ماهان شبکه ایرانیان

وزیر فرهنگ در مجلس:

تلاش وزارت فرهنگ برای استفاده جدی‌تر از روحانیون

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشریح نحوه هزینه کرد نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره‌ی روند عزل و نصب‌ها در حوزه‌های کلیدی این وزارتخانه گفت: تلاش ما آن است که در این وزارتخانه از افراد نواندیش و مستقل روحانیت استفاده کرده که این موضوع را می‌توان به خوبی مشاهده کرد.

تلاش وزارت فرهنگ برای استفاده جدی‌تر از روحانیون

به گزارش ایسنا، عباس صالحی در جلسه علنی امروز (سه‌شنبه) مجلس شورای اسلامی به دو سوال عبدالحمید خدری نماینده بوشهر پاسخ داد مبنی بر این‌که علت عزل غیرکارشناسی مدیران روحانی که در حوزه‌های کلیدی وزارت فرهنگ بوده است و جایگزینی نیروهای بی‌تجربه چیست؟ نحوه هزینه‌کرد نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از سال 1395 تاکنون چگونه بوده است؟

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال مربوط به علت عزل غیرکارشناسی مدیران روحانی در حوزه‌های کلیدی وزارتخانه گفت: جابه‌جایی مدیران امر طبیعی است، اما این اقدام با توجه به صلاحیت‌ها و بدون توجه به بحث‌های گروهی و قشری انجام شده است. در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عزیز روحانی در کانون مساجد بود که اکنون در جای دیگری مشاور وزیر شده و روحانی دیگر با سابقه جایگزین ایشان شده است. در معاونت قرآنی شخصیت دانشمندی حضور دارد. سه مدیرکل روحانی داریم و در سمت‌های دیگر از روحانیون استفاده شده است.

صالحی در ادامه به ارائه‌ی گزارشی از عملکرد این وزارتخانه پرداخت و توضیح داد: در یک سال گذشته در حوزه فضاها و زیرساخت‌ها 12 فرهنگسرا و مجتمع فرهنگی و 90 کتابخانه و 100 سالن سینمایی ساخته شده بیش از 1400 کتابخانه نوسازی و تعدادی از موزه‌ها و تالارهای اصلی تعمیر و تجهیز شده است. بیمه هنرمندان نیز از 19 هزار بیمه به 30 هزار بیمه رسیده است.

وی با بیان این‌که در سال 1396 فروش سینما 184 میلیارد تومان بوده است، اظهار کرد: در سال گذشته حدود 4500 فیلم ساخته شد. در چهار ماه اول امسال حدود 106 میلیارد تومان فروش سینما بوده است در سال 1396، 562 جایزه بین‌المللی و منطقه‌ای در حوزه سینما کسب شده، در حوزه هنرهای تجسمی 30 جشنواره با اقتصاد 70 میلیارد گردش برپا شده است. در حوزه موسیقی نیز در سال گذشته حدود 8000 اجرا به اضافه جشنواره‌های متعدد فجر و موسیقی در این حوزه داشته‌ایم.

به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در هنرهای نمایشی در سال گذشته 6900 تئاتر اجرا داشتیم که حدود 5.5 میلیون مخاطب داشته است. در حوزه مد و لباس 11 هزار و 265 طرح ثبت شده و جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های متعدد هم داشته‌ایم. در حوزه قرآن و عترت جشنواره‌هایی تشکیل شده در 17 رشته نمایشگاه قرآنی در 160 شهرستان داشته‌ایم. در بیش از 400 شهر مسابقات مفاهیم و حفظ برگزار شده است.

صالحی در جمع‌بندی این سوال، گفت: حتما این نگاه را داریم که عناصر فهیم نواندیش مستقل روحانیت در فضای وزارت فرهنگ حضور فعال‌تر و جدی‌تر داشته باشند. در حوزه خدمات کاری و محصولات ارائه شده در سال 1396 و در شش ماه سال 1397 نشان دادیم که چنین امری را مدنظر داریم و پیشرفت‌های قابل توجهی در حوزه‌های کیفی و رویکردهای عمومی داشتیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال مربوط به نحوه هزینه‌کرد نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از سال 1395، گفت: طبق ماده 5 قانون تاسیس نهاد کتابخانه‌ها منابع مالی کتابخانه‌ها از چهار چیز یعنی کمک‌های دولتی، درآمدهای حاصله از نیم‌درصد واریزی شهرداری‌ها، هدایا و کمک‌های مردمی و درآمدهای اختصاصی فراتر نمی‌رود.

وی افزود: حدود 3400 کتابخانه در کل کشور با 6 میلیون مراجعه کننده داریم. در سال 1396 حدود 400 میلیارد تومان هزینه کتابخانه‌ها بوده که از این میزان حدود 310 میلیارد هزینه حقوق، دستمزد و هزینه‌هایی همچون نگهداری، خرید کتاب و نشریات شده است.

صالحی یادآور شد: مجلس در سال 1396، 147 میلیارد برای نهاد کتابخانه تصویب کرد و از این میزان سازمان برنامه و بودجه 111 میلیارد اختصاص داد، یعنی حدود یک چهارم منابع مالی مورد نیاز کتابخانه‌ها، کمک‌های دولتی بوده و مابقی از محل‌های دیگر تامین می‌شود.

وی ادامه داد: طبق ماده 6 قانون تاسیس نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور شهرداری‌ها نیم درصد از درآمدهایشان را باید به کتابخانه‌ها بدهند. اگر شهرداری این کار را انجام دهد این درآمد مستقیم به کتابخانه آن شهر واریز شده و در جای دیگری هزینه نمی‌شود، اما شهرداری‌ها به علل مختلف این کار را انجام نمی‌دهند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح دادک در تبصره ماده 6 تحت عنوان ماده 164 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی در صورت امتناع هر یک از شهرداری‌ها از پرداخت نیم درصد وزارت اقتصاد مکلف است موارد مطروحه را از سرجمع اعتبارات شهرداری‌ها کسر کرده و نسبت به پرداخت آن در وجه کتابخانه‌های عمومی همان شهر اقدام کند. طبعا مسیر پرداخت بدهی‌ها از این طریق طی می‌شود. این روند از سال 1394 شروع شد که براساس آن هرچه از استان‌ها دریافت می‌شد به همان میزان طبق شماره حساب مشخصی به همان استان واریز می‌شد.

صالحی یادآور شد: در سال 1394 با ارسال مستقیم خود وزارت اقتصاد به هر استان دریافتی‌های کتابخانه‌ها صورت گرفت. به دلیل مشکلات نظارتی از سال 1395 به بعد وزارت اقتصاد این مسیر را تغییر داد، یعنی واریزها به یک حساب در نهاد کتابخانه‌های مرکزی انجام می‌شد و از آنجا به کتابخانه‌های استان‌ها واریز می‌شد. هیات امنای نهاد کتابخانه‌ها براساس قانون باید درباره‌ی منابع مالی و عملکردهایشان گزارش ارائه دهند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از طرف دیگر براساس ماده 16 قانون نهاد کتابخانه‌ها ما موظف به کمک به مناطق محروم و شهرهای با درآمد کم از منابع عمومی هستیم. کمتر از 200 شهر شامل این موضوع می‌شود. به هرحال براساس اسناد و مدارک موجود نظام خزانه‌داری کشور ما را ملزم کرده که درآمدهای کتابخانه‌ها به همان استان‌ها برگردد. از سال 1394 به بعد بحث ماده 16 مطرح شد تا بازگشت به طور مستقیم به حساب‌های استانی شود. این طور نیست که منابع استانی در تهران و یا استان‌های دیگر هزینه شود.

وی در بخش دوم صحبت‌هایش با تاکید بر اینکه دغدغه نمایندگان را به خوبی درک می‌کند، یادآور شد: کمک‌های دولتی به شهرهای کمتر برخوردار یا محروم بیشتر می‌شود، اما از حساب شهرداری‌ها جابه‌جا نمی‌شود، یعنی کمک‌های دولتی به کلانشهرها کمتر و به شهرها و استان‌های کمتر برخوردار بیشتر داده می‌شود. مثلا در استان بوشهر از کل میزان دریافتی از خزانه در سه سال 1394، 1395 و 1396 مجموعا 4 میلیارد و 600 میلیون تومان دریافتی بابت ماده مربوط به پرداخت شهرداری‌ها بوده که در این سه سال نهاد کتابخانه‌ها 13 میلیارد و 400 میلیون هزینه کرده است، یعنی بخش عمده‌ای از هزینه از منابع دولتی بوده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: براساس مستندات و مدارک منابع استانی شهرداری‌ها برای کتابخانه‌ها  به استان‌های دیگر نمی‌رود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان