سرویس جهان مشرق _ پس از پایان عملیات ارتش سوریه در حاشیه بزرگراه راهبردی ام5 در ابتدای سال جاری میلادی و تامین امنیت این منطقه که همراه با آزادسازی شهرهای مهمی نظیر سراقب و معره النعمان بود، پیش بینی میشد ارتش به چند ماه زمان برای تجدید قوا و آمادگی برای عملیات جدید در آخرین پناهگاه باقیمانده برای تروریسم تکفیری در خاک این کشور نیاز داشته باشد.
پس از پایان نبرد در ماه مارس، توافق شد تا ترکیه و روسیه با ایجاد گشت جادهای مشترک بر روی بزرگراه بین المللی M4 که شهر حلب را به استان لاذقیه متصل میکند، تامین امنیت آن را بر عهده گرفته و مانع از خرابکاری گروههای تروریستی شوند. اما ظاهرا تمامی تلاشهای ترکیه برای انجام این کار و جلوگیری از عملیات نظامی ارتش سوریه در این منطقه با شکست مواجه شده است.
اقدامات گروه تروریستی حراس الدین و خشم ترکیه
از زمان آغاز گشتهای مشترک ترکیه و روسیه بر روی بزرگراه M4، ارتش ترکیه تقریبا موفق به راضی کردن تمامی گروههای تحت حمایت خود به عدم مخالفت با آتش بس شد اما گروه تروریستی حراس الدین حاضر به اطاعت از این کشور نشده و حتی چندین بار به خودروهای گشتی بر روی این جاده حمله کرد.
چند مورد حملات زمینی و پهپادی ارتش ترکیه به نیروهای این گروه نیز موجب تغییر رویه آنها نمیشود و حتی همکاری اطلاعاتی ترکیه-هیات تحریرالشام و نیروی هوایی امریکا در عملیات ترور 2 تن از فرماندهان مشهور این گروهک به وسیله شلیک پهپاد مسلح امریکایی نیز در این میان مشاهده شد.
در این حمله که در روز 25 خرداد سال جاری در استان ادلب انجام شد، بلال الصنعانی و قسام الاردنی دو فرمانده رده بالای گروه حراس الدین در حالی که درون خودرو حضور داشتند هدف شلیک موشک R9X یک فروند پهپاد امریکایی قرار گرفتند.
اما ظاهرا ترکیه تصمیم به حذف کامل این گروه پیش از آغاز عملیات ارتش سوریه و تحت کنترل گرفتن شهر راهبردی جسرالشغور داشته تا بتواند کلیه گروههای تروریستی را اعم از بومی و خارجی متحد کرده و برای مقابله با هجوم ارتش تجهیز کند.
دستگیری رهبر مشهور تکفیری توسط هیات تحریرالشام
روز گذشته خبری در رسانههای حامی تروریستها مبنی بر دستگیری جمال زینیة ملقب به "ابومالک التلی" رهبر گروهک تروریستی "فاثبتوا" که تحت بیعت گروه حراس الدین است توسط عوامل هیات تحریرالشام منتشر شد. همچین یک فرمانده نظامی دیگر این گروه یعنی سراج الدین مختارف "معروف به "ابوصلاح الاوزبکی" نیز توسط عوامل هیات تحریرالشام دستگیر شد.
ابو مالک التلی روزگاری نه چندان دور در منطقه قلمون غربی امیر گروه جبهه النصره(هیات تحریرالشام فعلی) بود که سالها در این منطقه فعال بوده و جنایات بسیاری از جمله گروگانگیری و به شهادت رساندن چند سرباز ارتش لبنان انجام داده بود.
اما پس از تغییر نام گروه جبهه النصره به هیات تحریرالشام که به دستور ترکیه و برای سرپوش گذاشتن بر ارتباط این گروه با سازمان تروریستی القاعده بود، بسیاری از تروریستهای خارجی عضو جبهه النصره که خود را نماینده رسمی القاعده و رهبر آن ایمن الظواهری میدانستند از این گروه جدا شده و غرفه عملیات "و حرض المومنین" متشکل از 3 گروه "انصارالدین، انصارالاسلام و حراس الدین" را تشکیل دادند تا به عنوان نماینده رسمی القاعده در سوریه فعالیت داشته باشند.
