درد پاشنه ی پا امروزه گریبانگیر عده زیادی از مردم دنیا است. فرقی ندارد چه سن و سالی داشته باشید , چون درد پاشنه پا از کودکان تا بزرگسالان را شامل می شود و از نظر پزشکی و ارتوپدی علت های مختلفی دارد. درد پاشنه ی پا، معمولا یک مشکل شایع در میان ورزشکاران و همچنین دیگر افراد است که ممکن است به دلایل زیادی از جمله خار پاشنه به وجود آید
ما در این مقاله قصد داریم به علت های مختلف درد پاشنه پا و روشهای درمان و پیشگیری آن بپردازیم
مقدمه آشنایی با درد پاشنه
درد پاشنه پا عارضهای شایع است و افراد زیادی به خاطر این مشکل به پزشک مراجعه میکنند.
درد پاشنه در ناحیه کف پا و ناحیه پاشنه حس میشود. بسیاری از مردم این بیماری را با خار پاشنه اشتباه میگیرند در حالی که زمانی که کارهای تشخیصی انجام میشود تکه استخوانی که آن را خار پاشنه مینامیم، دیده نمیشود.
در این عارضه محل درد درست در محل اتصال غلاف کفپایی است. معمولا برای این دردها دو دلیل ذکر میشود. دلیل اول کشش غلاف کف پایی در اثر حرکات و بالا و پایین رفتن است و دلیل دیگر تحت فشار قرار گرفتن عصبی است که در آن ناحیه قرار دارد ولی در بسیاری از موارد دلیل ناشناخته است.
علایم این عارضه به صورت درد پاشنه در هنگام بیدار شدن از خواب در ابتدای صبح و حرکت است که در هنگام حرکت پس از نیم ساعت این دردها از بین میروند.
این بیماری به وزن یا جنس افراد مربوط نیست ولی اگر خانمی بالای 45 سال باشد و وزن زیادی داشته باشد و درد پاشنه نیز در هر دو پا حس شود مشکوک به روماتیسم است و باید به پزشک مراجعه کنند. در آقایان بین 25 تا 45 سال نیز میتواند به علت بیماری ستون مهرههای چوب خیزرانی ایجاد شده باشد.
برای درمان این بیماری اگر علل خاصی وجود داشته باشد باید رفع شود و درغیر این صورت یک کفی برای بیمار استفاده میشود که کف پا گذاشته شده و از درد میکاهد. برای برخی بیماران نیز از کورتوندرمانی استفاده میشود و با تزریق یک آمپول، فرد پس از دو هفته دیگر دردی حس نخواهد کرد. از دستگاه " شوکویو" هم میتوان استفاده کرد.
معمولا این عارضه اصلا به جراحی نیاز ندارد، گفت: این عارضه شایع است و در بسیاری از افراد که بر پزشکان مراجعه میکنند، دیده میشود.
پاشنه پا در هنگام راه رفتن و ایستادن فشار بسیاری را تحمل می کند، همچنین در هنگام دویدن فشاری چند برابر وزن بدن بر پاشنه پا وارد می شود از این رو درد پاشنه پا می تواند نشانه ی آسیب های جدی بافت ، استخوان یا تاندون های متصل به پاشنه پا باشد.
در حالی که درمان درد پاشنه پا به سادگی با روش های غیر جراحی امکان پذیر است ، اکثر افراد این درد را نادیده می گیرند و در نتیجه با فشار آوردن بر پاشنه پا، آسیب وارد شده پیشرفت کرده و منجر به مشکلات جدی خواهد شد.
توجه به علائم درد پاشنه پا و مراجعه به موقع به پزشک متخصص مهمترین اقدام در درمان موفقیت آمیز درد پاشنه پا می باشد .
درد پاشنه پا و خار پاشنه چیست و چگونه درمان می شود ؟
درد پاشنه پا معمولا به آرامی و بدون وجود هیچ گونه صدمه در ناحیه آسیب دیده، به وجود می آید. پوشیدن کفش های تخت مانند صندل، می تواند درد را تحریک کند. کفش های تخت ممکن است فاسیای کف پا را بیش از اندازه کشیده و باعث التهاب و تورم و درد کف پا گردند.
در بیشتر موارد، درد در زیر پا و در جلوی پاشنه احساس می گردد و گاهی اوقات با سوزش کف پا همراه است.
شروع درد پاشنه پا بعد از خواب و یا استراحت
شروع درد بعد از استراحت . علائم درد پاشنه پا پس از بیرون آمدن از تخت خواب در صبح و یا پس از یک دوره استراحت در طول روز، شدید تر خواهند بود. درد پاشنه پا بعد از بیدار شدن از خواب یکی از مهمترین نشانه های بیماری درد پاشنه است.
پس از کمی فعالیت، علائم رو به کاهش می گذارند ولی با نزدیک شده به پایان روز، بد تر می شوند.
