چندی پیش نینتندو از پایان خط تولید کنسول محبوب NES Classic Edition خبر داد و سر و صدای بسیاری در میان طرفداران به پا کرد. اما واقعا چرا نینتندو باید دست به چنین کاری بزند و عرضه کنسول پر فروشی را که همه برای به دست آوردنش سر و دست می شکانند را متوقف کند.
هر چه باشد طرفداران و علاقه مندان بازی های ویدیویی این کنسول موفق قدیمی را دوست دارند و برای موجود شدنش در پشت ویترین های فروشگاه ها، لحظه شماری می کنند. آیا ژاپنی ها از پول بدشان می آید؟ چطور می شود که یک شرکت پس از شکست Wii U، متوجه یک پتانسیل بالقوه و سودمند نشود.
با این حال نینتندو همچنان در سکوت به سر می برد و هیچ واکنشی از خود در ارتباط با این موضوع نشان نداده است. می توانیم ساعت ها راجع به دلایل این پایان نا خوش آیند صحبت کنیم و احتمالات مختلفی را برای تصمیم نینتندو ارائه دهیم. بگوییم که لایسنس کردن بازی های قدیمی این کنسول دست و پا گیر نینتندو شده اند یا دلیل تولید نشدن NES Classic Edition را گردن نینتندو سوییچ بیاندازیم.
شاید هم نینتندو چشم انداز دیگری برای آینده در نظر گرفته و می خواهد با بازنشسته کردن کنسول جذاب خود، فرصت را برای بازگرداندن SNES Classic آماده و آن را برای فصل تعطیلات معرفی کند. اما بسیاری از افراد فرض را بر آن گذاشته اند که نینتندو می خواهد با اجرای برنامه ای بلند مدت، محصولات مختلفی را عرضه کند و سود بیشتری به دست آورد.
اما در پاسخ به تمامی این فرضیات و احتمالات، باید بگوییم که اشتباه می کنید. نینتندو اپل نیست و به هیچ عنوان پول شما را نمی خواهد. آن ها به چشم یک مشتری یا یک طرفدار به شما نگاه نمی کنند. علاقه اصلی آن ها رضایت مندی خریداران محصولات شان است. آن ها قلب و ذهن افراد را می خواهند و دوست دارند بیشتر از هر چیز دیگری به آن ها فکر کنید.
نینتندو اپل نیست و به هیچ عنوان پول شما را نمی خواهد
نینتندو می خواهد که محصولاتش به شدت و برای همیشه خواستنی و دوست داشتنی باشند. آن ها همیشه سعی می کنند که میزان عرضه و تقاضا را نزدیک به یکدیگر نگه دارند. اما در اکثر مواقع عرضه محصولاتشان بسیار کم است و تقاضا به شدت بالا. اگر چه این سیاست به خوبی روی NES Classic اعمال شد و نتیجه مثبتی در پی داشت، اما این استراتژی نتوانست به خوبی روی 3DS و اسباب بازی های آمیبو اجرا شود.
وقتی که نینتندو در مورد یک محصول محدود، بیش از اندازه جو سازی و تبلیغ می کند، در حالی که می داند توان تولید آن را به میزان تقاضای موجود ندارد، در واقع در حال آماده سازی فضا برای آینده است. اما زمانی که صحبت از یک محصول کلاسیک و نوستالژیک نینتندو می شود که از قضا قیمت خوبی هم دارد، باید انتظار فروش خوب آن را داشت.
در واقع نینتندو هم از آینده فروش این محصولات خبر دارد و حتی می داند که تقاضا برای آن ها تا چه اندازه ای بالا می رود. هم چنین نینتندو قدرت آن را هم دارد که محصولاتی مانند NES Classic رادر ابعاد گسترده تولید و عرضه کند. اما بر اساس چیزی که ما به دست آورده ایم، می دانیم که نینتندو فروش نیمی از چند محصول مختلفش را به فروش یک محصول پر تقاضا ترجیح می دهد.
