یک مهندس زن ایرانی که با شرکت فناوری انگلیسی دایسون در پروژه ی ساخت خودروی برقی آن همکاری داشت برنده ی شکایت خود علیه این شرکت شد.
این مهندس ایرانی 39 ساله که زینب علیپور بابایی نام دارد با ادعای تبعیض دینی و برکناری ناعادلانه از شرکت دایسون شکایت کرده بود.
علیپور به دادگاه گفته مدیر ارشد فنی پروژه، کمالجیت چانا به او گفته بود از مسلمان ها خوشش نمی آید و آن ها وحشی اند.
زینب علیپور بابایی و کمالجیت چانا
علیپور بعد از 4 سال کار در شرکت دایسون، در سال 2018 بعد از ماه ها تحمل آزار و اذیت و رفتارهای تبعیض آمیز از سوی چانا، از کار خود در این شرکت استعفا کرد.
چانا که پیرو آیین سیک (یکی از انشعابات مذهب هندو) و عضو حزب محافظه کار انگلیس است، ادعاهای علیپور را رد کرد اما دادگاه اظهارات علیپور درباره ی مکالمه ی او با چانا را مجاب کننده تشخیص داده است.
در شکایت علیپور آمده، در مکالمه ای که میان او و چانا رخ داده بود چانا از او پرسیده بود اهل کجا است و علیپور گفته بود ایران. چانا از او سؤال کرده بود که آیا مسلمان است و او در جواب گفته بود از یک خانواده ی مسلمان است و چانا گفته بود از مسلمان ها خوشش نمی آید و آن ها وحشی اند. او درباره ی حملات تروریستی صحبت کرده و دوباره گفته بود از مسلمان ها خوشش نمی آید و آن ها وحشی اند. چانا درباره ی حادثه ی یازده سپتامبر صحبت کرده و گفته بود خانواده اش از ترس شان دیگر سوار هواپیما نشدند. علیپور که معذب و شوکه شده بود این گفتگو را ترک می کند.
به گفته ی علیپور، چانا او را از جلسات و ایمیل های کاری هم حذف کرده و توصیه کرده بود به او ترفیع شغلی ندهند.
دادگاه دلیل استعفای علیپور را تبعیض دینی ساختاری تشخیص داده است.
بعد از آنکه تحقیقات نشان داد چانا علیپور را مورد زورگویی و آزار و اذیت قرار داده بود، چانا یک اخطار نهایی کتبی دریافت کرد اما کماکان در شغل خود باقی ماند.
علیپور می گوید: «هیچ کس نباید مجبور به تحمل رنج آزار و اذیت و تبعیضی شود که من در زمان کار در شرکت دایسون به خاطر رفتارهای کمالجیت چانا کشیدم، که همانطور که دادگاه اشاره کرد عضو حزب است. او با توجه به وظیفه ی عمومی ای که بر دوش دارد، نه تنها نباید نگاه تبعیض آمیزی داشته باشد بلکه باید الگویی برای سایرین در مغرض نبودن و تحمل همه ی ادیان باشد.»
سر جیمز دایسون، مالک شرکت دایسون
شرکت دایسون اعلام کرده به این ادعا به طور کامل رسیدگی شده و با کمالجیت چانا که معلوم شده رفتار نامناسبی داشته برخورد انضباطی شده است.
دادگاه پذیرفت که چانا اظهارات غیرقابل قبولی داشته، علیپور را به عمد از جلسات و ایمیل های کاری حذف کرده و در مورد استحقاق او برای دریافت ترفیع شغلی اظهارات خصمانه ای را مطرح کرده بود.
وکیل علیپور می گوید این شکایت باید هشداری برای دیگر شرکت ها باشد که بدانند با همه ی کارکنان خود می بایست عادلانه رفتار کنند و هیچ آزار و اذیت و تبعیضی به دلیل مسائل دینی پذیرفته نیست.
سر جیمز دایسون، میلیاردر انگلیسی، مالک شرکت دایسون پیشتر در سال جاری پروژه ی ساخت خودروی برقی شرکت خود را به دلیل «ریسک بسیار بالا» لغو شده اعلام کرد.
دیدن این ویدئو را به شما توصیه می کنیم: