اقتصادآنلاین- لیلی شهیر؛ بازار قراردادهای آتی سکه اکنون در دستانداز ناشی از نوسانات ارز و سکه نقدی به سر میبرد؛ اما در این بازار (آتی)، زعفران نیز مدت کوتاهی است که به عنوان محصولی جدید حضور یافته و رفته رفته به نظر میرسد در حال جذاب شدن است. چنانچه بررسی آمار معاملات موجود در سایت بورس کالا نشان از رشد مثبت ارزش معاملات آن را دارد. به طوریکه ارزش نخستین معامله آتی زعفران مورخ دوم خرداد حدود 800 میلیون تومان بود که اکنون به حدود هشت میلیارد تومان رسیده است. ضمن اینکه در تاریخ سوم تیرماه، این رقم به 30 میلیارد تومان هم نزدیک شده بود.
همچنین در مقایسه مشاهده میشود، قیمت تسویه در نخستین روز انجام این معاملات با آخرین روز (چهارم تیر)، این رقم حدود 30 درصد رشد کرده است؛ البته این بازار هنوز نسبت به بازار آتی سکه ضعیف است اما همانطور که گفته شد، رشد امیدوارکنندهای در انتظار آن است.
به گفته کارشناسان بورس کالا، یکی از فاکتورهای موثر در افزایش قیمت زعفران در ماههای اخیر (تیر تا شهریور)، کاهش تولید زعفران در این ماههای اخیر (تیر تا شهریور) است؛ در حالیکه در ماههای آبان و آذر به دلیل وجود بیشترین میزان تولید با قیمت پایینتری رو به رو خواهیم بود.
در حال حاضر قیمت زعفران در بازار آتی بیشتر از قیمت نقدی آن است هر چند که به دلیل یاد شده (افت برداشت زعفران) ممکن است این اتفاق در سررسید آبان ماه نیافتد.
همچنین گفتنی است؛ تنها نماد حاضر برای قرارداد آتی زعفران به سررسید شهریور تعلق دارد که قرار است از روز چهارشنبه سررسید دیگری (تحویل آبان) به این بازار اضافه شود.
مزایا
به اعتقاد کارشناسان مشکل اصلی بازار زعفران، وجود نوسانات قیمتی این محصول است که به نظر میرسد، ورود آن به بورس کالا، سبب تعیین قیمتها بر اساس عرضه و تقاضا شود. همچنین از دیگر مزایای معاملات آتی زعفران میتوان به هزینه اندک معاملات، نقد شوندگی بالا، وجود مشخصات قرارداد و استاندارسازی کالا، معافیت مالیاتی، تضمین معاملات توسط اتاق پایاپای اشاره کرد. در نهایت میتوان گفت در بازار آتی زعفران کشاورزان و سهامداران بیشتری توانایی انجام معامله را نسبت به بازار آزاد این کالا خواهند داشت.
دارایی پایه
در نظر داشته باشید که پایه قراردادهای آتی زعفران، گواهی سپرده زعفران است که در آن، زعفران رشتهای بریده ممتاز (نگین) به عنوان دارایی پایه در نظر گرفته میشود. این زعفران توسط کارشناسان بورس کالا بررسی شده و در صورت دارا بودن استانداردهای لازم به انبارهای بورس کالا ورود پیدا میکنند.
مشکلات
نبود منبع مشخص برای سطح زیر کشت، عیار محصول و سطح تولید یکی از ضعفهای موجود برای بررسی دقیق و تحلیل بنیادی سهامداران برای رجوع به این بازار و سرمایه گذاری دقیقتر در آن است. به همین سبب بهتر است افرادی که دانش کافی از این محصول ندارند فعلا در این بازار وارد نشوند یا با حجم بسیار کمی دراین معاملات فعالیت کنند؛ زیرا این بازار همانطور که سود مناسبی میتواند ایجاد کند، در صورت ناآگاهی میتواند زیان رساننده هم باشد.
در این خصوص خبر ایجاد صندوق کالایی زعفران در آینده نزدیک وجود دارد که میتواند راهکاری برای سرمایهگذاران تازه کار برای فعالیت در حوزه این کالا باشد تا از این طریق ریسکهای موجود در چنین معاملاتی را کاهش دهند.
در مجموع، اگر چه به نظر میرسد، این بازار هم مانند بازار آتی سکه طلا به مرور وسیعتر شود و اطلاعات بیشتری هم در رابطه با کالای زعفران در دسترس سرمایهگذاران قرار گیرد تا به دنبال آن اطلاعات لازم برای سرمایهگذاری در این بازار قابل استفادهتر باشد.