حلوا، اصیلترین و قدیمیترین خوراکی برای پذیرایی در مراسمهای ختم و عزاداری است. اگر تصمیم دارید چیزی بهغیر از حلوا بپزید، با خواندن مطلب "چه مدل شیرینی هایی مناسب مراسم ختم هستند" تمامی راهنماییهای لازم را دارید. همچنین در ادامه، فوتوفنهای تهیه حلوا مجلسی برای مراسم عزاداری را بررسی میکنیم.
لیست مواد لازم برای تهیه حلوای ختم
حلوا مانند هر غذای دیگری که به متنوعترین روشها تولید میشود، رنگ و شکلی متفاوت دارد؛ از حلوای ساده گرفته تا حلواهای رولتی، ویفری و قالبی. اینکه بعد از پخته شدن حلوا بخواهید آن را تزئین کنید، به خودتان بستگی دارد.
برای تهیه یک حلوا مجلسی و خوشمزه در کمترین زمان به مواد زیر نیاز دارید:
- آرد: از آرد گندم سبوسدار یا آرد سنگک استفاده کنید. مقدار آرد را بر اساس میزان حلوا و غلظت دلخواهتان تنظیم کنید.
- روغن: یک لیوان روغن مایع یا روغن جامد. برای طعم بهتر، میتوانید از ترکیب روغن مایع و روغن حیوانی استفاده کنید.
- شکر: یک لیوان شکر برای شیرینی حلوا.
- کره: ۵۰ گرم کره برای طعم و عطر بیشتر.
- پودر هل: ¼ قاشق غذاخوری پودر هل برای عطر و طعم.
- آب: یک لیوان و نیم آب برای تهیه شربت حلوا.
- گلاب: ⅓ لیوان گلاب برای عطر و طعم دلپذیر.
- زعفران دم کرده: ۵ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده برای رنگ و طعم.
مقادیر ذکر شده در لیست بالا برای تهیه تقریبی یک مقدار حلوا است. با توجه به ذائقه و میزان مواد اولیه، مقدار هر یک از مواد کم یا زیاد میتواند باشد.
مراحل طرز تهیه حلوای مجلسی
حلوا زعفرانی یکی از محبوبترین انواع حلوا است که با طعمی دلنشین و رنگ طلایی، جلوهای زیبا به سفره میدهد. برای تهیه یک حلوا مجلسی خوشمزه و حرفهای لازم است به چهار نکته مهم زیر توجه کنید.
- مواد اولیه با کیفیت
استفاده از آرد گندم سبوسگیری شده، زعفران مرغوب، شکر سفید و روغن جامد یا کره، تأثیراتش را در طعم و بافت حلوا نشان میدهد.
- آمادهسازی دقیق شهد
شهد حلوا، امضای آشپز است. برای تهیه یک شهد خوشرنگ و غلیظ باید نسبت آب و شکر را بهدقت اندازهگیری کرده و زعفران را یک ربع در آب گرم دم کنید.
- تفت دادن آرد با حوصله
تفت دادن آرد تا زمانی که بوی خامی آن کمتر شده و رنگ آن طلایی شود، یکی از مهمترین مراحل پخت آن است. پس حرارت باید بهاندازهای ملایم باشد تا آرد نسوزد.
- مخلوط کردن آرد و شهد به آرامی
برای جلوگیری از ایجاد گره در حین شکلگیری حلوا باید آرد تفت داده شده را بهتدریج به شهد داغ اضافه کرده و مرتبا هم بزنید.
مراحل کلی تهیه حلوا مجلسی در یک نگاه
در 5 مرحله زیر، راهنمای کلی پختن حلوای مجلسی مراسم ختم و عزاداری را مرور میکنیم.
- تهیه مواد اولیه
همه مواد را آماده کرده و وزن کنید.
- آمادهسازی شهد
شکر، آب و زعفران را مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید تا نهایتا به جوش آید و غلیظ شود.
- تفت دادن آرد
آرد را در تابه تفلون یا چدن با حرارت ملایم تفت دهید تا رنگ آن طلایی شود.