علائم خار پاشنه، معمولاً صبح هنگام به این دلیل تشدید میشود که آرنگ کف پا غالباً در طول شب سفت میشود. در واقع نشانه اصلی التهاب آرنگ کف پا دردی است که با برداشتن نخستین گامها پس از برخاستن از خواب در جلو و زیر پاشنه بروز مییابد.
- درد و سفتی کف پا نزدیک پاشنه پا
- کف پا ممکن است دارای درد مبهم و یا سوزش باشد.
- احساس وجود چاقو در پاشنه پا
- احساس درد شدید در پاشنه پا در اول صبح بعد از خواب
- ممکن است درد به آرامی و با گذشت زمان بدتر شود.
- درد هنگام پیاده روی
- احساس درد در پاشنه پا چپ یا راست. به عبارتی هر 2 پاشنه پا همزمان درد نمی کند
تشخیص بیماری
پزشک معاینه بدنی انجام می دهد و با این معاینه مشخص می شود که:
- کف پا درد دارد یا نه.
- کف پا صاف است و یا قوس زیادی دارد.
- ورم و قرمزی خفیف در پا وجود دارد یا نه.
- سفتی قوس کف پا وجود دارد یا نه.
- عکسبرداری با اشعه X ممکن است برای رد سایر مشکلات مفید باشد.
یک متخصص بیماری های پا، معاینه ی فیزیکی انجام داده و از بیمار سوالاتی در مورد درد می پرسد. او همچنین سوالاتی در مورد میزان پیاده روی و یا ایستادن در روز، نوع کفش استفاده شده و جزئیات سابقه ی پزشکی بیمار می پرسد. معمولا با همین اطلاعات می توان به تشخیص رسید.بعضا، آزمایش های تشخیصی بیشتری مورد نیاز است، مانند آزمایش خون و یا تصویر برداری.
تشخیص معمولا بالینی و از طریق معاینه است اما ممکن است در مواردی نیاز به انجام رادیوگرافی،یا آزمایشات هدایت عصبی باشد. اگر پس از سه ماه درمان مشکل برطرف نشود در مواردی سونوگرافی ویاام. آر. آی ممکن است درخواست شوند.
بعضا، آزمایش های تشخیصی بیشتری مورد نیاز است، مانند آزمایش خون و یا تصویر برداری.
پس از آنکه علائم مچ پایتان را توضیح دادید، پزشک از شما خواهد خواست جزئیات بیشتری را در مورد درد، تاریخچه پزشکی و سبک زندگیتان در اختیار او قرار دهید.
معاینه پزشک شامل موارد زیر خواهد بود:
ارزیابی راه رفتن: پزشک از شما خواهد خواست که پا برهنه بایستید و راه بروید تا بتواند حرکت مچ پایتان را در حال راه رفتن ارزیابی کند.
بررسی مچ پاها: پزشک مچ پاهایتان را از لحاظ هرگونه تفاوتی با یکدیگر مقایسه میکند. سپس او مچ پای دردناکتان را از لحاظ وجود هرگونه نشانهای از حساسیت به لمس، تورم، تغییر رنگ، ضعف عضله و کاهش دامنه حرکت بررسی میکند.
معاینه عصبی: اعصاب و عضلات از طریق چک کردن قدرت، حساسیت و رفلکسها، ارزیابی میشوند.
ممکن است که پزشک علاوه بر معاینه شما کفشهایتان را نیز بررسی کند. وجود نشانههایی از ساییدگیهای بیش از حد در بعضی بخشهای به خصوص از کفش اطلاعات باارزشی را در مورد مشکلات راه رفتن و هرگونه ضعف در همترازی استخوانها برای پزشک فراهم میکند. بسته به نتایج معاینه فیزیکی، ممکن است به عکس رادیولوژی یا سایر تستهای تشخیصی برای درد پاشنه پا نیاز داشته باشید.
علل و دلایل درد پاشنه
درد پاشنه معمولا با یک جراحت مثل پیچ خوردگی یا زمین خوردن به وجود نمی آید، بلکه نتیجه ی ضربه خوردن و فشار مکرر به پاشنه است.
شایع ترین علت درد پاشنه پا عبارت اند از:
بیماری فاسئیت پلانتار Plantar fasciitis . فاسئیت پلانتار بیماری بسیار شایعی است بطوریکه حدس زده میشود حدود ده درصد از افراد به نوعی در طول زندگی خود درگیر این بیماری میشوند. این بیماری بر اثر التهاب فاشیای پلانتار بوجود میاید.
فاسئیت پلانتار (التهاب نیام کف پا). فاسیا (نیام) کف پا یک رباط محکم بوده که از استخوان پاشنه تا نوک پا کشیده شده است. با کشیده شدن فاسیای کف پا، بافت نرم آن به خصوص در ناحیه ی اتصال به استخوان پاشنه، دچار التهاب می شود. بعضا ممکن است که این مشکل در وسط پا اتفاق بیافتد که در این صورت بیمار به خصوص پس از استراحت های طولانی مدت، در زیر پای خود احساس درد می کند. برخی بیماران گرفتگی عضله ی توأم را نیز به دلیل سفت شدن تاندون آشیل، تجربه می کنند.
