به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، پروفسور هارش پانت که مسوول بخش مطالعات استراتژیک در بنیاد تحقیقاتی آبزور در هند است در مقاله ای خاطرنشان کرد که این کشور در حال حاضر در دو جبهه بسیار جدی با آمریکا می جنگد تا روابط راهبردی خود با روسیه و ایران را که هر دو تحت تحریم آمریکا قرار دارند حفظ کند.
وی در این مقاله به روابط با ایران به عنوان یکی از مهمترین چالش های هند اشاره کرد و نوشت: چالش دیگری که در روابط هند و آمریکا وجود دارد مساله ایران است. پس از آنکه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از توفق بین المللی هسته ای یا برجام با ایران در ماه مه خارج شد، وی یک دستور اجرایی امضا کرد که بر اساس آن تحریم های ایران به طور رسمی بار دیگر اعمال شدند. با وجود مخالفت های جهان با این اقدام واشنگتن، تحریم های ایران در تاریخ 4 نوامبر(13 آبان) با طور کامل اجرایی خواهند شد.
به دست آوردن معافیت از واشنگتن برای هند یک اولویت است. این کشور دومین مشتری بزرگ نفت ایران پس از چین است. شرکت های هندی هم اکنون فشار تحریم های ایران را احساس می کنند و مجبور شده اند واردات نفت خود از تهران را کاهش دهند هرچند احتمال به صفر رسیدن این واردات ضعیف است. مجموعا 10 درصد از واردات کل نفت هند از ایران انجام می شود و بر اساس گزارش رویترز خرید نفت پالایشگاه های هند از ایران در ماه های سپتامبر و اکتبر در مقایسه با اوایل سال جاری تقریبا به نصف کاهش یافته است.
همچنین هند در شرایط سختی قرار گرفته است زیرا کاهش ارزش روپیه در مقابل دلار و همچنین افزایش قیمت نفت در بازار های جهانی بر جامعه این کشور فشار وارد کرده است. در این شرایط بی توجهی به ایران و قیمت های جذاب این کشور برای هند امری مشکل خواهد بود. دو پالایشگاه هندی در اقدامی که نقض تحریم های آمریکا محسوب می شود، برای خرید نفت ایران پس از آغاز تحریم های این کشور اقدام کرده اند.
دهلی نو سعی کرده است یک مکانیسم پرداختی جایگزین برای خرید نفت از ایران طراحی کند و از روپیه به جای ارز دلار در تجارت با ایران استفاده کند.
در مورد مساله هر دو کشور روسیه و ایران، هند نشان داده است که قصد دارد کانالهای ارتباطی با آمریکا را باز نگاه دارد. از سوی دیگر واشنگتن نیز اشاره کرده است که نسبت به نیازهای هند حساس است. جالب اینجاست که هند و آمریکا به طور آشکار اختلافی در مورد مسائل ایران و روسیه نداشته اند که این نشان دهنده رشد روابط دو کشور می باشد.
تحریم کردن هند به روابط دهلی نو و واشنگتن صدمه خواهد زد و هند را به سوی روسیه سوق خواهد داد. از سوی دیگر این اقدام می تواند به منافع هند در خاورمیانه آسیب بزند. واشنگتن امروزه به درک بسیار بهتری از حساسیت های هند رسیده است و دهلی نو مواضع ماهرانه راهبردی بیشتری در مقابل آمریکا اتخاذ می کند.
پیروی از فشارهایی که آمریکا به صورت آشکار آنها را تبلیغ می کند هند را با اتهاماتی همچون مصالحه در مورد منافع ملی و استقلال روبرو خواهد ساخت. با توجه به نزدیک شدن انتخابات در هند، دولت کنونی علاقه ای به مواجه شدن با این اتهامات ندارد.
