به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، جنگ افغانستان از مسیر ریلی خود خارج شده و امریکا از روی ناچاری برای پایان دادن به این جنگ 17 ساله مجبور به مذاکره با طالبان شده است. طالبان نیز از این فرصت بهخوبی استفاده کرده و صلح در افغانستان را به خروج کل نیروهای خارجی از این کشور گره زده است.
با در نظر گرفتن چنین شرایطی اگر در آینده نه چندان دور صلحی در کشور افغانستان به دست آید مسلماً ذینفع آن مردم این کشور و به دست آمدن ثبات در منطقه نخواهد بود.
به گفته بیل راگویو کارشناس ارشد دفاعی، بعد از آغاز مذاکرات مستقیم میان آمریکا و طالبان از اوایل سال جاری احتمال تحقق صلح در افغانستان بسیار بالا است. هفته گذشته نمایندگان طالبان به رغم عدم حضور نمایندگان رسمی دولت افغانستان و آمریکا در نشست صلح مسکو در پایتخت روسیه حضور یافتند.
پیش آغاز مذاکرات و عنوان کردن شرایط طالبان برای به نتیجه رسیدن نشست صلح مسکو، نمایندگان این گروه خواستار خروج رهبران طالبان از لیست تحریمهای سازمان ملل، آزادی زندانیان، به رسمیت شناختن دفتر سیاسی و پایان دادن به پروپاگاندای رسانههای غرب علیه امارت اسلامی افغانستان شدند.
در نشست مسکو طالبان طی بیانیهای خود را تحت عنوان امارت اسلامی افغانستان نامید دقیقاً همان اسمی که دولت طالبان قبل از حمله آمریکا در سال 2001 بعد از حمله تروریستی القاعده در 11 سپتامبر با آن خود را معرفی میکرد.
طالبان براین باور است نمایندگان امارت اسلامی افغانستان نماینده حقیقی مردم این کشور هستند نه دولت افغانستان، آنان معتقدند دولت کنونی افغانستان تنها عروسک خیمه شب بازی است که نقش غرب در این کشور را بازی میکند. بر اساس چنین باورهایی طالبان تا کنون حاضر به مذاکره و یا تقسیم قدرت با دولت کنونی افغانستان نشده است.
بیل راگویو یاد آور میشود که برخلاف برخی از سیاستمداران که فکر میکنند شرایط سخت طالبان برای تحقق صلح از جمله خروج تمام نیروهای خارجی از افغانستان تنها موضع گیری اولیه آنان در این مذاکرات است و با ادامه این گفتگوها کمکم انتظارات آنان کاهش مییابد، باید گفت که این انتظارات و تقاضاها به مدت یک دهه است که توسط طالبان مطرح میگردد.
در زمانی که دولت باراک اوباما برای مذاکره صلح با طالبان در حین افزایش حملات نیروهای افغانستان تلاش میکرد، طالبان حتی ذرهای از موضع خود کوتاه نیامد و در حال حاضر نیز طالبان با کوچکترین هزینهای توانست دفتر رسمی خود در قطر را بازگشایی و خطرناکترین رهبران که در زندان گوانتانامو نگهداری میشدند را آزاد کند و حالا با گرفتن تمام این امتیازات امریکا برای تحقق صلح در افغانستان تلاش میکند.
طالبان بهخوبی به ناامیدی غرب در جنگ افغانستان پی برده است و در چند ماه گذشته شدیدترین حملات را علیه نیروهای افغانی داشته است. طالبان در دو ماه می و آگوست توانست کنترل بخشهایی از استانهای مرکزی را به دست آورد و حملات وحشیانه خود به مناطق مسکونی این استانها را مضاعف کرد.
بیل راگویو با در نظر گرفتن تمام این شرایط خاطر نشان کرد، آیا توافق با طالبان در این شرایط ممکن است؟ باید گفت بله اما مسلماً این توافق هیچ نفعی برای مردم افغانستان و تمام کسانی که خواهان به قدرت نرسیدن گروههای افراطی و تروریستی در منطقه هستند نخواهد داشت.
/