خبرگزاری فارس: وزارت خزانهداری آمریکا امروز، پنجشنبه در یک توصیهنامه 19 صفحهای درباره تجارت با ایران هشدار داده است.
«اداره نظارت بر جرائم مالی»، از نهادهای زیرمجموعه خزانهداری آمریکا در بیانیهای خاطرنشان کرده این «توصیهنامه» را به منظور «کمک به نهادهای مالی برای شناسایی و گزارشدهی مبادلات غیرقانونی احتمالی مرتبط با جمهوری اسلامی ایران» منتشر کرده است.
این نهاد آمریکایی هدف دیگر توصیهنامه مزبور را این دانسته که به نهادهای مالی خارجی کمک شود ضمن کسب درک بهتر از تعهدات نهادهای مالی متناظرشان در آمریکا، از قرار گرفتن در معرض تحریمهای آمریکا جلوگیری کنند.
خزانهداری آمریکا همچنین با بیان این ادعا که فعالیتهای ایران نظام مالی بینالمللی را با خطرات پولشویی و تأمین مالی تروریسم مواجه میکند هدف دیگر این توصیهنامه را مرتفع کردن این «خطرات» دانسته است.
درباره اهداف توصیهنامه 19 صفحهای آمده است: «اداره نظارت بر جرایم مالی امروز به منظور کمک به نهادهای مالی جهت شناسایی بهتر مبادلات غیرقانونی احتمالی مربوط به جمهوری اسلامی ایران و گزارشدهی آنها اقدام به صدور این توصیهنامه کرده است.»
در ادامه آمده است: «هدف از این توصیهنامه همچنین این است که به موسسات مالی خارجی کمک شود با کسب درک بهتر از تعهدات کارگزاران خود در آمریکا از تحریمهای آمریکا اجتناب کنند و خطراتی که فعالیتهای ایران در زمینه "مبارزه با پولشویی/تأمین مالی تروریسم" متوجه نظام مالی بینالمللی میکند را مرتفع کنند.»
این بیانیه با تکرار این ادعا که ایران نظام مالی آمریکا و موسساتی که با نهادهای مالی آمریکایی روابط کارگزاری دارند را تهدید میکند خاطرنشان کرده توصیهنامه خزانهداری آمریکا، نحوه انجام این اقدامات توسط ایران را تشریح کرده و راهبردهای این کشور برای دور زدن تحریمها را مشخص میکند.
«سیگال مندلکر»، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی گفت: «این توصیهنامه شرح مفصلی از میزان توسل ایران به روشهای فریبآمیز و همچنین شرکتهای صوری، اسناد جعلی، صرافیها، شرکتهای ظاهراً قانونی و مقامهای دولتی برای تولید درآمدهای غیرقانونی و استفاده از آنها در فعالیتهای مخرب ارائه میکند.»
وی گفته دولتها و تمامی انواع نهادهای مالی در سراسر جهان بایستی به شدت به مسائل مطرحشده در این توصیهنامه توجه کنند.
مندلکر همچنین گفته با توجه به آنکه انتظار میرود ایران تلاشهایی گسترده برای دور زدن تحریمها به کار بگیرد، نهادهای مالی بایستی برنامههای خود جهت تبعیت از تحریمها را پیشرفته کرده و آنها را در برابر «سوءاستفاده» مصون کنند.
توصیهنامهای که خزانهداری آمریکا آن را منتشر کرده حاوی بخشهای مختلفی است و در هر بخش، ادعاهایی درباره روشهای «سوءاستفاده» ادعایی ایران از نظام مالی دنیا مطرح شده است.
بخشی از توصیهنامه به خواستههای «گروه ویژه اقدام مالی»، مشهور به FATF از ایران پرداخته و تهران را به پولشویی و تأمین مالی تروریسم متهم کرده است.
در سند خزانهداری آمریکا آمده است: «علیرغم تعهد ایران در ژوئن 2016 برای اجرای برنامه اقدام FATF جهت مرتفع کردن نقائص نظاممند خود در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، این کشور نتوانسته بخش زیادی از برنامه اقدام خود را اجرا کند.»
خزانهداری خاطرنشان کرده است: «به همین دلیل FATF همچنان از اعضای خود و تمامی حوزههای قضایی خود میخواهد به نهادهای مالی خود توصیه کنند در روابط تجاری و مبادلات خود با افراد حقیقی و حقوقی در ایران هشیاری به خرج دهند.»
«گروه ویژه اقدام مالی» در سال 1989 در پاریس توسط سران گروه هشت (G8) و با مأموریت ادعایی پولشویی تأسیس شد. سران گروه جی-8 ضرورت تشکیل چنین نهادی را یکسان کردن مقررات بانکی و مبارزه با پولشویی عنوان کردند.
در سال 2001 و بعد از حادثه 11 سپتامبر، آنچه «تأمین مالی تروریسم» خوانده شده در دستور کار فعالیتهای گروه ویژه اقدام مالی FATF قرار گرفت. نظارت بر عملکرد شبکه بانکی در سطح جهانی و در سطح کشورها رسالت اصلی FATF محسوب میشود.
با وجود این، مواضعی که مقامهای آمریکایی ابراز میکنند نشان میدهد که آنها FATF را ابزار مناسبی برای اعمال هر چه موثر تحریمها علیه کشورهای ناهمسو با سیاستهای آمریکا میدانند.