فرشته سادات شجاعی روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره راهکار برای افزایش تاب آوری در پساکرونا، اظهار کرد: کنترل شرایط بحران به افزایش تابآوری نیاز دارد، تابآوری و رسیدن به آن به ویژگیهای شخصیتی افراد هم بستگی دارد، ما باید تابآوری یا قدرت شکیبایی فردی خود را برای زمانهای بحرانی افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه موضوع ارتقای تابآوری یکی از عناصر خوب بهزیستی روانشناختی است بدین معنا که فرد از نظر روانشناختی چگونه به یک سطح مطلوب از کیفیت زندگی برسد، بیان کرد: در تابآوری مواردی، چون افزایش سازگاری، انعطافپذیری و سازندگی و نقاط مثبت زندگی را باید یاد گرفت و این در بحرانهای اجتماعی افراد را به جای قربانی بودن به یک عضو فعال تبدیل میکند، افراد را به حمایت از دیگران وامیدارد و آسیبهای یک بحران را کمرنگ میکند، در تابآوری تفکر مثبت و خوشبینی هم مطرح است و در تابآوری برای زندگی هدف و معنا وجود دارد تا حدی که برای مقابله با بحرانها ارزش فداکاری را در خود احساس میکنیم و کمک این موضوع به افراد این است که میزان قدرت جامعه را در کنترل شرایط پس از بحران افزایش میدهد و در کل کسب تابآوری مزایای متعدد بسیاری دارد که یکی از مهارتهای ضروری جامعه جهانی هم کسب تابآوری در سطح فردی و اجتماعی است و در ادبیات جهانی امروز حتی ایجاد شهرهای تاب آور مطرح است که بتواند مواقع بحران را به خوبی کنترل کند.
این روانشناس افزود: باید مدیران اجتماعی جامعه اتاق فکر تشکیل دهند و با توجه به اینکه شرایط بحران پایانپذیر است با توجه به جنس این بحران برنامههایی تدوین کنند که جامعه را در برابر آسیبهای پس از بحران مدیریت کنند و بتوانند مؤلفههای سرمایه اجتماعی مانند انسجام و پذیرش اجتماعی، مشارکت، انطباق و شکوفایی اجتماعی را با این برنامهها افزایش دهند تا بتوانند بعد از اتمام بحران تمام با سرمایه اجتماعی کسب شده جامعه را مدیریت و مشکلات بحران را کمرنگ کنند.
شجاعی تصریح کرد: آنچه مهم است، اینکه قبل از ورود به مرحله بحران باید برای افزایش تعداد مشاوران اقدام کرد، این افراد همان نیروهای متخصص در بحرانها هستند که در مواقع بحران وارد میشوند و خانوادهها را در برابر آسیبها مدیریت میکنند، در کل عاقبتاندیشی باعث عاقبت به خیری خواهد بود.
وی ادامه داد: موضوع دیگر تمرکز بر هسته خانواده است بدین معنا که باید بتوانند بهزیستی روانشناختی اعضای خانواده و سبک زندگی آنها را بازسازی جدید کنند و ایجاد این بهزیستی به نحو چشمگیری به کاهش آسیبهای پس از بحران منجر میشود. در حالی که باید اوقات را غنی کرد قطعاً در دوران بعد از کرونا عدهای به دنبال کسب مافات خواهند بود، تنشها افزایش مییابد و روابط انسانها و ارتباطات در فضای مجازی شکل دیگری پیدا خواهد کرد و قطعاً جامعه انسجام خود را تا حدی از دست خواهد داد.
این روانشناس خاطرنشان کرد: برای این بحران همان گونه که ستاد کنترل کرونا ایجاد شد، ستاد کنترل پسا کرونا را تشکیل داد. شوک پس از بحران بسیار خطرناکتر از خود بحران خواهد بود.