با استفاده از این روش ها، همیشه مشتریان دست به نقدی وجود خواهند داشت که حاضرند هر چه نینتندو به فروش برساند را خریداری کنند. چرا که می دانند اگر دیر اقدام کنند، آن محصول برای همیشه از دست می رود. برخی هم اعتقاد دارند که استراتژی نینتندو بسیار کارآمدتر از کارهایی است که دیگر کمپانی های بزرگ انجام می دهند.
این صنعت پر است از شرکت هایی که هدفشان پیشرفت است و در این راه به هدف های مختلفی برای آینده و کسب درآمد بیشتر چشم دوخته اند.اما نینتندو قصدی برای به حد اکثر رساندن سود شرکتش ندارد و نمی خواهد رفتاری شبیه به دیگر شرکت ها از خود نشان دهد.
البته باید خاطر نشان کرد که آن ها در این مدت گرایش خاصی به فروش بازی های کلاسیک دیجیتالی برای بدست آوردن سود بیشتر پیدا کرده بودند. با این حال ژاپنی ها بر خلاف بسیاری از شرکت های امروزی هنوز نمی خواهند با استفاده از میکرو ترنسکشن و فروش محتوای قابل دانلود، به سود بیشتری دست پیدا کنند.
این ترفندهای سودزا تنها باعث شدند که بازی های موبایلی به محصولات میلیارد دلاری بدل شوند و تنها هدفی که به دنبال دارند، محدود به بیرون کشیدن پول بیشتر از جیب من و شما تا حداکثر امکان است. با وجود اینکه استفاده از این استراتژی ها روز به روز میان شرکت ها فراگیرتر می شوند، اما به نظر نمی رسد که نینتندو علاقه ای به آن ها داشته باشد.
آن ها دوست دارند وسعت فروش محصولات شان را کنترل کنند تا مشتری هایشان را برای محصولی که باید آن را تهیه کنند، تشنه نگه دارند. بهترین راه هم برای انجام این کار، اعمال محدودیت های شدید روی عرضه آن دسته از محصولات است تا هیچکدام از آن ها در قفسه فروشگاه ها باقی نمانند.
نینتندو بیشتر از هر فرد دیگری طرفدارانش را درک می کند
هر طور می خواهید راجع به این موضوع فکر کنید. اما اگر فکر می کنید که نینتندو شرکتی است که برای طرفدارانش اهمیتی قائل نیست سخت در اشتباه هستید. نینتندو بیشتر از هر فرد دیگری طرفدارانش را درک می کند. نینتندو می داند که چه چیزی آن ها را به وجد می آورد و چه عاملی باعث می شود تا طرفدارانش برای محصولات شرکت پول خرج کنند.
درآمد آن ها بر این شعار استوار است: «خواسته ها و نیازهای طرفدارانش». زمان زیادی طول کشیده تا آن ها این موضوع را بفهمند، درکش کنند و ادامه اش دهند. شرکت نیازی به آن ندارد که به حرف من، شما یا طرفدارنش گوش دهد. آن ها فقط باید به کاری که در حال انجامش هستند ادامه دهند. اما یک مسئله بزرگ هم در ارتباط با این موضوع وجود دارد. ممکن است نارضایتی های مشتریان بالا بگیرد و آن ها از اینکه قادر به خرید محصولی که می خواهند نیستند، خسته شوند.
اما مطمئن باشید که نینتندو چشمه غنی حسن نیت است. با این حال باید از آن ها درباره مرزهای شان سوال کرد و پرسید که تا کی باید فصل های تعطیلات نا امید کننده را پشت سر بگذاریم و بشنویم که باید محصولی را بخریم که نمی خواهیم. نینتندو این موضوع را خیلی زود می فهمد. بدترین کابوس برای آن ها این است که محصولی در ویترین فروشگاه ها داشته باشند که کسی برایش اهمیتی قائل نیست.