به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛ گروه 20 شامل کشورهای آمریکا، اتحادیه اروپا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، چین، ژاپن، روسیه، عربستان، اندونزی، استرالیا، ترکیه، برزیل، آرژانتین، کانادا، هند، کره جنوبی، آفریقای جنوبی و مکزیک است که 85 درصد اقتصاد جهان را تشکیل میدهند.
نخستین نشست این گروه در سال 2008 و زمانی که اعضای آن برای رایزنی درباره بحران مالی جهانی جلسه اضطراری تشکیل دادند برگزار شد و از آن زمان به بعد مقامات کشورهای عضو گروه 20 هر ساله این نشست را برگزار میکنند.
علاوه بر سران کشورهای عضو، در این نشست از برخی کشورها و نیز سازمانهای بینالمللی برای حضور در این نشست دعوت به عمل آمده و نمایندگان و میهمانانی از این کشورها در نشست گروه 20 حضور دارند.
در نشست گروه 20 سال جاری نمایندگانی از کشورهای هلند، سنگاپور، اسپانیا، ویتنام و همچنین نمایندگانی از «آسه آن»، اتحادیه آفریقا، اَپک، نپاد، سازمان ملل، صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی، سازمان جهانی تجارت، سازمان جهانی کار، انجمن ثبات اقتصادی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادیبانک توسعه آسیایی و سازمان جهانی بهداشت حضور داشتند.
نشست گروه 20 به طور رسمی به عنوان «اجلاس بازارهای اقتصادی و اقتصاد جهانی» شناخته میشود.
وبسایت گروه 20 درباره اهداف تشکیل این گروه مینویسد: همانگونه که در «نشست نخست همکاریهای اقتصادی بینالمللی» (که در نشست پیتزبورگ در سال 23009 مورد توافق سران قرار گرفت)، نشست گروه 20 تلاشهای مداومی را در راستای دستیابی به رشد اقتصاد جهانی انجانم داده است. همانگونه که جهانی شدن در حال پیشرفت است و مسائل پیچیدهای نیز با آن در آمیخته است، نشست اخیر گروه 20 نه تنها بر روی اقتصاد کلان و تجارت بلکه بر طیف گستردهای از مباحث جهانی که تأثیر زیادی بر اقتصاد جهانی دارند مانند توسعه، تغییرات آب و هوایی و انرژی، بهداشت، ضد تروریسم و همچنین مهاجرت و پناهندگان تمرکز کرده است.
کشور میزبان به مدت یک سال این گروه را از ماه دسامبر تا ماه نوامبر سال بعد مدیریت میکند و کشوری که مدیریت این گروه را بر عهده دارد نشستهای سطح وزرا و کارگروههای گروه 20 را سازماندهی میکند.
نشست اخیر نخستین بار بود که ژاپن مدیریت این گروه را بر عهده داشت و نشستهای سطح وزرای مرتبط نیز در 8 شهر در طول سال 2019 برگزار میشود.
نشست سال 2019 گروه 20 روزهای 7 و 8 تیرماه در شهر «اوساکا» ژاپن برگزار شد و بر اساس برنامهریزی اعلام شده گفتگو درباره تجارت، نوآوری همراه با فناوری، تغییرات آب و هوایی از جمله موضوعات این نشست بود.
با این وجود موضوعاتی که بیشتر در این نشست مطرح شد تنش تجاری چین و آمریکا، موضوع کره شمالی، قتل خاشقجی، تنش آنکارا و واشنگتن بر سر خرید سامانه «اس_400»، تنش اروپا و آمریکا با روسیه و نیز ایران بودند.
این نشست در حالی برگزار شد که بسیاری از کارشناسان درباره احتمال توافق درباره بیانیه پایانی آن ابراز تردید کرده یودند و برخی منابع نیز گزارش داده بودند که احتمالا به دلیل وجود اختلاف نظرهای فراوان بیانیه پایانی برای نشست گروه 20 صادر نشود.
از سوی دیگر این نشست که با چالشهایی همراه بود و در حاشیه آن مقامات کشورهای شرکت کننده دیدارهایی برگزار کردند، اما نتیجه چندانی در بر نداشت و بر خلاف هیاهوی رسانهای درباره آن، اما توافقی درباره مسائل مطرح شده حاصل نشد.
دونالد ترامپ نیز که گویا قصد داشت از این نشست به عنوان فرصتی برای همراه کردن کشورهای جهان با خود علیه ایران استفاده کند مانند گذشته ناکام ماند و پس از اتمام نشست بسیاری از تحلیلگران موضوع «انزوای آمریکا در نشست گروه 20» را مطرح کردند؛ از توافق آب و هوایی پاریس گرفته تا تنش تجاری با چین، موضوع کره شمالی و ایران.»