به گزارش ایسنا، روزنامه ایران نوشت: یک سالی میشود که به ساختمان معاونت زنان و امور خانواده ریاست جمهوری آمده و سکان پر حاشیه و چالش برانگیز حوزه زنان را به دست گرفته است. معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده که اغلب او را به عنوان یک چهره و فعال محیط زیستی میشناسند، معتقد است که حاشیه حوزه زنان در برابر حوزه محیط زیست هیچ است و «این معاونت» در مقایسه با «آن معاونت» با چالش کمتری روبهروست ولی در این حوزه بر خلاف محیط زیست، مسئولیت سنگین و گسترده است و از یک زاویه دیگر، محدودیتهای بیشتری وجود دارد. ابتکار البته تأکید میکند که اینها مسأله نیست، بلکه بخشی از کار است، مشکل از جایی شروع میشود که عدهای فکر میکنند با زیر پا گذاشتن اخلاق و وارد کردن اتهامات و تخریب، میتوانند افراد را از دایره خدمت به کشور دور کنند و به این شکل به دولت و بدنه آن آسیب بزنند.
ابتکار در ابتدای این گفتوگو در ارزیابیاش از دختران فراری یا دخترانی که به نوعی در معرض خشونت قرار دارند، گفت: این که آمار رو به افزایش است یا کاهش، الان آمار دقیقی ندارم ولی قطعاً ما با این پدیده در جامعه مواجهیم، بنا هم نداریم آن را انکار کنیم، ولی مهم این است که چه راهکارهایی برای مواجهه با این موضوع از طرف معاونت زنان و دولت دنبال شود. خب یکی از مهمترین بحثها، بحث قانون است که خوشبختانه با پیگیریهایی که دولت در ماههای اخیر انجام داد «لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان» در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. بحث دیگر، ارتقای سطح مهارتهای دختران جوان است. این که خود مراقبتی و پیشگیری از این آسیبها را اول از خود دختران شروع کنیم که در این زمینه همکاریهای خوبی با وزارت آموزش و پرورش و دستگاههای دیگر صورت گرفته است. در کنار این مسائل یکی از تلاشهایی که معاونت زنان داشته، حمایت از اورژانس اجتماعی 123 بهعنوان یکی از روشهای مؤثر و موفق مداخله در آسیبهای اجتماعی از جمله در مسأله دختران فراری بوده است، من در سالهای گذشته از بیش از 20 مرکز اورژانس اجتماعی و خانههای امن بازدید کردم و از نزدیک با ابعاد مختلف فعالیت آنها آشنا شدهام، میدانید که یکی از موضوعات مورد توجه آنها، خشونت علیه کودکان است و مداخلاتی که در این زمینه صورت میگیرد تا آسیبها را به حداقل برساند. همه اینها برخی از موضوعاتی بود که ما در بحث دختران فراری دنبال کرده و میکنیم.
او درباره سیر صعودی حضور زنان در عرصههای علمی و در عین حال نداشتن شغل مناسب و آماده نبودن ساختار دولتی در پذیرش آنها در سطوح مدیریتی گفت: این موضوع را باید در دو سطح توضیح دهم، یکی بحث اشتغال دختران و یکی هم انتصاب زنان در پستهای مدیریتی. در بحث اشتغال دختران تحصیلکرده که بدرستی اشاره کردید، جمعیت زنان تحصیلکرده ما رو به افزایش است. الان بر اساس آخرین آمار، 27 درصد زنان ایرانی، تحصیلات دانشگاهی دارند، حتی در بسیاری از رشتهها به غیر از رشتههای فنی و مهندسی، جمعیت دختران بیش از پسران شده است و این را میتوان بهعنوان یک دستاورد بزرگ دانست که حاصل تلاش دختران و در کنار آن زمینههایی است که در کشور فراهم شده است، بالطبع در قبال تحصیلاتی که دختران کسب کردند، علاقهمند هستند و انتظار دارند تا در رشتههای تخصصی، شغل مناسب پیدا کنند. از اینرو یکی از تلاشهای دولت این است تا با تقویت مهارتهای کارآفرینی و مراکز کار آفرینی، این دختران را توانمندتر کند؛ چرا که تحصیلات دانشگاهی یک داستان است و داشتن مهارت داستان دیگر، ما درحوزه مهارت آفرینی برای ایجاد شغل، طرحی را در سطح کشور در دست داریم که در ارتباط با مهارتهای کارآفرینی، استان به استان فراخوان داده میشود. این طرح برای دختران تحصیلکرده، اجرا میشود. موضوع دوم انتصاب زنان در پستهای مدیریتی است، خب از ابتدای دولت دوازدهم، آقای دکتر روحانی، بخشنامهای را صادرکرد که براساس آن طی یک برنامه چهار ساله، 30 درصد از مناصب دولتی باید برای زنان اختصاص یابد، ما هم برای این منظور با دستگاههای اجرایی، وزیران و استانداران شروع به برنامهریزی کردیم و از آنها خواستیم برای انتصاب زنان شایسته و توانمند، برنامهریزی منسجم انجام شود، چرا که کارکرد مدیریت برای نظام اداری کشور بسیار مهم است و طبعاً کسی که در یک پست مدیریتی منصوب میشود، باید کارایی لازم را داشته باشد. البته فقط فاکتور زن بودن برای ما کفایت نمیکند. در حال حاضر هم مشغول دریافت گزارشات هستیم که امیدواریم کارنامه انتصابات مدیریتی زنان را در اختیار دولت قرار دهیم تا هر یک از اعضای دولت، از این رتبهبندی مطلع شوند.
