به گزارش روز پنجشنبه گروه اخبار علمی ایرنا، بهبود بناهای شهر برای جلوگیری از اثر مخرب سیل، حفاظت از تالابها و معرفی استراتژیهای طبیعی مانند درختان و پوشش گیاهی، بازگرداندن رودخانهها به روند طبیعی، بهبود شرایط خاک، قرار دادن پریزها، سوکتها و قطعکنندهها در ارتفاع مناسب و ساخت و ساز در ارتفاع حداقل یک متری از زمین از جمله مهمترین راهکارهای مثابله با سیل هستند. در کنار این اقدامات، استفاده از فناوریهایی که طی سالهای اخیر برای کاهش تلفات سیل توسعه داده شده اند نیز میتواند موثر باشد. به برخی از این فناوریها در ادامه اشاره شده است.
- محافظ Aquobex
این محافظ از ورود آب سیلاب از طریق در و پنجره به داخل خانه جلوگیری میکند، به راحتی قابل نصب و استفاده است و هیچ نفوذی به سطح داخلی ندارد.
- سیلبندهای صنعتی
این تجهیزات بسیار ایمن بوده و حتی میتواند به عنوان حصار یک دهکده مورد استفاده قرار گیرد. این سیل بندها که یک نمونه از آن CMI نام دارد، راه حل موثری برای محافظت از مناطق سیلخیز است. این تجهیزات توسط متخصصان مورد تست و آزمایش قرار گرفته است و نسبت به روشهای صنعتی دیگر مقرون به صرفه است.
این فناوری دوستدار محیط زیست بسیار بادوام است و بر اثر تغییرات آب و هوا فرسایش نمییابد. از طرفی لازم نیست نگران آسیب های وارده از طرف جوندگان بود.
میتوان از این سیلبند به عنوان حصار اطراف نیروگاها و پالایشگاه ها نیز استفاده کرد. هزینه نصب و نگهداری این دیوار به مراتب کمتر از سیلبندهای مشابه است و به راحتی میتواند جایگزین ورقهای فولادی شود.
- کیسههای جذب آب HydroSnake
این کیسهها بهترین جایگزین کیسه های شن و ماسه هستند و در حالت عادی وزن بسیار ناچیزی دارند. زمانی که در مواجهه با منبع آب قرار میگیرند، آب را جذب کرده و حجیم میشوند. این کیسهها برای جذب، مقاومت و هدایت آب بسیار موثر هستند و برای مصارف خانگی توصیه میشوند.
این کیسهها از جنس پلیپروپیلن هستند و لایههای داخلی آن حاوی پلیمری جاذب است و قبلیت جذب 15 تا 20 لیتر آب را دارد.
- آجرهای Smart Airbrick
این فناوری شامل آجرهایی است که دارای منافذی برای عبور هوا هستند. این آجرها در حالت عادی زیر سطح خانه استفاده میشوند تا هوای موجود در حفرههای آن، مانع از آسیب رطوبت شود.
هنگام مواجهه با سیل، این حفرهها پر از آب شده و بسته میشوند و به نوعی آب را در خود نگه میدارند. استفاده از این آجرها برای جذب آب بسیار مفید است و مانع از نفوذ آب به وسایل خانه و کفپوش می شود.
- کیسههای شن و ماسه
استفاده از کیسههای شن و ماسه سنتیترین و ارزانترین روش مقابله با سیل است. این روش گرچه خیلی موثر نیست ولی به دلیل هزینه پایین میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
- مهر و موم توالت و سیستم های فاضلاب
این روش در جلوگیری از بازگشت فاضلاب به داخل ساختمان بسیار موثر است و میتواند توسط ساکنین یا متخصصان انجام شود.
در این حالت تمام لولههای فاضلاب مسدود میشوند تا هنگام سیل فضلاب وارد ساختمان نشود.
- سایر تجهیزات مقابله با سیل
آّببند (water gate) تجهیزاتی از جنس پیویسی است که مانند یک سد کوچک جلوی جریان آب را می گیرد. هرچه فشار آب بیشتر باشد، آببند ثبات بیشتری پیدا میکند. هزینه این فناوری بیشتر از آببندهای ساخته شده از کیسههای شن و ماسه است، ولی کارایی و استقامت بیشتری در مقابل سیل دارد.
نصب و راهاندازی این آببند بسیار ساده است و میتوان به صورت انفرادی در عرض چند ساعت آماده شود. با استفاده از این آببند میتوان مانع از ورود جریان آب به داخل محوطه شد. این محصول بسیار سبک است و میتواند بارها مورد استفاده قرار گیرد.
محافظ WIPP سیستمی متشکل از یک لایه بسیار بادوام از جنس پلی استر است و طول آن به 150 (45.72 متر) فوت نیز میرسد. طرز کار این فناوری به این صورت است که هنگام مواجهه با منبع آب متورم میشود و مانند یک دیوار محکم از عبور جریان آب جلوگیری میکند.
محافظ WIPP در حالت عادی فضای کمی را اشغال می کند و بدون نیاز به نیروی کمکی و به صورت انفرادی قابل راهاندازی است، میتوان از این محافظ بارها استفاده کرد.
کیسههای جذب سریع آب و فناوری FloodBlock از دیگر فناوریهای مقابله با سیل هستند.
علمی**9259** 1055