هیچ رابطه‌ای بی‌نقص نیست ولی‌ چه میزان نقص در بلند مدت قابل تحمل است؟ اگر شما با بهترین دوستتان رابطه عاطفی دارید ولی‌ شور اشتیاق عاشقانه‌ای بین شما نیست و یا اگر اهداف زندگی‌ شما با شریک زندگیتان مطابقت ندارد، چقدر می‌‌توان به موفقیت بلند مدت این رابطه امیدوار بود؟ تصمیم‌گیری در این باره که رابطه عاطفی ما خوب است، کاری سخت و شک برانگیز است زیرا روابط انسانی‌ بسیار پیچیده هستند؛ در مرحله‌ای که از "من" و "تو" یک "ما" در رابطه تشکیل می‌‌شود، این "ما" نماینده شخصیت، خاصیت‌ها و رفتارهای هر دو فرد خواهد بود. افکار و عمل زوج بر همدیگر تاثیر می‌‌گذارد، گاهی‌ این تاثیر با توازن است و گاهی‌ یک طرفه. بعد اجتماعی رابطه این موضوع را پیچیده‌تر نیز می‌‌کند، جامعه باید‌ها و نباید‌هایی‌ را درباره روابط عاطفی به افراد تحمیل می‌‌کند که بخش دیگری از مشکل است.

چه عواملی کیفیت رابطه ما را مشخص می‌‌کند؟

محققین با بررسی‌ تمامی‌ زوایای روابط عاطفی از شرکت‌کنندگان خواستند به بیش از 60 مشخصه موفقیت در رابطه پاسخ دهند که شامل مثال‌های زیر نیز می‌‌شود:

مکالمه با یکدیگر

عطوفت

خوشگذرانی

بخشش

اشتیاق برای یکدیگر

علایق مشابه

حفظ مشخصات فردی

اهداف مشترک

رضایت از روابط جنسی‌

قدرشناسی نسبت به یکدیگر

تحلیل این مشخصات 4 بعد حیاتی از کیفیت روابط را تعیین کرد:

1. صمیمیت: بین دو فردی که به یکدیگر گوش می‌‌دهند، به همدیگر اعتماد دارند و به یکدیگر علاقه دارند، نزدیکی‌ گرمی‌ شکل می‌‌گیرد که هسته اصلی‌ سلامت رابطه به شمار می‌‌رود.

2. توافق: میزان تطابق علایق و بیزاری ها، اهداف آینده و عادات در پیش‌بینی‌ روابط شاد بسیار مهم است.

3. استقلال: معمولا روابط بر اساس وابستگی تعریف می‌‌شوند ولی‌ استقلال نیز اهمیت دارد. زوج‌ها وقتی‌ رشد می‌‌کنند که هریک از آنها آزادی و حق انتخاب داشته باشد و بتواند شخصیت فردی خود را در عین حال حفظ کند.

4. روابط جنسی‌: روابط فیزیکی‌ و جنسی‌ بخش متمایز رابطه رمانتیک است؛ بنابرین عجیب نیست که از مهمترین مشخصه‌های تعیین کیفیت رابطه باشد.

این موارد در کنار تعهد و عشق از عواملی هستند که موفقترین ز‌وجها نیز به آنها به عنوان رمز موفقیت رابطه‌شان اشاره کردند.