برای آشنایی بیشتر با بیماری فاسئیت پلانتار یا التهاب در ناحیه ی پشت پاشنه ویدئو زیر را مشاهده کنید
بورسیت پاشنه :
التهاب در ناحیه ی پشت پاشنه، در بورس (کیسه ی لیفی پر از مایع) می تواند به دلیل پریدن نادرست یا محکم به روی پاشنه ی پا، و یا فشار ناشی از کفش نامناسب ایجاد شود. درد معمولا در عمق پاشنه و یا در پشت آن احساس می گردد. بعضا ممکن است تاندون آسیل متورم شود. این درد معمولا در طی روز افزایش می یابد.
برآمدگی های غیر عادی پاشنه در نوجوانان رایج است. استخوان پاشنه هنوز به طور کامل بالغ نشده و سایش زیادی هم دارد بنابراین استخوان بیشتری ساخته می شود. در افراد مبتلا به صافی کف پا و یا خانم هایی که قبل از بلوغ استخوان، شروع به پوشیدن کفش های پاشنه بلند می کنند، شایع است.
سندرم تونل تارسال عبارت است از تحت فشار قرار گرفتن یک عصب بزرگ در پشت پا. این یک نوع آسیب عصبی ناشی از فشار است که می تواند در کف یا مچ پا اتفاق بیافتد.
التهاب مزمن پاشنه ی پا یا به علت نازک شدن بافت پاشنه و یا به دلیل برداشتن قدم های سنگین ایجاد می شود.
شکستگی در اثر فشار به علت فشار مکرر ناشی از تمرینات شدید، ورزش و یا کار سنگین ایجاد می شود. دونده ها به طور خاص در خطر شکستگی استخوان های پا در اثر فشار قرار دارند. همچنین ممکن است این عارضه به دلیل پوکی استخوان ایجاد شود.
بیماری سیور (آپوفیز استخوان پاشنه) شایع ترین علت درد پاشنه پا در میان ورزشکاران نوجوان و خردسال می باشد که به علت استفاده ی بیش از حد و ایجاد تعداد زیادی میکروتروما ( پارگی کوچک) در صفحات رشد استخوان پاشنه، به وجود می آید. این عارضه در میان کودکان 7 تا 15 سال بیشترین شیوع را دارد.
التهاب تاندون آشیل
در برخی مواقع تاندون آشیل به دلیل پارگی های میکروسکوپی که نمی توانند خود را به خوبی ترمیم کنند، دچار اشکال در عملکرد می شود. این پارگی های میکروسکوپی به دلیل وارد شدن فشار بیش از حد تحمل به تاندون ایجاد شده و سرانجام تاندون ضخیم و ضعیف تر شده و دردناک می گردد. عارضه ی مزمن التهاب تاندون آشیل باعث تخریب تدریجی تاندون آشیل می شود.
درد پاشنه پا همچنین ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
گسیختگی تاندون آشیل : تاندون پشت مچ پا، پاره شود.
کیست استخوانی : یک کیست (حفره) حاوی مایع در درون استخوان.
مشکلات راه رفتن و عاملی برای ایجاد درد در ناحیه پاشنه پا :
حالت غلط بدن به هنگام راه رفتن یا دویدن.
سفت بودن عضلات پشت ساق پا یا سفت بودن تاندون آشیل:
موجب میشوند فرد نتواند به راحتی پشت پایش را به بالا ببرد. چرخش کف پا به خارج یا پرونیشن Pronation و در نتیجه افزایش فشار به فاشیا
چاقی قوس کف پای زیاد یا کم (صافی کف پا)
ضربات مکرر به کف پا:
فعالیت های ورزشی که در آن پاشنه پا بطور مکرر به زمین کوبیده میشود.فعالیت بدنی جدید یا افزایش شدت فعالیت بدنی که در قبل هم داشته ایم راه رفتن روی زمین سخت یا ناهموار
کفش نامناسب:
افزایش سن و تغییر یافتن جنس بافت فاشیای پلانتار
خار پاشنه
درمان محافظهکارانه برای این عارضه شامل استفاده از تکیهگاههای کفش(یک بالا برنده پاشنه یا یک ضربهگیر حلقهای پاشنه) و تعداد محدودی تزریقات موضعی کورتیواستروئید (معمولاً تا سه بار در سال) است. در اینجا نیز، مانند فاسئیت پلانتار، عمل جراحی آخرین گزینه است.
آپوفیزیت کالکانه: این عارضه معمولاً بعد از مدتی خودبهخود رفع میشود. درمان محافظهکارانهای که میتوان در طول این مدت انجام داد عبارت است از استراحت و استفاده از ضربهگیرها و پدهای پاشنه.
