پتاسیم یکی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز برای سلامتی است. پتاسیم نقش مهمی در چندین عمل حیاتی بدن ایفا میکند. به دلایل مختلف ممکن است کمبود پتاسیم در بدن وجود داشته باشد. در اینجا برخی از اطلاعات مفید در مورد علل و نشانههای کمبود پتاسیم وجود دارد.
برای رشد سالم و عملکرد طبیعی بدن، ما نیاز به برخی از مواد مغذی مورد نیاز رژیم غذایی مانند پروتئینها، چربیها، کربوهیدراتها، ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه و مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلرید و غیره برای عملکرد طبیعی بدن و فرآیندهای بدن ضروری است. پتاسیم یکی از مهمترین ماده معدنی است که نقش مهمی در حفظ سلامتی دارند. پتاسیم در سلول و همچنین در عملکرد سلول در بدن دخیل است.
ترشح بیش از حد پتاسیم بدن از طریق حرکت روده، استفراغ و اسهال دلیل دیگری برای این کمبود است. بعضی از داروها مانند کورتیزون، دیورتیکها و داروهای کنترل فشار خون بالا میتوانند باعث کاهش سطح پتاسیم در بدن شوند. پتاسیم تعادل آب و همچنین تعادل اسیدی و بازی در سلولهای خون و بافت را حفظ میکند، سیگنالهای الکتریکی بین اعصاب و سلولها را انتقال میدهد و در ساخت عضلات کمک میکند، علاوه بر نقش اصلی در هضم مناسب، انتقال امواج عصبی، تنظیم ضربان قلب و انقباض عضلانی نقش مهمی دارد. پتاسیم برای عملکرد طبیعی کلیهها و قلب مهم است و همچنین برای عملکرد عضلانی عضلات هر دو، عضلات غیر داوطلبانه و داوطلبانه مورد نیاز است. پتاسیم در ذخیره سازی کربوهیدراتها که توسط عضلات به عنوان سوخت برای فعالیتهای روزمره مورد استفاده قرار می گیرد دخیل است.
علائم کمبود پتاسیم
کمبود پتاسیم میتواند در نتیجه اثرات جانبی داروها، به وجود بیایید و به عنوان هیپوکالمی شناخته شود. این میتواند به عنوان یک نتیجه از روند پیری یا در افراد مبتلا به یک بیماری مزمن اتفاق افتد. شایعترین مشکلات مرتبط با کاهش میزان پتاسیم عبارتند از:
آریتمی
نارسایی احتقانی قلب
فشار خون
افسردگی
کمبود پتاسیم باعث افزایش سطح اسید در بدن میشود که PH طبیعی بدن را کاهش میدهد. همچنین بر تشکیل بافت تاثیر میگذارد، بنابراین بافت آسیب پذیر بدن به مشکلات مختلف دچار میشود. نشانههای کمبود پتاسیم در زمانی که سطح پتاسیم در بدن به شدت کاهش مییابد ظاهر میشود. بعضی از علائم شایع کمبود پتاسیم در زیر آورده شده است:
ضعف عضلانی
خستگی
اضطراب و سردرگمی غیر معمول
هضم نامناسب منجر به یبوست میشود
فشار خون
ضعف در بدن
تشنگی بیش از حد
پوست خشک
آکنه و سایر مشکلات پوستی
تپش قلب
ضربان قلب نامنظم
رفتار روانشناسی غیرعادی
علل کمبود
در زیر، علل اصلی کمبود پتاسیم هستند:
تعرق افراطی
عادتهای بد غذایی میتواند عامل اصلی این کمبود در بدن باشد. محرومیت طولانی مدت پتاسیم از رژیم غذایی فرد میتواند منجر به نقصهای بلند مدت شود. ترشح بیش از حد پتاسیم بدن از طریق حرکت روده، استفراغ و اسهال دلیل دیگری برای این کمبود است. بعضی از داروها مانند کورتیزون، دیورتیکها و داروهای کنترل فشار خون بالا میتوانند باعث کاهش سطح پتاسیم در بدن شوند.
بیماریهای کلیه
مانند سندرم لیده، سندرم کوشینگ، سندرم بارتتر
خواب نامناسب
پتاسیم را میتوان در مقادیر زیادی از غذاهای مختلف مانند غذاهای تازه بدون فراوری، مرغ، گوشت گاو و ماهی (مانند ماهی آزاد، ماهی قزل آلا، کدو و ساردین)، سبزیجات (مانند بروکلی، لوبیا، نخود، سیب زمینی و برگ سبزیجات)، گوجه فرنگی، خربزه، موز، زردآلو و میوههای مرکبات، میوه خشک شده از قبیل زردآلو خشک، منابع متمرکز پتاسیم هستند.
سطح پتاسیم در بدن را میتوان با استفاده از یک آزمایش خون برای تعیین پتاسیم خون (سطح پتاسیم در خون) تشخیص داد. این میتواند با مکملهای پتاسیم که در بازار و یا در قالب مکملهای غذایی که در دسترس هستند درمان شود. شما همچنین میتوانید مقدار کافی پتاسیم را از مکملهای پتاسیم دریافت کنید که در قالب کلرید پتاسیم، سیترات پتاسیم، گلوکونات پتاسیم، بیکربنات پتاسیم و پتاسیم استات موجود است. سطح پتاسیم در بدن را میتوان با استفاده از یک آزمایش خون برای تعیین پتاسیم خون (سطح پتاسیم در خون) تشخیص داد. این میتواند با مکملهای پتاسیم که در بازار و یا در قالب مکملهای غذایی که در دسترس هستند درمان شود.
منبع مقاله : برگرفته از: سایت بازل