به گزارش ایسنا، پیروز حناچی در نشست خبری امروز شنبه در تشریح عملکرد و رویکرد معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، گفت: بررسی تخلفات ساختمانی، تدوین برنامههای شهر تهران، ساماندهی سیما و منظر شهری، طرح جامع و تفصیلی، تعیین حریم شهر تهران و تدوین ضوابط و مقررات شهرسازی از اولویتهای برنامههای معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران است.
وی افزود: در حوزه کنترل تخلفات ساختمانی به استناد کمیسیون ماده 100 برنامههایی را در دستور کار قرار دادیم که برخی تخلفات ساختمانی از طریق مناطق و شکایتهای مردمی مطرح میشوند که توسط این معاونت پیگیری میشود.
حناچی ادامه داد: بخش دیگری از تخلفات ساختمانی از طریق مهندسین ناظر به اداره کل حقوقی معاونت شهرسازی و معماری ارسال میشود که آنها نیز برای پیگیری در دستور کار قرار میگیرند. در سال جاری 240 جلسه برای کمیسیون ماده 100 برگزار شده که در برخی از آنها اعضا ملاقاتهای مردمی نیز داشتهاند و این جلسات به صورت مستمر برگزار میشود و در آنها تخلفات ارسال شده به کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به اینکه در شش ماهه نخست سال 1397 در مجموع 4734 رأی توسط کمیسیون ماده 100 صادر شده است، افزود: اکثر آراء صادر شده منتج به اخذ جریمه بوده است. چنین حجمی از تخلفات علامت خوبی نیست و قطعا نباید این حجم از تخلفات در شهر وجود داشته باشد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در تشریح برنامههایی که در دستور کار این معاونت قرار گرفته است به موضوع آموزشهای شهروندی در حوزههای مختلف اشاره کرد و افزود: آموزش شهروندی در حوزههای مختلف توسط اداره کل معماری و ساختمانی معاونت شهرسازی قرار گرفته است. در این راستا افزایش کیفیت زیست پذیری در حوزههای مختلف شهر تهران در دستور کار است. همچنین مناسب سازی معابر در شهر مورد توجه قرار گرفته است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران تاکید کرد: امروز معنای معلولیت در جامعه تغییر کرده است لذا باید فضاهای عمومی مورد توجه قرار گیرد و با نگاه کرامت انسانی برای همه شهروندان در شهر امکان زیست مناسب را فراهم کرد. در همین راستا همکاران ما در اداره کل معماری و معاونت شهرسازی جلسات مستمری را برگزار کردهاند.
حناچی به ارتقای کیفیت ساختمانها و استانداردسازی مصالح و به روز رسانی ضوابط اشاره کرد و افزود: در این حوزه باید به شکل جدی به ارتقای کیفیت ساختمانها توجه کنیم و در همین راستا گزارشاتی که توسط مهندسین ارسال میشود مورد توجه قرار میگیرد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مواردی که توسط اداره کل معماری و معاونت شهرسازی در حال پیگیری است موضوع رویکرد معماری ایرانی و اسلامی در سطح شهر تهران است. یکی از برنامههای این اداره کل به طور ویژه پیگیری موضوع رویکرد ایرانی اسلامی است که در همه ابعاد شهرسازی مورد توجه قرار گیرد. همچنین باید ساختمانهای تاریخی که در شهر تهران قرار گرفتهاند به طور ویژه مد نظر قرار میگرفتند که در همین راستا اقدامات خوبی برای حفظ بافتهای تاریخی انجام شده است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود به طرح راهبردی فضاهای زیرسطحی اشاره کرد و افزود: طرح راهبردی فضاهای زیرسطحی و ساماندهی پهنههای صنعتی برای اختصاص صنایع پاک از دیگر مواردی است که توسط اداره معماری و معاونت شهرسازی در حال پیگیری است.
وی افزود: طرح ارتقای میادین در حال حاضر برای سه میدان منیریه، محمدیه و بهارستان در دستور کار قرار گرفته است.
حناچی درباره توقف بررسی لایحه برج - باغ در شورای شهر تهران نیز گفت: بر اساس تصمیم اعضای شورا ضوابط و پیشنهاداتی برای لایحه جدید توسط معاونت شهرسازی به شورا ارسال شد که در آن تشویقاتی برای باغداران در نظر گرفته شده است تا از این طریق ضمن حفظ باغات با توجه به کاربریهایی که ایجاد میکنیم تشویقاتی را برای مالکین باغات در نظر بگیریم.