ضربه کفش پاشنه بلند: درمان این عارضه شبیه درمان بورسیت و خار پاشنه است. در موارد نادر، نیاز میشود که زائده استخوانی با استفاده از عمل جراحی برداشته شود.
کبودیهای موضعی: با استفاده از کیسه یخ در چند دقیقه اول بعد از آسیبدیدگی میتوان کبودیهای پاشنه پا را درمان کرد.
تاندونیت آشیل: با استراحت، داروهای ضدالتهاب و فیزیوتراپی میتوان این عارضه را به روش محافظهکارانه درمان کرد.
گیر افتادن عصب: اگر پیچ خوردگی، شکستگی یا سایر آسیبها باعث گیر افتادن یک عصب شدند، باید ابتدا این علتهای زمینهای درمان شوند. در موارد نادر، برای آزاد کردن عصب گیر افتاده به عمل جراحی نیاز خواهد بود.
سندرم تونل تارس:
یکی از عصبهای پا از زیر عناصری عبور میکند که برخی اوقات ممکن است تحت فشار عناصر اطراف خود قرار گیرد. در این صورت درد، بیحسی و احساس سوزش در قسمت داخلی پا، مچ یا حتی ساق پا روی میدهد. این علائم در یک محل خاص احساس نمیشود و شبها بدتر میشود. این مشکل ممکن است با دیابت، کم کاری تیروئید، التهاب مفاصل و اختلالات آناتومیک پا مانند کف پای صاف مرتبط باشد. تزریق استروئید در کنار درمان عامل زمینهای میتواند کمکم کننده باشد.
خلاصه علت های ایجاد درد پاشنه پا
- سن بالای 40 سال
- اضافه وزن
- بیتحرک بودن فرد
- کاهش حرکات رو به بالای مچ پا (دورسی فلکشن)
- راه رفتن مکرر روی سطوح سخت بدون کفش مناسب
- را رفتن نادرست و غلط به هنگام پیاده روی
- التهاب در تاندون آشیل
- پوشیدن کفش تخت و نا مناسب ( کفش های غیر استاندارد )
شواهد کافی مبنی بر ارتباط شغل با التهاب بافت همبند کف پا (فاشئیت پلنتار) وجود ندارد و نمیتوان آن را یک آسیب شغلی دانست.
مکانیسم آسیب دیدگی درد های ناحیه پاشنه پا چگونه است؟
- وارد شدن مکرر نیروی کششی و فشاری به قوس کف پا.
- اختلال آناتومی کف پا که نیروی زیادی را به این ناحیه وارد کند مانند کف پای صاف.
- وجود دورههایی از آسیب دیدگی و بهبود این ناحیه.
- سپس در اثر آسیب واسطههای شیمیایی التهابی آزاد میشوند که درد ایجاد میکنند.
- در برخی موارد کف پای صاف ممکن است در مواردی در این ناحیه به صورت خودبخود دچار پارگی شود.
- در اثر التهاب بافت آسیب دیده به صورت بافت همبند (اسکار) ترمیم میشود و آهکی شدن بافتی (کلسیفیکاسیون) ایجاد میشود که دردناک خواهد بود.
درمان درد پاشنه پا و خار پاشنه چگونه است
درمان فاسئیت پلانتار :
اکثریت قریب به اتفاق بیماران مبتلا به درد پاشنه پا به وسیله ی درمان های کنسرواتیو (طراحی شده برای پرهیز از عمل جراحی یا آزمایشات خطرناک پزشکی) در عرض چند ماه بهبود پیدا می کنند.
دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) دارو هایی با خاصیت ضد درد و تب بر می باشند. همچنین در دوز های بالا تر خاصیت ضد التهابی دارند. غیر استروئیدی بودن، این دارو ها را از دیگر دارو های ضد التهاب متمایز می کند. NSAID ها مخدر نبوده (القای بی حسی نمی کنند) و می توانند در کاهش التهاب و درمان درد کف پا برای بیماران مبتلا به فاسئیت پلانتار، مفید باشند.
کورتیکواستروئید ها :
ممکن است یک محلول کورتیکواستروئید را روی پوست مالیده و از یک جریان ضعیف برق برای کمک به جذب آن استفاده شود و یا آن را به طور مستقیم به بدن تزریق کنند. اگرچه، تزریقات متعدد ممکن است باعث ضعیف شدن فاسیای کف پا شده که خطر پارگی یا تحلیل رفتن بافت چربی روی استخوان پاشنه را افزایش می دهد. برخی از پزشکان ممکن است از فراصوت به منظور مطمئن شدن از تزریق در محل صحیح، استفاده کنند.
کورتیکواستروئید ها معمولا زمانی توصیه می شوند که NSAID ها کار ساز نبوده باشند.
