کافه باغ موزه مقدم تهران از جمله خانههای مجلل دوران قاجار، متعلق به یکی از درباریان آن دوران به نام محمد تقی خان احتساب الملک، است. احتساب الملک دارای دو پسر به نامهای حسن و محسن بود که برای ادامه تحصیل به اروپا رفتند.
خانه مقدم
برادر کوچکتر، محسن، پس از اتمام تحصیلات خود در رشتههای نقاشی، تاریخ هنر و باستانشناسی در سال 1315 ه.ش به ایران بازگشت و به همراه همسر فرانسوی خود «سُلما» در خانه پدری ـ محل کنونی کافه باغ موزه مقدم ـ ساکن شدند و در کنار فعالیتهای علمی به گردآوری آثار و اشیاء تاریخی و فرهنگی پرداختند.
موقعیت جغرافیایی و مسیرهای دسترسی
کافه باغ موزه مقدم از جاهای دیدنی تهران در، خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک 251 قرار دارد. اگر قصد سفر با مترو به این موزه را دارید میتوانید از ایستگاههای حسنآباد و دانشگاه امام علی (ع) استفاده کنید. این موزه بین این دو ایستگاه مترو قرار دارد و با حدود پنج دقیقه پیادهروی به آنجا میرسید. وقتی در این محل قدم میزنید، اگر از قبل از محل این موزه آگاه نباشید اصلا فکر نمیکنید چنین بنایی در این محل وجود دارد. همه ساختمانهای اطراف آن از معماری معمولی و نسبتا جدیدی برخوردار هستند، اما به درب ورودی موزه که میرسید همه چیز عوض میشود.
پربازدیدترین ها:
اولین چیزی که توجه شما را در کافه باغ موزه مقدم از جاهای دیدنی تهران جلب خواهد کرد حوض و شمعدانی و استفاده بسیار زیاد و مناسب و زیبا از رنگٰهای شاد مانند فیروزهای، آبی آسمانی و بنفش است. ورودی موزه برای هر نفر ایرانی 3000 تومان است که با ارائه کارت دانشجویی میتوانید از تخفیف هم بهرهمند شوید.
معماری موزه مقدم
معماری ایرانی با رعایت اصول ساخت باغ ایرانی در این خانه به خوبی به چشم میآید. این خانه محل سکونت خاندان محمدتقی خان احتساب الملک از صاحبمنصبان مشهور دربار قاجار بوده است. سپس این خانه در اختیار دکتر محسن مقدم، استاد باستانشناسی دانشگاه تهران و همسر فرانسویاش سلما، قرار میگیرد.
این زوج باذوق که قدر آثار تاریخی و هنری کشورمان را به خوبی میدانستند شروع به جمعآوری آثار با ارزشی از سراسر کشورمان میکنند که در گزارشی مفصل به آنها خواهیم پرداخت.
گلکاری و فضاسازی انجام شده با گیاهان حال و هوای بسیار خوشی برای گردشگران کافه باغ موزه مقدم از جاهای دیدنی تهران فراهم میآورد
در قسمت غربی کافه باغ موزه مقدم از جاهای دیدنی تهران ساختمان اربابی (برج) واقع شده است که استاد مقدم به همراه یکی از شاگردان در دانشکده هنرهای زیبا، دکتر ابوالقاسمی، در سال 1345 ساختهاند. این ساختمان با کاشیهایی از دوران قاجار تزیین و بخشهایی از هنرهای ایرانی در آن به نمایش گذاشته شده است.
در قسمت شمالی این ساختمان یک ایوان با چند طاق و ستون زیبا ساخته شده که مزین به کاشیهایی از دوران زندیه و قاجار است. در وسط این ایوان حوضچهای از جنس مرمر قرار دارد که از حمام فتحعلی شاه به اینجا منتقل شده و آبی که از آن جاری میشود توسط یک جوی باریک به داخل یک استخر میریزد.
در قسمت شمالی حیاط اندرونی ایوان زیبایی قرار دارد که از چهار ستون با سرستونهایی با گچبری کرنتی تشکیل شده است.
آدرس: تهران، خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک 251