباهات طرف مقابل هم آنها خواهند شد و نمیخواهند زیر بار هیچ مسئولیتی، چه اشتباهات خود، چه کلّ مشکل پیش آمده بروند.
عذرخواهی به موقع و بی موقع
حتا اگر غیر عمدی، طرف مقابل را به هر نحوی رنجانده یا آزرده خاطر کرده باشید، آسیبی در روح و روان او ایجاد کردهاید، و دلجویی یا عذرخواهی، نه تنها احساس وی را ترمیم خواهد کرد، بلکه رابطه بین شما را استحکام بخشیده، امکان صحبت و بحث در مورد مشکل و پیدا کردن راهی جدید به سوی پیشرفت در آن ارتباط را باز میکند. عذرخواهی کردن، صرفاً به معنای به گردن گرفتن مسئولیت تمام اشتباهات یک رابطه یا مشکل پیش آمده نیست، فقط نمادی از درک شما نسبت به سهم خودتان از آن اختلاف یا مشکل و رنجش است.
اما، معذرت خواهی اگر تبدیل به عادتی پس از انجام هر اشتباهی شود، که فقط کار شما را توجیه کرده، وعدههای واهی بدهد و هربار دوباره تکرار شود، قطعا کار بی موقع و بیهودهای خواهد بود. از سر باز کردن مشکلات به این روش، صرف بستن پرونده یک اختلاف یا رنجش، تنها سبب فاصله بیشتر و آزردگی عمیق تر خواهد شد.