شناسه : ۱۰۳۴۰۷۵ - سه شنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۷ ساعت ۲۲:۲۳
پلیتیکو:
وضع تعرفههای تازه، نظم جهانی اقتصاد را مختل کرده است
پلیتیکو در گزارشی نوشت: اکنون که ترامپ به شدت درگیر جنگ تجاری است، می خواهد از وضع تعرفه ها علیه چین عقب نشینی کند. چراکه در این شرایط نظم جهانی اقتصاد مختل شده و آسیب های فراوانی در انتظار مصرف کنندگان آمریکایی و چینی خواهد بود.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، 'بن وایت'، 'نانسی کوک' و 'اندرو رستوسیا' از نویسندگان این نشریه روز دوشنبه در گزارشی با عنوان 'جنگ تجاری ترامپ دهه ها است که در حال انجام است' افزودند: کسانی که 'دونالد ترامپ' را می شناسند، می گویند رویه وی در قبال چین، موضوع تازه ای نیست و وی حتی پیش از آنکه بخواهد خود را برای انتخابات ریاست جمهوری آماده کند، چنین برخوردی با پکن را در سر می پرورانده است. 'استفان مور' اقتصاددان محافظه کار و مشاور ترامپ در خارج از کاخ سفید، با اشاره به جریان مبارزات انتخاباتی ترامپ، گفت: 'من همیشه اعتقاد داشتم او از همان ابتدا در مورد چین بسیار جدی بوده است و به هیچ وجه تعجب نکردم وقتی خبر وضع تعرفه های تازه را شنیدم. من فکر می کنم ترامپ دیگر نمی تواند از مواضع خود عقب نشینی کند و باید پا به پای این تصمیم خود با چین برود. '
اما اکنون که ترامپ به شدت درگیر جنگ تجاری است، به طور قطع می خواهد از تصمیم خود بازگردد. چراکه هیچ راهبرد و برنامه روشنی برای طی این مسیر وجود ندارد و بازارهای جهانی در عدم اطمینان فرو رفته اند. به عبارتی با وضع تعرفه های جدید، نظم جهانی اقتصاد مختل شده و به زودی آسیب های فراوانی در انتظار مصرف کنندگان آمریکایی و چینی خواهد بود. در این شرایط حتی طرفداران سیاست های ترامپ نیز بر این باورند که وی بازی طولانی را آغاز کرده است.
'استیو بنون' مشاور ارشد پیشین ترامپ، در مصاحبه ای با پلییتکو در این خصوص گفت:' او یک رویارویی 30 ساله را با چین آغاز کرده است و در واقع یکی از موضوع هایی که سبب تصمیم ترامپ در خصوص چین شده ، تهدید اقتصادی چین است.
نویسندگان این گزارش در ادامه آورده اند: تصمیم ترامپ زمانی همه را شگفت زده کرد که وی طی سخنانی گفت: ما سایر کشورها را ثروتمند کرده ایم در حالیکه ثروت، اعتماد به نفس و قدرت خودمان ناپدید شده است. کارخانه های ما یکی یکی تعطیل می شوند در حالیکه هیچ کس به حال کارگرانی که در نتیجه بسته شدن این کارخانه ها بیکار می شوند، فکری نمی کند. ناگفته نماند در آوریل (فروردین) 2017 'ویلبر راس' وزیر بازرگانی دولت ترامپ با ارائه مستنداتی وی را قانع کرد تا وضع تعرفه های تازه بر واردات برخی فلزات را اعلام کند که این نظرات، خشم چین، اتحادیه اروپا، کانادا و دیگر شرکای تجاری واشنگتن را در پی داشت.
اما جرقه جنگ تجاری با چین در ماه اوت (مرداد) سال گذشته زده شد، زمانی که 'رابرت لایتیزر' نماینده تجاری ایالات متحده تحقیقاتی را در بخش 301 قانون تجارت 1974 آغاز کرد، که براساس آن به رییس جمهوری اجازه می داد صادرات را محدود کند و فشار را بر دیگر کشورها تحمیل کند و شیوه های تجارت را تغییر دهد. در ماه مارس (اسفندماه) 2018 لایتیزر در گزارشی چین را متهم به کسب ناعادلانه مالکیت ارزش های معنوی ایالات متحده از طریق سرقت آشکار فناوری یا سایر ابزارهای دیگر کرد. با ارائه این گزارش، ترامپ به نماینده خود در سازمان تجارت جهانی دستور داد تا فهرستی از کالاهای چینی که 50 میلیارد دلار ارزش دارد را استخراج کند و بر آن 25 درصد تعرفه اضافی وضع کند. لایتیزر هم این فهرست را در اوایل ماه آوریل (فروردین) منتشر کرد.
پکن نیز فورا در پاسخ به وضع تعرفه های جدید، تهدید کرد بر واردات بیش از 50 میلیارد دلار از صادرات ایالات متحده، از جمله اقلام کشاورزی مانند دانه سویا، غذاهای دریایی، اتومبیل های الکتریکی و ویسکی (نوشیدنی الکلی) تعرفه های تازه قرار خواهد داد. به دنبال اعلام این تصمیمات، مقامات بلندپایه آمریکا و چین دستکم دو بار در پکن و یک بار در واشنگتن ملاقات کردند اما نتوانستند به توافق برسند تا ترامپ را متقاعد کنند از تصمیم خود صرفنظر کند.
ترامپ روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: ایالات متحده قصد دارد در کل مبلغ 500 میلیارد دلار برای چین تعرفه وضع کند و این رقم شامل انواع محصولات مصرفی از تلویزیون گرفته تا تستر نیز می شود. می شود. شایان ذکر است ایالات متحده در سال گذشته 505 میلیارد دلار کالا از چین وارد کرده است. در این خصوص مقامات دولتی هفته گذشته اظهار داشتند که مردم نباید انتظار داشته باشند کاخ سفید در کوتاه مدت نسبت به وضع تعرفه ها چشم پوشی کند. چراکه رئیس جمهوری در حال حاضر تعرفه ها را یک اهرم سیاسی علیه چین می داند.
ناگفته نماند برای رییس جمهوری که اغلب جهات سیاسی خود را تغییر می دهد، تجارت، حوزه ای است که مشاوران وی ادعا می کنند ترامپ در آن در حال عمل به وعده های انتخاباتی خود است.
یکی از جمهوری خواهان نزدیک به ترامپ نیز در این خصوص گفت: بدیهی است، ترامپ دریافته است که اگر تا 10 تا 15 سال آینده برخی موضوعات را برون یابی نکند، ایالات متحده در مقایسه با کشورهای دیگر، در وضعیت نامناسبی قرار خواهد گرفت مگر اینکه اوضاع تجارت را اصلاح کند. بنابراین ترامپ تنها به دنبال پیدا کردن راهی برای کارگران و صنایع است.
پلیتیکو یک سازمان روزنامه نگاری سیاسی مستقر در آرلینگتون، ویرجینیا است، که مسایل، ایدهها و شخصیتهای در پس سیاست و سیاستگذاری در صحنهٔ آمریکا و جهانی را پوشش میدهد و محتوای آن از طریق، تلویزیون، اینترنت، روزنامه و رادیو توزیع میشود. این روزنامه در سال 2007 تاسیس شد و سردبیر کنونی آن 'جان هریس' است.