ابتکار درباره مشکلات عمده زنان در سالهای اخیر گفت: میتوان در زمینههای مختلف مشکلات زنان را بررسی کرد. بالطبع بخشی از مشکلات اقتصادی است. به هر حال زنان ما همواره سهمی از مشارکت اقتصادی داشتهاند که گاهی اوقات دیده نشده است. مثلاً کار خانگی زنان، چندان به حساب نمیآید، در حالی که معاونت زنان، در سالهای 85 و95 دو مطالعه درباره ارزشگذاری کار خانگی زنان انجام داد که نشان میدهد نزدیک به 30 درصد تولید ناخالصی ملی ما به ارزش کار خانگی زنان اختصاص دارد. میدانید که زنان ما در داخل خانه علاوه بر تربیت فرزندان از اعضای سالمند، معلول و بیمار هم نگهداری میکنند، در کنار آن، غذا هم میپزند که یک فعالیت بسیار مهم محسوب میشود که اگر این فعالیت انجام نشود، خانواده باید در قبال آن هزینه پرداخت کند یا فعالیتهای بهداشتی و... که مهم است و باید دیده شود. الان ما درحال بررسی موضوعاتی مثل بیمه زنان خانه دار، یا بحث محاسبات حقوقی مثل دیه آنها هستیم. از طرفی ما با یک جمعیت رو به افزایش زنان سرپرست خانوار یا خودسرپرست مواجهیم که نیاز به توجه و حمایت ویژه دارند که طرح آن در دستور کار دولت قراردارد. یکی از اقدامات دولت، اختصاص 230 میلیارد تومان برای بیمه زنان سرپرست خانوار است که براساس قانون بودجه سال 97 از سوی آقای نوبخت ابلاغ شده است.
معاون رئیس جمهور در امور زنان درباره اینکه طبق یک نظرسنجی در سال 94 اصلیترین مسأله زنان تبعیض و عدم احساس امنیت است و هنوز احساس میکنند بهعنوان شهروند درجه دو در جامعه حضور دارند، گفت: بخشی از این موضوع فرهنگی است. به هر حال ما هنوز در برخی از نقاط کشور مخصوصاً در نقاط مرزی و کمتر توسعه یافته که گاهی نگرشهای قومیتی غلبه دارد مشکل داریم. مثلاً در ارتباط با ازدواج دختران در سن پایین و ترک تحصیل دختران یا عدم توجه به حقوق زن و دختر با چالش روبهرو هستیم. امروز حضور زنان در عرصههای مختلف مدیریتی، اجرایی و اقتصادی خیلی از نگاههای تبعیض آمیز و منفی را تغییر داده است و کمتر نگاههای واپسگرایانه را برای حضور زنان در جامعه میبینید بویژه که حضرت امام خمینی(ره) پایهگذاری خیلی خوبی را نسبت به نگرش دینی جایگاه زنان در ابعاد مختلف کردند و استمرار این موضوع با نگاهی که رهبر معظم انقلاب دارند موجب شده تا خیلی نگاهها تغییر کند. مثلاً موضوع ورزش زنان که تصور میرفت با توجه به برخی از نگاههایی که نسبت به حضور زنان در ورزشگاه وجود داشت و دارد هیچ وقت زنان نتوانند بعد از انقلاب اسلامی در زمینه ورزش پیشرفت کنند ولی امروز شاهد هستیم که قدم به قدم زنان ایرانی در این رشته پیشرفت کردند بهطوری که الان یک سوم ازهیأت اعزامی به بازیهای جاکارتا خانم هستند یعنی 98 خانم در این هیأت وجود دارد زمانی را باید به یاد بیاوریم که خانمها نمیتوانستند در این عرصهها باشند و مأموریتهای زیادی که نانوشته بود مانع از این میشد که خانمها حضور داشته باشند ولی خب الان با رعایت همه شئونات اسلامی خانمها حضور دارند و خیلی هم موفق هستند و ما نتایج خوبی را شاهد هستیم.
او همچنین درباره اینکه داستان حضور زنان در ورزشگاهها به کجا کشید گفت: من فکر میکنم حضور زنان در ورزشگاه موضوعی است که به یک مطالبه اجتماعی تبدیل شده که میشود ساده و با یک سری تدابیر آن را حل کرد. به طور قطع ما هم نگران رعایت شئونات درجامعه هستیم و دلمان میخواهد هر برنامهای که اجرا میشود در چارچوب شئونات اسلامی باشد. طبعاً اگر در یک فضای عمومی اتفاقی رخ دهد میتواند موجب نگرانی همه شود فرقی هم نمیکند این اتفاق در یک پارک باشد یا سینما و غیره، ولی نباید این را به یک محیط ورزشی که سالمترین محیطهای اجتماعی است بسط دهیم به نظرم ما باید برای خانوادهها و دخترانی که علاقهمند هستند و تلاش میکنند حتی با لباس مبدل وارد استادیوم شوند فضا را به گونهای فراهم کنیم که در چارچوب شئونات و رعایت یک سری الزامات که خوشبختانه شیوهنامه دولت به این موضوع اشاره کرده است در ورزشگاه حضور داشته باشند. خوشبختانه در مسابقات جام جهانی فوتبال بر اساس یک سری تدابیر اتخاذ شده تعدادی از خانوادهها در ورزشگاه حضور پیدا کردند که واکنشهای خوبی داشت و سبب امید شد. پس ما نباید تا جایی که میشود راهها را ببندیم ما هیچ مخالفتی با اجرای قوانین شرعی مقدس نداریم قطعاً میخواهیم همه در چارچوب قوانین شرعی اقدام شود ولی فکر میکنیم جایی که مطالبه عمومی هست نباید برای نسل جوان محدودیت ایجاد کرد.