وی بهبود وضعیت اقتصادی محلات را یکی دیگر از برنامههای معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران خواند و افزود: بازبینی طرح محله سیروس که قبلا ارائه شده بود در دوره جدید مدیریت شهری در قالب طرحی جدید در دستور کار قرار گرفته است. همچنین پروژههای بازآفرینی شهری که مهمترین آنها محور خط راه آهن تهران - تبریز است یکی از اقداماتی است که در این دوره پیگیری شده و برای طراحی پروژهای مناسب از ظرفیت مسابقات معماری و شهرسازی در آن استفاده شده است.
حناچی ادامه داد: سه مسابقه برای پهنه جنوبی خلیج فارس، خط راه آهن تهران - تبریز و احداث بنای جدید پلاسکو در نظر گرفته شده است.
وی درباره بافت تاریخی تهران نیز گفت: اگر چند دهه قبل توجه مناسب به بافت تاریخی تهران انجام میشد امروز تهران به گونه دیگری دیده میشد. تهران به لحاظ بافت تاریخی وضعیت خوبی ندارد و علی رغم تلاشهای انجام شده باید توجه بیشتری به این بافت صورت میگرفت. باید اقدامات متفاوت با سایر بافتها انجام شود. در حال حاضر مطالعاتی انجام شده و هم اکنون با همکاری شهرداری منطقه 12 مشغول انجام برخی پروژهها در این حوزه هستیم.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران تصریح کرد: برای مثال در محدوده لاله زار، میدان توپخانه و محله عودلاجان این اقدامات در دستور کار است. در محله عودلاجان طرح خوبی که انجام شده باید مورد توجه قرار گیرد و از ظرفیت آن برای برگزاری تورهای گردشگری و گردهماییهای فرهنگی استفاده مناسبی داشته باشیم.
حناچی در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص قرارگیری وی در لیست کاندیداهای شهرداری تهران گفت: وظیفه تشخیص شهردار تهران بر عهده شورای شهر تهران است. با توجه به مشکلاتی که شهر تهران با آن دست به گریبان است قطعا با سر به این سمت نخواهم رفت اما نهایتا این موضوع بر عهده شورای شهر تهران قرار دارد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص احداث ساختمان جدید پلاسکو و قرار گیری آن در لیست ساختمانهای بلند مرتبه تصریح کرد: این ساختمان با توجه به اتفاقی که در آن روی داده است از اهمیت بسیاری برخوردار است. بعد از حادثه پلاسکو ذینفع اصلی آن که بنیاد مستضعفان بوده با فشار ذینفعان قبلی مواجه شد. بخشی از این ذینفعان اسنادی داشتهاند به شکلی که صاحب سرقفلی و یا مستاجر بودند و برخی دیگر اسنادی در دست نداشتند اما محل کسب و کار آنها در این ساختمان قرار داشت. تحت تاثیر فشاری که بر روی بنیاد بود برای بخش شمالی پلاسکو بنیاد پیشنهاد کرد که مقاوم سازی را در این بخش انجام میدهد ولی ما شرطی قرار دادیم که باید مشاور صاحب صلاحیت که نظام مهندسی آن را تایید کند امکان این مقام سازی را به تایید برساند و ثابت کند که میشود در این بخش این مقاوم سازی را انجام داد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران افزود: در مورد قرار گیری پلاسکو در لیست برج نیز طبق چیزی که قبلا بوده است میتوانیم به مالک اجازه ساخت دهیم. در این ساختمان تمام ضوابط و مقررات ملی به صورت کامل رعایت نشده بود؛ لذا ما وظیفه داریم برای احداث ساختمانی جدید با توجه به حادثهای که رخ داده و 19 نفر از جوانان ما جان خود را در این حادثه از دست دادهاند طرحی را اجرایی کنیم که به این حادثه و یادبود این افراد نیز اشاره داشته باشد. بر همین اساس فراخوانی انجام شده که امیدواریم اثری که یاد این عزیزان را به یادگار داشته باشد انتخاب شود. البته بنیاد مستضعفان نیز قراردادی با یکی از مشاورین بسته بود که این مشاور نیز در مسابقه شرکت خواهد کرد.
حناچی درباره طرح تفصیلی شهر تهران و همچنین ساخت و سازها در منطقه 22 گفت: در سال 76 مناطق 21 و 22 داخل محدوده تهران تلقی شدند و چون طرح تفصیلی نداشتند ساخت و ساز در آنها بر اساس یک مصوبه از کمیسیون ماده پنج که در سال 78 بود انجام میشد.
