به گزارش ایسنا، برای بازی «اسمفامیل» هرچه تعداد شرکتکنندهها بیشتر باشد، جذابتر است اما دو نفری هم میتوانید این بازی را انجام دهید.
به تعداد بازیکنها به خودکار و کاغذ نیاز است. هر یک از شرکتکنندهها روی برگه کاغذ خود یک جدول میکشند و در هر یک از ستونها یک عنوان را مینویسند. تعداد این عناوین بر اساس توافق بین شرکتکنندهها است، اما معمولاً عناوین به این ترتیب است: نام، نام خانوادگی، شهر، کشور، رنگ، نام اشیا، نام گل، نام حیوان، نام میوه، نام غذا و نام خودرو. البته عدهای که در بازی اسمفامیل تبحری دارند؛ موضوعاتی مثل اسم اعضای بدن، نام شغل، نام ورزش، نام مشاهیر، نام فیلم و ... را هم در جدول جزء عناوین قرار میدهند.
بازی با انتخاب یکی از حروف الفبا شروع میشود. هر یک از بازیکنها به طور جداگانه باید نام موضوعات مختلفی را که با آن حرف شروع میشود، روی کاغذ بنویسند؛ برای مثال اگر حرف «میم» انتخاب شود باید همه کلمههای نوشتهشده با حرف میم باشد.
هر کسی زودتر همه عناوین را بنویسد و خانههای جدول را پر کند، با گفتن کلمه «تمام»، پایان آن مرحله از بازی را اعلام میکند. دیگر بازیکنان با شنیدن کلمه «تمام» باید از نوشتن دست بکشند، حتی اگر هنوز همه اسمها را ننوشته باشند.
در این مرحله امتیازشماری آغاز میشود. اگر کلمه نوشتهشده در هر ستون منحصر به فرد باشد و فقط یک نفر آن را نوشته باشد، 10 امتیاز میگیرد، اگر کلمات نوشتهشده در هر ستون مشترک باشد به هر نفر پنج امتیاز تعلق میگیرد و اگر کلمهای نوشته نشده باشد، امتیازی به فرد تعلق نمیگیرد. همچنین اگر موضوع یا عنوانی را تنها یک نفر پاسخ داده باشد و سایر شرکتکنندگان آن خانه را خالی گذاشته باشند، آن فرد 20 امتیاز میگیرد. جمع امتیاز هر ردیف یا ستون از جدول، برنده آن هر مرحله را مشخص میکند.
بازی تا چند دور ادامه مییابد و به کسی که مجموع امتیاز بالاتری داشته باشد، به عنوان برنده انتخاب میشود.
با اینکه روال معمول بازی اسمفامیل به ترتیبی است که شرح داده شد اما میترا ناظم - مربی بازیهای خلاق - پیشنهاد میکند برای بازی اسمفامیل، اسمها و کلمههای طنزآمیز انتخاب کنیم. برای مثال اگر حرف انتخابشده در بازی «الف» است و میخواهیم اسم گل از الف بنویسیم، میتوانیم بنویسم «از اون قشنگا که بوی خوبی میده». شکل طنزآمیز از بازی اسمفامیل علاوه بر اینکه خلاقیت را تقویت میکند، مفرّحتر است و باعث خنده و شادی بیشتری میشود.
او میگوید: در این روزهای قرنطینه خانگی میتوانیم بازیهای قدیمی را با تغییراتی، احیا و بازی کنیم.