همانگونه که پیشبینی میشد این اقدام هیات تحریرالشام و ابومحمد جولانی رهبر آن که به دستور مستقیم ترکیه انجام شده بود موجب آغاز درگیریهای شدید در مناطق مختلف استان ادلب به ویژه حومه شهر جسرالشغور به عنوان مرکز اصلی فعالیت گروه حراس الدین شد. در این درگیریها تا کنون دهها نفر از نیروهای دو طرف کشته و زخمی شدهاند و حتی وساطت مفتی های شرعی تکفیری نیز به دلیل دستور و پافشاری ترکیه بر نابودی گروه حراس الدین بی نتیجه بوده است.
برنامه آنکارا برای جلوگیری از پیشروی مجدد ارتش سوریه چیست؟
با توجه به اخبار و تصاویر منتشره از نقل و انتقالات و تجمع نیروهای ارتش سوریه در محورهای سهل الغاب و سراقب در استان ادلب، به نظر میرسد شروع عملیات جدید قطعی بوده و تنها زمان دقیق و محور اصلی آن مشخص نشده است. هدف ارتش از این مرحله عملیات به احتمال فراوان پاکسازی حومه بزرگراه بین المللی M4 خواهد بود که مستلزم تصرف کامل رشته کوههای جبل الزاویه، ارتفاعات شمال لاذقیه از جمله منطقه طلسم شده جبل کبانه، دشت الغاب و شهر راهبردی جسرالشغور بر روی مسیر بزرگراه خواهد بود.
با توجه به توان آفندی ارتش سوریه و پشتیبانی کامل نیروی هوایی روسیه از این عملیات، بر روی کاغذ تروریستها به تنهایی شانسی برای دفاع در برابر تهاجم ارتش نداشته و محکوم به مرگ یا فرار از میدان نبرد خواهند بود، مگر اینکه قوای زمینی ارتش ترکیه مستقر در ادلب و نیروی هوایی این کشور قصد داشته باشند به حمایت کامل از تروریستها و مقابله مستقیم با ارتش سوریه بپردازند.
در حال حاضر استعداد نظامیان ترکیه در خاک سوریه حدود 15 هزار نفر تخمین زده میشود که در کنار بیش از 50 هزار تروریست از گروههای مختلف در جبهه مقابل ارتش قرار گرفته اند. نظامیان ترک به همراه خود صدها دستگاه تانک، نفربر و خودروی زرهی را به خاک استان ادلب منتقل کرده و حتی ادوات توپخانهای نظیر هویتزرهای M107 و T155 و راکت اندازهای ساکاریا را به نزدیکی خطوط تماس با ارتش سوریه منتقل کردهاند.
چندین دور حملات هوایی جنگندههای روسی و نیروی هوایی سوریه به نظامیان ترک در ماه فوریه میلادی و تلفات سنگین این کشور موجب شده است تا اینبار ارتش ترکیه به همراه خود چندین آتشبار پدافندی کوتاه برد و میانبرد را نیز به خاک سوریه منتقل کند.
تعداد نامشخصی سیستمهای کوتاه برد HISAR و Atilgan و حداقل 2 آتشبار سامانه MIM23 هاوک در دو نقطه پادگان مسطومه و تل نبی ایوب توان پدافندی ارتش ترکیه را برای مقابله حملات هوایی رقیب افزایش داده است.
اگرچه ممکن است در نهایت با فشار و تهدید مقامات روس، ترکیه از اقدام مستقیم علیه قوای متحد خودداری کند اما به هر شکل ایجاد اتحاد و هماهنگی میان دهها گروه تروریستی حاضر در استان ادلب نشان میدهد این کشور سعی دارد به هر ترتیب ممکن منطقه امن دائمی را برای نیروهای تحت حمایت خود در شمال سوریه حفظ کرده و مانع از پاکسازی کامل خاک این کشور از تروریسم تکفیری شود.