فیزیوتراپی :
یک فیزیوتراپیست دارای صلاحیت، می تواند به بیمار تمریناتی را آموزش داده که باعث کشیده شدن فاسیای کف پا و تاندون آشیل و همچنین تقویت عضلات تحتانی پا شده و ثبات و پایداری مچ و پاشنه ی پا را افزایش دهد. همچنین به بیمار نحوه ی باند پیچی کردن ورزشی به منظور افزایش پشتیبانی بهتر از کف پا، آموزش داده می شود.
اسپلینت شبانه :
این اسپیلنت ها پشت ساق و کف پا را در بر گرفته و فاسیای کف پا و تاندون آشیل را در حالت کشیده نگه می دارد که این باعث بلند تر شدن آن ها می گردد. بیمار می بایست این قالب ها را در طول شب استفاده کند.
ارتز :
یک راه خوب برای درمان ریشه ای مشکل درد پاشنه پا ، تجویز وسایل ارتوتیک سفارشی است. کفی کفش و ارتوتیک ها (وسایل کمکی)، برای درمان مشکلات پا و همینطور در بر گرفتن قوس کف پا در طی دوره ی بهبودی، مناسب اند.
این وسایل درون کفش شما قرار داده شده و هر دو پای راست و چپ شما را در وضعیت طبیعی و مناسب قرار می دهند.
شاک ویو :
در شاک ویو تراپی امواج صوتی به نواحی آسیب دیده فرستاده می شوند تا فرایند بهبودی را تحریک و تسریع کنند. این نوع درمان تنها برای موارد مزمن که به درمان های کنسرواتیو پاسخ نداده اند، توصیه می شود.
درمان بورسیت پاشنه ی پا :
درمان کارآمد بسته به این است که پزشک بتواند بورسیت پاشنه را از فاسئیت پلانتار تشخیص دهد. بیمار ممکن است مجبور به استفاده از کفی های مخصوص در کفش و یا کفی پاشنه بشود تا حرکاتی که علت به وجود آمدن بورسیت اند را محدود کند. این روش درمان همراه با مقدار زیاد استراحت، معمولا اثر گذار است. در موارد حاد، ممکن است بیمار به تزریق استروئید نیاز داشته باشد
درمان برآمدگی های استخوان پاشنه ی پا : التهاب پشت پاشنه ی پا ممکن است با گذاشتن یخ، فشردن و یا تعویض کفش ها از بین برود. همچنین وسایل کمکی مانند پد های پاشنه و آشیل، می توانند به طور موقتی کمک کنند. همچنین ممکن است پزشک برای تسکین درد، کورتیزون تزریق کند. در موارد حاد، برآمدگی ها به وسیله ی عمل جراحی برداشته می شوند.
جراحی فاسیای کف پا :
در طی این عمل، فاسیای کف پا از استخوان پاشنه جدا می شود. این عمل تنها زمانی انجام می شود که هیچ راه دیگری وجود نداشته باشد.
استفاده از طب سوزنی (dry needling) در درمان خار پاشنه
درمان خار پاشنه با طب سوزنی
روشهای مختلفی برای درمان خار پاشنه پیشنهاد می شود از جمله : استراحت، کاهش وزن، استفاده از پد پاشنه، ورزش کشش کف پا و …. که همگی می توانند بسیار موثر در درمان باشند. طب سوزنی می توان با مکانیسم های مختلفی سبب بهبود سریع کف پا شود از جمله تاثیر ضد التهابی موضعی، کاهش انقباض ساق پا و کشش فاسیای پا، بهبود خونرسانی موضعی و مخصوصا کاهش وزن بیمار که خود می تواند حرکت کلیدی در جلوگیری از برگشت بیماری باشد.
درمان خانگی درد پاشنه
در مواردی که درد پاشنه پا حاد نیست، مراقبت در منزل احتمالا برای از بین بردن درد پاشنه کافی است.
استراحت :
از دویدن یا ایستادن برای مدت طولانی و راه رفتن روی سطوح سخت، خودداری کنید. از فعالیت هایی که ممکن است به پاشنه فشار وارد کنند، بپرهیزید.
یخ :
یک کیسه یخ را به مدت 15 دقیقه روی منطقه ی آسیب دیده قرار دهید. از تماس مستقیم یخ با پوست خودداری کنید.
درمان اولیه در منزل شامل متوقف کردن فعالیت های پای خود و گذاشتن یخ به مدت 15 تا 20 دقیقه سه یا چهار بار در روز برای کاهش تورم است. شما همچنین می توانید کاهش و یا تغییر در فعالیت های ورزشی خود را امتحان کنید. استفاده از حمایت های قوس در کفش خود و انجام تمرینات کششی نیز ممکن است به تسکین درد کمک کند.داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS)، مانند ایبوپروفن (به عنوان مثال موترین یا آسپرین) و ناپروکسن اغلب برای کاهش التهاب در رباط استفاده می شود.