وی ادامه داد: در منطقه 22 طرح تفصیلی به گونهای بود که اساسا قالب بلندمرتبه سازی در آن وجود نداشت اما زمانی که طرح تفصیلی برای کل شهر تهران تصویب شد در منطقه 22 به استناد مصوبه کمیسیون ماده پنج برخی از بلندمرتبه سازیها انجام شد که ما در ابتدای کار در معاونت شهرسازی به این موضوع پرداختیم و تلاش کردیم که بلندمرتبه سازیهای خارج از ضابطه را متوقف کنیم و آنچه که توانستیم کنترل کنیم این بود که از این پس چنین اتفاقاتی در این منطقه رخ ندهد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در خصوص پروژه ایران مال نیز گفت: این پروژه 600 هزار متر مربع پروانه ساخت داشته که تا کنون یک میلیون و 200 هزار متر مربع ساخته است که در صورت صلاح دید شهرداری تهران برابر قانون میتواند جلوی ساخت و ساز این پروژه را بگیرد.
وی ادامه داد: فضای ساخته شده در شهر حاصل تلاش سه دایره هم سطح است و مثلث متساوی الاضلاعی که در این فضا تشکیل میشود شامل مدیران ارشد برای اجرای پروژهها، افرادی که سرمایه را به شهر میآورند و منافع عمومی شهروندان است که اگر این سه به صورت متعادل مورد توجه قرار گیرند جای هیچ گونه نگرانی نیست.
حناچی تاکید کرد: شهر با سرمایه اداره میشود و میزان موفقیت مدیران شهری به جذب سرمایهها بستگی دارد البته این سرمایهها باید به صورت سالم در شهر جذب شوند. نباید کاری کنیم که افراد سرمایه به شهر نیاورند. شهرداری موظف است سرمایه افراد را در جای مناسب هدایت کند و وظیفه داریم از فردی که قصد آوردن سرمایه دارد استقبال کنیم و سرمایه وی را به مسیر درست هدایت کنیم.
وی در خصوص کاهش درآمدهای شهرداری تهران از محل ساخت و سازها نیز گفت: شهرداری و شورای شهر تهران در حال حاضر فشار زیادی را تحمل میکند اما حاضر نیست که به مسیر قبلی باز گردد. بی تردید چیزی که در سه دهه ایجاد شده در مدت یک سال حل نخواهد شد و برای حل این معضل به یک دوره پنج ساله نیاز داریم. باید به گونهای عمل کنیم که از تامین 80 درصدی درآمدهای شهرداری در سال 86 از این محل، آن را به میزان 50 درصد کاهش دهیم که اعضای شورای اسلامی شهر تهران نیز از این موضوع حمایت میکنند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران ادامه داد: لایحه منابع مالی پایدار که برای اولین بار از دولت خارج و به مجلس ارسال شده است فردا در کمیسیون شوراها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد که امیدواریم هر چه زودتر به تصویب برسد. چرا که باید معلوم کنیم شهرهای ما از چه منابع سالمی و چگونه باید اداره شوند.
وی درباره لایحه برنامه عملیاتی ایمن سازی ساختمانهای بلندمرتبه نیز گفت: این لایحه توسط شورا به معاونت شهرسازی شهرداری تهران واگذار شد که در حال حاضر تهیه شده و به شورا ارسال شده است. ایجاد ادبیات واحد در تعریف ساختمانهای بلندمرتبه از اولویتهایی بود که در ابتدای تدوین این لایحه مد نظر قرار گرفت. در گام اول شناسایی ساختمانها انجام شد و لایحه نهایتا تدوین و برای تصویب به شورای اسلامی شهر تهران ارسال شده است.
حناچی در مورد طرح جامع برج میلاد نیز گفت: برای 120 هکتار موجود در محدوده برج میلاد طرح جامعی مقرر شد که تهیه شود که در حال حاضر مقدمات آن آماده شده و امیدواریم تا پایان سال این طرح تهیه شود.
وی درباره نمای ساختمانها نیز گفت: به دلیل اینکه رابطه شهروندان با نمای ساختمانها یکی از نخستین مواجهه شهروندان با شهر است از اهمیت بسزایی برخوردار است. فضای بینابینی که علاوه بر خواسته شهروندان، باید سایر مسائل شهر را نیز در بر بگیرد. این فرآیند در حال بازبینی است و در جریان بازبینی صدور پروانههای ساختمانی امکان انتخاب نما فراهم شده است.