بیانیه مشترک هند و آمریکا پس از دیدار موسوم به '2+2' از نیاز برای حفظ آزادی در دریاها، آسمان ها، حل صلح آمیز اختلافات دریایی، تشویق اقتصاد های مبتنی بر بازار، دولت مداری خوب و جلوگیری از فشار های اقتصای خارجی سخن می گوید.
تا زمانی که دو کشور بتوانند تمرکز خود را بر این هدف بزرگ حفظ کنند اختلافات در خصوص روسیه و ایران نخواهند توانست روابط گسترده تر هند و آمریکا به عنوان بزرگ ترین دموکراسی های جهان را از مسیر خود خارج کنند.
وی درباره همکاری های دفاعی راهبری هند با روسیه که تحت تحریم های آمریکا قرار دارد نیز نوشت: همزمان با تهدید های آمریکا و در جریان سفرِ ماه اکتبرِ پوتین به دهلی نو، هند قراردادی 5.4 میلیارد دلاری برای خرید سامانه موشکی اس 400 تریمف با روسیه امضا کرد. این یکی از بزرگترین معاملات دفاعی هند و روسیه در زمان های اخیر است که می تواند دورنمای روابط هند و روسیه را مشخص کند. در طی این دیدار، دو کشور بر 'تعهد خود نسبت به مشارکت ویژه و استراتژیک مجددا تأیید کردند و اهمیت چند قطبی گری و چندجانبه گرایی را برجسته کردند'.
پژوهشگر ارشد بنیاد پژوهشی آبزروردر تحلیل خود نوشت واکنش آمریکا به این معامله سریع و متناقض بود ابتدا احتمال اعمال تحریم های کاتسا برعلیه هند مطرح شد اما بعدا دونالد ترامپ اعلام کرد 'به زودی مشخص میشود که تنبیهی علیه هند اعمال خواهد شد یا نه هرچند وزارت خارجه بر این عقیده است که این تحریمها مفید نخواهد بود.' با این معامله، هند تضمین کرده است که روسیه منبع اصلی تامین تجهیزات دفاعی پیشرفته اش درآینده خواهد بود.
وی در ادامه ابراز عقیده کرد که حتی تحت لوای دولتی با مدیریت دونالد ترامپ، که بسیار متغیر و جنجالی عمل کرده است، روابط هند و آمریکا تا امروز خوب پیش رفته است و منطبق بر منطق استراتژیک و همگرایی بین دو ملت بوده است. این دو کشور توانستند نقاط مشترک بزرگی همچون مواجه با چین و پاکستان پیدا کنند.آمریکا به این نتیجه رسیده است که هند میتواند نقش مهمی در ایجاد تعادل قدرت در آسیا ایفا کند.
آبزرور در تحلیل خود آورده است موقعیت آمریکا در ماتریس دفاعی هند نیز با قراردادی به ارزش 18 میلیارد دلارکه در سال 2008 منعقد شد و شامل خرید اقلام دفاعی از آمریکا است مشخص است، هر چند که تولید مشترک تجهیزات دفاعی، تکنولوژی دفاع و فن آوری پیشرفته با هدف ارتقاء و توسعه مشترک تا به امروز ناکام ماند است.
یکی از اهداف گفتگوهای 2+2 بین آمریکا و هند همکاری صنعت دفاعی در بخش خصوصی بود که به تولید کنندگان دفاعی هند برای پیوستن به زنجیره تامین نظامی ارتش آمریکا کمک میکند.
آمریکا در ماه سپتامبر تحریم هایی را علیه شرکت های چینی برای خریدسامانه موشکی اس400 اعمال کرده است. اگر ترامپ معافیتهایی را برای هند در نظر بگیرد، این معافیتها بازتابی جهانی خواهد داشت. پیش از این، پکن پیشنهاداتی را به هند در مورد همکاری های طرفین برای مبارزه با تعرفه ها و جنگ تجاری آمریکا ارائه کرد است. چین در رویکرد جدید خود گسترش رابطه با هند را در پیش گرفته است.