تزریق
اگر درمان خانگی و داروهای ضد التهابی درد را تسکین نمی دهد ، تزریق کورتیکواستروئید به طور مستقیم به بخش آسیب دیده از رباط می تواند کمک کننده باشد. دکتر شما می تواند این کار را در مطب خود انجام دهد. دکتر شما ممکن است از دستگاه سونوگرافی برای تعیین بهترین محل برای تزریق استفاده کند. استروئیدها همچنین می توانند بر روی پوست پاشنه و یا قوس پا مالیده شوند، و پس از آن یک جریان الکتریکی بدون درد به کار گرفته شود و به استروئید اجازه عبور از پوست شما به عضلات را بدهد.
ازن تراپی
بهبود آسیب دیدگی در بافت های بدن به وجود جریان خون در این بافت ها بستگی دارد. بافت های بدن برای بازسازی و احیا نیاز به ویتامین، مواد معدنی و اکسیژن نیاز دارند که باید توسط خون به این بافت ها منتقل شود. اکسیژن مهم ترین ماده برای ترمیم بافت ها است. وجود تورم و التهاب در ناحیه آسیب دیده موجب کاهش جریان خون،اکسیژن و مواد مغذی در این ناحیه می شود. عدم حضور اکسیژن موجب تجمع اسید لاکتیک و منجر به درد می شود. در روش اوزن درمانی، اوزون،دارو های ضد التهابی و ویتامین ها به ناحیه آسیب دیده تزریق می شود. این روش به ترتیب زیر عمل می کند:
با استفاده از بی حسی موضعی عصب ها بی حس می شوند.
مواد ضد التهابی موجب کاهش درد،تورم و التهاب و در نتیجه افزایش جریان خون می شوند.
با استفاده از ویتامین و مواد معدنی بافت ها تغذیه می شوند و به بازسازی آن ها کمک می شود.
اوزون که یک اکسیژن غیر فعال است پس از تزریق به بافت به صورت فعال در آمده و موجب اکسیژن رسانی به ناحیه آسیب دیده می شود.
تاثیر درمان یک تا سه روز پس از انجام تزریق آغاز می شود و و تا زمان دستیابی به بهبودی کامل هر یک تا دو هفته تکرار می شود. روند بهبودی در بیماران بسته به شدت آسیب متفاوت است، با این حال اکثر بیماران تنها به سه تا پنج جلسه درمان نیاز دارند. بر خلاف دیگر روش های تزریقی ، تزریق اوزون هیچ عوارض جانبی را برای بیماران به همراه ندارد و نتایج آن دائمی است.
فیزیوتراپی
بخش مهم و یکی از بهترین روش های درمان برای خارپاشنه است. این کار می تواند به کشش فاسیا پلانتار و تاندون آشیل کمک کند. یک پزشک فیزیوتراپی نیز می تواند به شما ورزش هایی برای تقویت ماهیچه های پایین پا، و کمک به ایجاد ثبات در پیاده روی شما و کاهش فشار در فاسیا پلانتار اموزش دهد. اگر درد ادامه دارد و روش دیگر برای شما کارامد نیستند، دکتر شما ممکن است درمان با امواج را توصیه کند. امواج صوتی پاشنه شما را برای بهبودی رباط تحریک می کنند. این درمان می تواند منجر به کبودی، تورم، درد، و بی حسی شود و هنوز ثابت نشده است به طور مداوم در تسکین علائم خار پاشنه پا موثر است.
بریس:اسپلینت شبانه یکی دیگر از راه های درمان خار پاشنه پا است که می تواند به کشش ساق پا و قوس پا کمک کند . اسپلینت های شبانه یک نوع بریس است که پای شما را در موقعیت خم قرار می دهد و فاسیا پلانتار و تاندون آشیل را در طول شب تحت کشش نگه می دارد. این می تواند از درد صبح و سختی جلوگیری می کند.
ارتز ویژه
ارتز ویژه پد یا کفی طبی کفش که برای شما ساخته می شود که با حمایت قوس، برای کفش شما ممکن است به کاهش برخی از درد ها کمک کند و باعث توزیع فشارشود و از صدمه بیشتر به فاسیا پلانتار جلوگیری می کند. قالب های بوتی ممکن است برای بی حرکت نگه داشتن پای شما و کاهش فشار مورد استفاده قرار بگیرد این چکمه ها مثل یک بوت اسکی به نظر می رسد ومی توانید برای حمام کردن آن را در آورید .
ماساژ با روغن
یکی از بهترین راه ها برای درمان خار پاشنه ماساژ با یک روغن گرم مانند (زیتون، سیاهدانه،کنجد،هسته قیسی،نارگیل،شترمرغ،کوهان شتر) می باشد.
