براساس این طرح به دولت اجازه داده میشود از محل منابع تا سقف معادل ریالی دو میلیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی که با نرخ سامانه نظام یکپارچه مدیریت ارزی (نیما) به ریال تبدیل شود، تا سقف معادل ریالی 592 میلیون و 500 هزار یورو از محل کاهش 30 درصد از منابع بند «ه» (بهجز ردیفهای یک و2و3 جدول مربوطه) تبصره 4 قانون بودجه 1398 کل کشور، انتشار 100 هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت ارزی و ریالی بلندمدت تحتعنوان «اوراق مشارکت در بازسازی منازل آسیبدیدگان سیل» و فروش آن در داخل و خارج از کشور با تضمین بازپرداخت اصل و سود توسط دولت، بانکها و بانک مرکزی مجاز به خرید مانده اوراق فروش نرفته هستند، صرف حمایت از آسیبدیدگان از سیل و جبران خسارات وارده کند. به گزارش «ایرنا» این طرح با هدف مدیریت بحران، تخصیص بودجه و نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی در موضوع سیل اخیر تدوین شده است.
درهمین حال بهدنبال اعلام خبری ازسوی یکی ازنمایندگان مجلس مبنی بردرخواست رئیسجمهوری از مقام معظم رهبری برای برداشت 2 هزارمیلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به منظور جبران خسارت ناشی از سیل، روز گذشته «سیدهفاطمه ذوالقدر» نماینده مردم تهران در مجلس وعضو فراکسیون امید در گفتوگو با «ایرنا» مبلغ درخواستی از سوی رئیسجمهور را 2 میلیارد یورو اعلام کرد ودرخصوص این خبر گفت: رئیسجمهوری در نامهای به رهبر معظم انقلاب درخواست برداشت 2 میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی را برای جبران خسارات به مناطق سیلزده کرد. او اظهار کرد: دکتر روحانی در این نامه درخواست برداشت دو میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی که معادل ریالی آن با توجه به نوسانات نرخ ارز حدود27 هزار میلیارد تومان است را ارائه کرده است تا این مبلغ هرچه سریعتر به مناطق سیلزده اختصاص پیدا کند.
انتقاد از عدم حضور وزرا در مجلس
در کنار ارائه طرح دو فوریتی فراکسیون امید برای حمایت از سیلزدگان، عدم حضور وزرای نیرو، کشورو راه وشهرسازی درجلسه روز یکشنبه مجلس، انتقاد برخی نمایندگان را دربرداشت. قرار بود وزرای مذکور درجلسه روز یکشنبه گزارشی از وضعیت مناطق سیلزده را به نمایندگان مجلس ارائه کنند اما به دلیل سفر به استان خوزستان و لرستان درجلسه مجلس حضور پیدا نکردند. به همین دلیل روز گذشته حسینعلی حاجیدلیگانی در جلسه مجلس با انتقاد شدید از دولت گفت: نیامدن وزرا در جلسه روز گذشته مجلس شورای اسلامی برای بررسی ابعاد سیل به دلیل حضور آنها در خوزستان عنوان شده بود که ما مطلع شدیم وزرا به خوزستان نرفته بودند. به گزارش «ایسنا» وی با طرح این سوال که «چرا اجازه میدهید که سر مجلس شورای اسلامی کلاه بگذارند؟» گفت: این به معنای کلاهگذاری سر مردم و همه افراد دارای مشکل است. بازی گرفتن مجلس شورای اسلامی به این شکل درست نیست. باید در درجه اول رئیس مجلس و هیاترئیسه این موضوع را پیگیری کنند. وی در ادامه اظهار کرد: حضور در مجلس شورای اسلامی مشکلزاست یا اینکه آقایان در ایام عید چند روز به قشم بروند و فارغ از تمامی مشکلات اوقات خود را بگذرانند، این نوع رفتار آغاز روند جدیدی با مجلس شورای اسلامی است که نباید اجازه این اتفاقات را داد. بهدنبال آن علی مطهری که ریاست جلسه را برعهده داشت، در پاسخ به این اخطار گفت: تعبیر کلاه گذاشتن سر مجلس شورای اسلامی خوب نیست. نباید زود قضاوت کرد. اجازه دهید دولت در اینباره توضیح دهد و بعد از آن قضاوت کنید.
نایبرئیس مجلس اظهار کرد: به ما گفته بودند که قرار است وزرا به خوزستان بروند و به همین دلیل نمیتوانند در جلسه مجلس شورای اسلامی حضور داشته باشند. درحالحاضر متوجه شدهایم که آنها به خوزستان نرفتهاند. این تردیدی را ایجاد کرده که باید در اینباره توضیح داده شود. او همچنین تاکید کرد که مجلس شورای اسلامی منتظر توضیح دولت خواهد بود تا تصمیم مقتضی گرفته شود. در همین حال به گفته بهروز نعمتی، عضو هیاترئیسه مجلس جلسه با وزرای نیرو و کشور یکشنبه هفته آینده برگزارخواهد شد.
ارسال گزارش به قوهقضائیه
حسن روحانی رئیسجمهوری نیز یکشنبهشب در جلسه هیاتدولت، بر تعهد دولت نسبت به اقدام سریع برای جبران خسارات آسیبدیدگان تاکید کرد. ازسوی دیگر رئیس قوهقضائیه یکشنبه شب پیش از ترک استان گلستان گفت: براساس گزارشات دریافتی از نمایندگان و بازرسان در مناطق سیلزده بهویژه استانهای گلستان و خوزستان علت اصلی سیل و تشدید خسارات لایروبی نکردن انهار بوده که در این ارتباط با عاملان آنها مطابق قانون رفتار خواهد شد. در همین راستا روز گذشته ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور، از تکمیل گزارشهای این سازمان در رابطه با سیل اخیر خبر داد و گفت: در رابطه با وقوع سیل در چند استان تاکنون 3 گزارش کامل به رئیس قوهقضائیه ارسال شده است.
آخرین وضعیت مناطق سیلزده
با فروکش کردن سیل در برخی نقاط کشور روند امدادرسانیها نیز سرعت بیشتری به خود گرفته است اما هنوز شرایط مناطق سیلزده بحرانی است. براساس آخرین گزارشها با اقدامات سپاه و ارتش و باز شدن کانال صفائیشان آب زیادی از منطقه «گمیشان» به سمت دریا هدایت شده است. همچنین همه تلاشها معطوف به خروج آب از آققلا است. امدادرسانی به شهرهای پلدختر و معمولان در لرستان که از سیل اخیر با بیشترین خسارت روبهرو شدند نیز ادامه دارد. در همین حال غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان درگفتوگو با «ایلنا» درخصوص خبر ورود آب به ورودی شهر اهواز گفت: مقداری آب به ورودی شهر اهواز رسیده که مربوط به کارون نبوده و از کانال سلمان وارد شهر شده است که البته در حال کنترل است. استاندار خوزستان همچنین گفت: با توجه به اینکه ورودی سد کرخه کاهش پیدا نکرده یا کاهش قابلتوجهی نداشته است، خروجی سد بالا رفته است و ظرفیت کرخه پر شده است. این مساله، شرایط را برای برخی شهرها و روستاهای پاییندست سخت کرده است. شریعتی خواستار خروج مردم از مناطق پرخطرشد. شریعتی همچنین تاکید کرد پایین دست تحمل این حجم آب را ندارد. همچنین بهدنبال شکسته شدن سیلبند شهر شیبان در شهرستان باوی، فرمانداری این شهرستان دستور تخلیه شهر شیبان را صادر کرد. از سوی دیگر نگرانیها درمورد وضعیت شهر سوسنگرد و احتمال زیر آب رفتن آن همچنان ادامه دارد. شاهین هاشمی، فرماندار حمیدیه در استان خوزستان هم گفت: وضعیت این شهر پایدار است و همه تلاشها برای جلوگیری از ورود آب و آبگرفتگی در شهر متمرکز شده است. این شهر از جمله مناطقی است که روز شنبه دستور تخلیه آن صادر شده بود. مدیرکل پیشبینی و هشدار سازمان هواشناسی نیز با اعلام اینکه بارشها در استان خوزستان از صبح روز شنبه هفته آینده مجددا آغاز خواهد شد نسبت به وقوع سیلاب در این استان هشدار داد و اعلام کرد که خوزستان تا پایان هفته آینده در مرحله هشدار سیل باقی میماند.
سفر وزیرکشور به خوزستان
در ادامه بازدید از مناطق سیلزده روز گذشته عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور و قائممقام شورایعالی مدیریت بحران کشور برای نظارت مستقیم بر روند مدیریت بحران سیل در استان خوزستان، به این استان سفر کردند. رحمانیفضلی درجریان این سفر گفت که وضعیت شهر اهواز جای نگرانی ندارد و باثبات و پایدار است.
گزارشی از ارسال کمکها
درهمین حال، جمعیت هلالاحمر در اطلاعیهای اعلام کرد: رکورد کمکهای نقدی داخلی مردم به جمعیت هلالاحمر که 63 میلیارد تومان در زمان زلزله کرمانشاه بود، برای سیلزدگان کشور شکسته شد. علیاصغر پیوندی در حساب توییتری خود رقم این کمکها را 72 میلیارد و 944 میلیون تومان تا روزگذشته اعلام کرد. درهمین راستا، محموله کمکهای بشردوستانه صلیب سرخ آلمان برای سیلزدگان کشورمان به ارزش 300 هزار یورو صبح دیروز با حضور میخائیل کلور برختولد سفیر جمهوری فدرال آلمان در ایران بهصورت رسمی به سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر ایران تحویل داده شد. کمکهای دولت سوئیس برای سیلزدگان ایران نیز روز گذشته به سازمان هلالاحمر تحویل داده شد. همچنین کمکهای ارمنستان به سیلزدگان با حضور سفیر کشورمان در ایروان و مقامات ارمنستانی بارگیری و ارسال شد.