- مخلوط کردن آرد و شهد
آرد تفت داده شده را بهتدریج به شهد داغ اضافه کرده و بهطور مداوم هم بزنید تا حلوا قوام بیاید.
- اضافه کردن مواد دلخواه (اختیاری)
برای طعمدار کردن حلوا از مغزهای خرد شده، هل، دارچین یا گلاب بستهبه سلیقهتان کمک بگیرید.
نکات کلیدی برای بستهبندی و تزیین حلوا مجلسی
بستهبندی و تزیین حلوا، مرحلهای حیاتی در شکل دادن به این دسر ایرانی است. با رعایت نکات زیر با ایدههایی ساده میتوانید حلوا خود را به یک اثر هنری تبدیل کرده و تجربه آرامبخشی را برای عزیزانتان فراهم کنید.
1- تزیین
- حلوا را به اشکال مختلف مانند قلب، گل یا طرحهای هندسی قالببندی کنید.
- از خشکبار، پودر کاکائو یا گلبرگهای خوراکی برای تزیین سطح حلوا استفاده کنید. این کار علاوهبر زیبایی، حلوا را خوشطعمتر میکند تا تلخی این روز، کمتر شود.
- با رنگهای خوراکی طبیعی، اثری زیبا روی حلوا به نمایش بگذارید.
2- بستهبندی
- ظرف حلوا را در جعبههای مقوایی، پلاستیکی یا چوبی با طرحهای جذاب و هماهنگ با رنگ حلوا بگذارید.
- برای ایجاد برجستگی بیشتر، جعبهها را با کاغذ کادو یا پارچههای زیبا بپوشانید.
- با بستن روبان به دور جعبه، به آن ظاهری شیک و رسمیتر بدهید.
- برای تضمین بهداشتی بودن حلوای خانگی یا سفارشی، برچسبی با اطلاعاتی مانند نام حلوا، مواد تشکیلدهنده، تاریخ تولید و تاریخ مصرف بزنید.
- اگر قرار است حلوا را برای خانواده مرحوم ببرید، بهتر است پیام تبریک یا آرزوی خیر را نیز بر روی برچسب بنویسید.
چکار کنیم تا حلوا خوشطعمتر شود؟
در انتخاب ماده اولیه حلوا اگر حساسیت دارید و میخواهید که تعریف و تمجید دیگران را بشنوید، حتما تجربههایی را که در بخش زیر آمده بهکاربگیرید:
- بهتر است از آرد گندم سبوسگیری شده را در ظرف بریزید؛ چون آرد با سبوس زیاد باعث تیرهتر شدن رنگ حلوا میشود.
- بعد از تفت دادن، آرد را حتما الک کنید تا یکدست شده و گلولههای آرد در حلوا ایجاد نشود.
- روغن را به تدریج و بعد از اضافه کردن شهد به حلوا اضافه کنید تا مقدار آن متناسب با نیاز حلوا باشد.
- رنگ حلوا به سلیقه و نوع مراسم فرق دارد. برای مراسم ترحیم معمولاً حلوا را کمی تیرهتر میگیرند.
- اگر از گلاب و هل خالص استفاده میکنید، مقدار کمتری کافی است. اما اگر از انواع صنعتی در ظرف ریختهاید، باید مقدار بیشتری اضافه کنید.
- قبل از اضافه کردن شهد به آرد، آن را کاملاً سرد کنید تا از پاشیده شدن آن جلوگیری شود.
- بعد از اضافه کردن شهد به آرد، زیر حرارت را خاموش کرده و سریع هم بزنید تا حلوا یکدست شود.
- برای یکدست شدن حلوا، بهتر است از قاشق چوبی استفاده کنید.
- برای جلوگیری از سوختن حلوا، حرارت زیر ظرف را ملایم نگه دارید.
- اگر حلوا خیلی سفت شد، کمی آب جوش به آن اضافه کنید و هم بزنید.
- برای اینکه حلوا به ظرف نچسبد، قبل از ریختن، ظرف را کمی چرب کنید.