گرم نگه داشتن موضعی
پیشنهاد می شود برای درمان و رفع خار پاشنه تکه ای پشم در کفش خود و زیر پاشنه قرار دهید .پوشیدن جوراب پشمی و استفاده از کرسی در هوای سرد نیز در درمان درد خار پاشنه پا موثر است
حجامت
انجام دادن حجامت با کاهش التهاب در پاشنه تاثیر بسیاری در از بین رفتن بیماری خار پاشنه دارد در اکثر اوقات انجام دادن یک بار حجامت کافی است اما در صورت نیاز ممکن است تکرار شود محل انجام دادن حجامت می تواند در دو طرف تاندون آشیل (مخصوصا سمت داخل پا) باشد.
پرهیز از مصرف غذاهای سرد
خار پاشنه بیماری سرد است به همین علت اگر بیمار تا جایی که ممکن است از غذاهار گرم استفاده کند خار پاشنه سریعتر بهبود می یابد.برای مثال تداوم در مصرف سیر درد خار پاشنه را رفع خواهد کرد .
همچنین مصرف غذاهای سرد مانند لبنیات برای بیماری خار پاشنه مضر است
استفاده از کلسیم های طبیعی
با آنکه گفتیم که خار حاصل رسوب غیر طبیعی کلسیم در استخوان پاشنه است انتظار می رود که مصرف غذاهای حاوی کلسیم باعث تشدید بیماری می شود.اما جالب این است که مصرف خوراکی های حاوی کلسیم های طبیعی شدت بیماری را کاهش داده و آن را به آرامی درمان می کند
رژیم غذایی در درمان و بهبود درد خار پاشنه
جهت بهبود این عارضه رژیم غذایی خاصی توصیه نمیشود، مگر اینکه اضافه وزن داشته باشید. در این صورت، باید وزن خود را کم کنید تا از فشار وارده به کف پا کم شود.
جراحی برای درمان خار پاشنه
تنها در موارد که در آن درد بسیار شدید است استفاده می شود. عمل جراحی خارپاشنه پا را می توان تا حدی از استخوان پاشنه جدا کرد، اما در این حالت قوس پا ضعیف می شود و ممکن است عملکرد کلی پا از بین برود . روش دیگر جراحی شامل جراحی در طول ساق پا به نام برش عضله دیگاستریک است. اکثر مردم برای رفع درد نیازی به عمل جراحی ندارند. با این حال، درمان می تواند از چند ماه تا دو سال قبل از بهبود علائم طول بکشد.
بیمار در زمان بیماری باید از ورزش و ایستادنهای طولانی اجتناب کند، ورزش میتواند باعث تشدید درد شود و بیمار در دوره درمان از ایستادنهای طولانی و ورزشهای سنگین باید دوری و با کم کردن اضافه وزن به بهبود بیماری کمک کند.
درمانهای سنتی مانند بطریهای پلاستیکی یخ زده، راه رفتن بر روی شیشههای خورد شده که داخل پارچه پیچیده شدهاند و سطح ناصاف به لحاظ علمی ثابت شده نیستند و کمکی به درمان خارپاشنه پا نمیکند. درمان صحیح خار پاشنه پا میتواند از بروز مجدد آن پیشگیری کند، احتمال بازگشت خار پاشنه برای افراد چاق و افرادی که عوامل مستعد کننده را رعایت نمیکنند، وجود دارد.
کفش مناسب :
کفش اندازه ی پا که به خوبی پا را در بر بگیرد، بسیار مهم است. به خصوص ورزشکاران باید در انتخاب کفش مناسب برای تمرین یا رقابت، وسواس داشته باشند. کفش های ورزشی پس از مدت زمان معینی باید جایگزین شوند.
- استفاده از گُوه و یا کفی پاشنه می تواند علائم را کاهش دهد.
- مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد و التهاب
- ورزش های کششی پاشنه و پا. ورزش های کششی را موقعی که از خواب بیدار می شوید وبعد از مدتی نشستن و یا ایستادن، انجام دهید.
- ماساژ درمانی
- پوشیدن آتل شبانه
- حداقل یک هفته استراحت
- بر روی سطوح سفت راه نروید و ندوید.
- پوشیدن کفش هایی با کف بالشتی به همراه کفی مناسب
- کاهش وزن: وزن زیاد فشار زیادی را به فاشیای پلانتار وارد میکند. در این بیماری هر کیلوگرم کاهش وزن با ارزش است.
دارو
توصیه میشود بیمار بمدت 8-6 هفته از دارو های ضد التهابی مانند بروفن یا سلکوکسیب که موجب کاهش درد و التهاب میشوند استفاده کند.
کشش عضلات پشت ساق
یکی از راه های درمان درد پاشنه پا نرمش و ورزش دادن عضلات پشت پا و تاندون آشیل است, به طرف یک دیوار بایستید. یک پا را جلوتر از پای دیگر قرار میدهیم بطوریکه یک زانو کمی خم و و زانوی دیگر کاملاً صاف باشد. کف هر دو دست را هم به دیوار جلو تکیه میدهیم. سپس بدون اینکه محل کف پاها روی زمین را تغییر دهیم سعی میکنیم تنه خود را به دیوار نزدیک تر کنیم، زانوی خم شده را بیشتر خم کنیم تا در پایی که زانویش صاف است مچ پا بیشتر خم شود.
خلاصه ی درمان و پیشگیری از درد پاشنه ی پا
اگر قوزک پا، تاندون آشیل و عضلات ساق پا قابل انعطاف باشند، می توان از التهاب غلاف کف پا جلوگیری کرد.
وزنتان را در محدوده طبیعی حفظ کنید تا فشار کمتری بر غلاف کف پا وارد شود.
کفش هایی با پاشنه کم و یا در حد متوسط با قوس مناسب، خریداری کنید.
برای موفق شدن در درمان باید
درمان هر چه زودتر شروع شود نتیجه آن بهتر است پس به محض شروع علائم باید درمان را شروع کرد. اگر به درد بی توجه باشید و فکر کنید خود بخود خوب میشود درمان را دیر شروع میکنید و این موجب کاهش تاثیر درمان میشود
بهبودی و از بین رفتن درد ممکن است به چند هفته تا چند ماه زمان نیاز داشته باشد. صبر داشته باشید و درمان ها را ادامه دهید.
راه های پیشگیری از درد پاشنه و خار پاشنه
شما میتوانید با حفظ یک وزن سالم، گرم کردن پیش از شرکت در فعالیتهای ورزشی و پوشیدن کفشهایی که از قوس کف پا حمایت کرده و ضربههای وارده به پاشنه را میگیرند، از بروز درد پاشنه پا جلوگیری کنید.
اگر مستعد ابتلا به فاسئیت پلانتار هستید، انجام تمریناتی که تاندون آشیل (طناب پاشنه) و غلاف کف پا را تحت کشش قرار میدهند به جلوگیری از آسیبدیدگی مجدد این ناحیه کمک خواهد کرد. همچنین میتوانید پس از انجام موفقیت آمیز فعالیتهای ورزشی کف پایتان را با یخ ماساژ دهید. گاهی اوقات، تنها اقدامات مورد نیاز عبارت است از یک دوره کوتاهِ استراحت و تعویض کفشهای مخصوص پیادهروی یا دویدن.
ویدئو های مرتبط با درمان درد و خار پاشنه
درمان خار پاشنه با تزریق گاز ازون
مشاوره رایگان تلفنی با دستیاران دکتر امیدظهور هر روز از ساعت 14 تا 15 09128444990 دکتر امید ظهور
درمان خار پاشنه توسط لیزر
نتیجه گیری
انواع خار پاشنه پا و درد های پاشنه پا ممکن است به دلایلی به وجود بیاید و باعث ایجاد عوارضی در افراد مبتلا به این بیماری شود که این افراد می توانند با راه ها ورش های درمانی مانند شوک ویو تراپی، مصرف دارو و دیگر روش هایی که در مورد آن ها توضیح داده شد خار پاشنه را درمان کنند و در صورتی که این روش ها برای درمان خار پاشنه موثر نباشد ممکن است عمل جراحی برای درمان خارپاشنه این افراد توصیه شود.
درمان درد پاشنه پا در تهران و اراک
پزشکان متخصص و معالج در زمینه درمان خار پاشنه پا
دکتر عباس دقاق زاده پزشک متخصص درد پاشنه-خار پاشنه-طب فیزیکی
1: اراک:میــدان ولیـعــصر-خیـابـان امـام خمـیـنـی-جنـب داروخـانـه تخـت جمشـید-ساختمان پزشکان455-(ساختمان تیموری)طبقه اول تلفن: 084.32224708
2:تهران: تهران - خیابان ولیعصر، نرسیده به استاد مطهری، کوچه شهید حسینی راد «کوچه افتخار سابق» ،پلاک 34، طبقه همکف - تلفن:88900434-021
درمان درد خار پاشنه پا در تهران
دکتر غلامرضا رئیسی
آدرس کلینیک طب فیزیکی و فیزیوتراپی دکتر رئیسی: تهران، شریعتی بالاتر از سید خندان نرسیده به همت روبروی پارک شریعتی(کوروش). نبش کوچه پیروز. ساختمان شریعتی. طبقه اول واحد 10 تلفن 22882831
مرکز نوار عصب و عضله 22882831 و 09198045447
دکتر بیژن فروغ
تهران - بزرگراه چمران، ابتدای باقرخان غربی، پلاک 89 قدیم، 26 جدید، طبقه دوم
تلفن:
021-66572220 (ده خط)
درمان خار پاشنه در اصفهان
دکتر علیرضا مقتدری اصفهانی
متخصص طب فیزیکی و الکترودیاگنوز
فلوشیپ فوق تخصصی درد از آلمان
آدرس: اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، چهارراه قصر مجتمع پزشکی قصر نور واحد 305
تلفن : 031.32240068
گردآوری : مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی